Tapasztalataim szerint egy saját kezűleg elkészített álarcnál sokszor nem is maga az elkészítés és a díszítés a legnehezebb fázis, sokkal inkább az első lépések, a megfelelő színek és minták kiválasztása. És valójában itt van a kutya elásva, mert ha ezeket jó érzékkel eltaláljuk, nyert ügyünk van. Készítsünk álarcot saját kezűleg -tippek, tanácsok a kezdő lépésektől a befejező fázisokig. 

 

Az alapanyagokról:

Először is, az anyagok kiválasztása... Ha okosan, előre megtervezzük (kinézzük a neten, vagy magunk találjuk ki), amit el szeretnénk készíteni, máris előrébb vagyunk. így nehezebben csábulunk el, ezért is jobb határozott céllal vásárolni. Az alapszínből is elegendő maximum kétfélét választani, ezeket remekül lehet kombinálni majd a kiegészítőkkel. Ez utóbbiakhoz a háztartásban is fellelhető anyagokat is kereshetünk (szalagok, zsinórok), de azért érdemes pár látványos dolgot beszerezni (madártollak, flitterek, strasszok). 

 

Az álarcalapot egyrészt a saját arcunkról mintázva is elkészíthetjük (erről itt olvashattok), de vásárolhatunk kész alapokat is. A választék rendkívül széles, teljes arcmaszk, szemmaszk, illetve különleges formájú maszkok (pl. pillangó vagy pestisdoktor). A legkönnyebb a papírmaséből készült alapokra dolgozni, és ezek a legkényelmesebbek is. Ha csak díszmaszkot készítünk, választhatunk gipszöntő formát is.

A színekről:

Ha megnézzük akár a profi mesterek munkáit, jól látszik, hogy bőven elegendő két-három esetleg négy jól eltalált színt használnunk. Az arany, ezüst és fehér mint alapszín mindeképpen jó kiindulás, ezekhez érdemes még olyan színeket választani, amelyek majd a további dekoráció (strasszok, tollak, brokátszegélyek) színét is meghatározzák. Az ezüsthöz a hidegebb árnyalatok (pl. türkiz, kék árnyalatok), az aranyhoz pedig a melegebb színek (pl. piros és bordó) illenek. A fehér pedig egyszerűen univerzális, hiszen tulajdonképpen bármivel társítható, a végerdmény pedig lehet akár egy elegánsabb álarc, de akár egy mókásabb (pl. bohóc) is kihozható belőle.

 

A kellékekről és kiegészítőkről:

A legfontosabb: nem kell minden ötletet és alapanyagot rázsúfolni egyelten álarcra (közhely, de megfontolandó: a kevesebb, sokszor több!). Ami mindenképp kell, hogy legyen egy jó ragasztópisztolyunk, de ennek máskor is hasznát vesszük (teljesen hétköznapi dolgoknál). Időt is megtakarítunk vele, mert szinte azonnal megköt, tisztán lehet vele dolgozni és mindent ragaszt. A festéseket akrilfestékkel a legcélszerűbb elvégezni, hiszen egyrészt vízálló száradás után, másrészt eszméletlenül sok árnyalatban kapható. Ha velencei maszkban gondolkodtok, ajánlom, hogy fémes (metallic) árnyalatokat is szerezzetek be, gyönyörűek!

-Díszítőfestés: A leglátványosabb eredményeket a különféle 3D-s kontúrokkal lehet elérni. Ezek használatához kell egy kis gyakorlat, de hamar belejön az ember. Rengetegféle van: csillámos, fémes árnyalatú stb. A kontúrozáshoz használhatunk matricás üvegfestéket is, kicsit más hatást érhettek így el, de én nagyon szeretek kísérletezni ilyesmivel.

 

Festék helyett (vagy csak a maszk egyes területeire) remekül mutat az aranyfüst is. Ez különösen a velencei stílusú maszkokra igaz, mindenesetre engem lenyűgöz. Használata több időt igényel, de megéri, nézzétek csak a következő képet! Kell hozzá egy spéci ragasztó, ezt fel kell kenni a díszítendő felületre és meg kell várni, amíg megszárad. Utána is ragacsos marad, de már nem folyik. Ekkor kell finom ecsettel rásimítani a leheletvékony aranyfüst lapokat. A hatás lélegzetelállító: valósághű aranyozott felület!

 

 És akkor a kedvenceimről is essen szó, jöhetnek a csillámporok. Van durvább szemcséjű és extra finom, továbbá hologramos és irizáló is. Ezeket mindig bevethetjük, szórhatjuk a még nedves festékre, vagy előzetesen beragasztózott felületre. Én azért mértékkel bánok velük, de nagyon feldobja a végeredményt, legyen szó bármiről is.

 

A flitterekből komplett motívumot is felépíthetünk (mint a nyitóképen a daru), de csak random módon felragasztva is látványosak.

A madártollakkal és különféle tollboákkal sem szeretek túlzásokba esni, de náluk tökéletesebb kiegészítőt aligha találunk ha farsangi maszkokról van szó.

Egy szépen megválasztott brokát- vagy zsinórszegély még sok esetben jól jöhet, használhatjuk a maszk körül, de akár színek és minták elválasztására is. Ha nem találunk megfelelő színűt, egyszerűen fessük le a maszkhoz használt akrilfestékkel. 

Talán elsőre nem jutna az eszetekbe, de a szalvétatechnika is jól passzol a maszkokhoz, csupán a mintát kell alaposan átgondolni. Az ornamentikus, indás mintájú szalvéták a legjobbak erre a célra.

 

Befejezés:

Mint más egyéb festéses munkáknál, itt is érdemes lakkozni a felületet. Sokféle lakk létezik, két szempontot érdemes mérlegelni, mi használható az adott felületre, illetve nekünk mi tetszik (fényes vagy matt).

A képeken szereplő álarcok Erdei Diána munkái.

Ha még több velencei stílusú mintára vágytok, szívből ajánlanám hozzá a Velencei álarcok című Fortélyok kötetet, amelynek a szerzője ráadásul egy régi, nagyon kedves kolléganőm. Munkái nemcsak látványosak, hanem finom ízlésről is tanúskodnak, hiába no, elfogult vagyok. 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Színes Ötletek Facebook-közösségéhez és nem maradsz le a következőről sem!