Twitter Facebook

50 éves lenne az Egyetemi Színpad


2008. március 26., 15:36
50 éves az Egyetemi Színpad. Mondják úgy is: 50 éves lenne. És valóban: a régi idők Egyetemi Színpada, mely nem csak színház volt, hanem kulturális intézmény, szellemi hely, fogalom - mára már nem létezik.

Amikor ennek a fesztiválnak az ötlete felmerült bennünk, kettős célt tűztünk ki magunk elé. Egyrészt, hogy az Eötvös Lóránd Tudományegyetem berkein belül méltó módon megemlékezzünk a múltról, tisztelettel és kíváncsisággal forduljunk a régi szép idők felé. Ez azonban kevés lett volna. Hiszen ünnepelni azt is jelenti, hogy valamilyen módon azonosulunk a hagyománnyal. Nézzünk hát szembe a jelennel is, és onnan talán a múlt is gazdagabban tárul elénk! Így aztán elhatároztuk, hogy felkutatjuk az ELTÉ-n vagy annak környezetében működő színjátszó csoportokat, és egy kis fesztivál keretében együtt mutatkozunk be a közönségnek és egymásnak.

Szándékunkat az ELTE Rektori Hivatal éppúgy támogatásra érdemesnek találta, mint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat. Az ő anyagi támogatásuk nélkül a fesztivál nem valósulhatna meg. Külön örömünkre szolgál, hogy Hudecz Ferenc rektor úr fővédnökként csatlakozott kezdeményezésünkhöz, illetve hogy Jordán Tamás védnökként szintén támogatja rendezvényünket. Külön köszönetet szeretnénk mondani mindazoknak, akik az egyetem munkatársaiként rengeteget tettek azért, hogy az elmúlt szűkös években az ELTÉ-n működhessen színjátszás, és a fesztivál szervezésében is pótolhatatlan segítséget nyújtottak.

Mindannyiunk számára meglepetés lesz, milyen állapotban is van a legendás múlttal bíró, de mára meglehetősen szétforgácsoltnak tűnő egyetemi színjátszás. Szerettünk volna országos fesztivált szervezni, erre azonban idén nem volt lehetőségünk. Így fordulhat elő, hogy néhány nagyon színvonalas munkát végző vidéki egyetemi műhely hiányzik a programból. Az elmúlt években igazán komoly eredményeket mutattak fel Pécs, Debrecen és Szeged egyetemi színházai. Ugyanakkor nagy örömmel és szeretettel köszöntjük az ugyancsak évek óta működő veszprémi Feleselők Színpadot, akik a szerény körülmények között is vállalni tudták a fellépést rendezvényünkön. A többieknek ezúton is üzenjük, hogy mindent megteszünk azért, hogy jövőre vendégül láthassuk őket a 2. Színváltások fesztiválon.

Számunkra az 50-es szám ugyanis nem valaminek a végét jelenti, hanem valaminek a kezdetét. Nem titkolt célunk, hogy a megszűnt Egyetemi Színpadot feltámasszuk. Hiszünk abban, hogy az egyetemi kultúra újra önálló fogalommá válhat. Hiszünk abban, hogy az ország legnagyobb egyeteméről most sem hiányoznak azok az értékek és azok az emberek, amelyek és akik mindennek az alapját jelenthetik. Hiszünk abban, hogy ezt a szétforgácsolt gazdagságot össze lehet és kell gyűjteni. Hiszünk abban, hogy a múlt nem múlt el, csak átalakult. Hiszünk abban, hogy mindez nem lehet sem a politikai, sem a gazdasági helyzet függvénye.

Jelen pillanatban az ELTÉ-n még nem létezik olyan hely, ami ennek a fesztiválnak otthont adhatott volna. Ezúton is köszönjük az utóbbi évek egyik legkreatívabb kezdeményezésének, a Sirály!-nak, és az azt üzemeltető Városi Színháznak, hogy fesztiválunkat befogadta.

A háromnapos Szemle során 6 színházi műhely és 1 irodalmi alkotócsoport mutatkozik be 8 produkcióval, 9 fellépéssel, 83 fellépővel. Délutánonként mindenkit várunk a videóvetítéseken, ahol a régi legendás Egyetemi Színpadról láthatunkdokumentumfilmet, részleteket a méltán híres előadásokból, illetve megtekinthető lesz a Radikális Szabadidő Színház tavalyi előadása, A szerelem írásjegyei felvételről.

A zárónapon, 21-én kerül sor a Jubileumi Műsorra a Merlin Színházban, ahol fellépnek az ELTE BTK Zenei Tanszék Vegyeskara, az Egyetemi Koncertzenekar, az ELTE Néptáncegyüttese, valamint itt kerül sor a drámaíró pályázat eredményhirdetésére, és az érdeklődők egy kerekasztal-beszélgetésen is részt vehetnek az Egyetemi Színpad múltjáról, az egyetemi színjátszás mai szerepéről. A fesztivált az 5 és fél éve működő Radikális Szabadidő Színház új bemutatója, a Rakovszky Zsuzsa-versek ihlette Zsiráfivóhely című előadás zárja.

A fesztiválról on-line napló készül a weboldalon, beszámolókkal, mini-kritikákkal, fotógalériával. A helyszíneken a fesztivál ideje alatt az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet "Színpad a kápolnában" című kiállítása is megtekinthető lesz az Universitas Együttes működéséről. Bízunk abban, hogy a Színváltások négy napja során a múltat éppúgy jobban megismerhetjük, mint ahogy közönségünket és egymást is.

Mindenkinek tartalmas időtöltést, jóleső szemlélődést és szép emlékezést kívánunk!

Címkék

0 hozzászólás