POSzT 2009 - OFF

Országos Fesztiválmelletti Fesztivál

2009. április 24. péntek, 19:24

A Pécsi Országos Színházi Találkozót kísérő OFF programok (Országos Fesztiválmelletti Fesztivál) idén is színvonalas kínálatot nyújtanak a versenyproramon kívül rekedőknek. A teljes program itt olvasható.


poszt_off


POSzT 2009 - OFF
Országos Fesztiválmelletti Fesztivál
június 4-13.


A POSZT KIÁLLÍTÁSAI

- AZ IDŐN KÍVÜL
makettkiállítás

PNSz Nagyszínház, 1. emeleti előcsarnok


Árvai György hang- és tértervező, színházi időkutató szakrális térfikciói az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében

„Elrabolták tőlem az időtlenséget, hát kénytelen vagyok komolyan venni az időt!" Árvai György a magyar színházi élet egyik legeredetibb díszlettervezője, a Természetes Vészek Kollektíva experimentális színházi csoport alapító-vezetője. Kiállításán megvalósult és meg nem valósult színpadtervek makettjei láthatók: különös víziókban fogant szakrális terek tervei, amelyek kiszorultak az időből, ezért csak az örökkévalósággal mérhetik magukat.
támogató: AKKU

Díszvendégünk: Haumann Péter PNSz - Kamaraszínház, előcsarnok

- CÍMLAPFOTÓK
Mezey Béla fotóművész kiállítása
PNSz - Kamaraszínház előcsarnok

- Justin Júlia textil- és jelmeztervező
Művészetek Háza, Martyn Galéria művész kiállítása

- SZÍNHÁZI SZAKMÁK: SZÍNHÁZI CIPÉSZET
Művészetek Háza, Játéktér


- Régi fesztiválklub - ZÁRVA
2009. április- Dante Café

Kiűzettünk a Kertből. A mi Danténkból, a fesztivál egyik legfontosabb helyszínéről kizártak bennünket. Hiányozni fog. Bizony mondom néktek, sokáig fogunk még a Dantéba indulni, hogy tovább battyogjunk a farkasordító hidegben/melegben az új fesztiválklubba. Köszönjük Dante kert, Horváth Tamás, fiúk és lányok a pult mögött az elmúlt szép nyarakat. (a fesztivál szervezői, résztvevői és vendégei nevében - Máté Péter)


június 4-13. Nyugati Várfalsétány
Új fesztiválklub
Új helyre költözött a fesztiválklub. Nem sok, csak ötpercnyi séta a Szent István tér túloldalára, a Nyugati Várfalsétányra, a Civil Közösségek Háza udvara fölött a barokk pavilonhoz, ahol részben a régi dantés csapat vár bennünket. A fesztiválklub koncertjeinek esőhelyszíne is változott: Pécsi Est Café.


június 4-12. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN

 

június 4-20. PBMT Galéria
TALÁLKOZÁSOK VI.
a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága tagjainak képző- és iparművészeti kiállítása
színház, színjátszás, képző- és iparművészet és közönség találkozása
művész-közönség találkozók: június 4. és 20. között minden nap 16-tól 18 óráig
június 5., 8.,. 10-12. Leőwey Klára Gimnázium


ALKOTÓI BESZÉLGETÉSEK
az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Leőwey Klára Gimnázium szervezésében


IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN - KIÁLLÍTÁSOK
június 5-12. Civil Közösségek Háza


NYITOTT SZEMMEL ÁLMODÓK
Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, látványtervező szak
A kaposvári egyetem végzős hallgatóinak diplomamunkái és előző kiállításuk, a korábban már Budapesten és Pozsonyban is bemutatott 3BRECHT látható az új fesztiválközpontban - kint és bent.


A TÖKÉLETES RECEPT

Magyar Képzőművészeti Egyetem
„MKE-látvány, Molière, úrhatám polgár, vígszínház, makett, jelmezek, 7 ember, 3-ad év, budapest, hunyadi tér, utca emberei, jellemek, karakterek, térelemek, megfigyelés, 2009, 1. évfolyam, e mellé egy kis június, egy kis Pécs = Ifi Géniusz" (Ifi Géniusz)

 

június 5-12. Bázis Galéria
FEKETE DOBOZ ÉS TÉSZTAHÍD
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar

A Budapesti Műszaki Egyetem Bercsényi Építész Szakkollégiumának és a Pécsi Tudományegyetem építész szakos hallgatóinak közös térműhelye ismét helyspecifikus installáción keresztül keresi a választ az építőművészek legfontosabb alapanyagának, a térnek sajátosságaira. Hogyan érzékeljük ezt a láthatatlan közeget? Miként befolyásolható az emberek viszonya szűk környezetükhöz? Hogyan lehet váratlan, csalóka jelenségeket előidézni egy épület belsejében? Miközben a POSzT-on kísérletezünk, ezek a kérdések foglalkoztatnak minket. Idén kibővül a kiállítás a BME építészmérnök hallgatóinak tésztahídjaival, melyeket tavasszal az „alulról és felülről is korlátos" mottó alapján készítettek.


június 6-7. Jókai tér
Jótékonysági ruha kirakodás és turkálás
A MASZK Országos Színészegyesület közhasznú alapítványa az ön adományait rászoruló idős színészek támogatására fordítja. Ön pedig adományáért cserébe kiválaszthatja ajándékba egyik kedvenc színészének ruhadarabját.
Nyitva tartás mindkét nap: 12.00-től napnyugtáig, illetve amíg a készlet tart.


június 6-12. HattyúHáz Galéria
MÉDIAHÁBORÚ
Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar - Színház- és Filmművészeti Egyetem - Visart Művészeti Akadémia

A társadalom mindennapjaiba vastagon beszűrődik az üres sztárkultusz, a hamburgerből és olcsó hírverésből szőtt ruhákba öltöztetett hamis idolok istenítése, a média által mintaként tálalt, de az átlagostól nem különböző személyiségek ál-mindennapjainak követése - az egyén saját mindennapjainak színesítésére, pótlékként, ezeknek meg- és átélése helyett. Ennek üzen hadat a Médiaháború munkacímű projektsorozat, mely művészjelölt egyetemisták kreatív energiáit csatasorba állítva támad: a művészetek sokféle területéről gyűjtve eszközeit a festészettől a fotón és a videón át a performanszig, minden lehetséges módját megkeresi a tévére bambuló szemek felnyitásának.


június 6-12. Király u. 63.
FESTMÉNYEK, MÉG!
Magyar Képzőművészeti Egyetem
A festmény öröméről, a felszabadult festészetről szól az egyetemen tavaly diplomázottak képeiből és szobraiból válogatott kiállítás. Itt és most mindenki átélheti a felszabadult alkotás örömét egy óriási papír és sok-sok festék segítségével. JÖJJENEK, GYERTEK, FESSÜNK, MÉG!


június 5-12. Pécs utcáin és terein
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
TÖLTSÜK MEG AZ ÜRES TERET!
Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar
„Utcai akció! Itt és most! A POSzT ideje alatt találkozhatsz csoportos performanszainkkal Pécs utcáin. Célunk meglepni és kommunikálni! Csupán nyitott szemmel kell járnod június 5. és 12-e között a belvárosban. További információért látogasson el weboldalunkra: www.urester.hu"(Ifi Géniusz)


június 5-12. Művészetek Háza
A SZÍNHÁZI DRAMATURGOK CÉHE A POSZT-ON
kortárs drámák kötetben és felolvasószínházban, minden nap a Művészetek és Irodalom Házában
A Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma 2009
A Színházi Dramaturgok Céhének talán legfontosabb tevékenysége immár huszonnégy éve a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma, amely az utóbbi kilenc évben a POSzT idején zajlik. A Céh kiadja az évad három ígéretes, új magyar színdarabját, és felolvasószínházi formában mutat be másik három, már színpadkészebb alkotást. Kötetvita, szakmai beszélgetés és az évad Legjobb Új Drámájának ítélt Vilmos-díj koronázza meg a kortárs magyar dráma legfontosabb ünnepét.
A Nyílt Fórum három napja előtt és után, további három-három felolvasószínházi előadást láthatnak az érdeklődők.
Külföldi drámák felolvasószínháza
A tavalyi év után, idén ismét három kortárs külföldi darab felolvasószínházi bemutatásával egészül ki a program a PanoDráma és a POSzT közös produkciójaként, a Dramaturg Céh szervezésében. Egy német, egy svájci és egy orosz színművet láthatnak az érdeklődök, magyarországi ősbemutató gyanánt.
2009-ben először, a fesztivál kilenc napja alatt kilenc felolvasószínházi produkció látható-hallható.
támogató: Nemzeti Kulturális Alap, Goethe Intézet


június 5-12. Jókai tér
OFF POROND A POSZTON

„Szeretnénk nyolc napon át a magunk világlátása szerint színházat, bábszínházat, muzsikát kínálni gyermeknek és az őt kísérő szülőknek egyaránt. Hazavihetőt, melyet őriznek sokáig. Merítünk a cirkusz, a vurstli világából. Jöjjenek, játsszanak, lássanak, ücsörögjenek velünk! A MárkusZínház egy Vándortársulat, de Pécsről indul és ide tér haza." (a MárkusZínház egy Bábszínház ajánlása - Pilári Gábor és Vajda Zsuzsanna)


június 5-13. Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉSEK
felkért hozzászólók: Forgách András író, Kárpáti Péter író, Szűcs Katalin Ágnes kritikus, Telihay Péter rendező
a beszélgetéseket vezeti: Galambos Péter

június 5-20. Laterum Hotel
KÉP-MUTATÓK III.
Farkas Adrienn festőművész, a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága tagja bemutatkozó kiállítása
a művész-közönség találkozók részletes napi programja a helyszíneken

 

június 5-22. Pécsi Galéria és Kikelet Hotel
BÁRSONY RÓZSI 100
egy magyar szubrett útja a hazai színpadoktól a világhír felé
a Pécsi Galéria és a Színészkönyvtár internetes színházi enciklopédia kiállítása
Bársony Rózsi - a hazai lexikonok közlésével ellentétben - 1909. június 5-én született. Neve azoknak is ismerősen cseng, akik sohasem láthatták őt a színpadon. Az 1930-as évektől azt jelenítette meg Európa színpadain és filmvásznain, amit az operetthez a magyar színjátszás hozzátett. Arcán örök, „bársonyi" mosollyal lépdelt át a történelemformáló korszakokon, sorsát sokszor átírta a 20. század. 1933 előtt Rosy Barsony néven, az UFA filmgyár ismert csillaga volt, későbbi párjával, Dénes Oszkárral, együtt vitték sikerre Ábrahám Pál operettjeit itthon és külföldön egyaránt. A háború alatti eltiltását követően változatlan intenzitással tért vissza Európa színpadaira.
A kiállításon látható dokumentumokat Bársony Rózsi örökösei bocsátották rendelkezésünkre, személyes tárgyait a Kikelet Hotelben láthatják az érdeklődők.
A kiállítás - kedd kivételével - hétköznap és szombaton 10 és 18 óra, vasárnap 12 és 18 óra között látogatható.


június 6., 7., 8., 10., 11., 12.
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
közönségtalálkozó a vizsgaelőadások után a helyszínen
a Színház-és Filmművészeti Egyetem másodéves, színházi dramaturg szakos hallgatóinak moderálásával
„Nem feszengős szakmai beszélgetés! Ha úgy vesszük, kísérlet: tudunk-e kérdezni, válaszolni, kritizálni; értelmesen beszélgetni egy előadásról. Lényeg, hogy reagálj. Akkor is, ha utálod, nem érted, csak sejted vagy imádod. Vagy sikerül, vagy nem. Ha jössz, valami lesz. Pofozni nem fogunk, hogy beszélj!" (Ifi Géniuszok)


június 6-7. PBMT Galéria
NYITOTT MŰHELY, NYITOTT MŰTEREM
a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága művész-közönség találkozói


június 6-12. Színház tér
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
KÁRPÓTLÓ SZÍNHÁZ

Színház- és Filmművészeti Egyetem - Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar meglepetésszerűen, a versenyprogram ideje alatt
Jegytől és érkezési sorrendtől függetlenül, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét kárPÓTló Akciók a Színház téren. Találkozzunk a szökőkútnál!


június 6-12. valahol a városban
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
Laczkó Péter vándorfényképész
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

