Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

2011. október 11. kedd, 08:02

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

2011. november 30.

Már 10395-en aláírták a Gyalázat című petíciót az ellen, hogy Dörner Györgyöt nevezte ki Tarlós István február elsejétől az Új Színház élére. December 5.-én adják át a tiltakozást Csomós Miklós főpolgármester-helyettesnek.

Verebes István saját blogján arról értekezik, miért akar ma valaki színházigazgató lenni. "Mi ez a tolongás? Mi vonzza az arra alkalmatlant, hogy színigazgatóvá váljék?! A kérdésre adható válasz roppant egyszerű. Hatalomvágyból. Vegyük sorra, mi egyéb csábítaná más!" - fogalmaz.

"Hazugságokat írt bele Dörner egy hivatalos dokumentumba, mondhatni „okirathamisítás” történt. Egyébként a véleményem nem változott az „Az nem lehet, hogy…” kiáltvány óta, aminek egyik kibocsátója voltam. Képtelenség, hogy ilyen eszméket valló emberek, bármilyen kulturális intézmény élére kerüljenek" - nyilatkozta Alföldi Róbert.

"Van egy színházi törvény, ami tulajdonképpen mindenre módot ad. Amikor kormánykörökből azt mondják, nem szólhatnak bele például az Új Színház ügyébe, azt mélységes cinizmusnak tartom” – mondta Koltai Tamás a Klubrádiónak.

2011. november 29.

Ifj. Sántha Ferenc, a Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti igazgatója és vezető prímása is kiáll Dörner Györgyék leendő színháza mellett.

lead

2011. november 26.

Az Új Színház ügye vitathatatlanul nemzetközi visszhangot kelt: mosta Mitos21 nemzetközi színházi közösség írt levelet az ügyben Tarlós Istvánnak.

Miután Hernádi Gyula író jogörökösei közölték, nem járulnak hozzá, hogy műveit a Dörner-Csurka vezette színházban bemutassák, hiszen Dörner György pályázatának szellemisége Hernádi Gyula gondolkodásával, így életművével teljes mértékben összeegyeztethetetlen. Pozsgai az örökösök tiltása ellenére is bemutatná Hernádi darabját, vállalva ennek következményeit is.

"A cinizmus nagyon kártékony lehet a művészetre, mint egy kórokozó, mindent tönkretehet. A Dörner és Csurka által beadott igazgatói pályázat egy rendkívül cinikus, semmitmondó, legfeljebb erődemonstrációnak beillő produktum. Én továbbra is hiszek abban, hogy érvényes dolgokat a művészetben, a színházban, de az életben is csak igazi hittel és odaadással lehet létrehozni” - nyilatkozta Gáspár Sándor, miután Budapest-díjat kapott.

2011. november 24.

“Sokszor használja ezt a szót; ez is hisztéria, az is hisztéria volt, amikor Novák Előd Alföldit akarta a bizottság elé citálni, az is hisztéria volt, amikor Karácsony Gergely Dörneréketvitte volna oda, aztán az Új Színház ügyében is hisztéria a tízezer ember aláírása...” – jegyezte meg Csáki JuditL. Simon Lászlónak, mire az NKA elnök közölte: “Nem mondtam, hogy ezek azonos súlyú problémák, és azt sem, hogy ne volnának köztük olyanok, amelyekről érdemes lenne értelmesen beszélni. Ilyen például az Új Színház-ügy, mert az jóval több hisztériánál.

2011. november 23.

Megszólalt Őze Áron az Új Színház ügye kapcsán . A kérdésre, mi az Új Színház-ügy legfontosabb tanulsága a számára azt felelte: “Az, hogy színvonaltalan és pólyás korban élünk még mindig. Még egy gyerek is okosabb, letisztultabb ennél.

2011. november 21.

Radnóti Zsuzsa Jászai Mari-díjas dramaturg a Népszabadságban írt az Új Színház ügye kapcsán. Cikkében arról értekezik, milyen helyzetben van ma a kortárs magyar dráma és miért is nevezhető Csurka István antiszemitának.

Számos rendező, színész kiáll az Új Színház leendő vezetése mellett. A legtöbben úgy látják, gyűlölködésből ellenzik Dörner, Csurka és Pozsgai kinevezését.

2011. november 20.

Koncz Gábor kiállt az Új Színház leendő vezetése mellett és szívből gartulál Dörner Györgynek, Csurka Istvánnak és Pozsgai Zsoltnak.

2011. november 19.

Csurka István Történelemhamisítás -Café Ascher-Hanti című írásában magyarázatot ad a korábbi, Ascher Café című cikkében foglaltakra. Emellett üzen Hanti Vilmosnak, és Bereményi Gézának is. Az alábbiakban egy részletet idézünk friss írásából, amelyet teljes terjedelmében is közlünk.

2011. november 17.

“Ne legyen ordas eszmék kiszolgálója semmilyen kulturális intézmény Magyarországon” – fogalmazott Gerendás Péter zenész az Új Színház-ügy kapcsán, a Dob Köztársaság civil szervezet rendezvényén, ahol Kulka Jánossal arról beszélgettek, szabad-e nyilas színházat működtetni Magyarországon.

Negyvenegy évet dolgozott az Új Színház ügyelőjeként Kollár Lajos, aki a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciók vezetőjeként, szervezőjeként is ismert. Úgy látja, a civil, szakmai és politikai tiltakozásokat kiváltó Új Színház- sztoriban minden szereplő hibázott. Erről a Magyar Nemzetnek beszélt.

