Műtét utáni teendők, fontossági
sorrendben: 1. enni 2.inni 3. pihenni 4. mozogni |
Naponta többször együnk keveset, akár 7-9
alkalommal |
Előbb mindig a szilárd étel, aztán a folyadék, ami lehet leves/
innivaló. |
Lassan együnk és az ételt mindig jól rágjuk meg !!! |
Naponta CSAK MAXIMUM EGYSZER együnk zöldséget VAGY
gyümölcsöt, egyszerre csak egy fajtát és
keveset! |
Az étkezés legyen: cukormentes, tejmentes, zsírszegény,
rostszegény, kímélő fűszerezésű , energia és fehérje- gazdag! |
Tilos: a füstölt- / zsíros- / panírozott húsok/ cukor / tej /ecet / erős fűszerek /
puffasztó zöldségek fogyasztása! |
Közvetlenül étkezés után ne feküdjünk le, alváshoz felsőtesti magas
fekvést kell felvenni |
Napi max. 1-1,5 l szénsavmentes vizet igyunk, lehetőleg étkezés után
fél óráig ne igyunk csak pár kortyot ha kell |
B12 – vérképzéshez
fontos, gyomorban egy enzim választja ki, mivel ez megszűnt, pótolni kell.
Hiánya vérszegénységhez vezet |
A,D,E,K –
csontváz karbantartásához fontos, hiánya csontritkulást okoz . Különösen
fontos a pótlása ha zsíros a széklet és emésztetlen ételdarabokat látunk
benne! |
Ajánlott: 3
havonta felvenni injekciót ami B12, A,D,E,K
vitaminokat tartalmaz, így közvetlenül a véráramba kerülnek és hatása
3 hónapig tart! |
Hasmenés esetén: kerülni kell a beleket meghajtó ételeket, kávét,
káposztaféléket, joghurtot, a puffasztó zöldségeket. A túl zsíros és cukros ételek szintén
irritálhatják a gyomrot, hasmenést váltanak ki. Fogyasztható-:Kétszersült,
Korpás keksz,reszelt alma fahéjjal, rizs, natúr hús, héjában főtt krumpli,
alufóliában sült krumpli , igyunk
gyógyteákat+ Immodium tabletta 1-2/ nap |
A hasmenés megszűnte
után fogyasszunk
probiotikus joghurtot vagy valamilyen probiotikumot- segítenek a normális
bélflóra helyreállításában |
MEGFELELŐ |
|
Italok |
Szénsavmentes ásványvíz ( max.
1,5 l / nap), Zöld tea, Gyümölcs tea Gyenge kávé- espresso v.1 kanál Mild Nescafe – 1
kanál rizstejporral – evés után! Ritkán: kevés száraz vörösbor |
Olajok |
Oliva
olaj, csak kis mennyiségben nagyon takarékosan és nagyon ritkán !!!! Ha panaszt okoz-
Tilos! |
Kenyér |
Finom/ teljeskiörlésű Graham kenyér
vagy teljes kiőrlésű
zsemle, pirítós, Puffasztott rizs (
hamlett) |
Felvágottak, Kolbászok |
Csirke-pulykamell felvágott – nem füstölt!!! |
Sajtok |
Sajt 20-25 % zsírtartalom
alatt pl. Mozarella, Óvári, Ritkán
40%-os Edami sajt |
Tej, és tejtermékek |
Joghurt, kefír, néha kevésl
light tejföl túró 20% zsírtartalommal |
Levesek |
Húsleves: répa, fehérrépa, cs.mell kockák - hagyma nélkül! Krumplileves: répa, fehérrépa, krumplikockák- hagyma nélkül! |
Húsok |
Sovány csirke és pulykamell,
később: sovány borjú, bárány v. marha hús |
Zöldségek/ Saláták |
A zöldségek puffasztanak ezért egy nap maximum csak
1-szer egyből keveset! Paradicsom a héja nélkül!! Répa, fehérrépa, hámozott padlizsán, sütőtök Saláták: Fejes saláta,
jégsaláta joghurttal /
Hámozott paradicsomsaláta |
Halak |
Tőkehal, piros sügér,
fekete tőkehal, friss tonhal (nem olajos) |
Tojásételek |
lágy tojás, rántotta, omlett, tükörtojás, (olaj nélkül !!!!! titánium sütőedényben v. teflonban ) |
Burgonya / köretek |
1.
Héjában főtt krumpli ( nagyon előnyös megmarad a vitamintartalom) 2.
