Röviden a jilk pasztáról

A Jilk pasztát a piskóta készítéséhez használom. Rendkívűli előnye, hogy nem kell szétvélasztani a tojásokat sárgájára és fehérjére, hanem a teljes alapanyag együtt keverhető, dolgozható egybe.

Cukrásznyelven fókazsírnak is nevezik. Emugeláló, térfogatnövelő szer. Gyakorlatilag minden cukrásztermékben és nagyon sok pékáruban megtalálható.

Beszerzése kicsit nehézkes, nagykereskedelmi áruházakban, vagy cukrászati nagykerekben kapható, 5, 12 és 20 kg-os kiszerelésekben.

Felhasználási tanács:

A jilk paszta térfogatnövelő adalékanyag, a piskótához, kevert tésztákhoz szoktam használni, így nem "esik össze" a kész tészta, jobb a tartása, könnyebb megkenni a krémmel, és sokkal jobb ízű. A legnagyobb előnye, hogy nem kell szétválasztani a tojásokat, és mégis szuper tésztát lehet készíteni vele.

Alaprecept:

Az egészet tedd egy nagy tálba, és gépi habverővel a legmagasabb fokozaton 2-5 percen keresztül keverd. Mozgasd úgy a keverőlapátokat, hogy minél több levegőt vegyen fel a tészta. A lényeg, hogy a tészta szinte a 2-3 szorosára növekszik, és néhány árnyalattal világosabb színe lesz.

Ez az adag 3 karikára elegendő. (Általában 3 karikából állítok össze egy tortát, külön-külön sütöm a lapokat, nem egyben és később elvágva.)

Egy normál, kb. 26-28 cm átmérőjű tortakarikához a fenti adagot szoktam bekeverni. Amikor bemelegítettem a sütőt 180 Celsius fokra, akkor a tészta 1/3-át beleöntöm a sütőpapírral kibélelt tortaformába, és beteszem a sütőbe. Kb. 6-10 perc alatt szép zsemleszínűre sütöm. Ekkor kiveszem a sütőből, gyors és határozott mozdulattal lehúzom a sütőpapírt, visszateszem a formába, jöhet a következő sütése. A kész lapot konyharuhára vagy rácsra helyezem, hogy lehűljön.

A kihűlt kapokat megkenem a töltelékkrémmel... stb.