A vándorfényképésszel idén is találkozhatunk Pécs különféle helyszínein. Mialatt portré készül egy másfél századdal ezelőtti másolótechnikával, beavat bennünket a fotótechnika szépségeibe. A nagy kamera belülről kezelhető, az optikai leképzés és a nyersanyag sorsa így mindvégig megfigyelhető, hiszen a kamera belsejében - amíg a felvétel készül - nemcsak a fényképész, de a modell barátja is bent ülhet. A csaknem félórás procedúrával egy fotótörténeti szakma letűnt kora elevenedik meg.


június 7-21. Pécsi Galéria
SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG!
Festők versenye
A festők ötödik versenyére a pécsi alkotók mellé Magyarország más városaiból, valamint Közép-Európa országaiból (Eszék, Arad, Kassa, Temesvár, Kolozsvár, Olomouc, Plzeň) érkeznek művészek. Nyilvános, a közönség által nyomon követhető vetélkedésük tárgya június 7. és 11. között most is a színház. Az elkészült alkotások június 11. után - kedd kivételével - naponta 10 és 18 óra, vasárnap pedig 12 és 18 óra között láthatók a Pécsi Galériában.


június 8. - július 8. Pécsi Horvát Színház, Csopor(t) - Horda
Galéria
EZ IS ... AZ IS ...
kiállítás Szabó Győző színművész képzőművészeti alkotásaiból


június 3. Leőwey Klára Gimnázium
POSZT - OFF-OFF
a Leőwey Klára Gimnázium szervezésében
Drámanap - a Leőwey Klára Gimnázium június 3-án minifesztivált rendez az iskola magyar, francia, német és angol csoportjainak részvételével.


június 4. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakács: Kautzky Armand

 

június 4. 17.00 PBMT Galéria
TALÁLKOZÁSOK VI.
a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága tagjainak képző- és iparművészeti kiállítása
a kiállítást megnyitja: Bagossy László rendező


június 4. 19.00 Bazilika
Sebestyén Márta, Andrejszki Judit (ének) és Szamosi Szabolcs (orgona) hangversenye


június 4. 19.00 PNSz Nagyszínház
Eberhard Streul: A KELLÉKES
szöveg: Parti Nagy Lajos
A kellékes Kern András
látvány: Iványi Árpád
mozgás: Király Attila
nyersfordítás: Deres Péter
dramaturg: Radnóti Zsuzsa
produkciós asszisztens: Fenyvesi Katalin
a rendező munkatársa: Putnoki Ilona
producer: Orlai Tibor
rendezte: Ilan Eldad

Eberhard Streul kellékes-revüje nyomán Parti Nagy Lajos írt magyar darabot egy színházi kellékes nagy pillanatából, színházi estéjéből. Bieder József előadás után teszi a dolgát, pakol az üres színpadon, s fölnézve közönséggel, méghozzá telt házzal találja magát szembe. Először megriad, nem tudja, hogy oldja meg ezt a szokatlan, már-már szürreális helyzetet, végül megdicsőül. E hajdani segédszínész, ez az örök háttérember mesélni kezd az életéről, ami a színház, s a színházról, ami az élete. Tán nem az első, de alighanem utolsó „fellépésén" minden képességét, tapasztalatát és képzeletét mozgósítva elvarázsolja, elszórakoztatja mindazokat, akiket a nézőtéren lát.

a Vígszínház és az Orlai Produkciós Iroda közös előadása


június 4. 20.00 Nyugati Várfalsétány
VOLT EGYSZER EGY KIS ZSIDÓ
jiddis népdalok Kányádi Sándor fordításában
Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági hangversenye

„Nincs tiszta etnikum talán sehol a világon, s kiváltképpen itt a mi tájainkon. De van valami, ami a zsidó arcot mégis megkülönbözteti a többitől, ez a zsidó tekintet, mely több évszázados riadalmat, rettegést örökít át még a keveredett zsidók szemébe is. A jiddis népköltészet sok hasonlóságot mutat azokéval, akikkel századokon át együtt éltek. Sajátossága ennek a népköltészetnek éppen a tekintete. A tragikusan fájdalmastól a csúfondároson át az érzelmesig, sőt az érzelgősig őriz magában valami közöset, egyénit, ha úgy tetszik zsidósat. Ez teszi, számomra legalábbis, külön értékké. És egyben közös értékké. Hozzátartozik e táj évszázadra visszamenő történelméhez, kultúrtörténetéhez." (Kányádi Sándor)

június 5. 10.00 PannonPower Sétatér
SZÍNES NAPOK 2009
10.00 Roma hiedelmek és hitvilág
VIRRASZTÁS - színjáték
közreműködnek: a Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium
diákjai
15.00 „TÁNCCAL KOVÁCSOLTAM HIDAT"
Balogh Béla tánc- és zenei találkozó
fellépnek: Khamoro Cigány Tánc Egyesület (15.30), Bangó Margit, a
cigánydalok királynője (16.00), Kanizsa Csillagai cigány
hagyományőrző együttes (17.00)
A nemzetközi hírű táncművész, Balogh Béla emlékére rendezett program keretében hozzátartozói és tanítványai felelevenítik életét, a szabadtéri kivetítőn róla készült archív felvételek láthatók.
a Színes Gyöngyök Egyesület programja
június 5. 11.00 Kolping Ház


SZÍNES NAPOK 2009
ROMA HIEDELMEK ÉS HITVILÁG
konferencia
A rendezvény a romákkal rendszeresen találkozó intézmények munkatársainak szól, bemutatva azokat a hagyományokat és ezek hatásait, melyek miatt érthetetlennek tűnhet a cigány emberek viselkedése.
a Színes Gyöngyök Egyesület programja
június 5. 11.00 PannonPower Sétatér, Gandhi
Gimnázium


SZÍNES NAPOK 2009
Roma hiedelmek és hitvilág
FILMBEMUTATÓK
a Fény-Árnyék Művészeti Egyesület Vándormozi programjának rövidfilmjei
a vetítés után beszélgetés az alkotókkal
a Színes Gyöngyök Egyesület programja
június 5. 11.00 Művészetek Háza


SZÍNES NAPOK 2009
Roma hiedelmek és hitvilág
11.00 CHACIPE (Valóság igazság)
fotókiállítás
a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) és a Nyílt Társadalom Archívum
fotópályázatának díjnyertes alkotásai
kiállítás megnyitó
A kiállítás június 5. és 18. között látható.
18.30 Felolvasó est
Jónás Tamás költővel, az AEGON Művészeti Díj 2009 díjazottjával
Méhes Károly, a Magyar Írók Szövetsége Dél-Dunántúli
Írócsoportjának titkára beszélget
a Színes Gyöngyök Egyesület programja


június 5. 11.00 Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉS
Pécsi Nemzeti Színház (Molière után: A képzelt beteg)


június 5. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakács: Balogh Tamás


június 5. 15.00 Művészetek Háza
Lukas Bärfuss: A PRÓBA
a PanoDráma és a POSzT felolvasószínháza a Dramaturg Céh szervezésében
fordította: Lőrinczy Attila
közreműködik: Gyuricza István, Huszár Zsolt, Pokorny Lia, Thuróczy Szabolcs, Varjú Olga.
rendező: Réthly Attila


június 5. 15.00 Leőwey Klára Gimnázium
ALKOTÓI BESZÉLGETÉSEK
az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Leőwey Klára Gimnázium szervezésében
vendég: Janisch Attila


június 5. 16.00 Jókai tér
OFF POROND A POSZTON
16.00 A JÁNOSVITÉZ
MárkusZínház
írta: Petőfi Sándor szándéka szerint a Társulat
írókortárs: Balogh Robert
zenéjét szerzette: Kovács Márton
díszlet és báb: Fekete Dóra, Boráros Szilárd, Pilári Gábor
színpadra teszi: Vajda Zsuzsanna, Pilári Áron, Fekete Etelka, Pilári
Gábor, Pilári Lili Eszter, Radák János
„Petrovics bácsi, az ügyelő a színházban nagyon fontos ember. A színészek félelmesztő kalandokon mennek keresztül, hogy a zsiványok vagy éppen a törökök legyőzettessenek. Tessenek látni illy' nehéz sora van a hazai (báb)színházi életnek. Ja, hogy közben a Jánosvitéz történetjét használhatja a nézősereg - amit ez a mi Sándorunk ügyesen odakanyarított - hát kérem tisztelettel az sem mellékes dollog. Nem lesz itt vér meg erőszak, csak bársonyos finomság kicsiknek s nagyoknak." (az alkotók)

20.00 Nyeső Mari koncertje
„A hazai egyszálgitározás egyik alapköveként Nyeső Mari nagy rutinnal alakítja át a kezdetben nem mosolygó közönségét mosolygó közönséggé. [...] A mindennapok nagyszerűségét, vagy éppen nagyszerűtlenségét szeretnivaló humorral tálaló dalszövegeket vastag szálakkal szövi át a szelídség és az alapértelmezett Nyesőség egy szál gitár kíséretében, amitől még az öncélúan gonosz emberek is jók lesznek, mert Nyeső Mari egy Tündér, és kész." (est.hu)


június 5. 17.00 PNSz - Kamaraszínház, előcsarnok
Díszvendégünk: Haumann Péter
kiállítás megnyitó


június 5. 17.00 Civil Közösségek Háza
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
NYITOTT SZEMMEL ÁLMODÓK
Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, látványtervező szak


A TÖKÉLETES RECEPT
Magyar Képzőművészeti Egyetem
kiállítás megnyitók


június 5. 17.00 Pécsi Galéria
BÁRSONY RÓZSI 100
egy magyar szubrett útja a hazai színpadoktól a világhír felé
a Pécsi Galéria és a Színészkönyvtár internetes színházi enciklopédia kiállítása
a kiállítást megnyitja: Felföldi Anikó színművész


június 5. 17.00 Laterum Hotel
KÉP-MUTATÓK III.
Farkas Adrienn festőművész, a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága tagja bemutatkozó kiállítása
a kiállítást megnyitja: Bükösdi Kálmán festőművész, a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága képzőművész alelnöke

 

június 5. 18.00 PannonPower Sétatér
CIGÁNY HAGYATÉKOK

18.00 TÁNCOLÓ ORSZÁG
az Országos Folklórfesztivál műsora
Marosvásárhelyi Hagyományőrző Együttes, Kanizsa Csillagai
(Nagykanizsa), Khelipeske Rom (Pécs)
20.30 CIGÁNY PASSIÓ
Khelipeske Rom együttes
koreográfus: Gombai Szabolcs, Bobo György Rommel, Bogdán
Balázs
rendezte: Orsós Ferenc
a Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis programja


június 5. 18.30 Bázis Galéria
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
FEKETE DOBOZ ÉS TÉSZTAHÍD
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar
kiállítás megnyitó


június 5., napnyugta után valahol a városban
A Hodworks bemutatja ÉLJEN A SZERELEM! című utcai akcióját.
A szerelem ünneplése, 2009. június 5-én naplemente után, Pécs utcáin parkjaiban és vendéglátóipari egységeiben.
szereplők: Garai Júlia, Bakó Tamás, Bakai Marci
koncept: Hód Adrienn


június 5. 19.00 Művészetek Háza
KOTTA NÉLKÜL
Lévai Balázs művészeti talk show-ja
„Hamlet, vagy amit akarok."
Hogyan olvas, hogyan hallgat, hogyan néz az ember, ha rendező? Ezúttal négy rendezőt faggat Lévai Balázs könyvről, zenéről, filmről. És természetesen most sem maradhat el a talk show Kétségbeesett kísérlet a modern művészet megértésére című betétszáma.
vendégek: Ascher Tamás, Bagó Bertalan, Gothár Péter, Jordán Tamás

