Bételrágás

February 18, 2015

Egyesek füvet szívnak, mások pedig bételdiót rágcsálnak. Dél-Kelet Ázsiában eléggé elterjedt ennek a hagyománya. 

A bételrágás bizonyos értelemben olyan, mint a dohányzás. Egyesek kábító hatása miatt fogyasztják, mások hisznek abban, hogy mágikus ereje van a szellemekkel való kommunikációban, vagy vannak, akik orvosi céllal használják.

A bételrágáshoz szükséges csomag az alábbi dolgokat tartalmazza:

Arekadió, bétel levél, mész vagy egyéb paszta és dohány vagy egyéb adalékanyag. Az arekadiót becsomagolják a mésszel és dohánnyal együtt a bétel levélbe, és elkezdik rágcsálni. Egy idő után (ami változó lehet, de 15-20 perc kb) kiköpik. 

A bételrágás káros hatása az, hogy a fogakat tönkreteszi. A rágás közben és után vöröses színűre festi az ember száját és nyálát, ami olyan mintha épp erősen vérezne.

Először Thaiföldön találkoztam ezzel egy törzsi faluban a dzsungelben reggeli séta közben, amikor jött szembe velem egy férfi, akinek folyt ez a piros trutyi a szájából lefelé az arcán. Megijedtem, mert akkor még nem tudtam, hogy mi az.

Majd Sri Lankán láttam, hogy mindenki ezt eszi, többek között a helyi buszsofőr is ezt rágcsálta vezetés közben. Ebben az országban én magam is kipróbáltam, csak hogy tudjam mit veszítek, ha azt választom, hogy nem szeretném űzni ezt a hagyományt. Nagyon erős, kellemetlen íze volt. Azóta nem próbáltam újra.

Ezután már nem lepődtem meg, amikor itt, Dél-Kelet Ázsiában is láttam ezt többször.

Ma délután elbicikliztem ide:

Sokszor érdemes a járatlan utakat kipróbálni és bemerészkedni egy helyi faluba, ahol nem járnak túristák. Én is ezt tettem és nem a kijelölt úton jöttem visszefelé, hanem bementem egy faluba.

Majd nemsokára ez a kedves bácsi megpillantott, rám mosolygott, és mindenáron adni akart nekem valamit.

Kaptam egy marék szotyit. Majd beinvitált magukhoz a házba. Leültetett a székre.
A ház egy szobából állt, amiben volt két ágy, egy asztal és három fotelszerű szék. Öntött nekem egy nem éppen tisztának tűnő műanyag pohárba teát.

Ezután kommunikálni próbáltunk, ami kevésbé működött, majd a felesége rákezdte a szertartást (a videón megtekinthetitek):

https://www.youtube.com/watch?v=0pZVOW0fYsY&feature=youtu.be