Twitter Facebook

Téma7-színházi nevelés

Az iskoláktól kezdve a szigorú tekintetű szomszédon át a jegyellenőrig annyian és annyi helyen nevelnek már minket, legalább a színházakban ne tegyék! Ezt a hetet arra szánjuk, hogy egy nagyobb – bár messze nem teljes – merítéssel: kritikákkal, interjúkkal és beszámolókkal megmutassuk, hogy nem erről van szó.

Az UtcaSzak Pinokkiója a Hunyadi téren
UtcaSzak – Színház a családban, színház a végeken
2015. február 1., 14:00

Simon Balázs az egyik évben még egy hagyományos színházi előadás rendezője, néhány év múlva már egy interaktív börtönelőadás alkotója. Az UtcaSzak alapítója osztja meg velünk gondolatait színházról, szabadságról és közösségről.

(tovább)
KiBelátó a Magyar Színházban
Magyar Színház – Kimozdítani a komfortzónából
2015. január 31., 18:30

Másfél éve indult útjára a Pesti Magyar Színház KiBelátó komplex színházpedagógiai programja. Kámán Orsolya, a program vezetője mesél az indulásról, a gyerekekről és a játékosságról, amelyből kiderül, hogy a kicsiknél is léteznek evidenciák.

(tovább)
Gubancok
Nyitott Kör – Játék. Színház. Nevelés.
2015. január 31., 11:00

A Nyitott Kör Színházi Nevelési Társulat évek óta hoz létre előadásokat, tart drámaórákat, fejleszt kompetenciákat és tart közösségi tréningeket. Előbb ők maguk mondják, el, hogy miért teszik ezt, majd a résztvevők, hogy mi történik velük ezeken a programokon.

(tovább)
Ascher Tamás a Katona Klubban
Fórum és közösség – Színházpedagógia a Katonában
2015. január 30., 16:30

Rendszerhiba, Katona Klub, Platform – negyedik éve működik a Katona József Színház Ifjúsági Programja. Többek között az IP kezdeteiről és jelenlegi működéséről és a háromlépcsős színházpedagógiai foglalkozásról mesélt Végh Ildikó, a program létrehozója.

(tovább)
Kerekasztal - Nyári Arnold, Lipták Ildik, Bagaméry Orsolya, Hajós Zsuzsa, Tárnoki Márk, Farkas Attila, Sára Eszter
Kerekasztal - Nyalóka helyett színház mint cselekvés
2015. január 30., 11:00

A huszonharmadik éves Kerekasztal Színházi Nevelési Központ színész-drámatanáraival beszélgettünk arról, hogy számukra mit jelent a színházi nevelés, és hogy miért jobb üzlet nyalókát adni, mint gondolkodásra késztetni.

(tovább)
Horda 2
„Olyan problémát tenni az orra elé, ami mellett nem tud elmenni”
2015. január 29., 18:00

Tegnap azt tudhattuk meg Takács Gábortól, a Káva Kulturális Műhely szakmai vezetőjétől, hogyan jön létre és hogyan lehet részt venni a Résztvevő Színházában. Ma arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi is az a Résztvevő Színháza.

(tovább)
Tükörváros - Bagaméry Orsolya, Lipták Ildikó, Árvai Péter és Jobbágy Kata
Kerekasztal - A kicsik lehetősége a nagyok világában
2015. január 29., 11:30

A legrégebb óta Magyarországon működő színházi nevelési társulat a Kerekasztal. Egy alsó tagozatosokkal játszott közös kaland: pár szembeszegülés, néhány meghunyászkodás és egy trónfosztás után beszélgettünk velük arról, hogy mi is történt itt valójában.

(tovább)
Szociopoly - Jaskó Bálint
Szputnyik - Mi minden fér egy mentőcsónakba?
2015. január 28., 17:00

A Szputnyik Hajózási Társaságon belül ebben az évadban indult el a Mentőcsónak Egység, ahol olyan előadások jönnek létre, amelyek kifejezetten társadalmi problémákat vizsgálnak. Idén a mélyszegénység, illetve az előítéletesség és a rasszizmus kérdéseit járják körül.

(tovább)
Horda 2 - Takács Gábor
Káva - Hordák és közösségek
2015. január 28., 11:30

A Horda 2 című előadásról beszélgettünk Takács Gáborral, a Káva Kulturális Műhely szakmai vezetőjével, aki a darabban a képzeletbeli Főnix Táncszínház igazgatója.

(tovább)
Oresztész - (fent) Horkay Barnabás és Szávai Viktória
Színházi nevelési program indul a Radnóti Színházban
2015. január 27., 17:00

A Radnóti Színház 2015 januárjában KULISSZA néven elindította háromlépcsős színházi nevelési programját a középiskolás korosztály számára. A programban a diákok egy játékos felkészítő foglalkozás után megtekintik az adott előadást, majd a feldolgozó beszélgetésen elemzik a látottakat.

(tovább)
Végvári Viktória
„Nem akarunk okosabbak lenni egy kamasznál”
2015. január 27., 11:30

A Függésben című előadás kapcsán beszélgettünk Végvári Viktóriával, aki a Kolibri Színház színházpedagógiai műhelyét vezeti, valamint Krausz Gáborral és Bárdi Gergővel, akik az előadásban szerepelnek, és a színházi nevelési munkában is részt vesznek.

(tovább)
Drámafoglalkozás a Trafóban
Trafó - A kortárs művészetektől a gondolatokat generálásáig
2015. január 26., 20:00

A Trafó ebben az évadban több különböző oldalról is részt vállal a színházi nevelésben. Most az évek óta futó programjukról: a Gondolat Generátorról és az InSite Dramaval közösen létrehozott, Kispad című tantermi színházi előadásukról mesél Barda Beáta, a Trafó művészeti vezetője.

(tovább)
RÉV Színházi és Nevelési Társulat
Rév Színházi és Nevelési Társulat – Három kívánság
2015. január 26., 11:30

A Rév Színházi és Nevelési Társulat elsődleges célkitűzése, hogy olyan diákoknak vigye el a színházat, akik szociális helyzetük miatt alig, vagy egyáltalán nem részesülnek ebből az élményből. Balla Richárd, a társulat vezetője mesél az elmúlt és az ezt követő éveikről.

(tovább)