Twitter Facebook

Kiss Csaba a Miskolci Nemzeti Színház új ügyvezetője


2012. január 31., 11:30

Kiss Csaba rendező, drámaíró, dramaturg lesz a Miskolci Nemzeti Színház új ügyvezetője június 1-jétől, erről rendkívüli ülésen döntött a város képviselő-testülete kedden – közölte Dobos Tímea, az önkormányzat szóvivője az MTI-vel.

Images_11667
Miskolci Nemzeti Színház
Tájékoztatása szerint az új vezető feladata, hogy országosan is nívós, közönségbarát teátrumot szervezzen a borsodi megyeszékhelyen, azaz hogy „szerethető, polgárbarát, látogatott és elismert színházat működtessen a városban”. Kiss Csaba megbízatása öt évre szól.

A helyi közgyűlés novemberben írt ki pályázatot a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára, amelyre Kiss Csaba mellett Koltay Gábor filmrendező pályázott. Korábban Koltay Gábort támogatta a színház dolgozóinak többsége mellett a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság is.

Dobos Tímea emlékeztetett arra, hogy a döntés előtt több egyeztetést is tartottak a két jelölt személyes részvételével. Az MTI információi szerint az MSZP miskolci frakciója nem vett részt a keddi, zárt ülésen történt döntéshozatalban.

Kiss Csaba egy héttagú csapat élén pályázott. A Jászai Mari-díjas rendező, József Attila-díjas drámaíró pályázatának egyedi eleme, hogy öt állandó rendezőre és két dramaturgra épít, zenei vezetőként pedig Silló Istvánt jelöli meg. Kiss Csaba – bár egyszemélyi felelős vezetője a színháznak – a döntések előkészítésében kiemelt szerepet szán a rendezőket, a zenei vezetőt és a dramaturgokat tömörítő Művészi Tanácsnak. Ez a felállás újdonság a magyar színházak rendszerváltás utáni történetében – közölte a szóvivő.

Kiss Csaba rendező, drámaíró a társulatnak január közepén tartott bemutatkozásakor azt ígérte: nagyon egyértelműen fog fogalmazni, és megválasztása esetén bármit, amit mond, számon lehet majd kérni tőle. Az akkori szimpátiaszavazáson Koltay Gábor 111:60 arányban nyert, 30-an nem szavaztak, 7 voks pedig érvénytelen volt. Néhány nappal később a szakmai bizottság is Koltay Gábor pályázatát támogatta 5:3 arányban, egy tartózkodás mellett.

MTI

Kapcsolódó:

>>> Fórumot tartottak Miskolcon a színházigazgató-jelöltek
>>> Miskolci Nemzeti Színház: Út a végleges ellehetetlenítés felé – Ismét tiltakozik a Színházi Társaság
>>> 111:60 – a miskolci Színházi Dolgozók Szakszervezetének közleménye
>>> A szakmai bizottság Koltay Gábor pályázatát támogatja

Címkék

Kiss Csaba Koltay Gábor Silló István Miskolci Nemzeti Színház

0 hozzászólás