 

június 5. 19.30 Bóbita Bábszínház, kamaraterem
RÖGVEST
interaktív improvizáció
Momentán Társulat
Boldoghy Borbála, Bódy Gergely, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Pirisi László, Simony Balázs, Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi
„Spontán helyzetek improvizatív megoldásai a közönség ötletei alapján. Izgalmas és humoros este váratlan pillanatokkal, kiszámíthatatlan poénokkal. Pörgős helyzetek, frappáns szituációk, meghökkentő megoldások. Mi sem tudjuk mit teszünk öt perc múlva!" (Momentán)


június 5. 20.00 Ifjúsági Ház
Ladányi Andrea és Borlai Gergő: BL
Borlai Gergő (zene, dob, ütőhangszerek), Ladányi Andrea (koreográfia, tánc)
fény: Payer Ferenc
videotechnika: Keserű Zsolt
stylist: Lakatos Márk
„A teste csupa csont és erő. Csontozata és bőre között akarat-kötegek mozgatják ízenként. Úgy fest ez az átlelkesült és a világmindenség tudásától kifeszülő csontváz, mintha minden egyes forgója csak akaratának engedelmeskedne örömös szolgálattal. Külön mozognak ujjpercei. Lábának eresztékei. Dr. Ladányi anatómiai leckéje, amint egy helyben táncol. Föltárja a szerkezet lehetőségeit. Fájdalom, kín, beteljesülés. [...] Lüktet a lábdob, mint szívdobogás. Pergők belső moraja. Dobognak a tamok. Élesen riasztanak a cintányérok: leveses tálnyi cinektől kávéscsésze alji cinekig, benne szívdobogást keltő élénkítő szerek. Ütőhangszerek hol dörömbölnek az ég boltozatán, hol hadilag zajlanak, vad háborús lármával, majd suttogóan simogatnak. Ellágyulnak. Alig hallhatóan sisteregnek, mintha nehéz selymek súrlódnának mezítelen testhez. Körülölel csendességük." (MGP - szinhaz.hu)
Az előadás 2009-ben elnyerte a Trafó - Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház alapította Lábán Rudolf-díjat.
Előadás után közönségtalálkozó!


június 5. 20.00 Nyugati Várfalsétány
Budbudās koncert
Keszég László (rendező, mc), Grencsó István (fúvós hangszerek), Hans van Vliet (fúvós hangszerek), Márkos Albert (cselló, zenekarvezető), Szesztay Dávid (billentyűs hangszerek), Hajnóczy Csaba (gitár), Benkő Róbert (nagybőgő), Halmos András (dob), Hárságyi Péter (dob), Nagy András (elektronika)
A Budbudās (szanszkritül: buborékok) minden résztvevőjének jóformán minden koncerten van egy új szerzeménye. Komponálnak, de játszanak és improvizálnak is. Az idővel nagyzenekarrá bővülő csapatot az „akadémikus komolyzenén" nevelkedett csellista, Márkos Albert és a DJ-doyen Titusz indította el a '90-es évek közepén. Meghatározásuk szerint az, amit játszanak se nem experimentális, se nem kortárs, se nem free jazz vagy elektro-akusztikus zene és nem is hiphop - hanem aktuális. Mondhatni, a Budbudās a magyar zenei szcéna csudabogara.


június 6. 10.00 Jókai tér
OFF POROND A POSZTON
10.00 LUDIBUNDUS
reneszánsz játékpavilon
MárkusZínház
délelőtt 10-től délután 4-ig hat óra színház és játék
Ludibundus annyit tesz: játékosan, könnyedén. A Ludibundus mívesen festett reneszánsz játékpavilon. Hogyan lehet fakatonákból hadsereget állítani? Sikerül-e eligazodni a labirintusban? A Ludibundus olyan játéktér, ahol vitézi csaták (török-magyar csocsó), királykoronázás, katonáskodás részese lehet minden felnőtt és gyerek.


16.00 PULCINELLA KERTÉSZKEDIK
vásári kesztyűs bábjáték
Zirano Színház
játsszák: Pfeifer Zsófia, Varga Péter
tervezte és készítette: Boráros Szilárd
rendezte: Kovács Géza
az elengedhetetlen, kihagyhatatlan Segítő: Boráros Milada
Pulcinella Arlecchino mellett a legnépszerűbb commedia dell'arte figura. Még a reneszánsz korban bekerült a bábszínház világába is, több más társával együtt. Nevezhetjük Vitéz László dédnagyapjának is. Pulcinella családszerető, ugyanakkor aluszékony, jó kedélyű, de néha hirtelen haragra gerjedő komikus hős. És most megtudhatjuk, hogyan lopja el a Nyúl Pulcinella és Rosetta kertjéből a finom répákat. No és persze azt, hogy hőseink mit szólnak e galádsághoz.


19.00 Az utcán járó zongorista
Három fiatal muzsikus jön, megy, beszélget, időnként leáll, leül, zenél és sétál tovább: Kis Gergely (zongora), Pilári Áron (dob), Meszéna Domokos (gitár).


20.00 CSONGOR ÉS TÜNDE
A Vörömarty Cirkusz világszám!
muzsika: W. A. Mozart, Kovács Márton; fellépnek: Csongor és Tünde: a trapéz két tüneményes csillaga; Ilma és Balga: a két fanatikus bohóc; Mirigy: az illuzionista és szabadulóművész; Karrah, Bezzeg, Duzzog: az ördögi ugrócsoport
játszók: Vajda Zsuzsanna, Pilári Gábor; mindenes Radák János


június 6. 10.00 és 18.00 PBMT Galéria
NYITOTT MŰHELY, NYITOTT MŰTEREM
a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága művész-közönség találkozói
A nyitott műhelyek 10 és13, valamint 18 és 22 óra között várják a látogatókat.

június 6. 11.00 Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉS
Stúdió „K" Színház, Budapest (Hű, de messze van Petuski!)
Pécsi Nemzeti Színház (Arthur Miller: Istenítélet)


június 6. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakács: Bodrogi Gyula


június 6. 14.00 PannonPower Sétatér
FOLK A POSZTON
„KREATÍV EREDETISÉG, EREDETI KREATIVITÁS"
a Kreativitás és innováció európai éve (2009) jegyében
gyermekegyüttesek, zenekarok bemutatói szabadtéren
a Déli Kapu Folkórszövetség programja


június 6. 15.00 Művészetek Háza
Vaszilij Szigarjov: GUPPI
a PanoDráma és a POSzT felolvasószínháza a Dramaturg Céh szervezésében
fordította: Radnai Annamária
közreműködik: Györgyi Anna, Csuja Imre
rendező: Kiss Csaba


június 6. 16.00 Színház tér
FOLK A POSZTON
„KREATÍV EREDETISÉG, EREDETI KREATIVITÁS"
a Kreativitás és innováció európai éve (2009) jegyében
táncházak
a Déli Kapu Folkórszövetség programja


június 6. 16.00 Király u. 63.
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
FESTMÉNYEK, MÉG!
Magyar Képzőművészeti Egyetem
kiállítás megnyitó


június 6. 17.00 Bóbita Bábszínház, kamaraterem
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
NYÍLT ÓRA A KAPOSVÁRI FŐISKOLÁSOKKAL
Beszédóra
a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kara II. évfolyamos, színész szakos hallgatóival
tanár: Kelemen Márta
A foglalkozáshoz kényelmes és nyűhető öltözék és önbecsülés ajánlott!
A résztvevők száma korlátozott, nézőket is várunk.


június 6. 17.00 Belsőkert Galéria
FŰSZÁLSZOBÁNK
nemezes iparművészek kiállítása
a kiállítást megnyitja: Árvai Ágnes textilművész

 

június 6. 18.30 HattyúHáz Galéria
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
MÉDIAHÁBORÚ
Magyar Képzőművészeti Egyetem - Moholy-Nagy Művészeti Egyetem - Színház- és Filmművészeti Egyetem - Visart Művészeti Akadémia
kiállítás megnyitó


június 6. 19.00 Pécsi Horvát Színház
XX. SZÁZADI DIVERTIMENTO
Sólyom Katalin önálló estje
Versek és prózai írások, dokumentumok, újságcikkek, kabarészámok, slágerek, katonadalok és viccek: bemutatják a 20. századot, a világháborúkat, 1956-ot ... Ady Endre, Tömörkény István, Babits Mihály, József Attila, Bartók Béla, Szép Ernő, Békeffy László, Heltai Jenő, Radnóti Miklós, Örkény István, Pilinszky János, Hervay Gizella, Illyés Gyula sorai.


június 6. 19.00 Pécsi Harmadik Színház
FOLK A POSZTON
„KREATÍV EREDETISÉG, EREDETI KREATIVITÁS"
a Kreativitás és innováció európai éve (2009) jegyében
regionális néptánc gála a Déli Kapu Folkórszövetség tagjaival
a Déli Kapu Folkórszövetség programja


június 6. 20.00 Ifjúsági Ház
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
John Whiting: ÖRDÖGÖK
fordította: Szántó Judit
Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, színész szak, III. évfolyam
Urbain Grandier, a Szent Péter templom vikáriusa Rák Zoltán
Angyali Johanna nővér, az Orsolya rendi zárda
priorisszája Téby Zita
De Laubardemont, a király louduni különmegbízottja Gulácsi Tamás
Rangier atya Tenczler Tímea
Barré atya Vaszkó Bence
Phillipe Trincant
La Vrilliere, államtitkár Budai Zsófi
Ninon, özvegyasszony
Bontemps, börtönőr
Magda, laikus nővér
József atya Mezei Réka
Klára nővér Misurák Tünde
Lujza nővér Kiss-Végh Emőke
Gabriella nővér
XIII. Lajos, Franciaország királya Székely Rozália
Henri de Condé herceg
De La Rochepozay, Poitiers püspöke Barsi Márton
Mignon atya Egri Bálint
Manourry, seborvos Csillag Botond
Adam, patikus Czakó Máté
A csatornatisztító
Richelieu Csépai Eszter
Jean D'Armagnac, Loudun polgármestere Erdős Éva
Guillaume De Cerisay, Loudun főbírája Ördög Tamás
Louis Trincant, államügyész
Ambrus atya Varga Balázs
zene: Zságer-Varga Ákos
jelmez: Tihanyi Ildikó
dramaturg: Ari-Nagy Barbara
rendezőtanár: Keszég László
Előadás után közönségtalálkozó!


június 6. 20.00 Nyugati Várfalsétány
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
Jam Session
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Jazz Tanszak
Az immár sokadik éve népszerű POSzT jam session házigazdái a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakos hallgatói. Az estén közismert jazz standardek hangzanak el ad hoc jelleggel, az örömzenének Te is részese lehetsz, akár hallgatóként, akár zenészpartnerként a színpadon.


június 6. 20.00 Janus Egyetemi Színház
JÖVÉS-MENÉS
Sam Beckettesdi
Janus Egyetemi Színház
játsszák: Hollósi FLO Orsolya, Horváth VI Krisztina, Kiss RU Andrea
műszak: Regényi Gábor, Tolnai Donát, Lamár János
video: Verpeléti András
dramaturg: Katarina Mikulíková
rendezte: Rosner Krisztina


június 6. 20.30 Bóbita Bábszínház, kamaraterem
EGY ESTE A MŰCSARNOKBAN
Bereményi Géza és Cseh Tamás nyomán
közreműködik: Kozma Andrea és Bellus Attila (vers, játék), Tóth „Csüli" Zoltán (ütőhangszerek), Simara László (vizuál)
valamint a Portéka zenekar: Bogárdi Aliz (hegedű, brácsa, koboz, ének), Etlinger Mihály (ének, gitár)

 

június 6. 21.00 Színház tér
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
SZABAD?
Budapest Tánciskola
táncolnak: Csuzi Márton, Cuhorka Emese, Dolinszky Fanni, Furulyás Dóra, Fülöp László, Kelemen Patrik, Péter Aliz
zene: Grencsó István
videotechnika: HG Events
vezető operatőr: Dömötör Péter
rendező: Angelus Iván
„Fel! Táncra fel! Táncba hívjuk, akit tudunk! Az ismerőst, az ismeretlent. A nagymamát, a rendőrt, a cicát, a hurkát és a hurkasütőt. Táncolunk a kutyával, a füsttel ..." (BUTI)


június 6. 21.00 PannonPower Sétatér
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
A Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola előadása
BEAVATÁS
zene: René Aubry és kortárs jazzválogtás
előadja: Berkes Mirjam, Copek Péter, Darabont Áron, Dávid Patrik, Domán Dalma, Elisabeth Metsalo, Fortuna Zsanett, Horváth Vanessza, Josephina Lindvall, Kiss Tamás, Kovács Viktória, Kőnig Lilla, Nagy Roland, Plóza Gabriella, Sasvári Kolos, Sasvári Krisztina, Szalai Dóra, Wéninger Dalma, Zombori Dorottya
koreográfus: Gyöngyösi Tamás
ELEMEK - FÖLD
zene: Bartók Béla
előadja: Copek Péter
koreográfus: Fenyves Márk, E. Kovács Éva
BOLERO
zene: Maurice Ravel
előadja: Plóza Gabriella (szóló), Darabont Áron, Horváth Vanessza, Josephina Lindvall, Kőnig Lilla, Mondovics Dorina, Sasvári Kolos, Sasvári Krisztina, Vattai Dzsenifer, Virág Anett, Wéninger Dalma, Zombori Dorottya
koreográfus: Kulcsár Noémi
A Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolában a képzés során a klasszikus balett mellett a növendékek fizikai színházi, mozgásművészeti és kortárs darabokkal is megismerkednek. Bombicz Barbara, az iskola igazgatója nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gyerekek nyitott, kreatív, harmonikus szellemben nevelkedjenek.


