FONTOS !!!!

 

Műtét  utáni teendők, fontossági sorrendben:  1. enni     2.inni      3. pihenni      4. mozogni

Naponta többször együnk keveset, akár 7-9 alkalommal

Előbb mindig a szilárd étel, aztán a folyadék, ami lehet leves/  innivaló.

Lassan együnk és az ételt mindig jól rágjuk meg !!!

Naponta CSAK MAXIMUM EGYSZER együnk zöldséget VAGY gyümölcsöt, egyszerre csak egy fajtát és  keveset!

Az étkezés legyen: cukormentes, tejmentes, zsírszegény, rostszegény, kímélő fűszerezésű , energia és fehérje- gazdag!

Tilos:  a füstölt- / zsíros- / panírozott  húsok/ cukor / tej /ecet / erős fűszerek / puffasztó zöldségek fogyasztása!

Közvetlenül étkezés után ne feküdjünk le, alváshoz felsőtesti magas fekvést kell felvenni

Napi max. 1-1,5 l szénsavmentes vizet igyunk, lehetőleg étkezés után fél óráig ne igyunk csak pár kortyot ha kell

B12 – vérképzéshez fontos, gyomorban egy enzim választja ki, mivel ez megszűnt, pótolni kell. Hiánya vérszegénységhez vezet

A,D,E,K – csontváz karbantartásához fontos, hiánya csontritkulást okoz . Különösen fontos a pótlása ha zsíros a széklet és emésztetlen ételdarabokat látunk benne! 

Ajánlott: 3 havonta felvenni injekciót ami B12, A,D,E,K   vitaminokat tartalmaz, így közvetlenül a véráramba kerülnek és hatása 3 hónapig tart!

Hasmenés esetén: kerülni kell a beleket meghajtó ételeket, kávét, káposztaféléket, joghurtot, a puffasztó zöldségeket. A túl zsíros és cukros ételek szintén irritálhatják a gyomrot, hasmenést váltanak ki. Fogyasztható-:Kétszersült, Korpás keksz,reszelt alma fahéjjal, rizs, natúr hús, héjában főtt krumpli, alufóliában sült krumpli , igyunk gyógyteákat+ Immodium tabletta 1-2/ nap

A hasmenés megszűnte után fogyasszunk probiotikus joghurtot vagy valamilyen probiotikumot- segítenek a normális bélflóra helyreállításában

 

MEGFELELŐ

Italok

 

Szénsavmentes ásványvíz  ( max. 1,5 l / nap),   Zöld tea, Gyümölcs tea

Gyenge kávé- espresso v.1 kanál Mild Nescafe – 1 kanál rizstejporral – evés után!

Ritkán: kevés száraz vörösbor

Olajok

Oliva olaj, csak kis mennyiségben nagyon takarékosan  és nagyon ritkán !!!! Ha panaszt okoz- Tilos!

Kenyér

Finom/ teljeskiörlésű Graham kenyér  vagy teljes kiőrlésű zsemle,  pirítós, Puffasztott rizs ( hamlett)

Felvágottak, Kolbászok

Csirke-pulykamell felvágott – nem füstölt!!!

Sajtok

Sajt 20-25 % zsírtartalom alatt  pl. Mozarella, Óvári, Ritkán 40%-os Edami sajt

Tej, és tejtermékek

 

Joghurt, kefír, néha kevésl light tejföl

túró 20% zsírtartalommal

Levesek

 

Húsleves: répa, fehérrépa, cs.mell kockák -  hagyma nélkül!

Krumplileves: répa, fehérrépa, krumplikockák-  hagyma nélkül!

Húsok

Sovány csirke és pulykamell,  később: sovány borjú, bárány v. marha hús

Zöldségek/ Saláták

 

A zöldségek puffasztanak ezért egy nap maximum csak 1-szer egyből keveset!

