Twitter Facebook

Kováts Adél lesz a Radnóti Színház igazgatója


2015. szeptember 30., 13:15

A színművésznő mellett Anger Zsolt színész, rendező pályázott a teátrum igazgatói posztjára. A Fővárosi Közgyűlés mai döntése alapján a huszonharmadik éve társulati tag, Kováts Adél lép a leköszönő Bálint András helyére 2016 február 1-től.

Kováts Adél pályázatában – az elmúlt évtizedek eredményeire vonatkoztatva – a megőrizve meghaladást jelölte meg igazgatói feladataként. Pályázatát a meglévő vezetés: Valló Péter főrendező és Komáromi György gazdasági igazgató is támogatták.

Images_29149
Fotó: Riskó Gáspár
Kováts Adél
Kováts Adél pályázatában célközönségként a művészetekre fogékony és kíváncsi városi polgárt nevezte meg, aki akar és képes is felelősséget vállalni mind saját tetteiért, mind azért a társadalmi közegért, amelyben él: „Aki tájékozódik, megismer és véleményt formál, tudatosan dönt”.

Az én színházam határozottan szólítja meg közönségét, bátran tesz fel kérdéseket” – írja. „Számomra a színházban a kérdés mindig fontosabb a válasznál. A jó színház a kérdést néha meri a levegőben hagyni, mert nem csak a saját válaszaira kíváncsi. A színház nyílt fórum.

Pályázatában a színpadra vitt aktuálpolitikával szemben a társadalmi tudat formálását nevezi meg a Radnóti Színház egyik feladataként: „Mindig is távol állt tőlünk a direkt politizálás, ezen magam sem kívánok változtatni, azonban leghatározottabb szándékom, hogy ne csupán kultúraszolgáltatók legyünk, de a társadalmi tudat formálásának feladatát is betöltsük.

Kováts Adél pályázatában ígéretet tesz arra, hogy mind a pályakezdő alkotók, mind a színházi kísérletezés számára teret ad a teátrum. A 2016-17-es évadban a tervek szerint Valló Péter és Alföldi Róbert mellett Kovács D. Dániel és ifj. Vidnyánszky Attila is fog rendezni a Nagymező utcában.

Miként azt is jelzi a majdani színházvezető, hogy a női alkotók számára erőteljesebb jelenlétet kíván adni: „Közönségünk kétharmada nő. Szerzőink és rendezőink szinte kivétel nélkül férfiak. Voltak eddig.

Az új igazgató kinevezése 2016. február 1-től öt évre, 2021. január 31-ig szól.

Címkék

Kováts Adél Radnóti Színház

0 hozzászólás