június 6. 21.30 a Színház tértől a Barbakánig
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
SZABAD?
Budapest Tánciskola


június 6. 22.15 Barbakán
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
SZABAD?
Budapest Tánciskola


június 7. 10.00 Jókai tér
OFF POROND A POSZTON
10.00 LUDIBUNDUS
reneszánsz játékpavilon
MárkusZínház
délelőtt 10-től délután 4-ig hat óra színház és játék
16.00 PICIRKUSZ
Tintaló Társulás
A Tintaló Cirkusz sátrában 16-20 gyerek izgulhatja végig a fából faragott elefánt, bohóc, légtornász műsorát. Szülő ide be nem léphet ... legfejlebb bekukucskálhat a sátor oldalába vágott lyukon.
20.00 L'AVARE
gólyalábas karakterszínház Molière A fösvény című drámája nyomán
Szárnyas Sárkányok
játsszák: Erdei Gergő, Fekete Dávid, Kis Gergely
zenél: Molnár Endre
rendezte: Kovács Tamás
Ügyeskedéshez, hízelgéshez folyamodunk, s ma is álarc alatt játsszuk meg, hogy természetünk és gondolkodásunk olyan, mint a tiéd. Az őszinteség ugyan belesántul egy kicsit ebbe a mesterségbe, amelyet most űzünk, de ha el akarunk érni valamit az embereknél, mégiscsak hozzájuk kell igazodnunk. Kellő magasztalással körítve, a legképtelenebb dolgot, a legbolondabb gombát is beveszik ... Például, hogy a gólyaláb koturnus. Vagy tényleg az?


június 7. 11.00 Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉS
Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza (Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline)
Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg (William Shakespeare: Hamlet)


június 7. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakács: Anger Zsolt


június 7. 13.00 Művészetek Háza
A KORTÁRS MAGYAR DRÁMA NYÍLT FÓRUMA 2009
13.00 A 2009. évi Nyílt Fórumot megnyitja: Jordán Tamás
fesztiváligazgató
13.30 Összefoglaló előadás a Nyílt Fórum füzetekben megjelent
darabokról
előadó: Nánay István


június 7. 15.00 Művészetek Háza
Kiss Judit Ágnes: PRÁGA, FŐPÁLYAUDVAR
a Nyílt Fórum felolvasószínháza
dramaturg: Radnóti Zsuzsa
rendező: Almási-Tóth András


június 7. 16.00 Barbakán kert
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
BARBAKÁNIA  LÉPJ BE A MESÉBE!

interaktív tündérmese gyerekeknek
Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Egyszervolt Társulat
játsszák: Bartyik Dániel, Busa Mónika, Devecseri Marianna, Hajdu Franciska, Kocsis Zsófia, Kurcz Judit, Pálfy Eszter, Salánki Olga, Szilágyi Áron, Totobé Anita, Várkonyi Borbála
„Királyságunk óriási bajban van! A gonosz boszorkány elrabolta hőn szeretett királyunk egyetlen lányát! A királylányt a magas toronyba zárta és elátkozta a boldogság kertjét! A király névében szólok hozzátok: csatlakozzatok a herceghez, aki halált megvető bátorsággal elindult szerelméért, de a boszorkány kővé dermesztette, és most a kert közepén várja, hogy megmentsétek. Segítsetek neki a boszorkány és a sárkány ellen, hiszen csak így akadályozhatjuk meg, hogy örök szomorúság boruljon Barbakániára! Kérdezem tőletek, ki elég bátor és nemes lelkű ahhoz, hogy beálljon a herceg seregébe, és megküzdjön az észt és erőt próbáló feladatokkal?"


június 7. 17.00 Püspöki palota kertje (Bazilikánál)
PÜSPÖKVÁRI ZENÉS ESTÉK
részletek Wolfgang Amadeus Mozart operáiból
közreműködik: a Mozart Vonósötös, Kuti Ágnes (szoprán), Fekete Károly (bariton)


június 7. 18.00 Zsinagóga
Varnus Xaver hangversenye
közreműködik: a Talamba ütőegyüttes
Bach, és Bach, kicsit másképp
Johann Sebastian Bach nagy művei és azok Jacques Loussier-féle jazz-feldolgozásai.


június 7. 18.00 Ifjúsági Ház
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
Egressy Zoltán: PORTUGÁL

Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, színész szak, II. évfolyam („A" szereposztás)
Bece Porogi Ádám
Masni Bokros Brigitta
Kocsmáros Formán Bálint
Retek Lábodi Ádám
Csipesz Keresztény Tamás
Asszony Lovas Rozi
Pap Kárpáti Pál
Sátán Juhász István
Feleség Kővágó Veronika
rendezőtanár: Balikó Tamás
Előadás után közönségtalálkozó!


június 7. 18.00 PBMT Galéria
NYITOTT MŰHELY, NYITOTT MŰTEREM
a Pécs-Baranya Művészeinek Társasága művész-közönség találkozói
A nyitott műhelyek 18 és 21 óra között várják a látogatókat.


június 7. 19.00 Pécsi Horvát Színház
KÉT JEGYET A HÁROMRA!
kis baráti népek összekapcsolódása majdnem interaktív élő adásban
majd Önöknek, majdnem magyarul, ami majd nem lesz unalmas
a baráti népek összekapcsolódását megírta és létrehozza: Cserna Antal, Szalay Kriszta, Felhőfi Kiss László
kulturantropológusi segítségét adta: Szanyi Gyöngyi
közreműködik: MAKK (Majd A Kedves Közönség)


június 7. 20.00 Nyugati Várfalsétány
Kiss Erzsi Panchan
Kiss Erzsi (ének), Dombi Kati (ének, kolomp), Kovács Linda (ének, tamburin), Szandtner Anna (ének, rumbatök), Dudás Zsombor (ütőhangszerek), Pápai István (ütőhangszerek), Feke Zsolt (bőgő)
Panchan Mexikóban azt jelenti, éden. Egy hely az őserdőben, távol a nagyvárosoktól. Oda pihenni, megnyugodni, elvonulni járnak az emberek. A Kiss Erzsi Panchan különleges felállású ütős-énekegyüttes, mely Kiss Erzsi a capelláit adja elő a művésznő zenész-színész barátai részvételével.


június 7. 21.00 Ifjúsági Ház
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
Egressy Zoltán: PORTUGÁL
Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, színész szak, II. évfolyam („B" szereposztás)
Bece Váncsa Gábor
Masni Boros Anna, Nagy Boglárka
Kocsmáros Molnár Zsolt
Retek Béli Ádám
Csipesz Keresztény Tamás
Asszony Bokor Ágnes, Decsi Edit
Pap Kárpáti Pál
Sátán Juhász István
Feleség Páll Mónika
rendezőtanár: Balikó Tamás
Előadás után közönségtalálkozó!


június 7. 21.00 Cella Septichora
SEMMI ÚJSÁG
KeresztHuzat Társulat
előadják: Szabó Vera, Pál András, Urbán Tibor (a Pécsi Nemzeti Színház művészei), Koch Ivett (klarinétok), Károly Zoltán (nagybőgő), Büki Richard (gitár), Somogyi Eszter (képi effektek)
dramaturg: Miklós Melánia
A KeresztHuzat Társulat 2008 májusában alakult. Céljuk a művészeti ágak - színművészet, zene, képzőművészet - fúziójával hozni létre előadásokat. Társulatuk nyitott, örömmel vonnak be színészeket, írókat, rendezőket, zenészeket, zeneszerzőket, képző- és iparművészeket egy-egy produkcióba. Semmi újság című előadásuk, mely kommunikációs játék színészek, zenészek és egy operatőr együttműködésével, Örkény István egyperces novelláiból válogat.


június 7. 21.00 PannonPower Sétatér
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
W. S. S. SZIGORLATI TÉTELEK
Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ, II-III. évfolyam, színész osztály
Unger Tünde, Nyulassy Attila, Szabó Róbert Endre, Poppre Ádám, Farkas Ádám, Balogh János, Takács Dániel, Budai Dávid, Schmidt Róbert, Pusztai Fanni,
zenei vezető: Benkő László
vezető tanár: Jordán Tamás
rendezőtanár: Blaskó Bori, Gyöngyösi Tamás
A szombathelyi Weöres Sándor Színház stúdiójának növendékei egy év mozgástanulmányait mutatják be, melyben kaszkadőr- és harcművészeti elemek, valamint kontakt- és kortárstánc alapok láthatók.


június 8. 11.00 Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉS
Maladype Színház, Budapest (Georg Büchner: Leonce és Léna)
Örkény István Színház, Budapest (Julian Crouch-Phelim McDermott: Jógyerekek képeskönyve)


június 8. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakács: Körtvélyessy Zsolt, Horváth Csaba


június 8. 13.00 Művészetek Háza
Alice Müller: ELVIRA ÉS PETÚNIA
a Goethe Intézet és a PanoDráma After the Fall drámaíró műhely harmadik helyezettje
a PanoDráma és a POSzT felolvasószínháza a Dramaturg Céh szervezésében
közreműködnek: Bánfalvi Eszter, Szalay Marianna, Mertz Tibor
dramaturg: Merényi Anna
rendező: Bodor Böbe


június 8. 14.30 Művészetek Háza
A KORTÁRS MAGYAR DRÁMA NYÍLT FÓRUMA 2009
Vita a Nyílt Fórum füzetekben megjelent darabokról
Almássy Bettina: Megfulladok!
a Goethe Intézet és a PanoDráma After the Fall drámaíró műhelyének első helyezettje
hozzászóló: Merényi Anna
vitavezető: Nánay István


június 8. 15.00 Leőwey Klára Gimnázium
ALKOTÓI BESZÉLGETÉSEK
az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Leőwey Klára Gimnázium szervezésében
vendég: Maladype Színház
Nyílt próba - Maladype Színház


június 8. 16.00 Jókai tér
OFF POROND A POSZTON
16.00 Ifj. Vitéz László és népi zenekara játszik
17.30 A téren Ágoston Béla és barátai zenélnek
19.00 A Martyn Isconsort muzsikál
a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola tanárai: Szalay
Klára, Garamvölgyi Attila, Rónaszéki Mónika, Hegedűs Orsolya,
Árvai Attila, Árvainé Rózsás Ágnes


június 8. 16.30 Művészetek Háza
Filó Vera: A JÁTÉK
a Nyílt Fórum felolvasószínháza
dramaturg: Faragó Zsuzsa
rendező: Forgács Péter


június 8. 17.00 Bóbita Bábszínház, kamaraterem
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
NYÍLT ÓRA A KAPOSVÁRI FŐISKOLÁSOKKAL

Mozgásóra
a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kara II. évfolyamos, színész szakos hallgatóival
tanár: Uray Péter
A foglalkozáshoz kényelmes és nyűhető öltözék és önbecsülés ajánlott!
A résztvevők száma korlátozott, nézőket is várunk.