Paradicsom a héja nélkül!!  Répa, fehérrépa,  hámozott padlizsán, sütőtök

Saláták: Fejes saláta,  jégsaláta joghurttal / Hámozott paradicsomsaláta

Halak

Tőkehal, piros sügér, fekete tőkehal, friss tonhal (nem olajos)

Tojásételek

lágy tojás, rántotta, omlett, tükörtojás, (olaj nélkül !!!!!  titánium sütőedényben v. teflonban )

Burgonya / köretek

 

1. Héjában főtt krumpli ( nagyon előnyös megmarad a vitamintartalom)

2. Krumplipüré héjában főtt burgonyából vaj nélkül, joghurttal v. kevés sovány tejföllel !  

3. Alufóliás-krumpli ( sütőben sütve) ,

4. Krumplileves,

5. Krumplifőzelék  ( liszt nélkül v. tönköly v. update liszttel)

6. Petrezselymes krumpli,

7. Teljes kiörlésű / Update/ Tönköly tészták, (jól megrágni!),

8. Barna rizs ( lehet tenni rá kevés joghurtot, úgy nem száraz)

Fűszerek

 

A fűszerezés legyen kímélő!  Jó: bazsalikom, tárkony, kapor, majoránna, origanó, petrezselyem, köménymag, rozmaring édes kömény, ánizsmag, kapri, szerecsendió, babérlevél, zsálya, paradicsompüré, sáfrány, curry, laosz, koriander, kardamon, kurkuma, kakukkfű,  fahéj, kevés só

Friss gyümölcsök

Meggy,  Zöldalma reszelve!!  Őszibarack és Zöldalma hámozva,kockázva! -Ritkán, keveset!!! Kompót nem jó, hasmenést okozhat!

Süti / édesség

 

Túrós, Joghurtos  sütemények megfelelő lisztből (tönköly, teljeskiörlésű v. update liszt v. zabkorpás piskóta) és gyümölcsből ( meggy, zöldalma,őszibarack), édesítőszerrel / Stevia-val

Diabetikus csoki- egyszerre 1-2 kocka

Rágcsálnivalók

 

Tönköly ropi, (sós pálcika)- AlNatura (DM) /  Light pattogatott kukorica- ritkán!

Diétás Kekszek : diétás Korpovit, diétás Háztartási, diétás tönköly keksz , diétás zabkorpás keksz

 

TILOS!!!

Italok

 

Szénsavas víz, üdítő

Alkohol, Sör is!

Török kávé!

Kész gyümölcslevek

Káposztalé

Olajok

Napraforgó olaj, margarin

Kenyér

Fehér kenyér

Magvas kenyér

Felvágottak, Kolbászok

Szalámi, kolbász

Sajtok

Zsíros  sajt  ( 40% zsírtartalom feletti )

Tej, és tejtermékek

TEJ, zsíros tejföl, zsíros túró

Húsok

Zsíros húsok! Csirkecomb is!!!

Füstölt húsok, ételek!

Szalonna, töprörtyű

Szárnyasok bőre

Olajban/ zsírban  sült- panírozott hús, hal

Zöldségek/ Saláták/ Öntetek

ECET !!!!  Ecetes uborka   Ecetes, olajos  saláták

HAGYMA-nyersen

Halak

Zsíros halak

Tojásételek

Olajban sült tojás, rántotta , Kemény tojás

Burgonya / köretek

 

Olajban sült burgonya

Fűszerek

 

Túl sós,

Túl fűszeres ételek !

Bors, torma, mustár

Csili, Pepperoni, erőspaprika

Friss gyümölcsök

 

szilva,  ringló, narancs, mandarin,  grapefr.uit - hirtelen emelik a vércukrot!

Süti / édesség

 

Cukor,  Fruktóz!!!   Minden cukorral / fruktózzal készült sütemény !

A megengedett gyümölcsöknek kevés a fruktóz tartalma, és gyümölcs formájában más a hatása.

Rágcsálnivalók

 

Müzliszelet, Minden dióféle, olajos magvak

Minden fehér lisztből készült, cukros,  olajos  rágcsálnivaló

 

Dietetikus:

Műtét után 6 hétig tilos, később kíméletesen, kevés, DE csak ritkán , egyszerre egyet próbálni és  CSAK ha nem okoz felfúvódást, görcsöket !      ( könyv szerint ezek az ételek Tilosak !)

Bab, Lencse, Borsó,  Zöldbab, Hüvelyesből leves  v.  főzelék

Gomba, Karfiol, Karalábé, Káposzta , Kelkáposzta

Hagyma levesbe, ételekbe, Töltött paprika – sovány húsból

Bogyós gyümölcsök: Kiwi, eper, málna, ribizli, körte,cseresznye

 

FONTOS!!!!!!       Ami panaszt okoz a megengedett élelmiszerek közül, szintén a tiltó listára kerül!

                               Semmit sem szabad erőltetni, ami nem esik jól, inkább el kell kerülni!

