h i r d e t é s

Ugrás a menühöz Ugrás a tartalomhoz
2015. október 7., szerda - Amália

Döbbenet: nagy politikushoz köthető fejet találták a föld alatt!

2009. augusztus 28.  13:30
Egész Németország a most megtalált fej hírének lázában ég. A körülmények a múltba vesznek – a sokszor emlegetett népvezér pedig már régen nem él.
h i r d e t é s
Augustus császár bronzból készült és arannyal bevont lovasszobrának darabjára, egy életnagyságú lófejre bukkantak Németországban; az egyedülálló leletet csütörtökön mutatták be a nyilvánosságnak.

A szakemberek "egyedülálló európai leletről" beszélnek, amely "világrangú". Egon Schallmeyer archeológus szerint a hesseni felfedezés "minőségét tekintve az egyik legjobb darab, amit abban a korban készítettek". "A legjobb darabok közé tartozik, amelyeket valaha az egykori római birodalom területén találtak" - hangsúlyozta Eva Kühne-Hörmann, hesseni tartományi tudományos miniszter is.

A jó állapotban megmaradt lófejre alig pár hete találtak rá a waldgirmesi ásatási helyen, ahol már 1993 óta kutatnak a régészek. A leletet a frankfurti német archeológiai intézetben mutatták be. Waldgirmes közelében római kori település volt, a szobor több darabját - a ló egyik lábát és egy díszített szíjat - már korábban megtalálták. A szakemberek szerint a lovasszobor összesen több mint száz darabban pihen a föld alatt.

A lófejre augusztus 12-én bukkantak rá, a munkálatok akkor már 11 méter mélyen folytak. Az aprólékosan kidolgozott fejen jól kivehetők az orrlyukak, a fogak, a szemek, és az aranyozás nyomai is észlelhetők. Megmaradt a kantár és az azon lévő hat dísztárcsa is. A ló homlokán látható lemezen Mars hadisten látható.

A szobor minden bizonnyal a teutoburgi csata előtt készült. Az időszámításunk szerint 9-ben vívott csatában a germánok legyőzték Augustus császár hadait, a vereség nyomán a rómaiak visszahúzódtak erről a területről. Szakértők szerint, ha lett volna idejük, a rómaiak bizonyára nem hagyták volna hátra a szobrot.
h i r d e t é s
Szólj hozzá!

Megjelenített név * :

h i r d e t é s
h i r d e t é s

A Kultúrpart programajánlója

Illeszd be a saját oldaladra! Katt ide!

Másold ki a fenti kódot, illeszd be az oldalad forrásába, így az olvasóid mindig értesülhetnek a Kultúrpart programajánlatairól.