június 8. 17.00 Színház tér
TE SZEMÉT!
Tünet Együttes
szabadtéri nagytakarítás és szennyesztrád
előadják: Dózsa Ákos, Góbi Rita, Gőz István, Kövesdi László, Szász Dániel, Vadas Zsófia Tamara
zene: Barna Balázs mix
kosztüm: Bodnár Enikő
rendezte: Szabó Réka
Reciklálunk, reciklálunk?
Inkább szeressük úgy, ahogy van.
Lehempergő tánckommandó a város belében.
Bántja a szemeted?
Biztos kukás.
„[...] pontos a koreográfia, filozofikus a tartalom, és meggyőződésből nyomják az antiglobalista kortárs táncot. Nincs néző, aki ne fogadkozna magában, hogy holnap aztán végre elgyalogol a szelektív gyűjtőig a lakótelepen. Műanyag szemeteszsákok kelnek életre, kúszik a hulladék és beszól, lapos ásványvizes palackok küzdenek az újrahasznosításért, ami esetükben, ugye maga a reinkarnáció. Rockzenére (Barna Balázs-mix) bomlik a melléktermék, szinkrontáncot jár a selejt, élőlények nyújtóznak a tengernyi szemét alól." (Sisso - Magyar narancs, 2008. szept. 11.)
támogató: Merlin Energia Projekt, Nemzeti Kulturális Alap, L1 Független Táncművészek Társulása, Marland Kft., szinhaz.hu, tancelet.hu, Fidelio Súgó


június 8. 18.00 Pécsi Horvát Színház, Csopor(t) - Horda
Galéria
EZ IS... AZ IS ...
kiállítás Szabó Győző színművész képzőművészeti alkotásaiból
a kiállítást megnyitja: Uhrik Dóra balettművész, táncpedagógus


június 8. 19.00 Ifjúsági Ház
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
Ludwig Holberg: A GOBORLÓ
(Erasmus Montanus)
komédia
ismeretlen piarista szerzetes fordítása 1769-ből
Színház- és Filmművészeti Egyetem, III. évfolyam, színész osztály
Erasmus Montanus Barabás Richárd
János, egy parasztember, E. M. apja Farkas Dénes
Nelli, a felesége Alberti Zsófia
Jakab, E. M. öccse Fehér Tibor
Péter egyházfi Szatory Dávid
Gáspár, Ispány Mohai Tamás
Jeromos, gazdag öregember Molnár Áron
Magdi, a felesége Juhász Lujza
Erzsi, a lányuk Ruzsik Kata
Hadnagy Tarr Judit
Káplár Kis Domonkos Márk
hangszeren közreműködik: Hoffer Károly
asszisztens: Kovács Dániel
díszlet: Boros Lőrinc, Balázs Juli e. h.
jelmez: Miareczky Edit e. h.
zene: Sáry László
osztályvezető tanár: Gálffi László, Ács János
rendezőtanár: Zsámbéki Gábor
külön köszönet Kelemen Áginak
Előadás után közönségtalálkozó!


június 8. 19.00 Sportcsarnok
OLTÁRI SRÁCOK
(Altar Boyz)
koncertmusical
Budapesti Operettszínház
szövegkönyv: Kevin Del Aguila
zene és dalszövegek, valamint énekszólamok: Gary Adler és Michael Patrick Walker
Marc Kessler és Ken Davenport ötlete alapján
egyéb zenei feldolgozások: Lynne Shankel
hangszerelés: Doug Katsaros & Lynne Shankel
magyar változat: Kerényi M. G., Somogyi Szilárd
dalszöveg fordítás: Müller Péter Sziámi, Müller Anna
Matthew Dolhai Attila
Mark Serbán Attila
Luke Mészáros Árpád Zsolt
Juan Kerényi Miklós Máté
Abraham Szabó Dávid
zenekar: Leszkovszky Albin / Tóth-Vertig Éva (billentyű I.), Balassa Krisztián / Sági Balázs (billentyű II.), Halász László / Baranszky László (gitár), Wald Gábor / Végh Balázs (dob)
zenei vezető, karmester: Leszkovszky Albin
koreográfus asszisztens: Szűts Rita
rendezőasszisztens: Angyal Márta
szcenikus: Német Tibor
díszlet: Bartha Andrea
jelmez: Böhm Katalin
koreográfus: Tihanyi Ákos
művészeti vezető: KERO
rendezte: Somogyi Szilárd
az eredeti produkciót létrehozta: Ken Davenport & Robyn Goodman
az eredeti Off-Broadway produkciót rendezte: Stafford Arima
eredeti produkciós menedzsment: Josef Weinberger Limited, az R&H Theatricals of New York megbízásából
magyarországi jogtulajdonos: Pentaton Művész- és Koncertügynökség - Lőrinczy György


június 8. 19.30 Pécsi Harmadik Színház
Parti Nagy Lajos-Darvas Ferenc: IBUSÁR-MEGÁLLÓHELY
huszerett egy hangra
Pécsi Harmadik Színház
Sárbogárdi Jolán Füsti Molnár Éva
játéktér: Steiner Zsolt, Vincze János
jelmeztervező: Tresz Zsuzsa
rendezte: Vincze János
„Füsti Molnár játéka nyomán szinkronban képes vihogni a néző a bodorodó operett-felhőkben, s érzékelni a Sárbogárdi Jolán-féle létezés rettenetét. Mert Vincze előadásának nagyszerűsége éppen abban az „ocsmányul" túljátszásban van, hogy az ének nem ének, a tánc csak medvetánc, a színész végig koncentrál, izzad, túlpörög, túljátszik, s elképesztő energiákat ad le, közben ötletbörzét, brillírozást, tárgyanimációt is láthatunk, komédiát, paródiát, leányregényt, de mégiscsak egy sivár élet sorstalan főhősének tragédiáját, amelybe belepusztul a «főhős»." (Balogh Robert - terasz.hu)


június 8. 19.30 Művészetek Háza
SZÍNHÁZI JAZZDALOK
Szakcsi Lakatos Béla és Bornemissza Mária koncertje
A zenés színházi produkciók nemzetközi sikerdalait szerte a világon számos jazzmuzsikus megszólaltatta már. A Szakcsi Lakatos Béla virtuóz zongorajátékával és Bornemissza Mária dallamos, érzéki improvizációjával bemutatásra kerülő válogatás személyes kisugárzásával ígér sajátos jazzélményt hallgatóságának.


június 8. 20.00 Pécsi Kulturális Központ
TALÁLKOZÁSOK
Nádas Péter Takarítás és Temetés című drámái nyomán
Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, színház specializáció - Üres Tér Társulat
játsszák: Komjáthy Zsuzsanna, Hermann Tibor
dramaturg: Gabnai János
rendezte: Tóth Viktória
Egy férfi. Egy nő. Egy tér. Csönd. Fény föl. Játék a térrel. Az idővel és önmagunkkal.
támogató: Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzat


június 8. 20.00 PannonPower Sétatér
Szakértők: THE BLACK RIDER - Tom Waits/William Burroughs/Robert Wilson után szabadon
Tavasszal a budapesti Nemzeti Színházban bemutatott, szcenírozott koncert dirib-darabjait, valamint korábbi, Mohácsi János rendezte színielőadások hangjait szólaltja meg: Bárány Tamás (szaxofonok), Darvas Benedek (Fender-zongora, trombita, melodika, dob, ének), Hans van Vliet (pozan, trombita), Kovács Andor (gitár), Kovács Márton (trombitahegedű, hegedű, fűrész), Misurák Tünde (ének), Sebesi Tamás (dobok, tangóharmónika), Szabó-Kimmel Tamás (ének), Zságer-Varga Ákos (basszusgitár, Fender-zongora), valamint még jó néhányan, akikről még nem tudunk.


június 8. 20.00 Nyugati Várfalsétány
Ágoston Béla Group
Ágoston Béla (szoprán és tenor szaxofonok, dorombének, ének, duda), Dely Róbert (elektromos gitár), Mazura János (tuba), Móser Ádám (harmonika, duda), Geröly Tamás Sándor (dobok), Benkő Róbert (bőgő)


június 8. 21.00 Bóbita Bábszínház
RÉMÁLOM A SZT. MÓR UTCÁBAN AVAGY POSZT MORTEM
interaktív félelemjáték 14 éven felülieknek
Rémtúra a Bóbitában! Hajmeresztő utazás az elvarázsolt bábszínház hátborzongató panoptikumában! Éjsötét labirintus, vendégmarasztaló boszorkánykonyha: aki túléli, elnyeri méltó büntetését ...


június 9. 11.00 Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉS
Gárdonyi Géza Színház, Eger (William Shakespeare: A velencei kalmár)
Szputnyik Hajózási Társaság - Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet - Labor, Budapest (Bérháztörténetek 0.1)
Nemzeti Színház, Budapest (Botho Strauβ: A park)


június 9. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakács: Magyar Attila, Szakács Tibor


június 9. 12.00 Művészetek Háza
A KORTÁRS MAGYAR DRÁMA NYÍLT FÓRUMA 2009
12. 00 Vita a Nyílt Fórum füzetekben megjelent darabokról
Vörös István: Az ördögszáj
hozzászóló: Nagy András
vitavezető: Nánay István
13.30 Könyvpremier
P. Müller Péter: A rítustól a médiáig: a magyar dráma az
ezredvégen
a kötetet bemutatja: Medve A. Zoltán


június 9. 15.00 Művészetek Háza
Kiss Noémi: LEGÉNYBÚCSÚ
a Nyílt Fórum felolvasószínháza
dramaturg: Radnai Annamária
rendező: Bal József


június 9. 15.00 Leőwey Klára Gimnázium
Lutz Hübner: KIKATT
osztályterem-színház
Kolibri Színház, Budapest
fordította: Kovács Kristóf
játsszák: Pelsőczy Réka, Mészáros Tamás
rendezte: Scherer Péter
„[...] adott egy, az iskolában sikertelen, saját pedagógiai képességeiben kételkedő, egyedülálló fiatal tanárnő, és egy rosszul tanuló, otthon «terrorizált», a haverjai előtt magát megjátszó, jóképű kamasz" - foglalja össze a kiindulópontot Scherer Péter. Két iszonyatosan magányos, frusztrált ember találkozik elementáris erővel a pofon elcsattanásakor. És mert nem az ilyenkor várható befejezés, az iskolából való kicsapás következik, mindketten összezavarodnak, kiesnek megszokott, biztonságot nyújtó szerepeikből.
az előadás után beszélgetés az alkotókkal
külön köszönet a Leőwey Klára Gimnáziumnak (POSzT)


június 9. 16.00 Jókai tér
OFF POROND A POSZTON
16.00 KÉP-ZELD MAGAD
Óriás Képmutogató egy cirkusz világából
Tintaló Társulás
19.00 Az irodalom az utcán hever és utcán jár a zongorista
költészet és próza Balogh Robert szerkesztésében
vendég: Létay Dóra (színésznő, író), Szabó Tibor (író,
szerkesztő), Zalán Tibor (író, költő, drámaíró, dramaturg)
a beszélgetést vezeti: Balogh Robert (író)
Beszélgetés és friss szövegek az alkotók előadásában színházról, irodalomról és az utcáról. Létay Dórát színpadról, tévéből már ismerhetjük, de akad még ismeretlen, rejtett oldala bőven. Szabó Tibor Benjámin, a Bárka folyóirat egyik szerkesztője, 2009-ben jelent meg 47 című regénye a Noran kiadó gondozásában. Zalán Tibor jelenleg a békéscsabai Jókai Színház
dramaturgja, a kortárs magyar irodalom egyik legsokoldalúbb alkotója, korunk krízisérzetének egyik legjobb írója, költője, drámaírója.


június 9. 17.00 Bóbita Bábszínház, kamaraterem
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
NYÍLT ÓRA A KAPOSVÁRI FŐISKOLÁSOKKAL
Zenés foglalkozás
a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kara II. évfolyamos, színész szakos hallgatóival
tanár: Kovács Márton, Rozs Tamás
A foglalkozáshoz kényelmes és nyűhető öltözék és önbecsülés ajánlott!
A résztvevők száma korlátozott, nézőket is várunk.


június 9. 19.00 Bazilika
Jörg Josef Schwab (orgona - Essen, Dóm) koncertje


június 9. 19.00 Cella Septichora
SZALONREMI
sakkparti József Attila, Petri György, Jordán Tamás és Vallai Péter részvételével
Amikor Jordán gondolkodik, Vallai Petrit mond, és Vallai gondolkodása alatt Jordán József Attila verset tolmácsol. Az estet Samuel Beckett szavai vezetik be.


