1. Bevezetés. 2

2. Az emésztőrendszer felépítése és működése gyomoreltávolítás után. 3

2.1 A gyomor feladata és hiányának következményei 3

2.2 Az operáció. 5

3. A gyomoreltávolítás utáni jellemző panaszok és lehetőségek az orvoslásukra. 8

3.1 Kedvetlenség / Étvágytalanság. 9

3.2 Nyelési zavarok. 10

3.3 A nyelőcső gyulladása. 12

3.4 Korai dömping. 14

3.5 Késői dömping. 16

3.6 Zsiros széklet, vagy nem megfelelő táplálék feldolgozás. 19

3.7 Hasmenés. 23

3.8 Kiszáradás exsikkose (lat) 27

3.9 Tejérzékenység. 28

3.10 Kemoterápia alatt, és utána. 31

3.11 Fogyás. 32

3.12 Hányás – hányinger. 33

3.13 Felfújódás, puffadás. 34

3.14 Bélelzáródás. 34

4. További segítségek. 34

4.1 Gyógyszerek. 34

4.2 Szükséges vitaminok. 35

4.3 Étrend kiegészítők. 36

5. Tippek az ételekhez, és az elkészítésükhöz. 37

5.1 Segédlet az ételek kiválasztásához. 38

Italok. 38

Zsírok / olajok. 38

Kenyér. 38

Felvágottak, kolbászfélék. 38

Sajtok. 39

Édes pástétomok. 39

Tej, és tejtermékek. 39

Levesek. 39

Húsok. 39

Zöldségek. 40

Halak / kagylók. 40

Tojásételek. 41

Burgonya / köretek. 41

Szószok. 41

Saláták. 41

Fűszerek/fűszernövények. 42

Konzervgyümölcsök. 42

Friss gyümölcsök. 42

Péksütemény. 42

Diófélék, olajos magvak. 43

Rágcsálnivalók. 43

Csírák, rügyek. 43

Zöldségköretek. 43

5.2 Étkezés terv. 43

5.3 Táplálkozási terv, gyomoreltávolítás után. 44

5.4 Menüjavaslatok. 46

5.5 Receptek a menükben szereplő ételekhez. 49

Zöldségleves. 49

A sültek előkészítéséről 49

Frissensültek. 50

Halak elkészítése. 50

Zöldségek. 50

Tejes turmixitalok. 50

Világos zöldségszósz elkészítése. 51

Zöldségreceptek. 51

Köménygumó. 51

Uborka. 51

Répa. 51

Cukkini 52

Salátaöntetek. 52

Könnyű és finom saláták. 52

6. Étkezés egy étteremben. 55

6.1 Az éttermekről részletesebben. 55

Kínai indiai étterem.. 55

Olasz étterem.. 56

Görög és balkán éttermek. 56

A „jópolgári” konyha. 56

Ínyenc étterem.. 56

A vegetáriánus étterem. 56

Büfék, gyorséttermek. 57

6.2 Táplálkozás szabadság, nyaralás ideje alatt 57

7. Önmegfigyelés. 57

 

1. Bevezetés

 

Azok a páciensek, akik a gyomoreltávolításuk után a további étkezésükről érdeklődnek legtöbbször csak azt a mondatot halják: „Ön megint ehet és ihat, ami jólesik.” Ezzel a mondattal magukra maradnak és csak tévedések, próbálkozások, útján tapasztalják meg, hogy mi az, ami jólesik, és mi az, ami nem. Ezt a gyakran passzokkal teli utat szeretnénk ennek a könyvnek a segítségével lerövidíteni, és enyhíteni.

Először az emésztőrendszer felépítését és működését írjuk le, különös tekintettel a gyomorra, így szemléltetjük az emésztési feladatban ennek hiányát. Egy rövid leírás az operáció menetéről segít az olvasónak megérteni a testében létrejött, őt érintő változást. (második fejezet)

Ezt követik a gyomoreltávolítás utáni panaszok leírásai, viselkedési- és étkezési tanácsok ezeknek a panaszoknak az enyhítésére és csillapítására. A magyarázatban leírjuk, hogy milyen anatómiai, és pszichológiai alapokon nyugszanak a panaszok. Majd az érintetek számára egy részletes segítség jön, ami egyértelművé teszi a szükséges alkalmazkodást a megváltozott testi szituációhoz, segít megkönnyíteni a panaszok csillapítását, legyőzését. (harmadik fejezet). Még akkor is, ha az Ön számára nem minden panasz érdekes érdemes mindet végigolvasni, mert az összefüggések ezáltal világosabbak lesznek. Minden panaszleírás után található egy üres oldal, a személyes jegyzeteknek, hogy tudja a sikereit, megjegyzésit, és megfigyeléseit rögzíteni.

További segítség az alkalmazkodáshoz annak leírása hogyan bánjunk, a gyógyszerekkel, a szükséges vitaminokkal, és étrend-kiegészítőkkel. (Negyedik fejezet.)

A következő fejezetben döntési segítséget kínálunk az érintetteknek, a megfelelő ételek kiválasztásában és összeállításában. Egypéldaszerű napirenddel szemléltetjük, hogy az ajánlott ételek hogyan illeszthetők a megváltozott körülményekhez. Menüjavaslatok, és receptek egészítik ki ezt a fejezetet. (ötödik fejezet)

A hatodik fejezetben egyértelművé tesszük, hogy gyomoreltávolítás után az élet nem csak otthon lehetséges. Hanem nyaralás, szórakozás és az éteremben való étkezés is lehetséges.

A hetedik fejezet tartalmaz egy megfigyelési jegyzéket, amit az olvasó (akár többször is) kitölthet, így kontrolálva a megváltozott viselkedési mintákat és életkörülményeket.

 

2. Az emésztőrendszer felépítése és működése gyomoreltávolítás után

 

Néhányan most biztosan azt kérdezik, miért kellene a gyomor működésével, és felépítésével foglakoznom, amikor már nekem nincs is. De ha tudja, hogy milyen feladata van a gyomornak, jobban megérti testének reakcióit, és így képes lesz célzottan a panaszai orvoslására, megszüntetésére.

 

2.1 A gyomor feladata és hiányának következményei

 

Minden étel és ital a gyomorba érkezik, és különböző előkészületeken mennek keresztül a gyomoreltávolítás után ezek az emésztési lépések már nem működnek, most Önnek kell ezt a hiányosságokat célzott és átgondolt táplálék átalakítással kiegyenlíteni.

  1.  a gyomor sósavat termel, ami megöli a baktériumokat, és fertőtleníti a táplálékot.

Intézkedések:

Figyeljen az élelem kifogástalan higiéniájára. Zöldséget és gyümölcsöt alaposan mossa meg, jól főzze meg a halakat és a húsokat. Ne használjon fel olyan tojást aminek a héja sérült. Vigyázzon az ételek felmelegítésénél arra, hogy kellően átmelegedjenek. Figyeljen oda az ételek szavatosságának idejére

  1. A gyomorban a fehérjéket a sósav és a pepsin úgy feldolgozza, hogy azok a hasnyálmirigy – enzimek által később a véráramba juthassanak. A fehérjefelvétel a test számara azért fontos, mert ezt nem tudja saját maga előállítani, és többek közt ezekre az izomszövetek felépítéséhez, és megtartásához is szükség van.

Intézkedések:

Kerülje a nyers hús (pl. tatár beefsteak), nyers tej (frissen fejt, pasztőrözetlen), nyers tojás fogyasztását, még akkor is ha Ön ezeket különösen kedveli. Ugyanis a hasnyálmirigy emésztőnedvei, még a hasnyálmirigy gyógyszerek segítségével is csak denaturált (főt) fehérjét tud lebontani.

Egy gyomoreltávolítás után amúgy is nehéz a minden táplálék feldolgozása, és ezt még jobban nehezíti a nyers ételek fogyasztása, mert ezeket el kell vezetni, és ezek emésztetlenül lökődnek ki a testből.

  1.  A gyomor éléskamraként működik. Képesé teszi az embert, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű ételt fogyasszon el. Étkezés után egész kis adagokban adja tovább az előkészített ételpépet további emésztésre a vékonybélnek. Kb. minden 12. percben 50 milliliternyit ez annyi, mint egy szelet kenyér egyharmada. Ezzel kíméli meg a vékonybelet a túlterhelődéstől, így teremtve meg az optimális körülményeket a további emésztési eljáráshoz.

A gyomor eltávolítása után az elfogyasztott táplálék közvetlenül a vékonybélbe landol, ez azonban- különösen az operáció után- nagyobb mennyiségű tápláléktól gyorsan túlterhelődik. Az idő múlásával ez azonban javulni fog.

Intézkedések:

Ezért első időkben csak kis mennyiségeket egyen, de gyakran, és ne szégyellje ezeket a köztes étkezéseket, amiket ön akár otthon is előkészíthet a munkahelyén elfogyasztani. Az idő múlásával ez illeszkedni fog, és képes lesz az étkezések gyakoriságát csökkenteni, és a mennyiséget növelni. Olyan keveset igyon az étkezésekhez, amennyire ez lehetséges, így a táplálékpép nem lesz gyorsan továbbítva a bélbe.

Igyon inkább 15 perccel az étkezés előtt, és 20-30 perccel az étkezés után.

  1. A gyomor csak olyan táplálékdarabkákat továbbít, aminek az átmérője nem nagyobb mint1-2 mm. Ha az ételt nem rágjuk meg alaposan a gyomor tovább kicsinyíti azt. a gyomor kimeneti nyílásának izomzata záródik, és így a túl nagy táplálék darabkák nem tudnak a vékonybélbe jutni. A lezáródás miatt létrejön egy perisztaltikusmozgás. ami a táplálékot megint a gyomor belsejébe jutatja. Ez a mozgás miatt a nagyobb ételdarabok felőrlődnek. Ez az úgynevezett „gyomormalom” egyértelművé teszi, miért kell a nehéz táplálékoknak hosszabb ideig a gyomorban tartózkodniuk, és ez adja meg a magyarázatot a telítettség érzetére is.

Intézkedések:

Faltról falatra nagyon alaposan rágja meg az ételt. Kerülje a „nehéz” ételeket. Vegye figyelembe a az ételkiválasztáshoz adott segítséget.

  1. A gyomor az ételek, italok hőmérsékletéről is gondoskodik, ez a gondoskodás nélkül a belek gyorsabban mozognának, ami hasmenéshez vetethet.

Intézkedések

Kerülje a túl hideg italokat. Még a szobahőmérséklet is lehet túl hideg. Ne egyen túl hideg élelmiszert.
Az operáció után az ön legfontosabb feladatai (fontossági sorrendben)

ð     enni

ð     inni

ð     pihenni

ð     mozogni

Ezek a feladatok fogják az ön napját meghatározni, és néha még terhesek is lesznek. Az ön testének időre van szüksége, hogy a megváltozott szituációhoz alkalmazkodjon. Önnek is szüksége van időre, hogy a régi szokásait átgondolja, és akár meg is változtassa, hogy megtalálja az egyensúlyt az optimális életnívó és a panaszmenteség közt.

2.2 Az operáció

 

A műtét könnyen áttekinthető leírását tartalmazza a gyomorrákról szóló könyv (lásd. irodalom).

A gyomoreltávolítás utáni megváltozott anatómia megértését, segíti, ha ismerjük az operáció menetét.

Ennek a könyvnek a leírásában csak a leggyakoribb operációs lehetőségre az Y-Rouxra hagyatkozom. Erősen leegyszerűsített rajzokkal szeretném megpróbálni az operáció menetét leírni.

A felső emésztőrendszer áttekintése operáció előtt

Az eltávolítás meghatározása.

A gyomor eltávolítása

Metszési lehetőség a a vékonybélnél, (a patkóbél után)

A vékonybél fel lesz húzva a nyelőcsőhöz

 A patkóbél kezdeti szakasza le lesz zárva (1) a a patkóbél kezdeti szakasz a vékonybéllel össze lesz kötve, hogy a máj emésztési nedvei (az epeváladék), és a hasnyálmirigy váladékai a vékonybélbe tovább tudjanak folyni (2), ezért a felső vékonybél össze lesz kötve a nyelőcsővel.(3)

Egy kis fantáziával már fel is fedezheti az Y-t

 

3. A gyomoreltávolítás utáni jellemző panaszok és lehetőségek az orvoslásukra

 

A következő oldalakon különböző panaszokat írunk le, amik egy gyomoreltávolítás után előfordulhatnak, ezeket egyenként tárgyaljuk.

Lehetséges hogy Ön több panasszal is érintett, de az is előfordulhat, hogy csak egy panasz kínozza.

Amikor olvassa a leírtakat, akkor az önt kínozó panaszok, az „ön érzi…” címszó alatt ismerheti meg. A segítséget az „amit Ön tehet” címszó talál. Ha azt is szeretné megtudni, hogyan, miért jöttek létre a panaszok, akkor olvassa el a magyarázatot. Hogy hogyan bánjon el a panaszokkal a segítség leírást nézze át.

Ha Ön egy, vagy (akár több) panaszának a leírását is megtalálja akkor is olvassa el a többi leírást is, mert csak a körülmények teljes ismeretében tudja kezelni, a meglévő panaszait és elkerülni a komplikációkat.

3.1 Kedvetlenség / Étvágytalanság

 

Amit érez

Amit tehet

Ízlelés és szaglásváltozás, nem kíván enni fáradság és fájdalomérzet

Amilyen hamar csak lehet felkelni, és elhagyni a betegágyat, mozogni.

Magyarázat

 

A legtöbb érintetnél a betegség már a diagnózis megállapítása és a terápia megkezdése előtt fogyást eredményezet. A műtet sem múlik el nyomtalanul. A gyomoreltávolításnál idegpályák lettek megszakítva, ez természetesen hatással van az ízlelés és szaglás érzékelésre. A kevés mozgás az operáció után kedvetlenséget, és étvágytalanságot okoz. Éppen ezért próbáljon meg minél előbb talpra állni. És ehhez minden felkínált segítséget vegyen igénybe.

Segítség

 

Ne úgy fogja fel az állapotát, hogy ezen már nem lehet változtatni. Az evés és ivás most a legfontosabb tennivalója, ez majd meghozza az étvágyat is, és ez az aktivitás majd lerázza a kedvetlenséget is. Próbálja ki a következő javaslatokat:

ð     Állítsa be az órát, hogy kb. 1 ½ - 2 óránként ne felejtsen el enni, mert sokkal jobb többször keveset enni, mint ritkán sokat.

ð     Hagyja másra a bevásárlást, és a főzést, mert ez sok erőt kivesz önből, és az erőtlenség étvágytalanságot okoz.

