Hálás vagyok az utastársamért

November 21, 2015

46 napja utazom együtt Judittal. Korábban sosem utaztam még senkivel három hétnél tovább. Nem tudtam magamról, hogy képes vagyok rá. Mindig jobban szerettem egyedül lenni, mert mással utazni valljuk be, nem könnyű.

Az elmúlt másfél hónap megtanított arra, hogy mennyire jó együtt átélni ezeket a csodás kalandokat.

Mással utazni nehéz. Egy egy jó bulinak tűnő utazás végzetes lehet egy barátság számára akár már pár nap után.

Amikor napi 24 órában együtt vagy a másikkal, helyzetekbe kerültök, folyamatosan problémákat kell megoldanotok, néha türelmet, erőt próbáló szituációkban, akkor hamarabb megmutatkozik az ember személyisége. A komfort zónán kívüli énje. Ami kellemes, de kellemetlen csalódásokat is okozhat. 

Judittal mindketten utazók vagyunk. Néha úgy tűnik, hogy komfort zónánk sincs már, de a legjobb az egészben, hogy mindketten megtaláljuk a nehéz helyzetek pozitív oldalát és a nap végén egy jót nevetünk rajta. Kell ennél több?

Na de mi kell ahhoz hogy valakivel együtt lehessen utazni, és jól? Összeszedtem a számomra legfontosabb, elengedhetetlen dolgokat, amelyek lehetővé tették, hogy ennyi idő után inkább testvéremként tekintsek Juditra útitárs helyett. Hátha nektek is segítségetekre lehet a listám.

Egy jó útitárs…

megbízható

Számíthatsz rá. Figyel rád és te is őrá.

Soha nem hagy magadra, ha csak te nem kéred azt. Nem jár külön utakon és nem hagy el ha beteg leszel, ha bajba kerülsz, vagy ha bajba kerültök. Észreveszi ha valami bánt, segít, amiben tud. És te is megteszed érte ugyanezt. 

Az útitársadra rá kell merned bízni az életedet is, ha úgy adódik.

nem anyagias

Ki hogy kezeli a pénzt? Mennyi a napi elkölthető keret? Egy közös utazásnál elengedhetetlen hogy legyenek közös költések. Egyszer én fizetek, mert nekem van kéznél, egyszer a másik. Ezeket a költéseket kordában lehet tartani, rendszeresen el lehet számolni. Viszont szerencsés, ha minimális dolgokon (aprópénzen, ha úgy adódik) egyik fél sem görcsöl. Ehhez a legfontosabb adalék, hogy a két ember napi elkölthető kerete hasonló legyen. Ha én napi 50 dollárból gazdálkodhatok, a másik pedig 20 dollárból, akkor nagyobb az esély a konfliktusra is. 

Egy jó útitársnak egészséges a pénzhez való viszonya.

nyugodt

Senki nem szereti ha ideges ember van mellette. Ha valaki sokat aggódik, stresszel, vagy panaszkodik, az óhatatlanul átragad a másik félre is. Ki akarja ezt? Az utazás sokszor jár kellemetlenségekkel, naponta jönnek megoldhatatlannak látszó dolgok tucatjai, aminek soha sincs vége. Például amikor a bank letiltja a bankkártyám és nem tudom elintézni, hogy feloldja, nincs internetem, nem működik a telefonom, ezért kezdem elveszíteni a türelmem saját magammal szemben. A másik nyugodtsága, az, hogy ezt a helyzetet elfogadja és nyugodtan kezeli, majd megoldja, engem is felold. 

Egy jó útitárs nem siettet, türelmesen vár.

problémamegoldó 

Indonéziában semmi sem a szabályok szerint történik. Ha az árus épp alszik, nem tudsz gyümölcsöt venni; ha a hajó nincs tele, nem indul; ha a városi kisbusz sofőrje útközben még vásárol vagy tankol, kivárod; ha megígérik a hotelban, hogy segítenek vízumot intézni, de később kiderül, hogy mégsem, akkor részükről ez teljesen rendben van… sorolhatnám. Korábban bosszankodtam volna sokmindenen, amire most csak legyintek és azt gondolom normális. A helyiek is ezt teszik. Meg amúgy sem sietünk sehova.
Utastársad a problémákat, váratlan helyzeteket együtt kezeli veled, megoldásra törekszik és együttműködő. Mindenről lehet beszélni vele. 