június 9. 20.00 Nyugati Várfalsétány
ÉNEK ÉS POÉZIS
Énekelt versek Balassitól Radnótiig
Kobzos Kiss Tamás estje
Kobzos Kiss Tamás magyar népzenét, valamint magyar és európai történeti zenét énekel, önmagát különböző hangszerekkel (koboz, lant, gitár, tekerőlant, saz) kísérve.
„Könnyű lenne visszamenni a múltba, és abba a világba révedezni, de ez tőlem azért elég távol áll. Az is nagyon fontos, hogy mai verseket valaki megzenésítsen. Én is azért csináltam néhányat, édesapám verseit megzenésítettem. Magyarországon a versnek, zenének mindig kitüntetett szerepe volt, egészen más szerepe, mint a boldog, békés Nyugaton." (Kobzos Kiss Tamás - szentistvanmuvelodesihaz.hu)


június 9. 20.00 PannonPower Sétatér
A Jacques Brel Emlékzenekar koncertje
Fellegi Balázs, Huszár Mihály (harmonika), Novák Csaba (bőgő), Márkus István (zongora), Kovács Ferenc (trombita), Szabó Mátyás (ütőhangszerek)


június 9. 20.00 titkos helyszín a Bóbitánál
Szörprájzparti a titkos lakásban!
Június 9-én szörprájzpartit rendezünk a nagy baromarcú ♂ barátunk tiszteletére.
Találkozó: este 8-kor a Bóbita Bábszínház előtt!
Gyere el, várunk!
Mély tisztelettel: a Nyúl
Kárpáti Péter: SZÖRPRÁJZPARTI
♂ Nagy Zsolt
♀ Kiss Diána Magdolna
☼ Szilágyi Katalin
CBA Herczeg Tamás
Nyúl Polgár Csaba
☻ Baksa Imre
♥ Khaled-Abdo Szaida
letépett kar: Kovács Dániel
verekedés: Kristóf Borcsi, Pálos Hanna
tánc: Krisztik Csaba
tér, ruhák: Balázs Juli
munkatársak: Németh Fruzsina, Kárpáti István
produkciós vezető, dramaturg: Róbert Júlia
rendezte: a szerző és a társulat
- Van egy csajom - vagyis volt egy csajom a Damjanich utcában, és egy másik a Rumbach Sebestyénben. A Rumbach Sebestyén azt hiszi, hogy a Damjanichban lakom, a Damjanich meg hogy a Zichy Jenő utca valahányban.
- És igazából hol laksz?
- Itt. Mától. De erről ... erről a feketelyukról, erről senki nem tud. Csak te ... meg a Nyúl.
a HOPPart, a Sirály és a tatabányai Jászai Mari Színház közös produkciója


június 9. 20.30 Bóbita Bábszínház
KRÍZIS-DALEST
AlkalMáté Trupp
az AKKU produkciója
dalszövegek: Máthé Zsolt
közreműködik: Czukor Balázs, Dömötör András, Fenyő Iván, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna, Vajda Milán
kísér: Balogh Zsolt, Keresztes Tamás
Világválság van. Amikor válság van, helyt kell állni, „ott kell lenni". Az AlkalMáté Trupp ott van - a Krízis-dalesttel.
támogató: Nemzeti Kulturális Alap


június 9. 21.00 Művészetek Háza
Kathrine Kressmann Taylor: A CÍMZETT ISMERETLEN
levéldráma
fordította: Upor László, Kis Marianne
Max Kulka János
Martin László Zsolt
Griselle Pető Kata
zene: Matkó Tamás
látvány: Merétei Tamás, Nonn Zsuzsi
dramaturg: Upor László
a rendező munkatársa: Sós Eszter
producer: Naszódi Katalin
rendezte: Groó Diana
Két barát levelei. A német az USA-ból, a zsidó a weimari Németországból ír. Később országot cserélnek. Jönnek-mennek a levelek, beszámolnak a hétköznapi élet apróságairól, üzletről, gazdasági válságról, szerelemről, családról. Elhangzik egy kérdés: „Ki az az Adolf Hitler?". Aztán a leveleken megjelenik a birodalmi cenzúrahivatal pecsétje ...
külön köszönet a Spinoza Háznak (POSzT)


június 9. 21.00 Tettyei Szabadtéri Színpad
Palya Bea, Bolya Mátyás és Dés András koncertje
Palya Bea (ének), Bolya Mátyás (koboz, citera), Dés András (ütőhangszerek)
(esőhelyszín: Zenepark)


június 10. 11.00 Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉS
Szabadkai Népszínház, Magyar Társulat (Háy János: A Gézagyerek)
József Attila Színház, Budapest (Makszim Gorkij: Éjjeli menedékhely)


június 10. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakácsnő: Bozó Andrea, Járó Zsuzsa


június 10. 12.00 Művészetek Háza
A KORTÁRS MAGYAR DRÁMA NYÍLT FÓRUMA 2009
12. 00 Vita a Nyílt Fórum füzetekben megjelent darabokról
Maruszki Balázs: Végevégevégemindennek
hozzászóló: Kukorelly Endre
vitavezető: Nánay István
14.00 Fórum-összegző beszélgetés, a Vilmos-díj átadása


június 10. 15.00 Művészetek Háza
Részletek a Nemzeti Színház „Tízparancsolat" tematikájú drámapályázatára született művekből
a POSzT felolvasószínháza a Dramaturg Céh szervezésében
A felolvasás előtt beszélgetés a pályázatról, Radnóti Zsuzsa és Alföldi Róbert részvételével.
a szerzők: Esterházy Péter, Darvasi László, Garaczi László, Háy János, Rakovszky Zsuzsa, Vinnai András, Visky András, Závada Pál
dramaturg: Vörös Róbert
programfelelős: Perczel Enikő
rendező: Alföldi Róbert


június 10. 15.00 Pécsi Kulturális Központ
BESZÉLGETÉS AZ ELŐADÓ-MŰVÉSZETI TÖRVÉNYRŐL
2009 márciusában lépett hatályba a 2008. évi XCIX. törvény az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól. Összejövetelünk célja, hogy megvitassuk az eltelt hónapok eredményeit, tapasztalatait és az előttünk álló újabb feladatokat. Vendégeink lesznek dr. Schneider Márta szakállamtitkár és a parlamenti pártok képviselői.


június 10. 15.00 Leőwey Klára Gimnázium
ALKOTÓI BESZÉLGETÉSEK
az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Leőwey Klára Gimnázium szervezésében
vendégek: Bérczes László, Háy János és a Szabadkai Népszínház társulata


június 10. délután és este valahol a városban
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
LAKATOK
előadják a Pesti Magyar Színiakadémia végzős növendékei: Bábinszki Ágnes, Bánfi Kata, Becsei Tamás, Illés Dániel, Kopek Janka, Kovács Dorottya Annamária, Presenszky Zita, Solti Csanád, Stelly Zsófia, Zsolnai Richárd
rendező-koreográfus: Cortés Sebastián
„A pécsi Janus Pannonius utcában lakatok ezrei őrzik egykori gazdáik történetét. Minden lakat egy-egy találkozás egy férfi és egy nő között, egy-egy jelenet, amelyhez a város adta a díszletet és lakói a szereplőket. Mozgásszínház az örök témára, az utcán és a tereken, úgy, ahogy mi képzeltük, de ott, ahol mindez akár meg is történhetett." (az alkotók)


június 10. 16.00 Jókai tér
OFF POROND A POSZTON
16.00 A HÁROM KISMALAC
zenés marionett-játék
Zirano Színház
20.00 ÓRAJÁTÉK
vásári bábmisztérium-játék
írta: Kovács Ildikó, Veres András, Pályi János
játssza: Pályi János
muzsikál: Kovács Márton
segédrendező: Veres András
zene: Kovács Márton
díszlet: Majoros Gyula
marionettek: Grosschmid Erik
marionett színpad készítője: Mátravölgyi Ákos
rendezte: Kovács Ildikó
Az alvilágból Lucifer irányításával elveszik az időtorony lakóinak idejét. Már mindenki elköltözött, csak Hétpróbás Jancsi fog ki a pokolbéli praktikákon. Őt nem lehet zavarni, neki nincsenek rossz álmai. Egy befoghatatlan pofájú fickó, aki akármelyikünk lehetne. A legügyesebb énünk, aki móresre tanítja a hatalmaskodó házmestert, a tudálékos doktort vagy a faragatlan rendőrt. Még zsémbelő feleségét is meg tudja fékezni. Az igazi veszedelem az, amikor maga az alvilági úr lép közbe és ragadja el a gyermekét, Janikát. Ekkortól Jánosnak nincs többé választása, elindul, hogy megkeresse a fiát. Jancsi pokolra száll tehát, és sorra eltángálja az alvilági szörnyeket, Lucifert és végül magát a Halált is megtáncoltatja.
Az előadás 2008-ban a IV. Gyermekszínházi Biennálén díjat nyert.


június 10. 17.00 Művészetek Háza
Jelenkor est
a Jelenkor folyóirat színházi számának bemutatója
A Jelenkor immár hagyományosan színházi összeállítású számmal kapcsolódik a POSzT rendezvényeihez. A júniusi szám nem csak színikritikákkal, szubjektív évadkörképekkel, színházi tárgyú kötetek recenzióival, hanem egy kortárs magyar drámát közlő melléklettel is megörvendezteti a közönséget. A legújabb számban Lackfi János Lágeroperett című szövege olvasható. A darabról Szolláth Dávid, a Jelenkor szerkesztője beszélget a szerzővel, Lackfi Jánossal, valamint Radnóti Zsuzsa dramaturggal és Vári György irodalomtörténésszel.


június 10. 19.00 Pécsi Horvát Színház
LELTÁR
Búcsú a huszadik századtól
Tallós Rita estje
a zongoránál: Szidor Oszkár
„Sohasem szavaltam. Verset mondtam, ahogyan azt gyerekként apámtól hallottam. Félszáz vers és dal magyar költőktől, Aranytól napjainkig. Hetven perc, saját válogatásom, azoknak, akik színpadon szerettek meg és azoknak is, akik csak a Jóban-rosszban című sorozat határozott üzletasszonyaként ismernek - valami más. Színielőadás, amelyben költők felelnek egymásnak, nekem és a közönségnek. A párbeszédben segítenek a színház tárgyai, a kellékek és díszletek. Egyszemélyes színház .... Egyedül a színpadon, huszonnégy költővel, színész-legendák emlékével és Tallós Endrével, akitől mindezt kaptam, tanultam." (Tallós Rita)


június 10. 19.00 Leőwey Klára Gimnázium
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
AZ EMBERKE TRAGÉDIÁJA
Madách Imre után Istenkéről, Ádámkáról és Luci Ferkóról
a versikét írta Karinthy Fricike
zene: Nyitrai László
énekes játék
Színház- és Filmművészeti Egyetem - Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
játsszák a zenés színész szak IV. évfolyamos hallgatói: Bakos-Kiss Gábor, Gulyás Balázs, Kis Domonkos Márk, Molnár Gyöngyi
zenei munkatárs és zongorán közreműködik: Termes Rita
énekmester, a hallgatók tanára: Bagó Gizella
zeneszerzés tanár: Fekete Gyula
osztályvezető tanár: Kerényi Imre, Huszti Péter (IV. évfolyam, zenés színész osztály) és Babarczy László (III. évfolyam, színházrendező szak)
rendezték a színházrendező szak III. évfolyamos hallgatói: Kárpáti István, Kovács Dániel, Laboda Kornél, Néder Panni, Szőcs Artur
Előadás után közönségtalálkozó!


június 10. 20.00 Művészetek Háza
Háy János: HÁZASSÁGON INNEN ÉS TÚL
előadja: Rátóti Zoltán
videotechnika: Marosi Veronika
Ez még szeret, az már nem emlékszik,
ez még nem emlékszik, az már szeret.
Ez még vadászik, az már megfőzte,
ez már megfőzte, az még vadászik...
Ez már, az még és ez még, az már,
de végül mindegyiket megette a halál.


június 10. 20.00 Nyugati Várfalsétány
Nigun koncert
Párniczky András (gitár), Nagy Péter (bőgő), Jeszenszky György (dob)
A Nigunok olyan spirituális dalok, amelyek kántálása segít elérni az eksztázis állapotát mind az előadó mind a hallgató számára. Az amerikai jazz-muzsikusok szívesen elevenítik fel a kelet-európai zsidóság zenei tradícióit. Európában egyedül a Nigun követi ezt az irányt, melynek eredői az elmélyült spiritualitásban és a mai jazzben egyaránt megtalálhatóak. Leginkább a klez-jazz írja le, milyen irányba is tájékozódnak.


június 10. 20.00 Cella Septichora
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
Henry Purcell: DIDO ÉS ÆNEAS
Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar, Zeneművészeti Intézet - Josip Juraj Strossmayer Egyetem (Eszék), Művészeti Akadémia
Dido Ócsai Annamária
Æneas Bognár Szabolcs
Belinda Ivana Horvath
közreműködnek:
a Zeneművészeti Intézet hallgatóiból alakult vonós együttes
az eszéki egyetem Művészeti Akadémia magánénekes hallgatói és kórusa
continuo: Weisenfeld Melinda
karigazgató: Antoaneta Radočaj - Jerković
rendezte: Robert Raponja
vezényel: Berislav Jerković
támogató: Pécs / Sopianæ Örökség Nonprofit Kft.