 

Jótékony zöldség, fűszer, édesítő

 

KAPOR elsősorban gyomorerősítőként és vizelethajtóként tartjuk számon, de nyugtató és antibakteriális hatású, álmatlanság ellen, fogínygyulladás esetén is kiváló. Hányinger, emésztési rendellenességek, felfúvódás esetén is gyógyírként szolgál, Kalciumban, mangánban, vasban gazdag, de jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. Hatóanyag-kutatók igazolták, hogy antioxidáns vegyületei semlegesítik a daganatos sejteket. A kapornak jóval több egészségre gyakorolt jótékony hatása van, mint azt gondoljuk, ezért érdemes belőle minél többet fogyasztani.

 

PARADICSOM -Komoly bizonyítékok vannak arra is, hogy a paradicsomban lévő likopin a gyomorrák ellen is hatékony. Kiváló C- és A-vitamin-forrás, tartalmaz még B-vitamin-komplexet, káliumot és foszfort. De csak héja nélkül fogyasszuk!!!!

 

STEVIA (sztívia) Bár egyáltalán nem cukor, mégis a legjobb természetes édesítőszer por, csepp vagy tabletta formában. A stevia nevű növényből vonják ki,  300-szor édesebb, mint a cukor. Ártalmatlan,  kifejezetten gyógynövénynek minősül. Nagyon keveset kell használni belőle. Egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, nincs kalóriatartalma, és számos kedvező hatása van a szervezetre.


 

Étrendi Tanácsok / Receptek

 

Reggeli / Vacsora

Teljes kiörlésű, Graham, Korpás kenyér, pirítós, hamlett

Paradicsom a héja nélkül!!!

Sovány sajt - 20-25% zsírtartalom

( pl. Óvári, Mozarella, max. 40%-os -ritkán!!! -  Edami félzsíros)

Rántotta, tükörtojás (olaj nélkül!!! )

( titánium sütőedényben v. teflonban )

Sovány Túró ( 20%)

Héjában főtt burgonya

Joghurt, Kefír

Sajtos  vagy sonkás rántotta – olaj nélkül (sovány  sonka szeletekkel v. sovány reszelt sajttal, v.  kaporral)

Csirke/ pulykamell felvágott - nem füstölt!!!! ( eleinte pépesen)

Lágy tojás

 

Csirke / Pulykamell / Hal  - Receptek

Joghurtos, Sajtos Csirke- Tepsiben

A csirkemell szeleteket enyhén megsózzuk, 1 doboz joghurtba forgatjuk, hűtőbe tesszük 3-4 órára. Tepsibe helyezzük, tetejére sovány reszelt sajtot v. mozarellát teszünk. Kb. 40 percig sütjük 170 fokon, ami levet enged, leöntjük és még pár percre visszatesszük a sütőbe. Barna Rizzsel v. burgonyás körettel tálaljuk.

Paradicsomos,sajtos Csirke -Tepsiben

A csirkemell szeleteket enyhén megsózzuk,tepsibe helyezzük, hámozott paradicsomszeletekkel borítjuk+ bazsalikom,sovány reszelt sajttal megszórjuk. Kb. 40 percig sütjük 170 fokon, ami levet enged, leöntjük és még pár percre visszatesszük a sütőbe.

Natúr Csirkemell – ( Titánium sütőedényben v. teflonban)

Csirkemell szeleteket (minimális olajon v. inkább olaj nélkül) megforgatni + kevés vizet hozzáadni,puhítani, ,majd pirosra sütni.

Natúr Csirkemell tükörtojással és sajttal v. sajttal

Elkészíteni a natúr csirkemell szeletet, ráütni egy tojást majd megszórni reszelt sajttal vagy csak megszórni reszelt sajttal.

Kapros-Túrós Csirke- Tepsiben

A csirkemell szeleteket enyhén megsózzuk,joghurtba forgatjuk, hűtőbe tesszük 3-4 órára. Tepsibe helyezzük,megkenjük kapros sovány túróval, megszórjuk sovány reszelt sajttal. Kb. 40 percig sütjük 170 fokon, ha levet enged, leöntjük és még pár percre visszatesszük a sütőbe. Barna Rizzsel  tálaljuk.