Krumplipüré héjában főtt burgonyából vaj nélkül, joghurttal v. kevés sovány
tejföllel ! 3.
Alufóliás-krumpli ( sütőben sütve) , 4.
Krumplileves, 5.
Krumplifőzelék ( liszt nélkül v.
tönköly v. update liszttel) 6. Petrezselymes krumpli, 7. Teljes kiörlésű / Update/
Tönköly tészták, (jól megrágni!), 8. Barna rizs ( lehet tenni
rá kevés joghurtot, úgy nem száraz) |
Fűszerek |
A fűszerezés legyen kímélő! Jó: bazsalikom, tárkony, kapor,
majoránna, origanó, petrezselyem, köménymag, rozmaring édes kömény, ánizsmag,
kapri, szerecsendió, babérlevél, zsálya, paradicsompüré, sáfrány, curry,
laosz, koriander, kardamon, kurkuma, kakukkfű, fahéj, kevés só |
Friss gyümölcsök |
Meggy, Zöldalma reszelve!! Őszibarack és Zöldalma hámozva,kockázva!
-Ritkán, keveset!!! Kompót nem jó, hasmenést okozhat! |
Süti / édesség |
Túrós,
Joghurtos sütemények megfelelő
lisztből (tönköly, teljeskiörlésű v. update liszt v. zabkorpás piskóta) és
gyümölcsből ( meggy, zöldalma,őszibarack), édesítőszerrel / Stevia-val Diabetikus csoki- egyszerre 1-2 kocka |
Rágcsálnivalók |
Tönköly
ropi, (sós pálcika)- AlNatura (DM) /
Light pattogatott kukorica- ritkán! Diétás
Kekszek : diétás Korpovit, diétás Háztartási, diétás tönköly keksz , diétás
zabkorpás keksz |
TILOS!!! |
|
Italok |
Szénsavas víz, üdítő Alkohol, Sör is! Török kávé! Kész gyümölcslevek Káposztalé |
Olajok |
Napraforgó
olaj, margarin |
Kenyér |
Fehér kenyér Magvas kenyér |
Felvágottak, Kolbászok |
Szalámi, kolbász |
Sajtok |
Zsíros
sajt ( 40% zsírtartalom feletti
) |
Tej, és tejtermékek |
TEJ,
zsíros tejföl, zsíros túró |
Húsok |
Zsíros
húsok! Csirkecomb is!!! Füstölt
húsok, ételek! Szalonna, töprörtyű Szárnyasok bőre Olajban/ zsírban
sült- panírozott hús, hal |
Zöldségek/ Saláták/ Öntetek |
ECET !!!! Ecetes
uborka Ecetes, olajos saláták HAGYMA-nyersen |
Halak |
Zsíros
halak |
Tojásételek |
Olajban sült tojás, rántotta , Kemény tojás |
Burgonya / köretek |
Olajban sült burgonya |
Fűszerek |
Túl sós, Túl fűszeres ételek ! Bors, torma, mustár Csili, Pepperoni, erőspaprika |
Friss gyümölcsök |
szilva, ringló, narancs,
mandarin, grapefr.uit - hirtelen emelik a vércukrot! |
Süti / édesség |
Cukor,
Fruktóz!!! Minden cukorral / fruktózzal készült sütemény ! A megengedett gyümölcsöknek kevés a fruktóz tartalma, és gyümölcs
formájában más a hatása. |
Rágcsálnivalók |
Müzliszelet, Minden dióféle, olajos magvak Minden fehér lisztből készült, cukros, olajos
rágcsálnivaló |
Dietetikus: Műtét után 6 hétig tilos, később kíméletesen, kevés, DE csak ritkán ,
egyszerre egyet próbálni és CSAK ha
nem okoz felfúvódást, görcsöket !
( könyv szerint ezek az ételek Tilosak !) |
Bab, Lencse, Borsó, Zöldbab,
Hüvelyesből leves v. főzelék |
Gomba, Karfiol, Karalábé, Káposzta , Kelkáposzta |
Hagyma levesbe, ételekbe, Töltött paprika – sovány húsból |
Bogyós gyümölcsök: Kiwi, eper, málna, ribizli, körte,cseresznye |
FONTOS!!!!!! Ami panaszt okoz a megengedett élelmiszerek közül, szintén a tiltó
listára kerül!
Semmit sem
szabad erőltetni, ami nem esik jól, inkább el kell kerülni!