június 10. 21.00 Bóbita Bábszínház
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
Mozgástanszék - bemutató
Színház- és Filmművészeti Egyetem
I. évfolyam: zenés színész és bábszínész osztály; II. évfolyam: színész osztály; III. évfolyam: színész osztály
a Mozgástanszék vezetője: Ladányi Andrea


június 10. 21.00 Ifjúsági Ház
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
WHO THE F**K IS LADY DOMINA?
avagy A Jakab Király Elleni Merénylet Hiteles Története, Ben Jonson Úr ihletésére és Mammon oltárán hódolva, Suda Balázs Róbert szövegkönyvének és a hallgatók improvizációinak felhasználásával a Britanniához címzett vendéglátóipari műintézetben
musical egy részben
Csak felnőtteknek!
Színház- és Filmművészeti Egyetem, IV. évfolyam, zenés színész osztály
Butler Fejszés Attila
Servina Mózes Anita
Lord Mammon / Shylock Horváth Andor
Lady Mammon / Hottie Fekete Linda
Lady Domina xxx
Jakab xxx
zongorán kísér: Balogh Zsolt
zene: Bella Máté
dalszöveg: Galambos Attila
koreográfia: Hernicz Albert
producer: Fekete Gyula
osztályvezető tanár: Kerényi Imre, Huszti Péter
rendezte: Almási-Tóth András
Előadás után közönségtalálkozó!


június 10. 21.00 PannonPower Sétatér
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
TAVASZÜNNEP
GNM Kontúr Fizikai Táncszínház
előadják: Timkó János, Placskó Emese, Bakó Kitti, Nyári Zsolt, Vida Ádám, Szemán Gábor, Tóth Gyula, Stefán János, Czeglédi Ákos, Borosán Eszter, Sinkó Réka, Bakó Kitti, Bernáth Eszter, Vári Kata, Máté Anett, Egyed Zsuzsa, Pintér Szilvia
rendezőtanár: Gyöngyösi Tamás
Az előadás középpontjában egy nő, egy férfi és egy gyerek áll. Alakuló kapcsolataik és az őket körülvevő társaság viszonyrendszerei teremtik meg a történet vázát. Organikus kontakttechnikára épülő mozgással mutatják be a szereplők a szerelem és agresszivitás állandó kölcsönhatása során kialakuló konfliktushelyzeteket, érzelmeket, indulatokat.


június 10. 21.00 Tettyei Szabadtéri Színpad
A Molnár Dixieland Band és Deseő Csaba koncertje
Molnár Gyula (klarinét, szaxofon, ének), Kiszin Miklós (nagybőgő), Garay Márta (zongora, ének), Sallai László (trombita, harsona), Kréter Károly (bendzsó), Fajszi Csanád (harsona), Bodó József (dob)
Magyarország legrégebben fennálló és legismertebb nem fővárosi jazz-együttese, a szegedi, az idén jubiláló Molnár Dixieland Band 1964-ben alakult. Az akkor legnagyobbnak számító hazai könnyűzenei rendezvényen, a Salgótarjáni Jazz- és Tánczenekarok Fesztiválján már 1966-ban, 1967-ben és 1969-ben egy ezüst-és két aranydiplomát nyertek. Külföldön 1972 óta szerepelnek rendszeresen. Első nagylemezük 1978-ban jelent meg, ezt még öt követte.
A magyar jazzélet legendás alakját, Deseő Csabát sem kell bemutatni. 1963 óta, ekkor mutatkozott be első együttesével a budapesti Dália klubban, életútja összeforrt a magyar jazz-zenélés aranykorával. 2009-ben szintén kerek évfordulót, 70. születésnapját, ünneplik ő és tisztelői.
(esőhelyszín: Zenepark)


június 11. 11.00 Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉS
Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy (A csoda)
Katona József Színház, Budapest (Makszim Gorkij: Barbárok)


június 11. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakács: Nagy Bandó András


június 11. 15.00 Művészetek Háza
Maros András: HULLADÉK
a POSzT felolvasószínháza a Dramaturg Céh szervezésében
dramaturg: Dobák Lívia


június 11. 15.00 Leőwey Klára Gimnázium
ALKOTÓI BESZÉLGETÉSEK
az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Leőwey Klára Gimnázium szervezésében
vendég: Tasnádi István és a KoMa társulat


június 11. 16.00 Jókai tér
OFF POROND A POSZTON
16.00 NYAKIGLÁB, CSUPAHÁJ, MÁLÉSZÁJ AVAGY HOL TEREM AZ IGAZSÁG
Ládafia Bábszínház
Történet az igazságról és egy szegény apa három cseperedő fiáról. Miután a velük született egyéhség miatt otthon már mindent felfaltak, sorra nekiindulnak a nagyvilágnak, kenyérteremtő munka reményében. Miért pont ugyanoda érkeznek mind a hárman? Miért pont az a titokzatos valaki fogadja fel őket? Miért pont egy esztendőt kell szolgálniuk? Ki tudja? Hová lesz a szolgálatért kapott tárgyak varázsereje a hazafelé vezető úton? Erről szól ez a história.


18.00 IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
ÁLLATI JÓ!
vizsgajelenetek
Színház- és Filmművészeti Egyetem, I. évfolyam, bábszínész
szak, bábrendező szak
játsszák: Andrusko Marcella, Bohoczki Sára, Czupi Dániel, Eke
Angéla Zsuzsanna, Erdeős Anna, Erős Zoltán, Fehér Dániel, Fige
Attila, Fritz Attila, Halasi Dániel Péter, Hoffer Károly, Ivanics
Tamás, Kovács Petra Eszter, Makra Viktória, Márkus Sándor,
Mórocz Adrienn, Spiegl Anna, Szolár Tibor, Bereczki Csilla
osztályvezető tanárok: Meczner János, Csizmadia Tibor


20.00 ARCO koncert
Kovács Márton, Gáspár József, Rozs Tamás


június 11. 16.00 Színház tér
KÉT NŐI AKT
előadják: Fülöp Tímea, Valencia James
ének: Ádám Rita
alkotótársak: Mayer Bernadette, Rákóczi Anita
koreográfus: Góbi Rita
- két pólus egyensúlytalansága
- rétegek lefejtése
- fellélegzés


június 11. 17.00 Pécsi Galéria
SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG!
Festők versenye
kiállítás megnyitó és díjátadás


június 11. 17.00 „Múzeumok utcája" - Zsolnay Múzeum
SZUBJEKTÍV TÁRLATVEZETÉS
Hegedűs D. Géza
A „múzeum sorra", a Káptalan utcai múzeumokra és művészeti gyűjteményekre Pécs méltán büszke. Szubjektív tárlatvezetőnk, Hegedűs D. Géza idén a Zsolnay Múzeumba várja a látogatókat.


június 11. 18.00 Ifjúsági Ház - Billentyű Klub
MADE IN CHINA
az előadás szövege Nyíri Pál Kínai történet című riportjának felhasználásával készült
közreműködik: Bodrogi Éva (ének), Koltai Kata (gitár), Láng Annamária (próza)
zene: Sztojanov Georgi
látvány, jelmez: Nagy Fruzsina
„[...] ugyan, ki gondolt bele abba, hogy vajon milyen sorssal és milyen gondolatokkal küszködik az a kínai nő, aki hamisított márkás cuccokat árul a Baross utcában? [...] Láng Annamária egy kis asztal mögött ülve meséli kalandjait: az életét. Hol szenvtelenül, hol merengőn vagy érzelmesen, hol vicces-ironikusan. A profi színésznő most nem tart távolságot a figurától, nem érhetni tetten a bonyolult és fifikás szakmai technikát, hacsak épp ezen nem: hogy nem láthatók. Bele van bújva a kínai nőbe. Ő maga az." (Csáki Judit - Magyar narancs, 2008. okt. 16.)
a Krétakör produkciója


június 11. 19.00 Művészetek Háza
OROSZ-ZSIDÓ DALLAMVILÁG
közreműködik: Jávori Ferenc (Fegya) zeneszerző, a Budapest Klezmer vezetője és Dunai Tamás színművész
Az 1910-20-as évek zsidó Odesszájában járunk, a városban, melyet régóta a humor fővárosának is neveznek. Erről a korról és erről a városról szól Iszaak Babel egyik remekműve, az Odesszai történetek. Azt, hogy mi minden történt akkor, azt a korabeli zsidó dalokból és viccekből tudhatjuk meg: elénk tárul az ottani zsidó élet, zsidó világ, zsidó alvilág. Az odesszai zsidó zenei világban kalauzunk és tolmácsunk a Munkácsról származó klezmerkirály: Fegya. Arról meg, hogy mi is történt az ukrajnai Anatevkában, anatevkai idegenvezetőnk, Dunai Tamás mesél és énekel.
külön köszönet a Spinoza Háznak (POSzT)


június 11. 20.00 Ifjúsági Ház
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
Bertolt Brecht-Kurt Weill: KOLDUSOPERA
két részben
fordította: Vas István
Színház- és Filmművészeti Egyetem, IV. évfolyam, színész osztály
Konferanszié Csémy Balázs
Penge Mackie Rusznák András, Kovács Ádám,
Majorfalvi Bálint, Klem Viktor,
Rusznák András
Polly Trokán Nóra, Réti Adrienn, Tar
Renáta, Bata Éva, Trokán Nóra
Tigris Brown Kovács Ádám, Klem Viktor,
Csémy Balázs
Kimball Majorfalvi Bálint
Peachum Majorfalvi Bálint, Józan László,
Majorfalvi Bálint
Peachumné Tar Renáta, Réti Adrienn, Trokán
Nóra
Filch Józan László
Kocsma Jenny Petrik Andrea, Tar Renáta
Dolly Trokán Nóra
Smith Rusznák András, Csémy Balázs
Lucy Petrik Andrea, Bata Éva
zenei vezető: Szabó Móni
zongorán közreműködik: Kákonyi Árpád
munkatársak: Kárpáti Péter, Őry Katalin
osztályvezető tanár: Marton László, Hegedűs D. Géza
rendezőtanár: Novák Eszter
Előadás után közönségtalálkozó!


június 11. 20.00 Nyugati Várfalsétány
Dévényi Ádám és az Átmeneti Kabát
Dévényi Ádám (gitár, ének), Kézdi Luca (hegedű), Fenyő Fruzsina (ének, vokál), Szesztai Dávid (bass), Mezőfi István (dob, vokál)
Az Átmeneti Kabát „szórakoztató zenekar" négy éve alakult, Dévényi Ádám szöveg- és zeneszerző pedig több mint húsz éve sajátos alakja a magyar zenei életnek. Humorral, játékossággal, cinizmussal, iróniával és néha egy kis szomorúsággal teli szövegeit a zenekar különböző stílusokban (jazz, folk, rock, sanzon, népzenei) interpretálja.


június 11. 20.00 PannonPower Sétatér
POSzT-PANKKK kortárs könnyűzenei koncert
20.00 Jacked
Mózner László és Szajkó András (gitár), Jancsó Gábor (bass), Juhász
Ádám (dobok), Mórocz Tamás (ének)
A 2004-ben Székesfehérváron gimnáziumi zenekarként alakult csapat tagjainak nagy része
még nem töltötte be 18. évét, amikor már egy multikiadó, a Universal Music szerződtette őket. Lendületes előadásmódjukkal és korukat meghazudtoló magabiztos, technikás színpadi játékukkal rövid idő alatt komoly rajongótábort szereztek. A kvintett a tavaly megjelent Stop The Show című bemutatkozó album után végigturnézta az országot.