ð     Alakítson ki mega körül kellemes környezetet, van aki jobban szeret egyedül enni, van aki viszont jobban szereti a társaságot, vagy épen azt kedveli, hogy a hátérben menjen a tévé, vagy hogy zene szóljon.

ð     Nem tanácsolom, hogy mindig a kedvenc ételeit fogyassza. Nem azzal van a baj, ha megkíván valamit és azt eszi, hanem arról, hogy ha mindig megkapja, amit kíván, akkor ez ahoz vezethet, hogy egy idő után nem fog vágyni semmire, és ha mindig megkapja akkor akár kedvenc akár a kedven ételének az elfogyasztása sem okoz örömöt. Tehát leginkább egyen azt, amit a többiek, de vegye figyelembe az étkezéslistát.

Kommentár

A mozgás egy nem elhanyagolható tényező, hogy újra legyen étvágya, és megerősödjön a teste.

A seb körüli fájdalmak, miatt felvett rossz tartás leküzdhető könnyű hasizom nyújtó gyakorlatokkal, amit a gyógytornász javasol, vagy engedélyez. Ha erős fájdalma van, beszélje meg az orvosával, és ő megteszi a szükséges lépéseket.

 

3.2 Nyelési zavarok

 

Amit érez

Amit tehet

Nyelési zavarok, nem akar lecsúszni az étel

Alaposan megrágni az ételt, és lassan enni. Ha egy keveset iszik étkezés közben ez megkönnyítheti a nyelést. Ne egyen fehér kenyeret, vagy zsemlét. Egy „tejleves” az étkezések közben a segítségére lehet.

Magyarázat

Az operáció után majdnem mindig nyelési zavarokkal küzd az ember. A nyelőcsőnek az a feladata, hogy amilyen gyorsan csak lehet a gyomorba juttassa a táplálékot. A gyomor úgy működik mint egy táplálékraktár,vagy spejz.

A vékonybél az elfogyasztott ételt csak lassan továbbítja, mert az a feladata, hogy úgy felkészítse az ételt, hogy az a véráramba kerülhessen.

Mivel a gyomor el lett távolítva, így önnél minden amit elfogyaszt, a nyelőcsőből közvetlenül vékonybélbe kerül. Ez miatt keletkeznek a gondok:

ð     A nyelőcső gyors

ð     A vékonybél lassú

Ezért keletkezik egy étkezési dugó, ami idővel feloldódik. Idővel a vékonybél alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, és az elfogyasztott táplálékot gyorsabban továbbítja majd.

Persze ez csak akkor lehetséges, ha ön is segít a vékonybelének.

Segítség

ð     Fontos, hogy alaposan megrágja az ételt, hagyjon elég időt az étkezésre. Az evés és az ivás most az ön legfontosabb feladata. Minden más tennivaló az ön életében most csak másodlagos. Gondoskodjon a megfelelő körülményekről, és csak olyan keveset foglakozzon az étel előkészítésével amennyire ez lehetséges. Van akinek segít, hogyha iszik étkezés közben, de vigyázni kell a folyadékfogyasztással, mert ha étkezés közben túl sok folyadékot fogyaszt, megfájdulhat a hasa, szédülhet, és keringési zavarok léphetnek fel.(olvassa el a korai dömpingszindrómáról írtakat).

ð     A magas rosttartalmuk miatt a húsételek emésztése problémát okozhat. Az elején inkább húst csak könnyen emészthető formában fasírozott-, húspogácsa- Bolognai szószként fogyasszon, apróra vágott és puhára főzött pörkölt, vagy puha, fehér húsú szárnyasokból készült ételeket fogyasszon, halat, vagy tojásételeket(omlett, rántotta), vagy olyasmit ami húspótlóként szerepelhet. Nem tartom szükségesnek, hogy húspürét, pépet készítsen, mert ez nem csak a húsfogyasztás élvezetét csökkenti, hanem az íze is más lesz.

ð     Van akinél a fehérkenyér rágás közben olyan érzése támad, hogy a falat egyre nagyobb lesz. A fehérkenyér könnyen csomósodik. Kerülje ezért a fehér kenyeret, és egyen inkább teljes kiőrlésű búzából és élesztővel készült kenyeret, ami a bioboltokban kapható. Az ára ugyan drágább, de az emészthetősége sokkal jobb. Az előnye ezeknek a kenyereknek, hogy nem ragadnak, csomósodnak olyan könnyen össze, és így könnyebben le tudja az ember nyelni. Természetesen ma már lehetséges egy kis munkával és anyagi befektetéssel, hogy a kenyeret saját magunk süsük meg. Egy egyszerű receptet talál a fügelékben.
Lehet, hogy most csodálkozik rajta, mivel a fehérkenyér kímélő ételként ismerte, a finoman őrölt búza-lisztből élesztővel készült fehérkenyér egy gyors segítség lehet az ön problémájára.

ð     Ha nem szenved tejérzékenységben akkor a reggelihez a kenyér mellé igyon tejlevest, ez könnyebbé teszi a nyelést.(olvassa el ehhez a tejfogyasztásról szóló fejezetet.)
a tejleves ne helyettesítse, a reggelit, hanem egészítse azt ki.

ð     Azt szeretném tanácsolni Önnek, hogy napot éhgyomorra a reggeli előtt egy vagy akár két pohár teával kezdje, vagy ha valaki bírja akkor kávéval, ezáltal az emésztőrendszer ingerelve lesz,, és a reggeli jobban fog esni. Ezért fontos az, hogy az ember elég folyadékot fogyasszon, de ne az étkezések közben.

Figyelem!

A nyelési zavarokat a nyelőcső gyulladása is okozhatja. (olvassa el a nyelőcső

gyulladásról szóló részt).

Mindenképpen vizsgáltassa meg az orvosával, hogy nincs-e nyelőcsőszűkülete, ha erről van szó akkor bizony tágítani kell (szonda). Ez a beavatkozás nem túl kellemes, viszont utána egy kellemes megkönnyebbülést okoz.

Gyógyszerek

Ha tisztázódott, hogy az Ön nyelőcsövének semmi változása, szűkülete nincsen, akkor gyomormozgató gyógyszerek is bevethetők, ami nagyon jó segítség lehet az ön problémájának a megoldására. Ezek a gyógyszerek meghatározzák és elősegítik az emésztőrendszer izmainak mozgását, úgy hogy a táplálékpép egyenletesen legyen továbbítva. A gyógyszereke 20 perccel étkezés előtt kell bevennie.

 

A személyes jegyzetek helye:

 

 

 

3.3 A nyelőcső gyulladása

 

Amit érez

Amit tehet

Gyomorégés, égető érzés a mellkas környékén

Az alváshoz a felsőtesti magas-fekvést felvenni. (lásd. rajz)
Étkezés után ne feküdjön le.

Mindenétkezés után és lefekvés előtt 3 evőkanál  antacidával kevert tejberizst egyen.

Magyarázat

A gyomor bementénél és kimeneténél is egy záró izomzat található. A bemeneti nyílás gondoskodik arról, hogy a gyomor emésztőnedvei ne találkozzanak a nyelőcsővel. Ha a gyomor hiányzik, akkor egy közvetlen kapcsolat jön létre a vékonybél és a nyelőcső közt. Ezáltal a hasnyálmirigy és máj agresszív emésztőnedvei (epeváladék) akadálytalanul a nyelőcsőbe juthatnak, és gyulladást okozhatnak. A nyelőcsöve ezt megérzi, és ön nehezebben tud nyalni. Ezenkívül éjszakánként gyakrabban felébredhet, mert az emésztőnedvek égető fájdalmat okoznak a nyelőcsövében.

Talán van olyan az Ön családjában, aki a nyelő izmok működést bizonyítani szeretné. Álljon fejen, és igyon egy pohár vizet. A víz a nyelőcsövön át a gyomorba jut, és ott is marad. Ha azt Ön próbálná meg, garantálom, hogy erős problémái lesznek.

Kommentár

Alig van olyan gyógyszer ami a hasnyálmirigy és a máj emésztőnedveit le tudná kötni

Ami valóban hatásosan működik az a tejberizs, keverve egy adagnyi savlekötő (antacida) gyógyszerrel. (pl Maaloxan®, Rio-pan®)

Ehhez keverjen egy kanál tejberizsport (bioboltokban, reformkonyhával foglakozó kereskedéseken kapható) egy kevéske vízben, és adja hozzá egy tasaknyi atacidát. Minden étkezés után, és lefekvés előtt vegyen be 3 evőkanálnyit ebből a keverékből.

(Antacida (lat.), oly gyógyszerek, gyűjtőneve melyek a gyomor, a belek vagy a vizelet savanyúságát csökkenteni vagy megszűntetni képesek. A direkt antacidák, a gyomortartalommal való közvetlen érintkezés által fejtik ki hatásukat.)

 

A keverék egy védő filmréteget hoz létre a nyelőcső nyálkahártyáján. Ez gátolja az emésztőnedvek hatását. Kimutatható, hogy a két anyag keverékével hosszabban tartó védelem érhető el. Az a fontos, hogy ne csak akkor vegyük be, ha panaszunk, fájdalmunk van, hanem következetesen, és rendszeresen 14 napig, hogy a gyulladás be tudjon gyógyulni. Az magától értődik, hogy az idő alatt, amíg ez az égető érzése van, ne egyen erős, csípős, túl sós vagy édes ételeket.

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát.

Ha mindezek ellenére éjszakánként „gyomorégés” kínozza, ajánlatos felkelni, és járkálni egy keveset, (a gravitáció segítségére lesz) egyen egy kétszersültet, és igyon hozzá egy keveset, hogy megmozgassa a beleket, és így az emésztőnedvek, le tudjanak folyni. Aztán vegyen be egy tasak savlekötőt tisztán, és figyeljen rá, hogy úgy feküdjön le, hogy a felsőtest, és a fej magasabban legyen.

Ebben a vízszintes pozícióban az emésztőnedvek a nyelőcsőbe juthatnak.

 

Itt az emésztőnedvek ugyan nem tudnak a nyelőcsőbe folyni, viszont ez a pozíció terheli a gerincet.

Itt megvalósult az optimális elhelyezkedés. A teljes fekvőfelület ferdén van, így az emésztőnedvek nem tudnak a nyelőcsőbe jutni, és a gerince is hálás lesz.

 

3.4 Korai dömping

 

Amit érez

Amit tehet

Telítettség érzése: rögtön evés után, gyakran hasmenés követi, hasfájás.

Ne igyon az étkezéshez!

Legfeljebb csak annyit, hogy a száját és a táplálékot egy kicsit megnedvesítse.

Fél óráig evés után ne igyon.

Kis adag ételeket egyen. Evés után feküdjön le.
(Felsőtest fekvés)

Magyarázat

Ez a probléma a dietetikusok körében dömping szindrómaként ismert. ("Früh-dumping-Syndrom'' (to dump = auskippen, abladen = kiborul, lerak). Ez azt jelenti, hogy az étel túl gyorsan „esik” a vékonybélbe.

A vékonybelet úgy képzelje el mint egy „gombolyagot” a bélfonatok (kb. 5 méterhosszú) össze vissza tekerednek a hasüregben. Ha az étel túl gyorsan csúszik a bélbe összegyűlik valamelyik kanyarban, ahonnan nem mozdul, és önnek olyan érzése van, mintha egy kő lenne a hasában. A teste szeretné a táplálékot továbbjuttatni, és úgy reagál, hogy folyadékot juttat a bélbe, amit a vérkeringésből hoz el. Ezzel hígítva az ételpépet, hogy az így könnyebben tovább folyhasson. Mivel a felhasznált folyadékot a vérkeringésből vonja el, ezért a vérnyomás leesik, azért, hogy a vérkeringés rendbe jöjjön a szívnek gyorsabban kell vernie. Ezt Ön kellemetlennek érzi, mivel ez verejtékezéssel és hőhullámokkal jár. Ezután hirtelen mintha korogni kezd a hasa, mert az ételpép megmozdul. Van akinek akár hasmenése is lesz.

Segítség

Lassan egyen, szánjon rá elég időt, és mindent alaposan rágjon meg. Csak keveset egyen, de azt gyakran. Próbálja meg elkülöníteni az evést az ivástól. Csak negyed órával ékezés előtt, és legkorábban egy fél órával étkezés után fogyasszon folyadékot. Nehéz átállni, hogy evés közben tartózkodjon az ivástól. Hogy a szervezete mégis megfelelő mennyiségű folyadékhoz jusson, reggelente éhgyomorra igyon egy-két pohár teát, vagy kávét (cukor/méz nélkül) és mindig az étkezések közti időszakban is figyeljen a megfelelő folyadékfelvételre.

A fültőmirigy, (arccsont a fül előtt) masszírozása egy kis segíthet, mert ezzel segíti a nyálkiválasztódást. Étkezés után feküdjön le ez biztosan csökkenti a panaszát, de figyeljen a helyes testhelyzetű fekvésre, felsőtest magasabban legyen (lásd nyelőcsőgyulladásnál)

Legtöbbször elég csak egy támlás székben lepihenni, mert aludni inkább éjszaka kell.

Kommentár

Még akkor is ha korábban az étkezés nem töltött be az Ön életében jelentős szerepet, most el kell fogadnia, hogy az ön életében most ez a legfontosabb dolgok egyike.

 

3.5 Késői dömping

 

Amit érez

Amit tehet

Gyengeség, verejtékezés, gyorsabb pulzus fejfájás legtöbbször ezek a panaszok kb. 1 ½ órával a reggeli után fordulnak elő

Rögtön egyen egy szem szőlőcukrot (de nem többet)

Ezután egy szelet kenyeret lekvárral, és 20 perc múlva megint egyen egy keveset (kompót, joghurt)

Magyarázat

Ne ijedjen meg , ön nem lett cukorbeteg. A gyomorműtéte miatt mindenféle cukortartalmú étel gyorsabban kerül a bélbe, és így a cukortartalom is hamarabb kerül a vérkeringésbe. Ezért nem meglepő, hogy megemelkedik a vércukorszintje.

A cukorszint megemelkedésére a teste válaszol (itt a hasnyálmirigy) vércukorszint csökkentő hormonok inzulin kiválasztásával. A megemelkedet vércukorszint, majd ennek a hasnyálmirigy általi gyors normál szint alá csökkentése alacsony vércukorszintet okoz. A túl gyors vércukor-szintcsökkenés, a cukorhiány okozza az Ön panaszait.

Leggyakrabban ez kb 1 ½ órával a reggeli után fordul elő (valószínűleg azért, mert a legtöbb embernek ez az első étkezése, éhgyomorra és ez rendszerint még édes is.)