Jótékony zöldség, fűszer, édesítő
KAPOR elsősorban
gyomorerősítőként és vizelethajtóként tartjuk számon, de nyugtató és
antibakteriális hatású, álmatlanság ellen, fogínygyulladás esetén is
kiváló. Hányinger, emésztési rendellenességek, felfúvódás esetén is
gyógyírként szolgál, Kalciumban, mangánban, vasban gazdag, de jelentős
mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. Hatóanyag-kutatók igazolták, hogy
antioxidáns vegyületei semlegesítik a daganatos sejteket. A kapornak jóval
több egészségre gyakorolt jótékony hatása van, mint azt gondoljuk, ezért
érdemes belőle minél többet fogyasztani.
PARADICSOM -Komoly bizonyítékok vannak arra is, hogy a
paradicsomban lévő likopin a gyomorrák ellen is hatékony. Kiváló C- és
A-vitamin-forrás, tartalmaz még B-vitamin-komplexet, káliumot és foszfort. De
csak héja nélkül fogyasszuk!!!!
STEVIA (sztívia) Bár egyáltalán nem cukor, mégis a legjobb természetes
édesítőszer por, csepp vagy tabletta formában. A stevia nevű növényből vonják
ki, 300-szor édesebb, mint a cukor.
Ártalmatlan, kifejezetten gyógynövénynek
minősül. Nagyon keveset kell használni belőle. Egyáltalán nem emeli meg a
vércukorszintet, nincs kalóriatartalma, és számos kedvező hatása van a
szervezetre.
Étrendi Tanácsok /
Receptek
Reggeli / Vacsora |
|
Teljes kiörlésű, Graham,
Korpás kenyér, pirítós, hamlett |
Paradicsom a héja
nélkül!!! |
Sovány sajt - 20-25%
zsírtartalom ( pl. Óvári, Mozarella, max.
40%-os -ritkán!!! - Edami félzsíros) |
Rántotta, tükörtojás
(olaj nélkül!!! ) ( titánium sütőedényben v.
teflonban ) |
Sovány Túró ( 20%) |
Héjában főtt burgonya |
Joghurt, Kefír |
Sajtos vagy sonkás rántotta – olaj nélkül (sovány sonka
szeletekkel v. sovány reszelt sajttal, v.
kaporral) |
Csirke/ pulykamell
felvágott - nem füstölt!!!! (
eleinte pépesen) |
Lágy tojás |
Csirke / Pulykamell / Hal - Receptek |
Joghurtos, Sajtos Csirke- Tepsiben A csirkemell szeleteket
enyhén megsózzuk, 1 doboz joghurtba forgatjuk, hűtőbe tesszük 3-4 órára.
Tepsibe helyezzük, tetejére sovány reszelt sajtot v. mozarellát teszünk. Kb.
40 percig sütjük 170 fokon, ami levet enged, leöntjük és még pár percre
visszatesszük a sütőbe. Barna Rizzsel v. burgonyás körettel tálaljuk. |
Paradicsomos,sajtos
Csirke -Tepsiben A csirkemell szeleteket
enyhén megsózzuk,tepsibe helyezzük, hámozott paradicsomszeletekkel borítjuk+
bazsalikom,sovány reszelt sajttal megszórjuk. Kb. 40 percig sütjük 170 fokon,
ami levet enged, leöntjük és még pár percre visszatesszük a sütőbe. |
Natúr Csirkemell – ( Titánium sütőedényben v. teflonban) Csirkemell szeleteket
(minimális olajon v. inkább olaj nélkül) megforgatni + kevés vizet
hozzáadni,puhítani, ,majd pirosra sütni. |
Natúr Csirkemell
tükörtojással és sajttal v. sajttal Elkészíteni a natúr
csirkemell szeletet, ráütni egy tojást majd megszórni reszelt sajttal vagy
csak megszórni reszelt sajttal. |
Kapros-Túrós Csirke-
Tepsiben A csirkemell szeleteket
enyhén megsózzuk,joghurtba forgatjuk, hűtőbe tesszük 3-4 órára. Tepsibe
helyezzük,megkenjük kapros sovány túróval, megszórjuk sovány reszelt sajttal.
