Márta István nyílt napot tart az Új Színházra pályázóknak

2011. augusztus 19. péntek, 11:50

Augusztus 28-án jár le a főváros által az Új Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói posztjára kiírt pályázat benyújtásának határideje. Márta István, aki 13 esztendeje vezeti a teátrumot, ismételten indul az igazgatói posztért, egyben augusztus 25-ére „nyílt napot” hirdet meg a potenciális pályázók részére.

Márta István az érdeklődőknek bemutatja az épületet és válaszol az üzemeltetést, működtetést érintő kérdésekre. Emellet – előző pályázatának szellemében - aug.29-én felteszi az internetre dolgozatának főbb elemeit.

marta1Márta István a Művészetek Völgye sajtótájékoztatóján

Miért döntöttél úgy, hogy megjelenteted a pályázatod, és gesztust teszel a leendő versenytársak felé?

Egyrést azért, mert úgy gondolom, nincs semmilyen titkolnivalója az Új Színháznak. Másrészt én becsülöm annyira a versenytársakat, hogy amennyiben érdeklődnek, megmutatom nekik az épületet, feltárom a színház helyzetét, válaszolok, bármilyen kérdésük támad. Tudom, hogy ez egy szokatlan, de szeretem a tisztességes versenyt és az én olvasatom szerint ez hozzátartozik.

Ezzel szinte nyomást gyakorolsz a többi indulóra..

Amikor a Nemzeti Színházba pályáztunk Vidnyánszky Attilával, akkor is feltettük az internetre a pályázati anyagunk nagyrészét. Ez nem pszichológiai nyomásgyakorlás. Egyszerűen szeretem a nyíltságot és a nyilvánosságot. Egyébként Horgas Péter a József Attila Színházi pályázatát is megjelentette, ez egy természetes dolog. Egyébként 20 fős csapattal dolgozom a pályázatomon, ha elolvassák majd a neveket, körülbelül tudják, ki, miként gondolkodik, milyen filozófia mentén dolgozik. Miért ne kapjanak az elképzelések nyilvánosságot? Miért ne derülhetne ki, mi lesz az a kis fordulat, amit az Új Színház végre szeretne hajtani, amennyiben megkapom a jogosultságot a következő öt évre?

marta2posztMárta István a POSZT-on

Szerinted lesz más pályázó?

Tényleg nem tudom. Jelen pillanatban még nem hallottam senkiről.

 

Márta István korábban arról számolt be, hogy a kiírásban nem szerepel számára új elvárás, az általa vezetett Új Színház 11 év alatt ezt az utat járta. "A pályázatomban megfogalmazom azokat a kisebb módosításokat, amelyeket tervezek, de alapjában véve se a stratégiát, se a művészi profilt nem változtatnám meg" - hangsúlyozta. Büszke arra, hogy a színház látogatottsága 87 százalékos volt, a nézők szeretik az Új Színházat.
Tervei között szerepel a szomszédos országok nemzeti és magyar színházi kultúrájának bemutatása, együttműködések megerősítése, új kapcsolatok kiépítése. A nyitás részben már meg is történt: együttműködési szerződést kötöttek a Belgrádi Nemzeti Színházzal - ahol októberben adják elő Erdő című darabjukat -, az újvidéki Szerb Nemzeti Színházzal, az eszéki Horvát Nemzeti Színházzal, a Marosvásárhelyi Színiakadémiával és a Szatmárnémeti Északi Színházzal, aláírás előtt áll szerződésük a marosvásárhelyiNemzeti Színházzal.
Mint Márta István közölte: a teátrum anyagi háttere biztos, a fenntartói és a társasági adókedvezmény alapján igénybe vehető támogatással elegendő összeg áll rendelkezésre ahhoz, hogy a színház ezzel a profillal továbbra is működni tudjon.

 

Kapcsolódó anyagok:

Márta újra indul majd az Új Színházért

Annyira őrült, hogy komolyan vesszük - Interjú Márta Istvánnal

Márta István és Szirtes Tamás is igazgató maradna

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.