Egy jó útitárssal mindent meg lehet beszélni és mindent meg lehet oldani.

közösen dönt veled

Ha közösen utazunk, akkor közösen döntünk. Közösen találjuk ki az útvonalat, közösen választunk szállást, közösen döntünk arról, hogy egy hajóutat kifizessünk e vagy menjünk e inkább repülővel. Nagy szerencse ha mindkét fél ugyanazt akarja, de ha nem így van, akkor nyitottnak kell lenni  a másik ötleteire, vagy neki az enyémekre. 

Egy jó útitárs kompromisszumkész.

tud és akar is feladatot vállalni az utazásban

El tudja intézni és el akarja intézni. Adódnak olyan helyzetek, amikor nincs sok idő. Tegyük fel van egy napunk a városban, mielőtt tovább mennénk. Egy nap alatt fel kell venni pénzt, ki kell mosatni, motort kell szerezni, apróságokat kell vásárolni. Ilyenkor előfordul, hogy külön kell válni és meg kell osztani a feladatokat. Egy jó útitársnál ez nem probléma. Mindkét fél elintézi a rá bízott feladatokat, mert el mer indulni egyedül, meg mer szólalni. Akar tenni kettőtökért. És mindezt mosolyogva, lelkesen vállalja. 

Egy jó utitársra rá lehet bízni a dolgokat.

hasonló érdeklődésű

Ha én a történelmi helyeket szeretném megnézni, de a másikat csak az ételek érdeklik, akkor lehet hogy az ötödik templomot már nem akarja velem megnézni én pedig nem szeretnék abban a különleges étteremben vacsorázni. Ha közös az érdeklődés, könnyebb együtt utazni. Ha a másik nem szeret úszni vagy nem szeret napon lenni, én pedig búvárkodni akarok és strandolni, akkor nehézkesebb egy, vagy akár több napos hajóútra elmenni. Ha én többször vágyom arra, hogy beüljek valahova sört inni vagy elmenjek bulizni, a társam pedig nem szereti a sört, nem engedheti meg magának vagy kevésbé szeret éjszakai életet élni, akkor nagyon elfogadónak kell lennie mindkét félnek, ahhoz, hogy hosszútávon ne legyen ebből konfliktus.

Szerencsés, ha az útitársad hozzád hasonló gondolkodású.

hasonló komfortzónájú

Ázsiába utazáskor mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából valamennyire, ha nem szervezett utazáson vesz részt. Helyi tömegközlekedés, fürdőszoba hiánya, melegvíz hiánya, sós vízben fürdés, sátorban alvás, milliónyi szúnyogcsípés, utcán evés, dögmeleg, félelmetes állatkák, turházó járókelők… Ez csak pár dolog abból a sok(k)ból, ami nagyon hamar megviselheti az embert. Ha hasonló a tűrőképességünk és a komfortzónánk, kevesebb egyeztetést igényel, hogy hol szálljunk meg, hol együnk. 

Egy jó útitárs szó nélkül, mosolyogva elfogadja az adott, olykor sokkal egyszerűbb körülményeket.

elfogad úgy, ahogy vagy

Elviseli a nyűgjeidet, elfogadja, ha egyedül szeretnél lenni, ha órákig szöszmötölsz, pepecselsz, motoszkálsz, ha  egy fotót órákig állítgatsz be, ha te még nem vagy álmos, de égeted a villanyt. Ha rosszkedvű vagy, ha mérges, ha szomorú, ha vidám, ha lelkes, ha olykor nehéz. Életetek legszebb helyein jártok együtt, életetek kalandjait élitek át együtt. Egyszerűen elfogadja azt aki vagy. Nem kell mást mutatnod, nem kell megváltoznod, önmagad lehetsz mellette. Az lehetsz aki vagy.

Egy jó útitárs önmagadért szeret.

nevettet és veled nevet

Tud veled nevetni a gondokon, bajokon. Sokszor elég egy pillantás amikor összenéztek, nincs szükség szavakra és tudod mi a mosoly tárgya, mi a jelen legviccesebb pillanata. Nehéz helyzetekben is képes megtalálni a jót, a pozitívumot. A humor sokmindent meggyógyít.

Egy jó útitársnak van humorérzéke.

kalandokra kész

Nem unalmas. Rugalmas. A váratlan helyzeteket tudja és akarja kezelni. Nem ijed meg ezektől. Hajlandó a kalandosabb utat választani még akkor is ha rizikósabb, az élmény érdekében. Szereti a kihívásokat, szereti a természetet, ha le kell ugrani a szikláról, leugrik…

Egy jó útitárssal nincsenek unalmas percek.