Kb. 40 percig sütjük 170 fokon, ha levet enged, leöntjük és még pár percre
visszatesszük a sütőbe. Barna Rizzsel
tálaljuk. |
Tojásos-Joghurtos
Csirkemell- Jénaiban A csirkemellet kis
kockákra vágjuk, teflonban kicsit megsütjük+kevés víz-megpuhítjuk, jénaiba
tesszük. 1 joghurtot összekeverünk néhány tojással, ráöntjük a csirkére majd
megszórjuk sovány reszelt sajttal. Sütőben Kb. 40 percig sütjük |
Rizses hús A csirkemellet kockákra
vágjuk, kicsit megpirítjuk + barnarizs+ kevés só, bors, pirospaprika, hagyma
nélkül!!! Lehet tenni bele néhány
hámozott paradicsomot is. Puhára főzzük. |
Főtt hús Levesben főtt csirke v.
pulykamell kockákat feldobhatjuk egy kis natúr joghurttal és/vagy sovány
reszelt sajttal. |
Húsos-sajtos tészta Megfőzzük a tönköly
vagy update tésztát. A csirkemellet v.
csirkemell felvágottat apró kockákra vágjuk, megpirítjuk. A tésztához
keverjük + joghurt + sovány reszelt sajt. Jénaiba is tehetjük, megszórjuk
reszelt sajttal, kicsit összesüthetjük
majd kockákra vágjuk. |
Hal Tőkehal, sügér –
tepsibe tesszük + kevés só, fűszer, lassan sütjük 150 fokon, kb.20 percig. |
Köretek |
Petrezselymes
krumpli margarin nélkül, joghurttal |
Krumplipüré (legjobb a héjában főtt, joghurttal,kevés sóval,
margarin nélkül! ) |
Krumpli főzelék – hagyma nélkül, kevés fűszerrel, ecet nélkül, liszt
nélkül vagy kevés update/tönköly liszttel |
Fóliás-Burgonya A burgonyát
vastagabb szeletekre vágjuk alufóliába csomagoljuk, sütőben sütjük, végén még
rácson kicsit megpirítjuk |
Sajtos-Kapros Barna
rizs- a rizst megfőzzük, jénaiba
tesszük + joghurt + reszlet sajt-
sütjük amíg megpirul a sajt , kaporral, sóval ízesítjük |
Tepsiben v. rácson
sült krumpli szeletek (olaj nélkül) |
Barna Rizs- Natúr joghurttal ízesebb, finomabb |
Levesek |
|
Húsleves: répa, fehérrépa, cs.mell kockák - hagyma nélkül! |
Krumplileves: répa, fehérrépa, krumplikockák- hagyma nélkül! Kaporral lehet. |
Túrós-Kapros galuska levesbe- 1 tojásfehérjét felverünk + 4 evőkanál zabkorpa+
10dkg sovány túró+ kapor+ zöldségzöldje – összekeverjük, teáskanállal a forró
levesbe szaggatjuk |
Saláták |
|
Fejessaláta,
Jégsaláta joghurttal ( ecet nélkül!) |
Hámozott
paradicsomsaláta ( ecet és hagyma
nélkül! ) |
Sütik Túrós, Joghurtos, Tönköly /
Update lisztből /Zabkorpából, Gyümölcsből (meggy, hámozott barack v. alma ) |
Túrógombóc Hozzávalók: 50dkg zsírszegény túró, 2 tojás, édesítő, 7dkg
zabkorpa Elkészítés: A túrót összekeverjük a tojás sárgájával,
zabkorpával és édesítővel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd
óvatosan hozzákeverjük a túróhoz. Minimum egy órába hűtőbe tesszük, majd
gombócokat formázunk belőle. Forrásban levő vízben 3 perc alatt megfő.
Édesítős joghurttal vagy fahéjas-édesítős joghurttal tálaljuk. |
Túrós-gyümölcsös
Muffin Hozzávalók:25dkg sovány túró, 1 doboz Activia natúr joghurt, 2
tojás, kevés édesítő, fahéj, csipetnyi szódabikarbóna, 4evőkanál zabkorpa, 5
evőkanál update liszt ( v.agy 9 evőkanál zabkorpa), gyümölcs ( 2 zöldalma
vagy 2 őszibarack vagy 2 marék magozott meggy ) Elkészítés: A hozzávalókat a gyümölcs kivételével összekeverjük,
a gyümölcsöt apró kockákra vágjuk és hozzákeverjük a tésztához. Szilikonos
muffin sütőformába kanalazzuk és kb.
25-30 percig sütjük 180 fokon. A tésztát
kettéválaszthatjuk és kétféle gyümölccsel is készíthetjük ( pl. egy alma és 1
őszibarack). Ez az adag 2 muffin sütőformához elegendő. ( mérettől függően 6
vagy 9 darabos ) |
Almás-Zabpelyhes
Muffin Hozzávalók:4-5 db zöldalma, 2 tojás, kevés édesítő, fahéj,
csipetnyi szódabikarbóna, 4evőkanál zabkorpa, 5 evőkanál update liszt ( v.agy
9 evőkanál zabkorpa), 1 joghurt Elkészítés: A hozzávalókat az alma kivételével összekeverjük, az
almát apró kockákra vágjuk és hozzákeverjük a tésztához. Szilikonos muffin
sütőformába kanalazzuk és kb.