Segítség

Rendszerint a késői dömping idővel alábbhagy, de minden gyomoroperált embernél nagy cukor tartalmú ételek fogyasztásakor még évek multával is előjöhet. Ezért fontos a cukorra különösen a magas cukortartalmú ételekre odafigyelni, és ezeket kerülni. Ez mindenekelőtt a reggelinél a legfontosabb.

Lentebb leírunk egy listát, hogy melyek azok az élelmiszergyártók által ismertetett szokásos cukros ételek, amiket másként, máshogy neveznek. (ez a lista nem törekszik a teljeségre).

Magas cukortartalmú ételeket természetesen kerülni kell itt van közülük néhány: lekvár,cukrozott kompót, sütemények, fagylalt, malátasör, szőlő, mogyoró – nugát - krém, limonádé, csokoládé, az édesítőszerekkel édesített ételek, az úgynevezett „könnyű” italok.

Máskép nevezett cukor:

Juharszirup

Szacharóz

Házi cukor

Hibridcukor barna

Gyári cukor farincukor barna

Méz invert-ckor

Hibridzukor, fehér

Gyári cukor, fehér gyümölcscukor

Kandis cukor barna

Méhecskeméz

Fruktóz

Kandis cukor fehér

Dextrin maláta

Kocsonyás cukor

Karamel

Tiszta dextro

Glukóz

Kölni cukor

Mesterséges méz

Monoszaharin

Szaharin

Maláta

Porcukor

Ősédes

Malátatartalom

Nyerscukor

Süvegzukor

Melasz

Répacukor

Répaszirup

Melasz-szirup

Répaszirup

 

Kommentár

Hogy célzottan fel tudjon lépni a fent leírt cukorhiány ellen, mérje rendszeresen a vércukorszintjét. Ma már a könnyen beszerezhető akár otthonra is vércukorszintmérő.

1. mérjen „éhgyomorra” vércukorszintet

2. reggelizzen

3 egy órával az „éhgyomorra” történt mérés után mért jöhet a következő vérvétel

4. aztán még 4szer félóránként.

Ez idő alatt úgy egyen és igyon ahogy ezt megszokta!

Ezeknek a mért értékeknek a segítségével meghatározható, hogy mikor fogyassza el a köztes étkezést, hogy a túl magas, vagy túl alacsony vércukorszintet megfelelően be tudja állítani.

Ha átállt a megfelelő étkezési időre, akkor is 6szor ellenőrizze, vagy ellenőriztesse a vércukorszintet, hogy egy objektív eredményre jusson, és hogy ha szükséges az étkezési időt még jobban be tudja állítani.

A következő oldalakon leírjuk, hogyan végezzük el ezt az un. „Dumping-BZ"  vizsgálatot a mi klinikánkon.

Példa korrigáció nélkül:

Megjelzés:

Ez a reggeli tartalma cukrot a kávéban és egy szelet gabonakenyeret gyümölcsízzel. A továbbiakban nem volt köztes étkezés.

A fent ábrázolt példa korrektúrával:

Megjegyzés:

1. kávé cukor nélkül, gabonakenyér, sajttal.

2. röviddel kilenc után egy további sajtos kenyér lett elfogyasztva,

3. 10:30 kor egy tálkányi kompót

Minden esetre, a vészhelyzetekre

Ha észreveszi magán a cukorhiány jeleit, rendkívül fontos, hogy tegyen ellene. Ezért gondoskodjon arról, hogy mindig legyen önnél szőlőcukor.

Még akkor is ha ez az első pillanatra furcsának tűnik a legjobb megoldás, ha érzi a cukorhiány jeleit, hogy egyen egy kis szőlőcukrot, és utána pedig egyen egy szelet lekváros kenyeret. A szőlőcukornak az a szerepe,hogy a fölösleges inzulin-kiválasztást csökkentse, hogy a vércukorszint gyorsan normalizálódjon. A rögtön utána elfogyasztott szendvicsnek, vagy egy adag gyümölcsnek, vagy kompótnak meg az a szerepe, hogy stabilizálja a vércukorszintet.

 

A személyes jegyzetek helye:

 

 

 

3.6 Zsiros széklet, vagy nem megfelelő táplálék feldolgozás

 

Amit érez

Amit tehet

Hasmenés, világos (fehér vagy szürke) széklet vagy sárga széklet, és a széklet „úszik” a vécében és a széklet büdös.

Nincs súlygyarapodás

A zsírfogyasztást amennyire csak lehet lecsökkenteni, rendszeres és helyes hasnyálmirigy preparátumok fogyasztása minden étkezés előtt zsír „aperitif” fogyasztása

Magyarázat

A gyomor csak kis mennyiségű ételpépet és ételrészecskéket a vékonybélbe folyni. A táplálékrészecskék amik a gyomrot elhagyják kb 2 mm átmérővel rendelkeznek.

Miután a táplálékpép a gyomrot elhagyja a nyombélen folyik keresztül, ahol keveredik a máj váladékával (epefolyadék)és a hasnyálmirigy emésztőnedveivel, hogy a felvett táplálék a optimálisan felhasználhatóvá váljon. A hasnyálmirigy emésztőnedvei, és a májváladék nélkül a testünk nem képes táplálék emésztésére, különösen a zsírt nem tudja feldolgozni, amire azonban szüksége van a szervezet energiaellátáshoz.

Még az epehólyag eltávolításakor is termel a máj úgynevezett epeváladékot. Az epehólyag a májváladék tározójaként működik és nem egy termelő szerv.

Az ön testén végrehajtott műtét miatt egy más emésztési útvonal jött létre. Az étel már nem megy át a nyombélen ami a az operáció után az  Y-roux” miatt ki lett iktatva, hanem megkerüli azt (lásd operáció leírásánál) az emésztőnedvek béltraktusba való ürítése után a táplálékpép már olyannyira továbbítva van, hogy az emésztőnedvék és a táplálékpép, nem tudnak rendesen összekeveredni. Ezért az emésztőnedvek, mondhatni csak úgy sántikálnak az ételpép után. Ezért a táplálékpép nagy része, nem tud az emésztőnedvekkel keveredni. Ezért az elfogyasztott ételek nagy része meg sem emésztőik, így azt az emésztetlen táplálékot a test nem tudja felvenni. Különösen a meg nem emésztett zsírok okozgatnak hasmenést. Mivel ezeknek elvezető hatásuk van.

Ennek a következményei:

ð     Az emésztetlen táplálékrészek felhasználatlanul „kilökődnek”

ð     Létfontosságú tápanyagokat (pl. vitaminokat és ásványi anyagokat(nem dolgozza fel a szervezet.

ð     Ezért egy rosszul-, illetve alultáplált állapotba kerül

ð     És állandóan fogyni fog

Még akkor is ha nincs hasmenése, még nem jelenti azt, hogy az elfogyasztott táplálékot, maradéktalanul felhasználja a szervezet. Hogy ezt a állapotot megfelelően fel tudjuk mérni, felsorolunk néhány egyszerű megfigyelési szempontot:

ð     a székletnek barnának kell lennie

ð     a székletnek el kell süllyednie a vécében

ð     A széklet nem bűzlik annyira, hogy mindent betöltsön a szaga

Figyelem: a vastabletta is barnára festi a székletet!

Az étel színének ritkán van befolyása a széklet színére: ugyanakkor például a cékla a spenót megváltoztatják a széklet színét. De fehér élelmiszerek nem okoznak fehér székletet!

Kommentár

 

A betegsége,és az azt követő műtét miatt, valószínűleg sokat fogyott. Legtöbben ezért azon fáradoznak, hogy megint gyorsan felszedjenek egy pár kilót. Ennek a sikere leginkább attól függ, hogy ezt hogyan tesszük ezt, ha az ember a szokásos trend szerint jár el, és zsírosabb ételeket fogyaszt: pl. kalóriadús vajat, sok felvágottat sok finom süteményt, extra adag tejszínhabbal, csokoládét chip-et, sült krumplit stb. akkor pont a ellenkező eredményt éri el. Az operáció előtt úgy volt, hogy „Minél több zsíros ételt eszek annál kövérebb leszek”.

Ahogy azt már ön talán észrevette, most már mások lettek a játékszabályok.

„Minél több zsíros ételt eszek, annál vékonyabb leszek!

Ezért ésszel egyen, zsírszegényen, ha az ételeknek kevés a zsírtartalmuk az ízük nem változtat meg annyira, de az élete, sokkal könnyebb lesz ezáltal.

Gyógyszerek

Az adagolást és a mennyiséget az orvosa határozza meg.

A megváltozott zsíremésztés problémáját, a legkönnyebben úgy kezelhetjük, hogy az étkezéshez hasnyálmirigyenzimeket veszünk be (ilyen pl. a Kreon®, Panzytrat®, Pankreon®)

De figyeljen oda, a helyes bevételre:

Ezek a preparátumok kapszulában vannak, granulátumok. A kapszula azt a célt szolgálja, hogy megóvja a gyomorsavtól a hasnyálmirigyenzim kivonatot. Mivel gyomra már nincs, a kapszula csak hátráltatná a hatóanyag működését. Ehhez jön még, hogy a gyomoreltávolítás után a táplálék gyorsabban jut a bélbe, úgyhogy ebben a kapszulában ez az anyag csak keveset segítene. Az egyetlen ésszerű fogyasztási forma gyomoreltávolítás után a granulátum. Ha az orvos tévedésből mégis kapszulát írna fel önnek, úgy szedje ki a kapszulából a benne lévő anyagot, és úgy vegye be.

A bevétel időpontja:

A legjobb hatás érdekében figyeljen oda a következők betartására:

ð     először egyen egy keveset az ételből alaposan rágja meg!

ð     Azután kevés folyadékkal vegye be a granulátum mennyiség felét

ð     Egyen tovább ameddig a ételének felét el nem fogyasztja

ð     Csak akkor vegye be a maradék granulátumot

ð     És folytassa az étkezést

Ezzel a módszerrel él éri, hogy a granulátum megfelelően keveredjen a tápanyaggal amit így a szervezet jobban feltud majd dolgozni.

A gyógyszer adagolása

Az alapadagolás úgy néz ki, hogy 1:1:1 vagyis minden főétkezéshez (reggel, délben, este) vegyen be egy tasakkal. De ha ennek ellenére még mindig előfordul, az úgynevezett „zsírszéklet” vagy hasmenése van a köztes étkezésekhez is vegyen be egy fél tasakkal. Ha ez a mennyiség sem segít a problémáján, akkor beszélje meg az orvosával, hogy beveheti-e a dupla mennyiséget.

Természetesen csak az étkezési szokás megváltoztatásával a zsírszegény étkezéssel, érheti el a gyógyszerek legjobb hatását.

Meddig kell szedni

Azt megítélni, hogy szüksége van-e még ezekre a gyógyszerekre a legjobb módszer, ha figyeli a székletét. A széklet színének, szagának, súlyának fontos jelentése van.

1. a széklet súlya:

Minél több zsírt tartalmaz a széklete, annál kevesebb a súlya, ha a széklete „úszik” a vécében, akkor nem volt megfelelő a zsíremésztés, a széklet még mindig túl sok zsírt tartalmaz. Ha lesüllyed akkor feltételezhetjük, hogy az elfogyasztott zsírmennyiséget megfelelő feldolgozta a szervezet, és a gyógyszer hatásos volt.

2. az étel szaga:

Az olyan székletnek, aminek a szaga szinte mindent átjáró erőteljes (Penetrans) magas a fehérjetartalma. A rossz zsírfeldolgozás, és az emiatt bekövetkezet „hasmenés” által (a táplálék gyors átfutása a beleken) az elfogyasztott ételek nem lettek kellően feldolgozva, és ön ezáltal értékes tápanyagokat veszít.

3 a széklet színe

Minél világosabb a széklet színe annál magasabb a zsírtartalma

Ha mind a három megfigyelési szempont normális, akkor csökkentheti a gyógyszer mennyiségét. Fontos, hogy ne egyszerre hagyja abba, hanem folyamatosan csökkents az adagot, először felezze meg, és ha a széklet akkor is normális marad, akkor elhagyhatja a szedését.

A gyógyszer adagolását, és elhagyását beszélje meg az orvosával!

Protézis kezelése

Ha önnek műfoga van figyeljen arra, hogy a granulátum ne ragadjon a protézis,és az ínye közé, mert megsértheti a száj nyálkahártyáját.

Ünnepek, és összejövetelek

Ha az emberek ünnepelnek, rendszerint finomakat esznek, a finom ételeket rendszerint a zsíros ételekkel azonosítják. Ezért biztonsági okokból mindig hordjon magánál Kreon®-t, Pankreon®-t oder Panzytrat®-t

A zsír aperitif

Egy egyszerű eszköz, hogy feljavítsa az emésztőnedvek kiválasztódást, hogy az étkezés előtt öt perccel egy vajjal vékonyan megkent tósztot eszik.

Ezzel elindítja az emésztőnedvek kiválasztódását, így azok majd jobban tudnak a táplálékkal keveredni.

A tószt helyet választható még:

ð     Kétszersült vékonyan vajjal

ð     Egy kocka csokoládé (de csak ha nincs késői dömpingszindroma)

ð     Egy bonbon (de csak ha nincs késői dömpingszindroma)

ð     Éteremben, vagy ünnepi étkezések előtt egy szelet kenyér vékonyan fűszervajjal

ð     Egy kicsi péksütemény

Zsírban gazdag ételek:

Zsíros hús

Sült hal

margarin

Planírozott hús

Szardinia

Olaj

A szárnyasok zsíros bőre

Hal olajban

Tejszínhab

Kacsa- libasült

Makréla

 

Zsiros felvágottak sajtok amiknek a zsírtartalmuk nagyobb mint 48%

Pommes frites

Angolna ,

Lepényhal

Majonéz

Tartár

Mártások

Sült krumpli

Sütemények

Vajas,zsíros tészták

Krokett

Chips

Ponty

Tejszelet

Leveles tészta

Csokoládé

Vaj

Fűszervaj

Mogyorókrém

Marcipán

Bonbon

Nugát krémek

 

A személyes jegyzetek helye:

 

 

 

3.7 Hasmenés

 

Amit érez

Amit tehet

Hasmenés

Sok minden okozhatja

Olvassa el a magyarázatot

Magyarázat

A hasmenés legyőzéséhez először is tisztázni kell az okát. Vizsgálja meg, hogy a következő szempontok melyike illik az ön esetére.

Zsírok

Vizsgálja meg az étrendjét, hogy nem eszik-e túl zsíros ételeket, gondoljon arra is, hogy rengeteg rejtett zsír található a sajtokban, felvágottakban, csokoládékban… (olvassa el a zsíros székletnél leírtakat.)

Tej:

Ne igyon tejet, és tejlevest se fogyasszon! Ha abbamarad a hasmenés, akkor valószínűsíthető, hogy a tej volt a hasmenésének az oka.

