Ascher Tamás az ÚJ Színház ügyéről

2011. október 8. szombat, 07:04

Október 6.-án arról döntött a Tarlós István, hogy Dörner György lesz február elsejétől az Új Színház igazgatója, Csurka István intendánssal együttműködésben. A pályázatokat elbíráló szakmai bizottság szakmabeli tagjai azonban Márta Istvánt támogatták. Közülük Ascher Tamás rendezőt faggattuk.

Mit szólsz a döntéshez, miszerint Dörner György veszi át Márta István helyét az Új Színház élén jövő februártól?

Ascher Tamás: Elszomorító, bosszantó, felháborító.

Miért?

Ascher Tamás: A döntés - bár előzményei közt ott van a kényszerűségből megtartott szakmai bizottsági ülés - nem szakmai szempontok alapján született meg, hanem egy előre lejátszott meccs eredménye. Aki döntött, nem mérlegelte a megállapításainkat, kamu volt, hogy gondosan lejegyzik, mit mondunk, hogy összeszámolják a szavazatokat; oda se fütyültek az érveinkre. Nem számított, hogy a két pályázat közti különbség óriási, hogy a személyes meghallgatáson nyilvánvalóvá vált Dörner égbekiáltó szakszerűtlensége, a pátoszos, bombasztikus kijelentésekhez fűződő vonzódása, és a konkrétumoktól való idegenkedése. Márta István pályázata komoly, alapos munka. Az Új Színház vegyes teljesítményű színház volt az elmúlt években, de úgy tűnt, hogy Márta pályázata sok tekintetben korrigálni tudja az eddigi hiányosságokat; hogy egy igazi rendezői csapat formálódik a színházban, egyértelmű, hogy a társulat beérett, és készen áll nagyobb feladatokra. Az erdélyi, újvidéki és több más  magyar nyelvű színházzal való jól tervezett kapcsolatrendszer, a szándéknyilatkozatok, a pedagógiai program, a gazdasági elemzés -mind olyan érték Márta pályázatában, amire a fenntartó nem volt kíváncsi. El se olvasta, meg se hallgatta.

palyazok

Miben fogható meg a különbség a két pályázat között?

Ascher Tamás: A különbséget jól mutatja, hogy mindkét pályázatban szerepel a kiváló Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vezetőjének neve. Márta István egy aláírt szándéknyilatkozatot mellékelt a rendezőtől, talán a darab címe is szerepel, amit rendezett volna. Ugyanezt a művészt Dörner Bocsárdi Miklósként mutatja be; darabot nem mellékel, csak úgy általában számít rá. Bocsárdi közlése, hogy őt Dörner nem kérte fel, nem kereste meg, csak beblöffölte a nevét. Törvényszerű vajon,hogy a primitív szélsőjobboldali frazeológia, a talajszintű politizálás mellé szakmai linkség, felületesség, gondatlan fogalmazás és hebehurgya külalak társul? Mindezt a szakmai bizottság szakmai tagjai világosan kifejtették. A levegőbe beszéltek. Dörner a valaha elsőrangú drámaíró Csurka Istvánt nevezte meg az Új Színház intendánsaként. Ennek kapcsán megjegyezném, nem feltétlenül kívánatos magukat komolyan vevő kultúrpolitikusoknak - még ha kétharmados is a felhatalmazásuk - alkut kötni nácikkal.

aschertAscher Tamás

fotó: Gordon Eszter

Miért vagy biztos abban, hogy politikai alku köttetett?

Ascher Tamás: Ez teljesen világos. Dörner pályázata nem csak politikailag bornírt - emellett semmit sem mond a jelenlegi Új Szinház működéséről, lényegében fogalma sincs, hogyan működik az intézmény, amelyre igényt tart. Nos, én javasoltam, tekintsük érvénytelennek a pályázatot, hisz a kiírás idevonatkozó feltételeinek nem tesz eleget. A szakmai bizottság elnöke, az önkormányzat fideszes küldötte sietett kijelenteni, hogy igazságtalanul hátrányos helyzet Dörneré, aki nem tag a társulatban, nem látja belülről a színházat - miközben a valós helyzet az, hogy nem is volt rá kíváncsi, nem ambicionálta, hogy gondolkodjon a kérdésről. (Hisz Márta módot adott minden pályázónak, hogy betekintsen a színház működésébe). A hivatalnok hölgy felszólalása Dörner védelmében, majd a szakmai józan észnek ellentmondó szavazási procedúra már előre jelezte, mire számíthatunk a végső döntést illetően. A két hivatalnok parancsra szavazott ( a NEFMI  küldötte ráadásul mind a két pályázatot megszavazta - kettős kötöttségű hősként). Egyszer lett ideges a bizottsági elnöknő: amikor azt firtattam, Dörner reklám-koncepciója milyen akciókat ígér...vajon a hazafias portálok igénybevétele színházi reklámra mit jelent? a Barikád.hu-n, meg a Kurucinfón keresi a közönségét? -itt a fő-hölgy leintett, hogy ne tereljem politikai síkra a vitát, mert nem erről van szó.  Aha. Akkor miről?

 

Dörner György pályázatát kiszivárogtatták. Úgy fogalmaz: “A fenntartó hozzájárulásával Hátország Színházra szeretném változtatni a firmát. A Hátország a szociálliberális iga alatt nyögő magyarságot jelképezi. Egy, az egész nemzet számára életbevágóan fontos visszafoglalási igenyt jelent be. Ennek a visszafoglalásnak egyik első, kicsi, de nem jelentéktelen ütközete lehet ez a színház”.


Ascher Tamás: A magyar színházi életben többször előfordult -mindkét oldalon- politikai rásegítés az igazgatók kinevezésekor. Ezek a színházvezetők aztán jól vagy rosszul tették a dolgukat, de soha nem fordult elő, hogy a kezükbe kapott műhelyt politikai propaganda animálására szervezték volna át.  Noha a Teátrumi Társaság tevékenysége politikai jelszavak kíséretében zajlik, (ílymódon ténykedése valamelyest előkészítője ennek a mostani esetnek) - mégsem állíthatjuk, hogy a Társaság kötelékébe tartozó színházak propaganda-színházak. Első eset, hogy a fennálló rezsim nyíltan támogat színházi program helyett egyértelmű, durva politikai célkitűzéseket, cinikusan feláldozva egy ígéretes műhelyt obskurus háttér-alkuk, sötétben zajló ki-tudja miféle játszmák jegyében. Ez szégyen.

Tóth Berta/ színház.hu

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.