Intenzív Projekt-Beköszöntő

Avignon 2009.

2009. május 7. csütörtök, 19:08
Kilenc nap múlva, július 11-én hajnalban elindulunk Avignonba, mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai, Jákfalvi Magdolna és Zsótér Sándor, az egyetem dramaturghallgatóival, akik világháló-szerte Intenzív Osztály néven ismertek (www.intenzivosztaly.blog.hu). Közös projektünk az Intenzív Projekt Avignon 2009., itt, ebben a keretben mától másnaponként, majd július 11-től naponta jelenünk meg. Európa legnagyobb, legizgalmasabb, legmozgékonyabb nyári színházi fesztiváljára megyünk, ötezer kilométert utazunk, öt in-program-előadást és számtalan off-programot nézünk meg, blogok és képgalériák, sőt videók tucatjait készítjük el, hogy kicsit közelebb hozzuk a fesztivált. És kicsit megőrizzük.
intenziv

Az utazásnak az evidens szakmai-pedagógiai feladatokon felül további célja is van: nemcsak egy-egy előadásról fogunk beszámolni, hanem Avignont, a 63. fesztivált működtető városi-intézményi legendát is meg akarjuk ragadni valahogy. Persze nem mindegy, miként formáljuk hírré, tudósítássá, történetté, netán műalkotássá azt, amit majd tapasztalunk, miként az sem mindegy, milyen módon, miféle tervekkel készülünk fel az eseményekre.

Amit tudni lehet itthonról, az persze az idei szakmai program, a fesztiváltörténet, a város körüli színházi mítosz keverékéből áll össze. Tudjuk, hogy Jan Fabre, Krzysztof Warlikowski, Amos Gitai, Christophe Honoré előadásai kerültek egymás mellé, tudjuk, hogy a programot az idei artist associé, Wajdi Mouawad inspirálta. Sejtjük, hogy az emlékezés folyamata, a kultúrák közötti archaikus kapcsolatok működése, a mesélés öröme tematizálja majd a fesztivált. S várjuk, hogy a felolvasások, a beszélgetések, a vetítések miként növesztik az előadást egészen tág értelemben a közösségben élő művé.

Sok mindent azonban egyáltalán nem tudunk. Formáljuk magunkban, miként, milyen médiumban, kommunikációs formában közvetítenénk haza az élményeiket. Miképpen adhatnánk át izgalmasan, invenciózusan egy fesztivál hangulatát, szakmai eseményeit azoknak, akik eddig sosem jártak Avignonban. Miként közülünk sokan.

Az Intenzív Avignon Projekttel kísérleteket folytatunk: mennyire lehet izgalmasan, érthetően és jelen időben továbbítani szavak, mondatok és talán állóképek segítségével azt az intermediális közeget, ami idén a Fesztivált jellemezni fogja. Ebben a színházleírási kísérletben a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit támogató Polgár Krisztina Emlékalapítvány mellett rendkívül innovatív partnerünk, segítőnk és állandó társunk a Párizsi Magyar Intézet, legfőképp igazgatója, Derdák András, akinek helyismerete, kommunikációs rutinja már az előzetes szervezésben is nélkülözhetetlennek bizonyult.

Tehát indul a Journal de Bord, a Fesztiválnapló. Bon séjour, jó napokat mindenkinek.

Jákfalvi Magdolna

 

-----------

Az Intenzív Projekt Avignon 2009. támogatói: Színház- és Filmművészeti Egyetem, Párizsi Magyar Intézet, Polgár Krisztina Emlékalap, Oktatási és Kulturális Minisztérium, NKA, Budapesti Francia Intézet, Magyar Közlöny- és Lapkiadó, Filmworks, valamint a litera.hu, a nol.hu és a szinhaz.hu weboldalak.

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.