Ivás:

Az is lehetséges, hogy rögtön étkezés után sok folyadékot iszik. Itt is érvényes, csökkentse az étkezés közbeni, és közvetlenül az étkezés utáni folyadékfogyasztást. Mégis figyeljen arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadék kerüljön a szervezetbe, de negyed órával étkezés előtt már ne, és csak fél órával étkezés után igyon. Olvassa el a szájszárazságról a kiszáradásról és a korai dömpingről írtakat.

Ezenkívül előfordulhat, hogy a bélhőmérséklet (kb.37°C) és az elfogyasztott ital hőmérséklete (még a szobahőmérsékletű ital is csak kb. 20°C , és így túl hideg) közti különbség reflexszerű gyorsabb bélmozgásra ösztönzi a belsőnket, és így egy spontán béltartalom-ürítés következhet be.

Gyümölcsök, és italok:

A gyümölcsök és italok egyszerre történő fogyasztását nem javasolom, mert ez rendszerint hasmenést eredményez.

Baktériumok:

A gyomor hiánya miatt a gyomorsav is hiányzik. Ezáltal gyorsabban kaphat az ember bélfertőzést. Figyeljen ezért különösen oda a higiéniára az ételek elkészítésénél, különösen a meleg évszakokban. Olvassa el eben a témában az „evészet nyaraláskor” részben leírtakat.

Gyógyszerek:

Némelyik gyógyszernek van hashajtó mellékhatása. Kérdezze meg az orvosát, hogy az ön által szedet gyógyszereknek van-e ilyen hatása.

Röntgen kontrasztanyag:

Ha önnél bélrendszeri röntgenvizsgálat volt, akkor előtte meg kellett innia egy kontrasztanyagot(egy fehér pépet), ez a legtöbb embernek gyomorműtét után hasmenést okoz, de már aznap elmúlik.

Kemoterápia:

A kemoterápia első heteiben, vagy még az után is, a belek rendkívül érzékenyek, ezért ha lehet még jobban figyeljen oda az ételek kiválasztásában ebben az „ételválasztás segédlet” a segítségére lesz.

Olyan ételek fogyasztása, amiket a szervezete nem bír:

Hogy meg tudja határozni azt, hogy mely ételeket nem viseli el a szervezete, ajánlott a már a műtét utántól egy étkezési naplót vezetni, amiben pontosan felírja mit mikor evett, és hogy ezt az ön szervezete hogyan viselte, és a panaszokat is tüntesse fel.

Táplálkozási protokoll

Addig amíg panaszai vannak mindig pontosan írja fel, mit hogyan mikor vett magához. A kávénál és a teánál pontosan írja fel, hogy tejjel cukorra édesítőszerrel itta-e. Az ilyen apróságok is nagy eredményeket hozhatnak.

Az időpont azért is fontos, mert így az időpont utáni panaszok okai jobban meghatározhatóak (pl. telítettség érzete, hányinger, izzadás, fájdalom a has felső vagy alsó részén, széklet stb.)

Itt is az apróságok amik talán az ön számára nem bírnak nagy jelentőséggel, egy táplálkozási tanácsadónak értékes információt nyújthatnak, ezáltal segítheti Önt. Ha gyógyszereket fogyaszt ezt is pontosan írja le, mit mikor mennyit, a legjobb ha ezt is beírja az ételekhez.

 

Példa egy étkezési protokollra

Dátum:

Idő

Mennyiség

Az élelmiszer leírása

Megjegyzés
panaszok időpontja

7:30 „éhgyomorra”

2 Csésze

Fekete tea

Széklet pépes

7:45

08:00

1 szelet

2 késhegynyi. 3 Teáskanál 20g

1/2 csésze

1 tasak

Barna kenyér

vaj

Eperlekvár

Zsírszegény sajt kávé tej nélkül

Kreon®/ Panzytrat®

 

09.30

1 darab

Banán

 

11.00

150g

1 pohár gyümölcsjoghurt (3,5%)

böfögés, 15 perccel később

 

 

Stb.

 

 

 

Személyes étkezési protokoll

Dátum:

Idő

Mennyiség

Az élelmiszer leírása

Megjegyzés
panaszok időpontja

 

 

 

 

 

3.8 Kiszáradás exsikkose (lat)

 

Amit érez

Amit tehet

Levertség, zsibbadás, fejfájás, bódultság, dekoncentráltság, szomjúságérzet, (nem mindig)

Szájszárazság, az alkar bőrredői látszanak, sötétebb vizelet

Igyon

 

Magyarázat

 

A gyomorműtéte után előfordulhat néhány embernél, hogy nem tud úgy folyadékot magához venni, mint ahogy azt megszokta. Ez a legfeltűnőbb ha megpróbál hideg vizet inni, (akár szobahőmérsékletűt) Ennek az az oka, hogy megváltozott a nyelőcső és a vékonybél mozgása. Ehhez olvassa el a nyelési zavaroknál leírtakat.

Még az is nehezíti a helyzetet, hogy az ember ahogy idősödik csökken a szomjúságérzete. Az embert testének 60 % víz. Naponta az izzadás, légzés vizelet széklet Stb. miatt kb.2,5 liter kiválasztódik. A testnek tehát szüksége van ennek pótlására, ezért fontos, hogy igyon, még akkor is, ha nem szomjas.

Segítség

Sokaknak már az is segítség, ha meleg italt fogyasztanak, mert ez a kis hőmérsékletkülönbség miatt könnyebben fogadja a vékonybél. Ajánlott a fekete-, vagy gyümölcs-, esetleg gyógyteák fogyasztása.

A folyadékkal együtt sók is kiválnak a szervezetből. Ez a só veszteség egy egyszerű Trinkbouillon –nal pótolható.( Bouillon = Általában húslé vagy húskivonat, erőleves, de lehet zöldségből, halból, vadból vagy alapanyagból főzött lé is. )

A meleg évszakokban fokozottan fontos a szervezet folyadékpótlása.

Lehetőségek, hogy biztosítsa a napi folyadékszükségletét:

ð     Kezdje a napot egy kannácska teával

ð     Fejezze be a napot egy kannácska teával

Alakítsa úgy ezt a két szempontot, hogy az életének része, egy rituálé legyen, amely keretbe foglalja a napját.

ð     figyeljen rá, hogy mindig legyen meleg ital az ön közelében, (még a munkahelyén is)

ð     Este tegyen egy kis innivalót (termoszkannában) az éjeli szekrényre, hogyha felébred éjszaka, tudjon inni.

ð     Határozzon meg maga számára egy adott mennyiséget, amit az egész napra eloszt, és amit meghatározott időben elfogyaszt.

Kommentár

Hogy a folyadékfelvétel megfelelő volt, ezt könnyen megállapíthatja a kezéről és a vizeletéből.

1. az alkarján vagy kézfején csípje össze a bőrt, amikor elengedi az így képződött gyűrődést ennek gyorsan maradéktalanul vissza kell simulnia.

2. A vizeletének citromsárgának, világosnak és áttetszőnek kell lennie, a minimum mennyiség egy liter.

A sötétebb a vizeletből látszik, hogy ön kevés vizet fogyasztott, minél sötétebb annál kevesebbet ivott.

A folyadék felvételről is vezessen egy protokollt, hogy pontosan át tudja tekinteni, hogy mennyit ivott (lásd Táplálékprotokoll) így fény derül azokra a hiányosságaira, amit könnyen megszüntethet.

A megfelelő folyadékmennyiséget alkohol tartalmú italokkal elérni az téves út, mert az alkohol azt eredményezi, hogy több folyadékot veszít, mint amennyit megivott.

A személyes jegyzetek helye:

 

 

 

3.9 Tejérzékenység

 

Amit érez

Amit tehet

Miután megitta a tejet, fáj a hasa, korognak a belei, hasmenése van

Egyenlőre ne igyon tejet

 

Magyarázat

A tej tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Ez magyarázza az édeskés ízét. A laktóz emésztőenzime a laktáz a vékonybélben feldolgozza a tejcukrot. Csak ez után kerülhet a véráramba, ha nem jönne létre ez a feldolgozás, akkor minden embernél hasmenést okozna.

A gyomoreltávolítás után is fel tudja dolgozni a szervezet a tejcukrot, mivelhogy ez a vékonybélben történik. A gyomoroperáltaknál fellépő tejfogyasztás után panaszok könnyen magyarázhatóak:

A hiányzó gyomor miatt az elfogyasztott tej a szervezet számára nincs elősavanyítva. A tej így túl gyorsan folyik a vékonybélbe mégpedig olyan helyre, ahol a tejfeldolgozási aktivitás nem olyan magas. Ezáltal a tejcukor feldolgozása nem tud rendesen megtörténni, és ezért kerül sor a gyors elvezetésre.

Megjegyzés

Ha nem innánk több tejet, az lenne a legegyszerűbb megoldás, hogy a tejérzékenység által okozott problémákat elkerüljük.

De a tej a nekünk embereknek egy fontos tápanyag, gazdag fehérjében B, D, A vitaminban, és rengeteg a szervezet számára fontos kalciumot is tartalmaz.

Ha tehát ön nem iszik többé tejet, akkor elveszíti az egyik legfontosabb kalciumbeszállítóját. A kalcium azonban fontos a csontváz felépítésének stabilitásához. Ha hosszú ideig kevés kalcium jut a szervezetbe, akkor ez akár csontritkuláshoz is vezethet.

Az A és D vitaminok ugyanúgy fontosak a szervezetünk számára, mint a kalcium. Ha tul kevés A és D vitamin kerül a szervezetbe, akkor ugyanaz történik mint hiányos kalciumfelvételkor, csontlágyuláshoz vezethet, mert  ezeknek a vitaminoknak az a feladatuk, hogy a kalciumot a vérbe felvegyék, és beépítsék a csontrendszerbe.

Egy csontgyengülés (lágyulás) viszonylag gyorsan 3-5 év alatt kialakulhat, és ez spontán csonttörésekhez vezethet.

Az összefüggéseket az A és D vitamin, valamint a kalcium közt a „szükséges vitaminok” fejezetben tárgyaljuk.

Segítség

4 kiút is van ebből a zsákutcából

ð     A tej mellet van más élelmiszer is ami kalciumban gazdag, de nem tartalmaz tejcukrot, és ezért nem okoznak panaszt, ilyen élelmiszerek pl. joghurt, sajt, kefir. Ezek az ételek előállításánál már a tejcukor tejsavanyító baktériumok által feldolgozásra került. Ezért ajánlott ezeket az ételeket naponta fogyasztani.

Figyeljen rá: hogy a tejsavanyító baktériumok miatt ezeknek az termékeknek egy kis hashajtó hatásuk lehet.

A tejérzékenység a gyomoreltávolítás után nem végleges. Az idő múlásával megvan annak a lehetősége, hogy a bél alkalmazkodik az új szituációhoz, mert a szervezet érzékeli a hiányállapotot, és megemeli a tejfeldolgozó enzimek előállítását, amit a bél alsókivágásánál kiegyenlít. Ezt a regenerálódást ön is elősegítheti, úgy hogy egymás után három napig kávét vagy teát iszik egy kevéske (!) nem zsírtalanított tejjel. Ha ez miatt nem lépnek fel a már említett panaszok, akkor egy napig igya úgy ezt a keveréket, hogy a fele legyen tej, ha ez sem okoz már panaszokat, akkor fogyassza ezt egy hétig. Csak ezután próbáljon meg csak tisztán inni tejet. De ne közvetlenül reggeli előtt igya, hanem1 ½ órával a reggeli előtt, melegen.

1-3 nap

4-6 nap

7-10 nap

A 15naptól

Tej

Tej

Tej

Tej tisztán

Kávé

Tej

Tej

 

Kávé

Kávé

Tej

 

Kávé

Kávé

Kávé

 

Kávé

Kávé

Kávé

 

Kávé

Kávé

Kávé

 

Ha úgy érzi, hogy a hetedik napon panaszai vannak, úgy kezdje előröl az egészet, és csak egy kevéske tejet tegyen a kávéjába.

ð     Hogy megfelelő mennyiségű kalciumot vegyünk magunkhoz, a főzött pudig a megfelelő alternatíva lehet. Azért, mert könnyen emészthető. A saját magunk által készített főtt puding, rendszerint nem okoz panaszokat, hiszen a sűrűbb álaga miatt lassabban mozog a bélben ez természetesen a tejlevesre, a tejberizsre is igaz.

ð     Ha az előbb említett lehetőségek nem segítenek, akkor van lehetőség laktózmentes tej vásárlására, felhasználására, mivel ebből a termékből már kivonták a tejcukrot, az már nem okozhat problémát. De ha mi nem szeretnénk friss tejből laktózmentes tejet előállítani, erre is van lehetőség, a kereskedelemben kapható Kerulac® nevű termékkel. Ebből pár cseppet kel a friss tejbe csepegtetni, és így az mindenki számára fogyaszthatóvá válik. Igaz így a tej egy kicsit édesebbé válik, mert az enzimtartalmú gyógyszer hatására a laktóz már a tejben lebomlik. De a többi a szervezet számára fontos anyagok megmaradnak. Egyszerre csak fél liternyi tejet kezeljen, mert az enzim bevetése után a tej szavatossági ideje csökken.

A személyes jegyzetek helye:

 

 

 

3.10 Kemoterápia alatt, és utána

 

 

Amit érez

Amit tehet

Émelygés, hányinger

Az ékezés elutasítása, undor

Szaglás, és ízlelés megváltozása

Szájkiszáradás

Étvágytalanság

kedvetlenség

Szájnyálkahártya gyulladás

Megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon, (adott esetben hűtse le)

Az ételeket folyékony, illetve pépesített formába fogyassza

Folyékony étel kiegészítőt fogyasszon

Ne egyen fűszeres, túl erős csípős túl sós, vagy édes ételeket

Öblögesse ki a száját kömény-édes kömény – ánizs, vagy kamillateával

 

Magyarázat

Néhány érintetnél a az operáció után kemoterápiát alkalmaznak. Ami tartós hányingert okoz, és ezáltal semmilyen ételt nem kíván enni, ez még egy plusz terhelés számukra. Előfordulhat a szaglás és az ízlelés is megváltozik, ami tovább erősíti az ételekkel szemben érzett undort., Ehhez még jön sok érintett által elmondott szájszárazság, ami jócskán megnehezíti az amúgy is nehéz táplálék felvételt. Az étellel, az étkezéssel szembeni ellenszenv, fogyáshoz súlycsökkenéshez vezet ami tovább gyengíti a már amúgy is túlterhelt szervezetet.