Tojásos-Joghurtos Csirkemell- Jénaiban

A csirkemellet kis kockákra vágjuk, teflonban kicsit megsütjük+kevés víz-megpuhítjuk, jénaiba tesszük. 1 joghurtot összekeverünk néhány tojással, ráöntjük a csirkére majd megszórjuk sovány reszelt sajttal. Sütőben Kb. 40 percig sütjük

Rizses hús

A csirkemellet kockákra vágjuk, kicsit megpirítjuk + barnarizs+ kevés só, bors, pirospaprika, hagyma nélkül!!!  Lehet tenni bele néhány hámozott paradicsomot is. Puhára főzzük.

Főtt hús

Levesben főtt csirke v. pulykamell kockákat feldobhatjuk egy kis natúr joghurttal és/vagy sovány reszelt sajttal.

Húsos-sajtos tészta

Megfőzzük a tönköly vagy update tésztát. A csirkemellet  v. csirkemell felvágottat apró kockákra vágjuk, megpirítjuk. A tésztához keverjük + joghurt + sovány reszelt sajt. Jénaiba is tehetjük, megszórjuk reszelt sajttal, kicsit  összesüthetjük majd kockákra vágjuk.

Hal

Tőkehal, sügér – tepsibe tesszük + kevés só, fűszer, lassan sütjük 150 fokon, kb.20 percig.

 

Köretek

Petrezselymes krumpli margarin nélkül, joghurttal

Krumplipüré (legjobb a héjában főtt, joghurttal,kevés sóval, margarin nélkül! )

Krumpli főzelék – hagyma nélkül, kevés fűszerrel, ecet nélkül, liszt nélkül vagy kevés update/tönköly liszttel

Fóliás-Burgonya  A burgonyát vastagabb szeletekre vágjuk alufóliába csomagoljuk, sütőben sütjük, végén még rácson kicsit megpirítjuk

Sajtos-Kapros Barna rizs- a rizst megfőzzük, jénaiba tesszük + joghurt + reszlet sajt-  sütjük amíg megpirul a sajt , kaporral, sóval ízesítjük

Tepsiben v. rácson sült  krumpli szeletek (olaj nélkül)

Barna Rizs- Natúr joghurttal ízesebb, finomabb

 

Levesek

Húsleves: répa, fehérrépa, cs.mell kockák -  hagyma nélkül!

Krumplileves: répa, fehérrépa, krumplikockák-  hagyma nélkül! Kaporral lehet.

Túrós-Kapros  galuska levesbe- 1 tojásfehérjét felverünk + 4 evőkanál zabkorpa+ 10dkg sovány túró+ kapor+ zöldségzöldje – összekeverjük, teáskanállal a forró levesbe szaggatjuk

 

Saláták

Fejessaláta, Jégsaláta joghurttal ( ecet nélkül!)

Hámozott paradicsomsaláta ( ecet és hagyma nélkül! )

 

Sütik

Túrós, Joghurtos, Tönköly / Update lisztből /Zabkorpából, Gyümölcsből (meggy, hámozott barack v. alma )

Túrógombóc

Hozzávalók: 50dkg zsírszegény túró, 2 tojás, édesítő, 7dkg zabkorpa

Elkészítés: A túrót összekeverjük a tojás sárgájával, zabkorpával és édesítővel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a túróhoz. Minimum egy órába hűtőbe tesszük, majd gombócokat formázunk belőle. Forrásban levő vízben 3 perc alatt megfő. Édesítős joghurttal vagy fahéjas-édesítős joghurttal tálaljuk.

Túrós-gyümölcsös Muffin

Hozzávalók:25dkg sovány túró, 1 doboz Activia natúr joghurt, 2 tojás, kevés édesítő, fahéj, csipetnyi szódabikarbóna, 4evőkanál zabkorpa, 5 evőkanál update liszt ( v.agy 9 evőkanál zabkorpa), gyümölcs ( 2 zöldalma vagy 2 őszibarack vagy 2 marék magozott meggy )

Elkészítés: A hozzávalókat a gyümölcs kivételével összekeverjük, a gyümölcsöt apró kockákra vágjuk és hozzákeverjük a tésztához. Szilikonos muffin sütőformába  kanalazzuk és kb. 25-30  percig sütjük 180 fokon.