21.00 Hangmás
Minda Endre (ének), Molnár Kata (szintetizátor), Pogár László (gitár),
Kabai Gergő (basszusgitár), Török Gergely (dob), Paul Schiessler
(gitár)
Funeral partyk - végtelen éjszakák: szuggesztív színpadi megjelenés, zaj és káosz, amit kimért és merev dallamok váltanak. Szokatlan effektek, sodró dob/basszus ütemek, karcos gitárok és szőnyegszintetizátor. A tetejében ott vannak az énekes/frontember szlogenszerű szövegei. A Hangmást nehéz elhelyezni bármilyen zenei kategóriában. Zenéjükben felfedezhető a disco-electro-punk hármas, a korai new wave és a garázs rock is. Frenetikus zenéjük könnyedén magával ragadja a közönséget. 2007 októberében adták ki bemutatkozó albumukat Funeral Party Budapest címmel.


június 11. 21.00 Tettyei Szabadtéri Színpad
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
SANZONOKAT ÉNEKELÜNK A TETTYÉN
Jacques Brel, Gilbert Bécaud, Michel Legrand, Charles Aznavour, Michel Emer, Kurt Weill dalai
Színház- és Filmművészeti Egyetem
énekelnek az egyetem jelenlegi és már végzett hallgatói: Bakos-Kiss Gábor, Ficza István, Gulyás Balázs, Huzella Júlia, Kis Domonkos Márk, Rétfalvi Tamás, Molnár Gyöngyi, Tasnádi Bence, Szőcs Artur
vendégek: Polyák Lilla,Tompos Kátya, Homonnay Zsolt, Balla Eszter
közreműködik: a Stúdió 11
zenei munkatárs: Termes Rita
a műsort szerkesztette és vezeti: Bagó Gizella
(esőhelyszín: Zenepark)


június 11. 23.00 Bóbita Bábszínház
KURÁTOROK
TÁP Színház
írók: Galambos Attila, Háy János, Mohácsi István, Takátsy Péter, Tasnádi István, Vinnai András
rendezők: Bozsik Yvette, Horváth Csaba, Keszég László, Tasnádi István, Vajdai Vilmos
szereplők: Bánki Gergő, Ezüsthigany, Felhőfi-Kiss László, Hegedűs D. Géza, Keresztes Tamás, Keszég László, Laboda Kornél, Mészáros Béla, Pálmai Anna, Takátsy Péter, Váradi Gábor, Vicei Zsolt, valamint a Forte Társulat, a Bozsik Yvette Társulat és a KoMa művészei...
„Bocs, annak aki nincs rajta, attól, aki rajta van, de nem lesz, és attól, akit rosszul írtunk (sic)" (TÁP)
Különleges írói és színházi kísérletre vállalkozott a TÁP Színház. Tudjuk, hogy ifjú demokráciánkban a pályázati rendszerrel sok baj van. Hogyan működnek a kuratóriumok? Mire és mennyi pénz jut? Miért éppen arra? Milyen kritériumok alapján dőlnek el a pályázatok? Hogyan élik meg a döntéseket a pályázók?


június 12. 11.00 Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉS
Csokonai Színház, Debrecen (Mihail Ugarov: Oblom-off)
Forte Társulat, Budapest (Szálinger Balázs: Kalevala)


június 12. Fregatt Arizona Étterem
SZÍNÉSZEK FŐZNEK A FREGATTBAN
mesterszakács: Balikó Tamás


június 12. 15.00 Művészetek Háza
STAFÉTA
a POSzT felolvasószínháza a Dramaturg Céh szervezésében a litera.hu pályázatának darabjaiból
Forgách András, Erdős Virág, Garaczi László, Háy János, Tasnádi István szövegei
programfelelős: Lőkös Ildikó
rendező: Keszég László


június 12. 15.00 Leőwey Klára Gimnázium
ALKOTÓI BESZÉLGETÉSEK
az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Leőwey Klára Gimnázium szervezésében
vendég: Trill Zsolt


június 12. 16.00 Északi Várfalsétány
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
W. S.: LÍR
Vörösmarty Mihály fordítása
Színház- és Filmművészeti Egyetem, IV. évfolyam, színész osztály
Lír Petrik Andrea
Regan Tar Renáta
Cordélia Trokán Nóra
Bolond Józan László
Kent Bata Éva
Gloster Rusznák András
Edgar Kovács Ádám
Edmund/Alban Klem Viktor
Alban/Edmund Majorfalvi Bálint
Cornwall Csémy Balázs
Oszvald Réti Adrienn
munkatársak: Ambrus Mária, Ungár Júlia, Szabó András
osztályvezető tanár: Marton László, Hegedűs D. Géza
rendezőtanár: Zsótér Sándor
Előadás után közönségtalálkozó!


június 12. 16.00 Jókai tér
OFF POROND A POSZTON
16.00 UDVARI CIRKUSZ HAJDANVOLT IDŐKBŐL
Ládafia Bábszínház
A Ládafia Bábszínház kicsi, nincs színházépülete, még színházterme sem. Világot jelentő deszkái ellenben vannak, fenyőfából, kerekekre szerelve. Társulata bábok, faragva, öltöztetve. Kellékei a hajdanvolt idők relikviái.


19.00 MÁTYÁS KIRÁLY SZÁRNYAI
MárkusZínház
Balogh Robert elbeszélése alapján
Több, mint ötszáz éve ükapánk ükapja idején, egészen más világ volt Magyarországon. Ebből az időből maradt ránk híre és neve törökverő Hunyadi Jánosnak és az ő fiacskájának, Matyikának. Nevelték tudósságra, bajvívásra, és egy napon a Duna jegén két angyal királlyá koronázta. Győzelemre vitte seregeit a törökök, a németek ellen. No, róla szól a játék, bölcs Mátyás királyról, kinek asztalánál legkedvesebb vendég az Igazság volt!

20.00 Az utcán járó zongorista


június 12. 19.00 PNSz Nagyszínház
Parti Nagy Lajos: A HÉT ASSZONYA
A Nő Csákányi Eszter
világítás-tervező: Bányai Tamás
díszlet: Khell Zsolt
jelmez: Izsák Lili
producer: Pécsi Júlia, Orlai Tibor
rendezte: Anger Zsolt
„Régóta foglalkoztat, hogy kéne írni Csákányi Eszternek egy egyszemélyes darabot, de pontosabb, ha színházi estének mondom, nagyjából másfél órás előadásnak, melyben hét nő szólal meg az ő hangján, az ő testén, színészetén keresztül. Párhuzamos sorsmonológok, helyzetek, és mondatok mindenekelőtt, újak és régiek (a fenti munkacím például egy korábbi novellám címe, aminek hősnője e tervezett estének is fontos „szereplője" lesz)." (Parti Nagy Lajos)
a KÉK Művészügynökség és az Orlai Produkciós Iroda közös előadása


június 12. 19.00 Nyugati Várfalsétány
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
ÖKOSZTÜM - MERLIN 2009
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
a ruhákat tervezte: Abodi Dóra és Kiss Márk, Balázs Gyöngyi, Cséfalvay Fanni és Herold Henrietta, Dluhopolszky Dóra, Erdei Ildikó Virág, Gál Kati és Venter Karolina, Kele Kitti Noémi, Magony Zsuzsanna, Nagy Orsolya és Farkas Zsófia, Percze Andrea, Szatmári Judit Anna és Szerencsés Gabriella
a produkciót összeállította: Kulcsár Viktória, Magács László
Demonstráljunk az öltözködésünkkel a környezetvédelem, az újrahasznosítás, az energiatakarékosság, az egészséges életmód érdekében! A környezetbarát alapanyagokból vagy éppen újrahasznosított háztartási hulladékokból kreált kollekciókat felvonultató, rendhagyó divatshow-ban a fiatal, nagyrészt pályakezdő iparművészek és öltözéktervezők fantáziaruháit elevenítjük meg.
VISELD A KÖVETKEZMÉNYEKET!
támogató: MasterCard, a felbecsülhetetlen pillanatok támogatója!


június 12. 19.30 Bóbita Bábszínház, kamaraterem
A Hírlap-színház Pécsett
Gárdonyi Géza Színház, Eger
Hogyan telhet el másfél nap az olvasópróba és a premier között? Hogyan sűríthet össze pontosan harmincöt óra másfél hónapnyi kétségbeesést, szkepszist, alkotói lázat és kialvatlanságot, egy viharos első öltözést és egy indulatos főpróbahetet? Nos, erre a választ, ezen az estén a Bóbita Bábszínház kamaratermében kaphatjuk meg. A Hírlap-színház különlegessége az, hogy a nézők, reggel esetleg éppen azt a cikket fogyasztják kávéjuk mellé a Dunántúli naplót olvasván, amiből aznap este előadást láthatnak. Az egri társulat Pécsett is Máté Gábor irányításával készít friss hírekből friss előadást.


június 12. 19.30 Dóm Múzeum
KIÁLTS A SZERETETÉRT!
musical-opera
Pécsi Ifjúsági Központ Szivárvány Musical Stúdiója
zene: Kemény Gábor, Kocsák Tibor
szöveg: Baróthy Péter, Miklós Tibor
dalszövegek: Miklós Tibor
játsszák: Kovács Dorina, Lőrincz Adrienn, Nagy Kovács Máté, Kállai Gergely, Lipics Barna, Reil Evelin, Sára Alexandra, Bodor Szabina, Faragó Tina, Inhof Kornél, Uracs Mónika játékmester: Latabár Árpád m. v.
az előadást rendezte és vezényel: Papp Zoltán
Kalkuttai Boldog Teréznek (született Agnes Gonxha Bojaxhiu), Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítójának élete és elhivatottsága sokak számára jelkép. A musicalben életének megható sokszínűsége, sorsának meghatározó eseményei, példamutató humanitárius elhivatottságának helyszínei elevenednek meg.


június 12. 20.00 Ifjúsági Ház
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
Pintér Béla-Darvas Benedek: PARASZTOPERA
Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, színész szak, III. évfolyam
játsszák: Barsi Márton, Budai Zsófi, Tenczler Tímea, Czakó Máté, Csépai Eszter, Csillag Botond, Egri Bálint, Erdős Éva, Gulácsi Tamás, Kiss-Végh Emőke, Mezei Réka, Misurák Tünde, Ördög Tamás, Rák Zoltán, Székely Rozi, Téby Zita, Varga Balázs, Vaszkó Bence
zenészek: Dömötör Gábor (brácsa), Kovács Dezső (hegedű), Kemény György (brácsa), Csikvár Gábor (bőgő), Kovács Márton (hegedű), Rozs Tamás (cselló), Rusznyák Gábor (billentyűk)
rendezőtanár: Mohácsi János
„A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság." (Pintér Béla)
Előadás után közönségtalálkozó!


június 12. 20.00 PannonPower Sétatér
A Dutar együttes koncertje
Csőke Renáta (ének), Kopeczky Péter (furulya, kaval, tilinkó, chromonica, saz, koboz, dombra, tapsur, tambura, ud, gitár), Révész György (gitár, saz, tambura), Siptár Miklós (basszusgitár, cselló, tambura), Köszegi Mátyás (derbuka, udu, cajon, cserépdob, tapan)
A dutar szó jelentése: két húr. E névvel illethetők azok a kéthúros pengetős hangszerek, melyeken az avatott kéz szép és gazdag dallamokat játszik. „Eddigi pályafutásunk alatt azt tapasztaltuk, hogy a Dutart nem tudták beskatulyázni egyetlen kategóriába sem. Ez talán jó! Népzenének «piszkos», világzenének «tiszta», romának magyar, magyarnak roma, verséneklésnek könnyed, könnyűzenének nehéz ... Jobb híján talán a világzene megjelölés áll hozzánk a legközelebb." (Dutar)


június 12. 20.00 Nyugati Várfalsétány
IFI GÉNIUSZ AZ AULÁBAN
A Kovács Linda Quartett koncertje
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
A Kovács Linda Quartett zenéje mainstream jazzből táplálkozó modern jazz. Teret kap benne minden olyan zenei stílus, amely természetes módon illeszthető elképzeléseikhez. Az együttes hangzásvilágát elsősorban a country, a blues és a free zene elemei jellemzik, ebben a zenei szövetben az ének improvizatív és játékos formában hangzik fel.


június 12. 21.30 Művészetek Háza
TI.ESZ.I. AVAGY EGY HÁROMNAPOS VÍZIHULLA CSODÁLATOS ÉLETE
Vallai Péter
... és színészek, akik az Oklahomából éppen ráérnek.


június 13. 11.00 Pécsi Kulturális Központ
SZAKMAI BESZÉLGETÉS
Vígszínház, Budapest (Tracy Letts: Augusztus Oklahomában)


június 13. 13.00 Pécsi Kulturális Központ
FESZTIVÁL-ÉRTÉKELŐ BESZÉLGETÉS


június 13. 21.00 Nyugati Várfalsétány
RERUHA - Gondold újra a ruhatáradat!
divatbemutató
a Reruha projekt pályázatára érkezett legjobb pályaművek, reciklikált anyagokból
a Retextil Alapítvány programja


június 13. 21.00 Tettyei Szabadtéri Színpad
A MESTER 80 ÉVES
a Fáklya Horvát Művészegyüttes estje
Carmina Burana - Carl Orff művének tételeire
Hegyek lányai
Dodole (Esővarázslás)
Baranyai sokac táncok
Dalmát eljegyzési szertartás
Lucidum intervallum (Út a világosságba)
jelmeztervező, művészeti munkatárs: Szilcsanov Mária
rendező-koreográfus: Kricskovics Antal


június 13. 22.30 Széchenyi tér
Lézershow
A POSzT zárása, ahogy már megszoktuk, a Széchenyi téren lesz a Díjkiosztó Gálát követően. Ezúttal is látványos lézershow-ra számíthat a közönség, újabb látványelemekkel.
a show szervezője a Dél-Dunántúli Kooperációs Kutatási Központ Zrt.

 

Forrás: POSZT

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.