Segítség

Először is a legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyon. A napot kezdje egy-két csésze éhgyomorra elfogyasztott teával, ennek az ön számára mindennapossá, szokássá kell válnia. A borsmentatea nem javasolt, mert ez inkább izgat mint nyugtat.

Ha Ön szájszárazságtól szenved, érdemes a táplálékot folyékony/pépes ételekkel kiegészíteni pl. tejleves, tejshake kissé lehűtve, több szószt egyen az ételhez, burgonyát zöldséggel összefőzve, és a párolt gyümölcsök könnyebben emésztető ételek.

Ha jól bírja a levest, készíthet burgonyából zöldségből és húsból egy vastagabb turmixolt levest. Plusz energiához juthat továbbá a fehérjetermékekből, porokból (pl. Protein 88®) vagy szénhidrátporokból (pl Malto-Dextrin®) amikkel könnyen keverhetőek dúsíthatóak ezek a levesek. Az étrend kiegészítők folyékony tápanyagok fogyasztása szokás, ízlés kérdése van aki inkább lemond ezekről. Nekik inkább ezt nem tápanyagként, hanem szükséges orvosságként kell felfogniuk, az legyen a mottójuk, hogy lehet, hogy nem ízlik, de segít, mert tartalmazza szükséges szénhidrátot, és fehérjét amit jelenleg más formában nem tudna elfogyasztani.

Ha a száj nyálkahártyája érzékeny, segíthet a dolgon, ha egy jégkockát a szájában szép lassan addig szopogat amíg az el nem olvad, de semmi esetre se nyelje le.

 

3.11 Fogyás

 

Az operáció miatt, a hosszantartó korházi fekvés az étel nélkülözése, aztán problémák az evéssel. Nem lehet csodálkozni rajta, hogy súlyveszteség lépett fel. Egy ével az operáció előtt mért testsúlynak kb. 15 százalékát a legtöbb érintett elveszíti. A súlygyarapodásra nincs egy általánosan elfogadott kialakult módszer.

Amit mindenekelőtt szemelőt kell tartania az a zsírfogyasztás. Mert ezt különösen az operáció után olyan alacsonyan kell tartani amennyire csak lehetséges. Zsír a táplálékban jelentősen megnehezíti a táplálék felhasználást. Az operáció előtti állapottal ellentétben több zsíros étellel fogyasztása fogyást fog okozni.

A súlycsökkenés együtt jár az ön általérzet panaszokkal, de olyan dolgokkal is amik úgy történnek a testel, hogy ön azt az adott körülmények közt nem is érzi.

Kalóriaszükséglet

Hogy megközelítőleg meg tudja mondani, hogy mennyi kalóriára van szüksége, végezze el a következő számítást.

Testmagaság cm-ben mínusz 100 szorozva 25

Példa: egy 170 cm magasságú nő kalóriaigénye így:

170-100=70

70*25=1750Kcal, naponta

Ez az 1750 Kcal. Elég arra, hogy a mostani súlyát megtartsa, ha azonban hízni szeretne úgy kb. 300Kcal kell naponta többet ennie.

Folyadékszükséglet

A folyadékszükséglet is egy egyszerűszámítással meghatározható.

Testmagasság cm-ben mínusz 100 szorozva 35

Így a fent említett említet hölgynek a folyadékszükséglete:

70*35=2450 ml ami kb. másfél liter naponta.

Az egész napi étel kb. egy liter folyadékot tartalmaz, így ez előbbi példa alapján a napi 1,5 liter folyadékbevitelre van szükség.

 

3.12 Hányás – hányinger

 

A gyomor egy un. homorú izomzat, ami spontán képes összehúzódásra, és így az elmaradt ételpépet zuhatagszerűen képes kilökni. Ez a képessége a vékonybélnek nincs meg. Elvileg gyomoreltávolítás után nem is fordulhatna elő, hogy hányjon. Ennek ellenére előfordul olyan, hogy ez alkalmanként előfordul, de ez néhány héten belül elmúlik.

Az operáció után a vékonybélnek már az is nehézséget okoz, hogy a bevitt táplálékot megfelelő tempóban továbbítsa (lásd. Nyelési problémáknál). Hogy ezt a sebességet mégis elérje, a vékonybél több nyálkatermelésre ösztönöz (kenőanyag). De ha a nyál lefolyását a gyomorban lévő táplálék megakadályozza, úgy hogy az megindul felfelé a nyelőcső irányába. Ha csak egy kicsi is bejut a nyelőcsőbe ebből a nyálkából, akkor az azt idegen anyagként érzékeli, és ez reflexszerű öklendezésre kényszerít.

Gyomoreltávolítás után ajánlott egy lassabb táplálékszerkezet: alaplevek (Bouillons), tejlevesek, puding, passzírozott kompótok, vagy krumplipüré, különböző kompotokkal. Ajánlatos, ezeket a táplálékokat energia és fehérjeporral, dúsítani. Ezután kipróbálhatja a kétszersültet túrót és lekvárt kenhető sajtot és felvágottat, pépes húst ebédre például fasirtot, kevés zöldséggel (lásd az élelmiszerválasztó listát).

Az átgondolt táplálék felépítés mellett szedhet olyan gyógyszereket, amik elősegítik a bélmozgást (pl. Gastrosil®, Paspertin®, Pro-pulsin®) ezek csillapíthatják a hányingert.

 

3.13 Felfújódás, puffadás

 

A felfújódásnak sok oka lehet. Gyomoreltávolítás után abból kell kiindulni, hogy a szervezet nem tudja a bevitt ételeket teljesen megemészteni. A nem emésztett ételek ételrészek a vastagbélbe jutnak, ahol folytatódik a megmaradt ételdarabkák emésztése, miközben gázok képződnek, amik felfúvódást, eredményez, ami terhelő, és akár fájdalmat is okozhat.

Ennek csillapítására a következő:

Alaposan rágja meg az ételt,

Ne igyon étkezés közben,

Tartsa szemelőt az élelmiszerválasztó listát

És a hasnyálmirigy preparátumokat kellő időben, megfelelő mennyiségben és helyes formában vegye be.

 

3.14 Bélelzáródás

 

Minden hasi műtétnél fennáll a veszély, hogy a vékonybelek egymással összetekerednek. Ezen az összetekeredet, összenőtt helyen a vékonybél már nem olyan mozgékony, és a táplálékátfolyás akadályozva van, mert a vékonybél ezen a helyen szűkebb.

Nem szabad abból kiindulni, hogy mindenkinél kifejezetten összenő a vékonybél. De azt sem lehet mondani, hogy ez minden érintetnél egy kizárható rizikó. A bélelzáródás erőteljes hasfájást, székletkilökődést (hányást) okoz. A sürgős életmentő operáció az egyetlen lehetőség.

Épen ezért a bélelzáródás lehetőségét az ételválasztási lista fokozottan figyelembe veszi.

A „tabu” címszó alatt megnevezett ételek mind olyanok, amelyek a klinika tapasztalatai alapján bélelzáródást okozhatnak.

A személyes jegyzetek helye:

 

 

 

4. További segítségek

4.1 Gyógyszerek

A gyomoreltávolítás befolyásolja a gyógyszerek hatását. Ezért beszélje meg az orvosával, hogy az ön esetében a szükséges gyógyszerek a teljes hatásukat kifejtik-e.

Adott esetben, más formában kell a gyógyszer hatóanyagát bevenni pl. cseppekben, porként, kúp formájában vagy akár injekcióként.

Gyomoreltávolítás után a bizonytalan gyógyszerbevitel további váratlan következményeket okozhat, hogy mást ne említsek a fogamzásgátló tabletta hatóanyaga egy hasmenés következtében csak részben tud a szervezetbe felszívódni. Ezért ajánlott más védekezésre átállni.

 

4.2 Szükséges vitaminok

A vitaminok olyan hatóanyagok, amik a testen egy védő és szabályozó funkciót töltenek be. A szervezet minden anyagcsere folyamatában részt vesznek. Mivel a vitaminokat a test nem tudja önmaga előállítani (vagyis elégséges mennyiségben biztosan nem) ezért az embernek az étkezéssel kell ezeket a szervezetébe juttatni.

A napi szükséges vitaminmennyiség beviteléhez rendszerint elég változatos kevert étrend, ami tartalmaz friss zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű pékárút.

Gyomoreltávolítás után viszont abból kell kiindulni, hogy a betegség, a műtét, és az ezt követő a sebgyógyulás után a legyengült szervezetnek több vitaminra van szüksége. Ugyanakkor a nem megfelelő táplálék-feldolgozás, a csökkent emésztőképesség miatt különösen az első időkben szervezetünk még nincs abban a helyzetben, hogy a táplálékból kivonja a megfelelő mennyiségű vitaminokat. Gyümölcsöket, zöldségeket (mindenekelőtt a nyers ételeket) és a teljes kiőrlésű termékeket első időkben nehezen bírja a szervezet.

Ezért a fontos, legalább az első félévben, a vitamintabletták plusz bevétele.

A tabletták bevételénél majdnem mindenki elköveti azt a hibát, hogy egyszerre, (egyszer egy nap) veszi be az összes tablettát. A test azonban egyszerre csak annyit vesz fel ezekből, amennyit épen fel tud használni. A többi a vizelettel távozik. Ezért a vitaminszükséglet fedezete úgy a leghatásosabb, hogy a tablettákat negyedeljük, és azokat elosztva az egész napra folyamatosan szedjük. Így ez inkább megfelel az ön testében zajló normális anyagcsere folyamatnak. Az ételeket sem egyszerre eszi meg, hanem elosztva egy napra.

Még így is ha ezt a folyamatot követjük vannak vitaminok aminek a feldolgozása a gyomoreltávolítás után nehézségekbe ütközik. Ezek a zsírban oldódó vitaminok A D E és K és egy vízben oldódó vitamin a B12.

A zsírban oldódó vitaminok A D E és K

 A gyomoreltávolítás után a zsírok lebontása a bélben és a vérbe való felszívódása rendezetlen. Ehhez szükségeltetik a vitamin A D E és K amik, viszont csak a zsírban oldódnak és így a szervezet nem kapja meg a kellő mennyiséget, mivel ezek a zsírban oldódó vitaminok pont a csontváz felépítésében és karbantartásában játszanak fontos szerepet, így a hiányuk csontritkuláshoz vezethet.

Zsírokat viszont a gyomorral operáltak csak takarékosan fogyaszthatnak. (lásd Zsiros széklet)

Vitamin B12

A vérképzéshez fontos vitamin, amit rendszerint egy enzim válasz ki és készíti úgy elő, hogy felszívódhasson a vérbe, ez az enzim viszont csak a gyomorban fordul elő. Ugyan ön ehet az ételével B12 vitamint, de a gyomor hiánya miatt, ez az enzim sem termelődik, és így az elfogyasztott vitamint sem használja fel a szervezet. Ez idővel vérszegénységhez vezet.

A vitaminok biztosítása

Hogy a szervezetünk megfelelő mennyiségű zsírban oldódó A D E és K vitaminhoz és elég vízben oldódó B12 vitaminhoz jusson, az orvosával minden harmadik hónapban adasson be ezekből a vízben és zsírban oldódó vitaminokból egy-egy injekciót.

Mivel az injekcióval az izomba beadott vitaminok elkerülik az emésztőrendszert, így azok közvetlenül a véráramba kerülnek. Az injekciók hatása kb. 3 hónapig tart.

Vegye figyelembe:

A zsírban oldódó vitaminok (A D E és K) túl gyakori beadása hatással van az egészségére, mivel ezek túladagolás esetén nem tudnak a szervezetből kicsapódni, hanem a zsírszövetben raktározódnak.

 

4.3 Étrend kiegészítők

A kereskedelemben sokféle étrend és ital kiegészítő kapható, ami a szervezetett egyensúlya hozza, de azt, hogy melyik az Ön számára a legjobb, azt az ételek összetétele határozza meg.

A klinikánknak az a tapasztalata hogy a zsírtartalom nem legyen magasabb 30 % -nál. Nem tanácsos magasabb zsírtartalom, mert minél zsírosabban étkezik annál soványabb lesz. (lásd : a zsíros székletnél leírtakat) A szénhidráttartalomnak és a fehérjetartalomnak csak alárendelt szerepe van.

A kalóriamennyiségnek egységesnek kell lennie a megadott ml mennyiséggel (ezért 1ml =1 kcal), így egy 500ml-es palack 500 kcal,és egy 200 ml-es palack 200 kcal kalóriát tartalmaz.

Különösen az műtét utáni első félévben javasolom, hogy fogyasszanak étrend kiegészítő táplálékot. Ezekkel egészítse ki a napi étrendjét, és ne ez legyen a táplálék helyett. A fehérjék szénhidrátok mellett az étrend kiegészítő tápanyagok rendszerint ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaznak van olyan készítmény is amely lefedi a napi kalciumszükségletet (pl. Fortimel®)

A legésszerűbb az étrend kiegészítő tápanyagot az esti órákban vacsora után elfogyasztani.

Így az ön napközbeni étkezését nem befolyásolja, hanem kiegészíti azt a szükséges mennyiségben energiával.

Ahogy a normál ételek elfogyasztásakor itt is érvényes a szabály: lassan keveset gyakrabban. Egy gyors, túl nagy adag egyszerre történő bevitele a szervezetbe hasmenést okozhat.(lásd korai dömping). Beszéljen az háziorvosával, vagy gastroenterológusával, a költségtérítésről.

 

5. Tippek az ételekhez, és az elkészítésükhöz

 

Tapasztalataink, megfigyeléseink alapján, amit a gyomoreltávolítás után lévő paciensekkel végeztünk, összeállítottunk egy élelmiszer választék listát.

Ebben tudatosan kialakítottunk egy differenciált kritériumlistát. (megfelelő – kis mennyiségben megfelelő . nem megfelelő – és tabu).

                        Megfelelő

Itt soroljuk fel azokat az élelmiszereket, amiket feltétel nélkül élvezni tud.

                        Kis mennyiségben megfelelő

Közvetlenül az operáció után ezek az ételek panaszokat okozhatnak, ha ön a megfelelő csoportba sorolt élelmiszereket gond nélkül tudja fogyasztani, beépítheti az étrendjét az itt felsorolt ételekkel is.

                        Nem megfelelő

Ezektől az élelmiszerektől tartózkodjunk, mert panaszokat okozhatnak, még akkor is, ha ízlenek Önnek.

                        Tabu

Itt olyan ételeket sorolunk fel amik a tapasztalataink alapján

1. túl nagy rizikóval bélelzáródást okozhatnak( akár már kis mennyiség elfogyasztása is), vagy

2. Panaszokat, többek közt hasmenést, vagy zsíros székletet okoznak

 

Az 5.2-es fejezetben gyomoreltávolítás utáni étkezési és italrendet, és egy napirend általános példáján mutatjuk be, menüjavaslatokat, és alaprecepteket kínálunk.