25-30 percig sütjük 180 fokon. |
Túrós-gyümölcsös
Süti Hozzávalók: 25dkg sovány
túró, 1 doboz Activia natúr joghurt,
zabpehely, édesítő, fahéj, gyümölcs ( 2 zöldalma vagy 2 őszibarack vagy 2
marék magozott meggy ) Elkészítés: A gyümölcsöt,
joghurtot, túrót összekeverjük, + édesítő +fahéj + annyi zabpelyhet adunk
hozzá, hogy tésztás állaga legyen.
Teflonsütőben alacsony hőfokon sütjük, ha kicsit kihűlt kockákra vágjuk. |
Fahéjas-Joghurtos
alma Az almát kis kockákra
vágjuk , megszórjuk fahéjjal és hozzákeverünk egy doboz natúr joghurtot. Finom és gyors édesség. |
Túrós-almás kockák Hozzávalók: 6 db zöldalma, 50 dkg sovány túró,1 natúr joghurt, 4
tojás, kevés édesítő, fahéj, 4-5evőkanál zabkorpa Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, felével
kirakjuk a tepsit. Fahéjjal megszórjuk. A túrót összekeverjük a 4 tojás
sárgájával, joghurttal, zabkorpával, fahéjjal,édesítővel és a felvert
tojásfehérjével. Ráöntjük az almára, a maradék almaszeletekkel beborítjuk,
200 fokon kb. 30 percig sütjük. Langyosan kockákra szeleteljük. |
Könnyű
zabkorpás Piskóta túrókrémmel Hozzávalók: 14 evőkanál zabkorpa, 8 ek ésesítőpor, fél kiskanál
szódabikarbóna, 3 tojás, 10 ek víz, Krém: 12dkg sovány túró, édesítő, 1 tojás
Elkészítés: A tojásfehérjét felverjük, a többi hozzávalót
összekeverjük, majd beleforgatjuk, 180 fokon kb 20 percig sütjük, nem lesz
magas, de nagyon finom! Krém:tojásfehérjét felverjük, sárgáját
összekeverjük a túróval és édesítővel, óvatosan a fehérjébe forgatjuk.A
krémet a kész piskótára kenjük és még sütjük pár percig. Tehetünk a tetejére
vagy a krémbe reszelt zöldalmát, fahéjat is. |
Sós Sütemények |
Sajtos Muffin Hozzávalók: 10 evőkanál zabkorpa, 10 ek zabpehely, 20 dkg sovány
reszelt sajt, 1 joghurt, 4 tojás, 1 csipet szódabikarbóna, 1 kiskanál só Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozzuk, szilikonos muffin
sütőformába kanalazzuk és kb.
25-30 percig sütjük 180 fokon. |
Zabkorpás Ropi Hozzávalók: fél csomag zabkorpa, 5 dkg sovány reszelt sajt, 1
joghurt, 2 tojás, 1 csipet szódabikarbóna, 1 kiskanál só Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozzuk,2-3 órára hűtőbe
tesszük. Tönkölylisztes deszkán 6-7mm vastagra nyújtani, tetejét
megszórhatjuk sajttal majd rudakra szeletelni. 25-30 percig világosbarnára sütjük 180 fokon. |
Túrós- kapros
zabpehely (sós) Hozzávalók: 20 dkg túró, 20 dkg zabpehely, 3 db tojásfehérje,
ízlés szerint kapor, só Elkészítés: a zabpelyhet kevés vízben megfőzzük, majd jénaiba
tesszük. Áttörjük a túrót, felverjük a tojásfehérjét , hozzáadjuk a kaprot,
sót - összekeverjük és a zabpehely tetejére öntjük. Előmelegített sütőben 20
percig sütjük. |
Gyümölcs – ritkán, kevés! |
Meggy |
Zöldalma-hámozva,reszelve, fahéjjal vagy hámozva, kockázva |
Őszibarack hámozva |
Rágcsálnivalók |
Diabetikus Korpovit /
Zabkorpás vagy Tönköly keksz |
Tönköly ropi és perec |
Light Pop-corn ( ritkán ) |
Jó étvágyat!