Csomós Miklós az Új Színházban - Villáminterjú és beszámoló

"A szakmai bizottság véleményét nem kell misztifikálni"

2011. szeptember 20. kedd, 17:23

Az oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettest is vendégül látta az Új Színház keddi sajtótájékoztatóján. A Színház arról kérdezte Csomós Miklóst, mennyit fog számítani a a kulturális és a szakmai bizottság véleménye az igazgatói pályázatok elbírálása során. Beszámoló és villáminterjú.

Csomós Miklós felszólalt az Új Színházban

A főpolgármester-helyettes úr elsőként kifejezte, hogy Huszár Zsolt halála mélyen érintette és részvétet nyilvánított a fővárosi önkormányzat nevében. Ezután a Budapest Kulturális Alapról ejtett szót. „Ez tulajdonképpen egy új színházfinanszírozási forma Budapesten, amivel kísérletezünk. A korábbi gyakorlattól eltérően, a színházakra fordított fővárosi pénzek egy részét olyan módon próbáljuk szétosztani, hogy bizonyos kulturális célokat, amelyeket a fenntartó fontosnak talál, megvalósítsanak” – közölte Csomós Miklós. Arról is beszámolt, hogy szeretnének a színházfinanszírozás során megkülönböztetni művész- és repertoárszínházakat, tehát szétválasztanák azokat, akik magasabb művészi értéket képviselnek és azokat, akik inkább a bulvár irányába indulnak. „Egyfajta különbségtétel a célunk. Persze azok a színházak is fontosak, amelyek adott esetben könnyedebb, szórakoztató darabokat hoznak létre, de a finanszírozásban mindenképpen szeretnénk előtérbe helyezni azokat, akik más utakat járnak” - mondta.

A színházi közönség nevelésének fontosságát is hangsúlyozta. E célt az oktató csomagok támogatásával és a beavató színházi tevékenység támogatásával szeretnék elérni. „A szakmából régóta érkeznek jelek, figyelmeztetések, melyek szerint törődni kell a közönségneveléssel, mert ez alapvetően határozza meg a színházak jövőjét” – közölte Csomós Miklós, majd hozzátette, szeretnék megőrizni magas színvonalat a fővárosi színházi kultúrában. Ezt a célt szolgálja a jegyár-kiegészítés is, amivel darabokat és nézőket támogatnak, elősegítik, hogy az emberek, anyagi helyzetüktől függetlenül be tudjanak ülni olyan darabokra, "amelyek valóban művészi minőséget képviselnek".

Ezután arról is beszámolt, hogy a főváros fontosnak tartja és támogatja azokat a kezdeményezéseket, – köztük az Új Színházét is- amelyek a közép-európai kapcsolattartásra irányulnak. „Az egyik legfontosabb dolog, amit a kultúrával megtehetünk ebben a térségben, Közép-Európában, ha oldjuk azokat a történelmi görcsöket, amelyek talán még most is léteznek és megnehezítik az itt élő nemzetek egymás iránti megértését” - fogalmazott a főpolgármester-helyettes. Majd Márta István megköszönte a beszédet és egy Új-Színház tollat ajándékozott neki. "Ne is mondjam, mit írjon alá vele" - viccelt Márta, az igazgatói pályázatok közelgő elbírálására utalva.

 

A Színház.hu is faggatta Csomós Miklóst - Villáminterjú:

Ha jól tudjuk, az Új Színházra ketten pályáztak, Dörner György és Márta István. Mennyit fog számítani a választásban a kulturális és a szakmai bizottság véleménye?

Csomós Miklós: Ebben a pillanatban még nincs kuturális bizottság, szakmai bizottságot kérünk fel, amit tekinthetünk annak, de a főpolgármester úr dönt majd, minden tényező figyelembevételével. A szakmai bizottság véleményét nem kell misztifikálni, mert nekik is megvannak a saját szempontjaik, ahogy az önkormányzatnak is. Ezt láthattuk a József Attila Színház ügyében is. A szakmai bizottság azt mondta, őt nem érdekli, hogy a Horgas Péter programja pénzügyileg megvalósítható-e vagy sem, ők azt tekintették jobbnak, nekünk más szempontokat is figyelembe kell vennünk. 

 

csomosmiklos

Mire gondol?

Csomós Miklós: Több szempontra. Egy fenntartó önkormányzatnak felelőssége van a választásában, egy szakmai bizottságnak pedig nincs, hiszen ők javaslatot tesznek.

Felteszem, az Új Színház ügye más, mint a József Attila Színházé.

Csomós Miklós: Persze! Én általánosságban, a pályázatokkal kapcsolatban mondom: egy szempont a sok közül a szakmai bizottságé. Maga a bizottság létrejötte is egy picit fura éppen emiatt, hogy lényegében kívülállóként nyilvánítanak véleményt, és nincs felelősségük a javaslat elfogadásával kapcsolatban. Ezzel nem akarom kisebbíteni a szakmai bizottság jelentőségét, csak azt mondom, rosszul van meghatározva a szerepe.

Miért?

Csomós Miklós: Csak ismételni tudom, amit említettem. Más felelősség hárul a javaslattevőre és a döntőre. A szakmai bizottság tagjai legfeljebb azt mondják, „tévedtünk”, de a főpolgármester vagy a közgyűlés viseli a következményeket. Amikor meg kell oldani egy problémát, akkor a szakmai bizottság már sehol sincs.

Az Új Színházra ketten pályáznak, Dörner György és Márta István. Mérlegelték, mivel járna, ha egyikük vagy másikuk nyerne?

Csomós Miklós: A szakmai bizottság javaslata előtt erről nem kívánok nyilatkozni.

 

Színház.hu

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.