 

5.1 Segédlet az ételek kiválasztásához

 

Italok

Megfelelő: szénsavmentes ásványvíz, csapvíz, gyümölcstea, feketetea, kávé

 

Kis mennyiségben megfelelő: frissen préselt gyümölcs, és züldséglé, csipkebogyótea, mályvatea, szénsavmentes limonádé, ásványvíz csökkentett szénsavval, bor

 

Nem megfelelő: Ásványvíz (szódavíz), szénsavas limonádék, sör, malátasör, búzasörkész gyümölcs és zöldséglevek,túl hideg italok

 

Tabu: olyan alkoholos italok, aminek az alkoholtartalma megassabb mint 14%, savanyított káposztalé, kenyérital, tejsavó

Zsírok / olajok

Megfelelő: zsírok és olajok, csak kis mennyiségben nagyon takarékosan felhasználva

 

Nem megfelelő: keményített növényi zsiradék (pl. Biskin®, Palmin®)

Kenyér

Megfelelő: finomőrlésű búzakenyér (Dinkel, Grahamkenyér) vagy teljes kiőrlésű zemle, kevertkenyér, szürkekenyér, pirítós, kétszersült

 

Kis mennyiségben megfelelő: Fehérkenyér, zsemle, tostkenyér (Fehér és teljes-kiőrlésű) baguette, tejeskifli, cipókenyér fonott kalács

 

Nem megfelelő: teljes kiőrlésű magos kenyér, olyan pékárú amiben egész magvak vannak, savanyú tésztából készült kenyér, feketekenyér, pumpernickel, croissant, müsliszelet, mazsolás-cipó

Felvágottak, kolbászfélék

Megfelelő: főtt és nyers sonka (zsíros rész nélkül) sörsonka, szárnyasokból készült felvágottak aszpikos szárnyas-húsok hideg sült húsok, pulyka szalámi, aszpikos zöldséges felvágottak

 

Kis mennyiségben megfelelő: Teavirsli, kenőmájas, virsli

 

Nem megfelelő: zsíros, erősen füstölt kolbászok olasz mortadella, borsos-falat, vadászfelvágott, zsíros krémhúsok, zsírban eltett pácolt húsok, zsírban sült fasírt

 

Tabu: Tatár-beefsteak, darál húsos zsemle, hagymával.

Sajtok

Megfelelő: sajtok amiknek a zsírtartalma beleértve a szárazanyagtartalmat is 48% alatt van (pl. Aouda, Edámi

 

Kis mennyiségben megfelelő:olyan sajtok amiknek a zsírtartalma szárazanyag-tartalommal együtt meghaladja a 48% -ot (pl. Dupla tejszínes friss-sajt, Chester , Brie

Édes pástétomok

Olvassa el ehhez a késői dömpingről szóló fejezetet,

Tej, és tejtermékek

Megfelelő: Frisstej, (3,5 zsírtartalommal) kakaó, kefir, vastag tej, bio-joghurt (3,5 %zsír) gyümölcsjoghurt, gyümölcs-tejitalok, túró (20% Zsírtartalom), Házi készítésű puding, tejleves, tejbegríz, tejberizs

 

Kis mennyiségben megfelelő: Író, túró (40% zsírtartalommal), tejföl

 

Nem megfelelő: édes-tejszín, zsírszegény (sovány) tej, sűrített tej

Sovány joghurt, gyümölcsös túró, gyümölcsös ívó tej, H-tej, készpuding (tejszínes termékek)

 

Megjegyzés: zsíros tejeket részesítsük előnybe, mert ezek A és D vitaminokban gazdagok Ez szükségesek, hogy a kalciumot bekerüljön az anyagcsere folyamatába.

Levesek

Megfelelő: Zsírtalanított csirke-, hús, vagy zöldségleves, Erőleves, becsináltak megfelelő hús és zöldséggel (Jól meg kell rágni) Árpadaraleves

 

Nem megfelelő: zsíros húslevek, olyan becsinált és ragulevesek, amikhez tejszint használnak

 

Tabu: bármilyen hüvelyesből készül leves

Húsok

Megfelelő: sovány, jól elkészített húsok (lásd recepteknél), fasírozottak, szárnyas húsok bőr nélkül, puhára főt pörkölt, bolognai, csirkemell pulykahús

 

Kis mennyiségben megfelelő: sült kolbász hurka (villával szúrjuk át a bőrét, hogy a zsír kijöjjön belőle) hússajtok, borda

 

Nem megfelelő: erősen sózott, sólében pácolt húsok, steakek, húsok angolosan (médium sütve), rántott húsok, a szárnyasok, bőre, libasült, szalonna, belsőségek, bármilyen zsíros hús.

 

Tabu: nyers húsok, tatár-beefsteak, nyers darálthúsos, hagymás kenyér (un. mettbrötchen) töltöttkáposzta

Zöldségek

Megfelelő: (Friss, vagy mélyhűtött formában) répa, karalábé, spenót, cékla, zeller, édes kömény, hámozott padlizsán, paradicsom a héja nélkül, cikória, kimagozott uborkafélék, cukkini, spárga (vastagon hámozni, az alsó 5 cm-t levágni tört spárgaként feldolgozni) karfiol, brokkoli, mangold, (de csak a öld részek)

 

Kis mennyiségben megfelelő: fekete gyökér, hercegbab, (a fonalait le kell húzni) kukorica,(színező anyagként, mert emészthetetlen) kínaikel (csak a világos levelei, apróra vágva, szár nélkül) zöldbab, paprika héj nélkül.

 

Nem megfelelő: savanyú káposzta (ha mégis, akkor jól megfőzve, sok burgonyával), zöldbab, dobozos zöldségek, mélyhűtött késztermékek.

 

Tabu: hagyma (semmilyen formában) hüvelyesek: zöld lencsék, piros lencsék, sárga lencsék, fehér bab, barna babok, Kidney-bab, Capuchin-bab, vastag bab, flageolet, fekete babok, szójababbabok, indiai menyét babok, csicseriborsók, zöldborsó, sárgaborsó, Mung lencsék (Mung Dal), Azukibohnen (minden formában) rúdbabok, Schnibbel-bab, póréhagyma, káposzta, vöröskáposzta, kelkáposzta, gombák

Halak / kagylók

Megfelelő: Foltos tőkehal, tőkehal, piros sügér, fekete tőkehal, rákok, scampi, homárok, tonhal (nem olajban), kékpisztráng, fogas, Bodenseefelchen,

 

Kis mennyiségben megfelelő: Sült hering, hering paradicsomszószban, mustármártásban vagy tormamártásban, hering kocsonyában a heringek kevés zsiradékkal előkészítve (lásd recept), lazac, ördöghal

 

Nem megfelelő: sült, és rántott halak, olajos halak, szardíniák, ponty, makréla, angolna, lepényhal, Schillerlocke, olajos tonhal, rombuszhal, Rollmops(a tölteléke miatt), hal rudacskák, planírozott halak.

 

Tabu: nyers hal, kagyló, osztriga, tintahal

Tojásételek

Megfelelő:lágy tojás, rántotta omlett, habart tojás, tökörtolyás, kevés zsiradékon készítve, (használjon teflonsütőt)

 

Nem megfelelő: kemény tojás, omlett-, rántotta-, tükörtojás-, ha sok zsiradékkal van elkészítve.

 

Tabu: nyers tojás

Burgonya / köretek

Megfelelő: hajában főt krumpli nagyon előnyös megmarad a vitamintartalom, sós krumpli (kevésbé előnyös a vitaminveszteség miatt), krumplipüré héjában főt burgonyából, krumpli gombóc főt burgonyából, zsemlegombóc, rizs, köles, fóliás-krumpli, tészták, (jól megrágni!)

 

Kis mennyiségben megfelelő: sült burgonya, vagy krumpli lepény  nagyon kevés zsírral készítve (teflon edény!), palacsinta, házi tészta, rizs, vagy burgonyasaláta, (lásd recept)

 

Nem megfelelő: Pommes frites, frituban készült krumplitermékek, krokettek, tészta- rizs- vagy krumlisaláta majonézzel, rozs, sült reszeltkrupli.

Szószok

Megfelelő : zsírban szegény szószok, lisztel vagy ételkeményítővel vaj, és tejszín nélkül, túrószószok, zsírszegény salátaöntetek

 

Nem megfelelő: minden zsíros szósz, vajas öntetek, hollandi szósz, bearnaise szósz, kész szószok, majonéz, remuládszósz, zsíros sültöntetek

Saláták

Megfelelő: fejes saláta, galambhegysaláta, romai aláta, jégsaláta, hámozott paradicsomsaláta, cékla, zeller répa

 

Kis mennyiségben megfelelő: hámozott paprika öntetes saláták csemegeuborka, retek, pitypang-saláta, kínaikel-saláta endivia-saláta

 

Nem megfelelő: uborkasaláta, héjas paradicsomsaláta, Oliva, paprika, kukorica, keverék saláta

 

Tabu: káposztasaláta, ecetes uborka, peperoni, hagyma gomba és babsaláta

Fűszerek/fűszernövények

Megfelelő: bazsalikom, tárkony, kapor, majoránna, origanó, metélőhagyma, petrezselyem, köménymag, rozmaring édes kömény, ánizsmag, kapri, szerecsendió, babérlevél, zsálya, paradicsompüré, sáfrány, curry, laosz, szójaszósz, koriander, kardamon, kurkuma, kakukkfű, mustár, fahéj

 

Kis mennyiségben megfelelő: paprika bors, torma, fokhagyma, fűszerkeverék

 

Tabu: hagyma

Konzervgyümölcsök

Megfelelő, de csak meghatározott mennyiségben (kb. 100gr jól megrágva, mert a gyümölcskonzervek gyorsan „átcsusszannak”): ananász, almadarabkák, almalekvár (birsalmasajt) mandarin, földieper, mangó, litchi, málna, őszibarack, áfonya, füge, sárgabarack, körte, egres

 

Nem megfelelő: szilva, ringló szilva, Reneclauden

Friss gyümölcsök

Megfelelő: banán, kivi, görögdinnye, földieper, mangó, málna szeder, golgotagyümölcs

 

Csak hámozva megfelelő: nektarin, őszibarack, alma, sárgabarack, litchi

 

Kis mennyiségben megfelelő: ananász, ribizli, birsalma

 

Csak frissen préselve, vagy a levét kiszívva megfelelő: narancs, mandarin, grapefruit, citrom, fekte ribizli, szőlő

 

Csak a leve, vagy főzve, mert különben mérgező: bodzabogyó

 

Nem megfelelő: körte, egres, avokádó, füge, karambola (csillaggyümölcs), fekete áfonya

 

Tabu: narancs, mandarin klementine, grapefruit, gránátalma, szilva, cseresznye, ringló, Reneclaude, éretlen gyümölcs

Péksütemény

Megfelelő: kemény, gyümölcssütemények, vagy élesztővel készült sütik, a megfelelő gyümölccsel gyümölcstorták, kekszek

 

Kis mennyiségben megfelelő: kekszek csokoládéöntettel, túrós sütemények, piskótaalapú sütemények, fánk pudinggal.

 

Nem megfelelő: csokoládéssütemény, töltött kekszek, teasütemények, kakaós- és, mézes sütik,

 

Tabu: mindenféle habos sütemény, sajtos süti, sajtos roló, hájas tészta, berliner, fánk, gyümölcstorták nem megfelelő gyümölccsel

Diófélék, olajos magvak

Nem megfelelő – Tabu:

minden dióféle, olajos mag, nem megfelelő, sőt tabu, reszelve kis mennyiségben süteménybe ledolgozva nem okoznak bajt

Rágcsálnivalók

Megfelelő: ropi, (sós pálcika), sósperec, sajtos-ropogós,

 

Kis mennyiségben megfelelő: chips, pattogatott kukorica,

 

Nem megfelelő: szárított gyümölcs

 

Tabu: diákcsemege

Csírák, rügyek

Megfelelő: dobozos szójarügyek, bambuszrügy (konzerv)

 

Kis mennyiségben megfelelő: frissen főt szójarügy, bambuszrügy középső része, póréhagymacsíra, retekcsíra, zsálya

 

Nem megfelelő: búzamagcsíra, szójamag-csíra, (nyersen)

Zöldségköretek

Megfelelő: (kis mennyiségben, köretként), vörös cékla, zeller, répa, sziléziai uborkafalatkák,

 

Nem megfelelő: babok, ecetes uborka, paprika hagyma, gomba

 

5.2 Étkezés terv

Miután hazaengedték a korházból érdemes átgondolni, eltervezni hogyan szeretné, a napi beosztását. Az Ön napirendjében az evés és az ivás most a fontosabb helyre került, mint az operáció előtt. Jól átgondolt napirend nélkül, a panaszok és gondok oda vezethetnek, hogy az evés el lesz hanyagolva, mert az evés kellemetlenséget okoz, ezért inkább mással foglakozik, és elfelejti a táplálékfelvételt, amit azonban nem szabadna, hogy megtegyen. Ön most rá van kényszerítve, a régi szokások megváltoztatására. A szokások megváltozása viszont mindenkinek gondot okoz. De önnek inkább kihívás legyen, hogy legyőzze ezt.

Az itt leírt étkezési terv segítségére kíván lenni ebben. Ne ijessze el a terjedelme, csak segíteni szeretnénk, hogy az ön napja a leírt terv szerint haladjon.

Hogy ezt be tudja tartani, a legjobb, ha beállít egy vekkert, akkor nem kell állandóan az óráját figyelni, és iggy az étkezések közti időt jobban ki tudja használni.

Induljunk aból ki, hogy 8 vagy kilenc óra alvásra van szüksége, így marad 15-16 óra amire meg kell oldani a napi tervet, hogy mikor kell fel az független, mindenki úgy állítja be a éjszak, és napi ritmusát, ahogy szeretné. A leírás után mindenki megtalálja az indoklást is, hogy miért ezt, és így javasoljuk.

 

5.3 Táplálkozási terv, gyomoreltávolítás után

 

Az evés és ivás gyomoreltávolítás utáni általános napirendje.

Felkelés után

Kezdje a napot reggeli előtt egy-két csészényi teával vagy kávéval adott esetben cukor, édesítőszer ill. méz nélkül.

Csak utána menjen a fürdőszobába…

Ez a stratégia azért fontos,

  1. hogy biztosítsa a megfelelő folyadékfelvételt
  2. hogy elkerülje a reggeli közben való folyadékfogyasztást
  3. hogy ingerelje a beleit, a reggeli fogadására, és
  4. hogy támogassa a székletürítést

5 perccel reggeli előtt egyen egy kétszersültet, kis vajjal vagy más zsír-aperitifet (lásd zsírszékletnél). Ezáltal ingerlődik a hasnyálmirigy, hogy emésztőnedvek termelődjenek, és így a következő ételt már jobb feldolgozásra kerül.

