A Tankcsapda is plagizált!

dalfejtő - Copy.pngSchmitt Pál botránya tovagyűrűzni és beszivárogni látszik az élet politikamentes szegleteibe is, és úgy tűnik, elérte a könnyűzenét is. Megmondjuk, milyen lesz a megújult Tankcsapda következő lemeze, és e jeles alkalomból egy kis összeállítással emlékezünk meg a Lukács szövegeiben megbúvó áthallásokról és szándékolt idézetekről is.
 

 
"Hallod, hogy dübörgünk?"
(Fotó: Szepesi Bogi/tankcsapda.com)
 
A Tankcsapda azért lehet hihetetlenül sikeres zenekar kis hazánkban, mert nem árul zsákbamacskát. Pontosan azt hozzák, amit a közönség elvár(hat) tőlük: a dögösnek mondott rock 'n rollt, ami végeredményben nem más, mint egyszerű, jól megjegyezhető gitárriffek húzós basszus-alapra, erőteljes dobbal. "Badass drums", ahogy Dave Grohl mondja, és nem véletlenül őt idézzük: az említett szempont alapján a Tcs amolyan szegény ember Foo Fighterse - még nem stadionrock, de azért a Sziget Nagyszínpadon tuti nyerő, annál is inkább, mert borítékolni lehet, hogy aki jól akarja érezni magát a koncerten, az jól is fogja. Aki meg fanyalog, az meg úgysem, és azon a világ összes "régen minden jobb volt" jellegű nyavalygása sem fog segíteni. Nagyjából ezt várhatjuk a zenekar következő lemezétől is, ami egyrészt visszanyúlik a gyökerekhez, másrészt viszont továbbra is felfedezhetjük benne azt az önironikus költőt, ami alapjaiban megkülönbözteti Lukácsot mondjuk Ákostól, meg amiért egy csomóan utálták, vagy épp imádták a Connektor 567 lemezt.
 
 
"Ez ilyen belső poén a cégnél!"
(Fotó: Szepesi Bogi/tankcsapda.com)
 
 A zenei hangzás annak ellenére is a szokott marad, hogy a csapatban gitárosváltás történt: Cseresznye helyére Sidi érkezett, aki végre kiélheti azt, amire a Zanzibár tulajdonképpen mindig is alkalmatlan volt, az ún. szélesterpesz-rákenrollt. Hogy ez mégsem baj, annak a már említett recept az oka, meg hogy a Tankcsapda baromi jól tud dalokat írni: ezért van az, hogy minden rendes ember falra mászik már a Mennyország Tourist-tól, minden kocsmai zenegép egyik legnépszerűbb darabjától. Másrészről a hallgatók viszonylag könnyen tudnak azonosulni olyan üzenetekkel, mint hogy "minden embernek emberi élet". Lukács ebből a szempontból olyan, mint egy szivacs: felszívja magát élményekkel, aztán kiüvölti őket a világba. De nem csak az utcáról gyűjt tapasztalatokat, mint elsőre gondolnánk - a Tcs életműve tele van idézetekkel, és finom utalásokkal, direkt vagy akár tudattalanul is mások műveit idéző gesztusokkal. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót, amit alant meg is lehet hallgatni.
 

 
Az összeállításban megidézett művészek: Akkezdet Phiai, Páger Antal, Neurotic, Európa Kiadó, Vörösmarty Mihály, Nirvana.

A bejegyzés trackback címe:

http://spoiler.blog.hu/api/trackback/id/tr14407592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

                       Tömegkultúra belülről, kifordítva.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...