A tésztát kettéválaszthatjuk és kétféle gyümölccsel is készíthetjük ( pl. egy alma és 1 őszibarack). Ez az adag 2 muffin sütőformához elegendő. ( mérettől függően 6 vagy 9 darabos )

Almás-Zabpelyhes Muffin

Hozzávalók:4-5 db zöldalma, 2 tojás, kevés édesítő, fahéj, csipetnyi szódabikarbóna, 4evőkanál zabkorpa, 5 evőkanál update liszt ( v.agy 9 evőkanál zabkorpa), 1 joghurt

Elkészítés: A hozzávalókat az alma kivételével összekeverjük, az almát apró kockákra vágjuk és hozzákeverjük a tésztához. Szilikonos muffin sütőformába  kanalazzuk és kb. 25-30  percig sütjük 180 fokon.

Túrós-gyümölcsös Süti

Hozzávalók:  25dkg sovány túró,  1 doboz Activia natúr joghurt, zabpehely, édesítő, fahéj, gyümölcs ( 2 zöldalma vagy 2 őszibarack vagy 2 marék magozott meggy )

Elkészítés:  A gyümölcsöt, joghurtot, túrót összekeverjük, + édesítő +fahéj + annyi zabpelyhet adunk hozzá,  hogy tésztás állaga legyen. Teflonsütőben alacsony hőfokon sütjük, ha kicsit kihűlt kockákra vágjuk.

Fahéjas-Joghurtos alma

Az almát kis kockákra vágjuk , megszórjuk fahéjjal és hozzákeverünk egy doboz natúr  joghurtot. Finom és gyors édesség.

Túrós-almás kockák

Hozzávalók: 6 db zöldalma, 50 dkg sovány túró,1 natúr joghurt, 4 tojás, kevés édesítő, fahéj, 4-5evőkanál zabkorpa

Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, felével kirakjuk a tepsit. Fahéjjal megszórjuk. A túrót összekeverjük a 4 tojás sárgájával, joghurttal, zabkorpával, fahéjjal,édesítővel és a felvert tojásfehérjével. Ráöntjük az almára, a maradék almaszeletekkel beborítjuk, 200 fokon kb. 30 percig sütjük. Langyosan kockákra szeleteljük.

Könnyű zabkorpás  Piskóta túrókrémmel

Hozzávalók: 14 evőkanál zabkorpa, 8 ek ésesítőpor, fél kiskanál szódabikarbóna, 3 tojás, 10 ek víz, Krém: 12dkg sovány túró, édesítő, 1 tojás

Elkészítés: A tojásfehérjét felverjük, a többi hozzávalót összekeverjük, majd beleforgatjuk, 180 fokon kb 20 percig sütjük, nem lesz magas, de nagyon finom! Krém:tojásfehérjét felverjük, sárgáját összekeverjük a túróval és édesítővel, óvatosan a fehérjébe forgatjuk.A krémet a kész piskótára kenjük és még sütjük pár percig. Tehetünk a tetejére vagy a krémbe reszelt zöldalmát, fahéjat is.

 

Sós Sütemények

Sajtos Muffin

Hozzávalók: 10 evőkanál zabkorpa, 10 ek zabpehely, 20 dkg sovány reszelt sajt, 1 joghurt, 4 tojás, 1 csipet szódabikarbóna, 1 kiskanál só

Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozzuk, szilikonos muffin sütőformába  kanalazzuk és kb. 25-30  percig sütjük 180 fokon.

Zabkorpás Ropi

Hozzávalók: fél csomag  zabkorpa, 5 dkg sovány reszelt sajt, 1 joghurt, 2 tojás, 1 csipet szódabikarbóna, 1 kiskanál só

Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozzuk,2-3 órára hűtőbe tesszük. Tönkölylisztes deszkán 6-7mm vastagra nyújtani, tetejét megszórhatjuk sajttal majd rudakra szeletelni. 25-30  percig világosbarnára sütjük 180 fokon.

Túrós- kapros zabpehely  (sós)

Hozzávalók: 20 dkg túró, 20 dkg zabpehely, 3 db tojásfehérje, ízlés szerint kapor, só

Elkészítés: a zabpelyhet kevés vízben megfőzzük, majd jénaiba tesszük. Áttörjük a túrót, felverjük a tojásfehérjét , hozzáadjuk a kaprot, sót - összekeverjük és a zabpehely tetejére öntjük. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

 

 

Gyümölcs – ritkán, kevés!

Meggy

Zöldalma-hámozva,reszelve, fahéjjal vagy hámozva, kockázva

Őszibarack hámozva

 

Rágcsálnivalók

Diabetikus Korpovit / Zabkorpás vagy Tönköly  keksz

Tönköly ropi és perec

Light Pop-corn ( ritkán )

 

 

Jó étvágyat!