Reggeli

Egyen nyugodtan ne legyen az a sürgető érzése, hogy nekem most legalább két szelet kenyeret meg kell ennem, hagyjon magának időt, talán könnyebben ellazul, ha újságot olvas, vagy rádiót hallgat közben.

Mindenesetre kevés vajat vagy margarint használjon s sovány feltéteket, vegye figyelembe, ha édes feltéteket eszik a késői dömpingnél leírtakat.

Reggeli közben olyan keveset igyon amennyire ez csak lehetséges. H Önnek hasnyálmirigyenzim gyógyszerre van szüksége, akkor az két részletben vegye be a reggeli közben. (lásd zsíros széklet)

Nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztása gyakran oda vezethet, hogy olyan érzés alakulhat ki, mintha egy kő lenne a gyomrában (lásd korai dömping), és kedvetlenné, leverté válhat. Folyadék fogyasztása reggeli közben csak arra kell, hogy egy kicsit megnevesítse az ételt, amit elfogyaszt, és ha szükséges, a hasnyálmirigyenzim gyógyszer bevételéhez.

30 perccel reggeli után.

Itt az idő, hogy megint igyon valamit, most megfogalmazhatja a gondolatait, és megírhatja jegyzeteit, hogyan is tervezi a napját, és szükség szerint előkészítheti a köztes étkezéseket, és egy termoszkanna teát.

A nap megtervezése azért fontos, hogy be tudja kalkulálni a köztes étkezéseket.

Másfél órával reggeli után.

Egyen egy keveset, pl. egy banánt, egy tálka meghámozott gyümölcsöt, egy kenyeret, valamilyen feltéttel.

Ezáltal elkerüli a teljesítménycsökkenést, ha ön kenyérfélét eszik köztes étkezésként, akkor ne felejtse el a hasnyálmirigyenzim gyógyszert.

30 perccel a köztes étkezés után

Megint csak a folyadékbevitelre kell gondolnia, pl. a már előkészített tea a termoszkannából

Ha ön túl  koránt kelt fel, és még sok idő van az ebédig, akkor a délelőtt folyamán legyen inkább két köztes étkezés.

5 perccel ebéd előtt

Egyen egy zsíraperitif-et

Az ebéd

Kedve szerint egyen 3-4 kanál levest, burgonya rizs vagy tészta köretként megfelelő mennyiségű zsírszegény szósz, egy sovány szelet hús, hal, vagy szárnyas, a megfelelő párolt zöldség, ha kívánj egy adag fejes saláta. A hasnyálmirigyenzim gyógyszert két részletben vegye be. a főétel elfogyasztása közben.

A levesből tudatosan, csak keveset egyen, mert az megtölti a gyomrát, a belét is rögtön úgy érzi, hogy már nem tud többet enni, de a leves nem tudja helyettesíteni a főételt.

A maradékot inkább fagyassza le, és egy későbbi étkezéskor elfogyaszthatja.

Figyeljen rá, hogy minden étel a megfelelő hőmérsékletű legyen.

Ha Ön dohányzik akkor ne gyújtson á közvetlenül az evés után, inkább várjon vele egy fél órát, mert a dohányzás meggyorsítja a bélmozgást, és így az ételek rosszul emésztődnek meg.

A főétel és a desszert közt, tartson egy kis szünetet, kb. egy fél órát!

Desszertként részesítse előnye a saját mega által elkészített, főzött pudingot az könnyen emészthető, sokféle ízben kapható. Olvassa el a tejérzékenységről írottakat.

30 perccel evés után

Megint igyon

Folyadékként fogyaszthat egy kis erőlevest, vagy akár frissen préselt gyümölcslevet is.

Uzsonnára ehet egy megfelelő süteményt tejszínhab nélkül, de fogyaszthat akár vajas, vagy sajtos kenyeret is, valamilyen tejterméket, vagy megfelelő gyümölcsöt.

 De uzsonna után is csak egy félóra elteltével igyon.

5 perccel vacsora előtt.

Egyen egy zsír aperitifet.

Vacsora

Graham-, gabonakenyér kevés vajjal, margarinnal sovány felvágottal, és ehhez valamilyen saláta. H szükséges, akkor a vacsorához is vegye be a hasnyálmirigyenzim gyógyszert a szokásos módon.

30 perccel étkezés után megint igyon valamit, nem kell mindig kávét vagy teát inni…

másfél órával vacsora után

engedjen meg magának még egy kis tálka vegyes gyümölcsöt, egy kis ropit, kekszet, vagy sajtos ropogóst. Ekkor egy két óra alatt, egy kis adag étkezési kiegészítőt (tápot) is elfogyaszthat kortyonként (200ml)

Mielőtt aludni megy,

készítsen egy termoszkanna teát, hogyha az éjszaka folyamán felébredne kéznél legyen egy meleg ital.

 

5.4 Menüjavaslatok

 

A következőkben bemutatunk néhány menüjavaslatot, ami megfelel az összeállított étkezési választéklistának is. A menük gondosan előkészítve, kevés zsír felhasználásával készülnek.

A fűszerek és növények gondolkodás nélkül szabadon felhasználhatók.

A jobboldali oszlopba a menüajánlat mellé jegyzetelhet, hogy önnek az étel jól esett, vagy panaszokat okozott.

 

Menüjavaslat

jegyzet

Paradicsomos Csirkecomb
karfiolrózsával fűszerburgonyával
csokoládépuding

 

Párolt báránysteak
vörösboros mártásban hercegbabbal
gyümölcssaláta

 

Felső pulykacomb
zeller metélőhagymás burgonyával
egy kis adag fejes saláta
tejberizs barackpörével

 

Borjú-fasírozott
vegyes zöldséggel( spárga répa, brokkoli, kevés kukorica) petrezselymes burgonya
Vaníliás túró cseresznye lével

 

Tőkehal natúr
grillparadicsom, a héja nélkül
hájában főt burgonya,
egy kis adag fejes saláta
fahéjas joghurt

 

Fűszernövényes fasírt
Brokkoli natúr-burgonya
Földieperpuding

 

Párolt sertés hátszín
Leveles spenót burgonya
Vaníliapuding

 

Ökörhús tormamártással
vörös céklazöldség bouillon - burgonya
Götterspeise“ vanília öntettel

 

Tengeri lazac fűszeres szósszal

Répa
basmatirizs
Mokkapuding

 

Sárgaréparagú
marhahúsfeltéttel
Trautmmann” Tejberizs

 

Szarvas sült borókaszószban karalábéval
burgonyapüré
Áfonyás túró

 

Sertésszelet natúr feketegyökérrel
Petrezselymes burgonya
Karamellpuding

 

Indiai csirkeragú cukkinival
hosszúszemű rizs, vegyes leveles saláta
málnapuding

 

Borjúsült
cikóriazöldségek, burgonya
csoki puding vaníliaszósszal

 

Csirkemell-filé fehérboros estragon-szószban
brokkoli metélőhagymás burgonya
házi készítésű gyümölcsjoghurt

 

Vörös sügérfilé kapormártásban
mangold - zöldség burgonyapüré
tarka fejes saláta
citrompuding

 

Csirkeragu rizzsel
aludttej friss gyümölccsel

 

Húspogácsa kaporszószban
kínai kel saláta, sósburgonya
fejes saláta
mandulapuding

 

Sertésragu spenót
tojástészta jégsaláta
vaníliapuding csokoládéssal

 

Sertéssült finom hercegbabbal
burgonyapüré
Heléna körte

 

Paradicsomos tőkehalfilé
mangold petrezselymes-burgonya
kivi saláta

 

 

5.5 Receptek a menükben szereplő ételekhez

 

Az itt közölt receptek csak javaslatok, amiket természetesen az étel-kiválasztási listát figyelembe véve állítottunk össze, hogy változatossá tegyük az Ön étkezési tervét.

Az Ön személyes kreativitása és a főzés öröme, segít abban hogy jól sikerült, könnyen emészthető ételeket készítsen.

 

Zöldségleves

Hozzávalók:

6 közép nagy burgonya (kockára vágva), 300gr friss zöldég kockára vágva, 800 ml friss zöldségpép, 1 evőkanál étolaj, 1 evőkanál vaj, Só bors fűszernövények

Az étolajat felmelegíteni, és ebben a kockára szelt burgonyát elősütni. Az apróra vágott zöldséget is adjuk hozzá, és az egészet öntsük fel a zöldségpéppel. Fedő alatt kb. 20 percig főzzük.

Végül az egészet turmixoljuk össze, és öntsük vissza a lábosba, majd adjuk hozzá a vajat, és ízesítsük sóval, borssal. Ízlés szerint adhatunk hozzá fűszernövényeket.

Hogy a levesünket táplálóbbá (kalóriadúsabbá, fehérjében gazdagabbá) tegyük adhatunk hozzá Malto-dextrint® (szénhidráttermék) és vagy protein 88®at (fehérjetermék)

 

A sültek előkészítéséről

A lábosban hevítsük fel a zsírt, a húst minden oldalról süssük elő. Azután sóval és borssal fűszerezzük. Répát, a héjától megfosztott paradicsom, és kockára vágott zellert adjunk hozzá, meleg vízzel, vagy húslével engedjük fel, fedjük le, majd kb. 2 órán át kislángon pároljuk puhára. (ízlés szerint adhatunk hozzá babérlevelet és / vagy borókát). A sültett tegyük egy külön tányérra, és hagyjuk lehűlni, a levét szűrjük le és szintén hagyjuk lehűlni. A következő nap a száll iránynak megfelelően vékony (kb. 5mm) szeletekre vágjuk fel. (Jobb 3 vékony szeletet enni, mint egy vastagot). A hideg szószt zsírtalanítsuk, és öntsük további feldolgozás céljából egy edénybe. Adjuk hozzá a már felszeletelt húsokat, és még egyszer 20-30 percig főzzük össze. A sült-lé ízesítéséhez, használhatunk egy kis vörösbort, portorikóit paradicsompürét, porrá zúzott szárított gombát (adott esetben ledarált friss gombát) vagy friss fűszernövényeket, a szósz sűrítéséhez használhatunk tejet, vagy adott esetben egy kevéske tejfölt is.

 

Frissensültek

Natúrszelet, csirkemell, pulykamell, marhaszelet, steak, sertésfilé, bárányfilé.

A húsokat kevés zsíron addig süssük, amíg egy picit meg nem pirulnak, akkor adjunk hozzá egy kevéske vizet, és süsse addig, amíg teljesen át nem sül. Ezt az alapsültet már megszórhatja lisztel, vagy étkezési keményítővel. a sültlét mint az egybesülteknél itt is fel tudja használni szósz készítéséhez.

 

Halak elkészítése

Tőkehal, foltos tőkehal, lepényhal, vörös sügér, tengeri lazac, nyelvhal, lazac, a halakat tisztítsuk meg, és szálkátlanítsuk.

Egy tűzálló edény aljára tegyünk vajat, és erre fektessük rá a halat. Szórjuk meg kevés sóval és szárított őrölt zöld borssal. A halszeletek vastagsága szerint 10-20 percig tegyük párolódni 150 fokos sütőbe. Aztán grillezzük egy percig.

Adhat hozzá egy kis fehérbort, vagy a halat teheti egy réteg hámozott paradicsomra (némi kaporral).

A változatosságot úgy is el tudja érni, hogy halat zöldségekkel és fűszernövényekkel együtt becsomagolja alufóliába, és így párolja meg a sütőben, vagy gőz fölött.

Megjegyzés. A hal jobban egybemarad, ha előkészítés előtt 15 percig sósvízbe rakjuk, mielőtt sütőbe tennénk mossuk le.

 

Zöldségek

A zöldségeket fajtájuk szerint pucoljuk meg, és daraboljuk.

Egy evőkanálnyi vajat egy tálban olvasszunk fel és ebben dinszteljük meg a zöldséget. Kevés vízzel, vagy zöldséglével öntsük fel (kb. 150 ml) és aduk hozzá a fűszereket, fűszernövényeket. A zöldség fajtája szerint 10 -20 percig puhára főzzük. Ízlés szerint 1 evőkanál tejszint is adhatunk hozzá.

 

Tejes turmixitalok

50 g héj nélküli gyümölcs, 1 evőkanál citromlé, 250 ml tej, vagy , 1 evőkanál Malto-Dextrin®

1 evőkanál Protein88® kevés tejjel kikeverve

Elkészítés

Mindet tegyen bele egy mixerbe, állítsa be a mixer sebességét. Majd kapcsolja ki a gépet és a turmixot töltse pohárba.

 

Világos zöldségszósz elkészítése

1,5 evőkanál vaj, Egy csapott kanál liszt, Só

Egy fél csészényi zöldséglé (kb. 100 ml), 50 ml tej (3,5%), 20 ml tejszín

A vajat olvasszuk meg egy edényben, és szórjuk bele a lisztet hevítsük fel. És keverés közben adjuk hozzá a tejet, és a zöldséglevet. Sóval ízesítsük, és keverjük bele a tejszint. A világos szószt a zöldség alá tegyük.

 

Zöldségreceptek

Zeller világos szószban, 700 g zellergumó, 150 ml zöldséglé, Só, 1 köteg petrezselyem

A gumókat mossuk meg, hámozzuk, és kb. egy centiméteres szeletekre vágjuk fel. És ezt a zöldséglében főzzük puhára. A világos szószt öntsük a zöldség alá. A finomra vágott petrezselymet szórjuk a tetejére.

 

Köménygumó

700 g kömény, 500ml víz, 1 teáskanálnyi só, 1 evőkanál vaj, szerecsendió, bors, petrezselyem

Vágjuk le a kömény szárait a külső barna részeket távolítsuk el, a levelek kemény bordázatát távolítsuk el a gumót mossuk meg és vágjuk félbe. A fűszeres vizet forraljuk fel, és tegyük bele a köményt ebben fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára fő. A megfőtt gumókat vegyük ki a vízből olvasztott vajat, a petrezselymet adjuk hozzá.

 

Uborka

700g salátának való uborka (kb. 2 db.), 1,5 evőkanál vaj, zöldséglé, só és kapor

Hámozzuk meg az uborkákat, és hosszában vágjuk félbe az uborka belsejét egy evőkanállal vájjuk ki aztán szeleteljük kb. 1 cm. Darabokra. Egy edény aljába töltsünk egy kevés zöldséglevet, és adjuk hozzá az uborkadarabkákat. Fedő alatt kb. 20 percig főzzük puhára. Aztán szűrjük le, és ízesítsük sóval. A vajat és a kaprot a végén adjuk hozzá.

 

Répa

700 g répa, 1,5 evőkanál vaj, 150 ml zöldséglé, kevéske só, Petrezselyem

A répát mossuk meg hámozzuk, és vágjuk apró szeletekre. Főzök fel a zöldséglevet, és adjuk hozzá a répadarabkákat. Kb15 percig fedő alatt főzzük puhára. Kevés sóval ízesítsük és adjuk hozzá a vajat, és a petrezselymet

 

Cukkini

700 g. cukkini, 100ml zöldéglé, 1,5 evőkanál vaj, Só, bors, petrezselyem és kapor

Mossuk meg a cukkinit, hámozzuk meg, és vágjuk 1 cm vastag szeletekre. A zöldség a zöldséglében kb. 10 perc alatt puhára fő. Végül, adjuk hozzá a vajat és a fűszernövényeket.

 

Salátaöntetek

Fehér alapszósz:

3 rész zsírszegény majonéz, 2 rész natúr joghúrt (3,5%), 1 rész tej

Ezt az alapszószt különböző fűszernövényekkel variálhatjuk, pl. kaporral, petrezselyemmel, metélőhagymával, bazsalikommal, vagy provence fűszerkeverékkel… stb.

Hogy kerekítsük az ízt, adhatunk hozzá egy kevés citromlevet, ecetet és édesítőszert. Az alaplevet felhasználhatjuk heringhez, burgonyasalátához, vagy tésztasalátához.

Tiszta alap-lé:

1 teáskanál mustár,2 evőkanál ecet, 3 evőkanál olaj, víz, édesítőszer, bors, és fűszernövények

 

Könnyű és finom saláták

A következő saláták változatos étkezést biztosítanak a főétkezések közt, az összest kipróbáltuk a klinikánkon, és a betegeink nagyon jó étvággyal fogyasztották ezeket.

A receptek 4 személyre terveztük.

 

Köménygumó saláta

300 gr főt köménygumó,100 g konzerv mandarin,

joghurt – kaporszósz: 1 pohár natúr joghurt 3,5%) teáskanál citromlé só édesítőszer, egy csomag apróra vágott kapor.

 

Cikória mandarinnal

500 gr cikória (1 cm széles karikákra vágva) 100 gr konzerv mandarin.

Szósz: 1 pohár natúr joghurt (3,5%) só, bors, mustár, édesítőszer, fűszernövények

 

Zellersaláta

400 gr kockára szelt, főt zellergumó 150 gr friss alma kockára szelve,150 gr ananász

Szósz: 2 evőkanál zsírszegény majonéz, 2 evőkanál citromlé, egy pohár natúr joghurt (3,5%) ½ teáskanál só édesítőszer

 

Szárnyas - saláta ananásszal

5 karika konzerv ananász kis darabokra szelve, 50gr. főt, kockára szelt Zeller, 200grcsirkemellfilé vékony csíkokra vágva.

Szósz: 4 evőkanál zsírszegény majonéz, zsírszegény tejjel hígítva fél citrom leve

 

Hússaláta

160 gr. felvágott, 100 gr hámozott paradicsom, 100 gr főt zeller,100 gr savanyú uborka, a hozzávalókat kockára szeljük

Szósz: 3 kanál sovány túró egy fél pohár natúr joghurt (3,5%) só bors, paprika, mustár, ecet és édesítőszer

 

Spárgasaláta

250 gr főt spárga 3 cm-es darabokra vágva, 100gr főt sonka kockára szelve,100 gr konzerv mandarin.

Szósz: 2 evőkanál zsírszegény majonéz, fél pohár natúr joghurt (3,5%) különböző fűszerek

 

Corned beef saláta

4 cékla főzve hámozva, kockára szeletelve, 250 gr. héjában főtt burgonya, 200 gr német Corned beef kockák, 100 gr konzerv uborkaszeletek.

Szósz: olaj ecet só bors mustár metélőhagyma

 

Tonhalsaláta

Két dobozz tonhal. 6 sziléziai uborka, 2 hámozott paradicsom, ecet só. Csepegtessük le a tonhalat, törjük össze, az uborkát és a paradicsomot vágjuk kockára, ízlés szerint adjunk hozzá sót, ecetet, egy kevés borsot.

 

Sonka - sajt saláta

150 gr gouda, vagy ementáli sajt, 150 gr szárnyas felvágott, 4 sziléziai uborka, 2 hámozott paradicsom, 2 evőkanál olaj, ecet, só, bors

A sajtot és a húst szeljük csíkokra, az uborkát és a paradicsomot kockára, ízesítsük ecettel, sóval, borssal.

 

Burgonyasaláta

400 gr burgonya, 150 gr felvágott, 2 ananászkarika, 4 evőkanál zsírszegény majonéz, 1 csésze erőleves. 2 evőkanál ecet, só, bors, petrezselyem. A burgonyát héjában főzzük meg szeleteljük fel a húst, és az ananászt, a majonézt az erőlevessel, az ecetet és a borsot keverjük össze, végül adjuk hozzá a hámozott kockára szeletelt főtt burgonyát. Mindent jól keverjünk el, ha szükséges, még ízesítsük. A burgonyasalátát szórjuk meg petrezselyemmel.

 

Tésztasaláta

200 gr tészta 10 gr sziléziai uborka 3 hámozott paradicsom, 150 gr felvágott 4 evőkanál majonéz, egy fél csésze uborkalé, só, bors, petrezselyem.

Az uborkát a paradicsomot és a felvágottat szeljük kockára. A zsírszegény majonézből az uborkaléből a fűszerek segítségével állítsunk össze egy öntetet. Mindezt keverjük össze, és szórjuk meg petrezselyemmel.

Herinsstip

500 gr előkészített hering, 2 alma, 150 gr. ecetes uborka, 4 evőkanál sűrített tej, ½ pohár natúr joghurt, 4 evőkanál ecetes uborkalé, 150 gr zsírszegény majonéz, só bors, mustár, petrezselyem

Elkészítés: Hámozzuk meg az almát és az uborkát, majd vágjuk kockára. A zsírszegény mustárt a sűrített tejet, a joghurtot az uborkalevet, keverjük össze só, bors, mustár ízesítésével öntetnek.

A heringeket falatnagyságú szeletekre vágjuk, és bemártjuk a szószba. Az egészet finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Ehhez jól illik a héjába főt burgonya és egy friss adag leveles saláta. Variálhatjuk céklával is.

 

Házilag sütött kenyér

750 gr finom búzaliszt, 650ml víz, ½ csomag friss élesztő,3 csapott teáskanál liszt

Elkészítés: Az élesztőt oldjuk fel vízben. A lisztet keverjük el ezzel a folyadékkal, és gyúrjuk bele a sót. A tésztát kb. 45 percig lefedve hagyjuk pihenni. A megkelt tésztát kicsit gyúrjuk össze. A kenyérformát zsírozzuk ki, és tegyük bele a tésztát, a kenyérformát a sütőben fedjük le, (vagy a kenyérforma saját fedelével, vagy alufóliával). A sütőt 180 fokra állítsuk a sütésidő kb. 80 perc.

 

6. Étkezés egy étteremben

 

Nagy kihívást jelent az étteremben való étkezés, nagy a választék. Talán megtalálja a kedvenc ételét az étlapon, de nem tudja milyen hozzávalókból készítettel el a szakács. Azért, hogy az étteremben való étkezés az ön számára is élvezetes legyen feltüntettünk néhány szempontot, amit tartson szem előtt.

  1. válogassa ki az ön számára nem megfelelő és tabu ételek (lásd ételválasztási lista)
  2. kérdezem a felszolgálót, lehetséges „nyugdíjas” adag (ami rendszerint könnyebb, és puhább, és jobban áttekinthető) vagy kérjen fél adagot.
  3. ha ez szükséges, változtasson a fogások összetételén. A köreteket a legtöbb étteremben nyugodtan megváltoztathatjuk, például Pommes Frites helyett kérhetünk főt burgonyát. Káposztasaláta helyet, leveles salátát vagy rántott szelet helyet natúrszeletet.
  4. mivel nem saját maga főz így nem tudhatja mennyi zsírt használnak, mivel a zsír erősíti az ételek íz világát, ezért rend szerint az éttermekben általában zsírosabban készítik el az ételeket. Ezért szükséges minden esetre hogy hasnyálmirigyenzim- gyógyszert vigyen magával (lásd akadályozott zsírfeldolgozás). Még akkor is, ha már otthon erre nincs is szüksége. Ha még szed, ilyen típusú gyógyszert, akkor pedig az étteremen a dupla mennyiséget vegye be.
  5. a salátáknál mondjon le a zsíros dresszingekről. Kérjen natúr salátát, és hozzá ecetet és olajat.

 

6.1 Az éttermekről részletesebben

 

Kínai indiai étterem

Köretként itt leginkább rizst, vagy tésztát adnak. Ez nem okoz problémát. Az hogy az ételeket „wok-ban készítik, még nem jelenti azt, hogy kevesebb zsírt használnak. Ezért tanácsos, a szószokból lehetőség szerint keveset fogyasztani. Gyakran pont a zöldségekkel együtt sok mindent egyszerre készítenek, ezért inkább halásszuk ki a számunkra megfelelőeket, ez pálcikával remekül megoldható

 

Olasz étterem

Itt igazán megvan a lehetősége, hogy az ételeket igénye szerint válogassa össze. A leveles salátáknál szokás szerint az olajat és az ecetet külön adják, úgyhogy megvan a lehetősége, (pont az olajnál) hogy ezek mennyiségét saját maga adagolja. Nagy a valószínűsége, hogy itt olyan ételt tud választani, ami hal, szárnyas zöldség, vagy tésztából áll. Mondja meg a személyzetnek, hogy ön ezekhez nagyon kevés szószt kér. A szószos tésztákat inkább nem javasoljuk, mert azokat zsírban gazdagon készítik el. Az előételek közt viszont egészen biztosan talál majd Önnek megfelelőt.

 

Görög és balkán éttermek

Általában nagyon „zsíros a konyha”. Leginkább frissensültek, frituban készült ételek (káposzta) saláták sok olajjal. Itt nehezen fog önnek megfelelő ételt találni.

 

A „jópolgári” konyha

Itt is megvan a lehetősége, hogy beleszóljon az ételkészítés menetébe. Beszélje meg a szakáccsal, az ön elképzelését, hogy az étel végül is megfeleljen az Ön elképzeléseinek, igényeinek.

 

Ínyenc étterem

Vigyázat itt is könnyen „zsírcsapdába” eshetünk. De itt viszont az a kellemes, hogy a kevesebb néha több. A cél az, hogy egy kellemes környezetben együtt legyünk. Ha az Ön környezete egy bőséges menüt rendelt, akkor az ön számára ésszerűbb egy előétellel és egy desszerttel megelégedni. (rendszerint úgy is mindig ezek néznek ki a legjobban és ezek a legfinomabbak).

 

A vegetáriánus étterem.

Gyomornélküliként sajnos inkább nem tanácsolnánk Önnek. Túl sok olyan ételt kínálnak, ami az Ön számára nem megfelelő, ill. a tabu kategóriába tartozik. Ezért az ilyen éttermek túl nagy rizikót rejthetnek az Ön számára.

 

Büfék, gyorséttermek

Tja mit is írhatnánk? A legjobb, ha nagyívben elkerüli ezeket.

 

6.2 Táplálkozás szabadság, nyaralás ideje alatt

 

Utazások hosszabb, vagy rövidebb időre ép úgy nem lehet az ön számára akadály, mint az utazás célja. A legfontosabb kérdés, hogy bele tud-e szólni utazás alatt a táplálkozásba, az ételek elkészítésébe. A legjobb lehetőséget természetesen az olyan apartmanok biztosítják, ahol van főzési lehetőség és hűtőszekrény. Itt saját maga tudja meghatározni, hogy mit, mikor és mennyit szeretne enni. A köztes étkezések előkészítése sem jelent így különösebb gondot, így akár egy hosszabb napi túrára is van lehetősége. Miután a gyomrát eltávolították, így szervezetében a gyomorsav által végzett fertőtlenítés, hiányzik, nem lehet engedékeny a higiénia területén. Bizonyos országokban, Afrikában Ázsiában, vagy Délamerikában különösen érvényes a vezérmondat: „cook it, peell it, or forget it” (főzd meg, hámozd meg vagy felejtsd el). Mielőtt elutazik, győződjön meg róla még egyszer, hogy a szükséges gyógyszereket megfelelő mennyiségben bepakolta-e. még akkor is, ha már nincs szüksége hasnyálmirigyenzim gyógyszerre a szabadságára, nyaralására feltétlen vigyen magával.

Más országok étel feldolgozási módszerei erősen eltérnek attól, amit ön otthon megszokott, különösen a zsírfelhasználás területén, a hasnyálmirigyenzim gyógyszerek, sem képesek vég nélkül feldolgozni, korrigálni a túl magas zsírfelvételt.

7. Önmegfigyelés

 

Ebben a fejezetben talál egy kérdőívet, ami segíti saját maga megfigyelésében, hogy átfogó épet kapjon saját pillanatnyi állapotáról.

A felsorolt megfigyelési szempontok mellé be tudja jelölni, a panaszok gyakoriságának fokát.

A jobboldali oszlopban pedig beírhatja, hogy hol olvashat erről a könyvben.

Hogy sikeres legyen az önellenőrzése, ajánlott havonta egyszer kitölteni ezt a táblázatot.


Panaszok tünetek

Milyen gyakorisággal fordul elő?

Hol olvashat róla

mindig

gyakran

ritkán

soha

Ízlelés változás

 

 

 

 

 

Szaglóképesség változás

 

 

 

 

 

Fáradság

 

 

 

 

 

Étvágytalanság

 

 

 

 

 

Nyelési zavarok

 

 

 

 

 

Gyomor”- égés

 

 

 

 

 

Égető érzés a mellkasban

 

 

 

 

 

Telítettség érzése evés közben

 

 

 

 

 

Hasi fájdalom evés közben

 

 

 

 

 

Verejtékezés evés közben

 

 

 

 

 

Szédülés

 

 

 

 

 

Hasmenés

 

 

 

 

 

A széklet színének megváltozása
világosabb szürkébb sárgább, fehérebb

 

 

 

 

 

Szájszárazság

 

 

 

 

 

Fejfájás

 

 

 

 

 

Koncentrálási nehézségek

 

 

 

 

 

Sötét vizelet

 

 

 

 

 

Hasi görcsök tejfogyasztás után

 

 

 

 

 

Súlycsökkenés, fogyás

 

 

 

 

 

Hányás

 

 

 

 

 

Hányinger

 

 

 

 

 

Felfúvódás, puffadtság