Az Új Színház direktorváltása kapcsán L. Simon László úgy nyilatkozott: “Összehangolt kultúrpolitikára lenne szükség. Bár itt a döntés a főpolgármesteré volt, a híresztelésekkel ellentétben épp a szükséges egyeztetés hiányzott. Így minden a kormányra és a Fideszre hullik vissza. Az én orrom alá dugdossák a mikrofont, pedig a döntéshez semmi közöm”.

2011. november 16.

Csurka István felajánlotta az Új Színházzal való együttműködés lehetőségét a Magyar Nóta Egyesületek, Klubok és Nótakedvelők Országos Szövetségének.

2011. november 15.

Horváth Csaba  az MSZP fővárosi frakcióvezetője újabb nyílt levélben fordult Tarlós Istvánhoz, melyben a színházi szakma, a civil szervezetek, a színházlátogató budapestiek, a jobb- és baloldali értelmiség egységes tiltakozása, a szakmai és emberi értékeket semmibe vevő döntés visszavonását követeli.

2011. november 11.

Csurka István újra írt az Új Színház kapcsán a Magyar Fórumba: "Ez a Márta viszont bicsaklásos ember. Igencsak pszichológiai kezelésekre kellene járnia, hogy kibeszélje magából ezeket a kisebbrendűségeket. Mert ezek azok. Egy kétségbeesett, a vele történteket feldolgozni nem tudó ember, magával és a helyzetével való kilátástalan, de fel nem adható, kisebbrendűségből fakadó harca ez. Mulatok rajta, de sajnálom is. Óriási öngólt lőtt az Ascher Café aktába".

Navracsics Tibor közigazgatási és Igazságügyi Miniszter válaszolt a Zsidó Világkongresszus Orbán Viktorhoz intézett levelére. "Az Új Színház igazgatójának és intendánsának kinevezése Budapest Önkormányzatának hatáskörébe tartozik, és sem a miniszterelnöknek, sem a kormánynak nincsen joga ebbe beleavatkozni" - fogalmazott a miniszter, aki azt is említette, hogy tudomása szerint az Új Színház pályázatot jogi kifogásokkal senki nem támadta.

2011. november 10.

A Karinthy Színház Csurka István Eredeti helyszín című darabjával nyitotta idei évadját. Nem sokkal később a főpolgármester Dörner Györgynek és Csurka Istvánnak adta az Új Színház vezetését. A döntés ellen a Karinthy Színház direktora is azonnal aláírta a tiltakozó petíciót. A 168 órának erről beszélt.

2011. november 9.

Nyílt levélben fordult az európai intézményekhez és az osztrák európai parlamenti képviselőkhöz az Új Színház új vezetőinek kinevezése elleni tiltakozásként egy osztrák újságírónő másokkal közösen. A kezdeményező, Susanne Scholl szerdán arról tájékoztatta az osztrák hírügynökséget, hogy az internetes petíciót aznapig mintegy ezren támogatták. Othmar Karas, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) delegációvezetője válaszlevelében elhatárolódott a petíció szóhasználatától.

Szőcs Géza kulturális államtitkár a Magyar Rádió 180 perc című adásában kiállt Csurka István és Dörner György mellett. Szőcs szerint meg kell nekik adni az esélyt arra, hogy megmutassák a hozzáértésüket.

Az Új Színház körüli káosz már a kormánynak is kellemetlen. Erről beszélt a Népszabadságban egy név nélküli kormányzati szereplő annak kapcsán, hogy Tarlós Dörner Györgyöt nevezte ki a teátrum igazgatójának. A nemzetközi sajtóban pedig újból visszhangot kapott az ügy, az Arte franciául és németül is tudósított arról, hogy "szélsőjobboldali vezetője" lesz az Új Színháznak

2011. november 8.

A több mint négyszáz nemzetközi tagot számláló Berlini Művészeti Akadémia tiltakozásának adott hangot az ellen, hogy "szélsőjobboldali" színházi vezetőket neveztek ki az Új Színház élére Budapesten.

Bereményi Géza a Hír TVben nyilatkozott az Új Színház ügyéről: "És azzal, hogy Csurka Istvánt választotta, aki ugye a gyűlölködés nagymestere a mai magyar társadalomban és a szélsőséges kijelentések nagymestere, hát az nem való igazából színházba. Most nem a színdarabjairól beszélek, hanem ő róla, az egyéb megnyilvánulásairól. És hogyha egy színházba kerül akkor, és híven felmutatja az a színház majd ezt a hajlamát a szerzőnek vagy az intendánsnak, abban az esetben nagyon veszélyes dolog".

"Majd arra leszek igazándiból kíváncsi, hogy ezek a tiltakozások tettekben, cselekedetekben hogy nyilvánul meg, milyen ajánlatok születnek majd" - fogalmazott Hirtling István az MTV-ben .

2011. november 7.

"Mi az ellen tiltakozunk, ami a valódi probléma: egy antiszemita, sőt, holokauszttagadó (ez ma Magyarországon is büntetendő cselekmény!) intendáns megjelenése egy színház élén, akkor is, ha őt nem az önkormányzat, hanem az önkormányzat által megbízott igazgató fogja kinevezni. Nekünk erre kötelességünk reagálni!" - fogalmaztak nyílt levelükben a dramaturgok.

A képviselői irodaházban sor került a Kulturális és Sajtóbizottság Ellenőrző albizottságának tárgyalása, melyen megvitatták „Az előadó-művészeti törvény végrehajtásának tanulságai az Új Színház igazgatói pályázata kapcsán” című napirendi pontot. A találkozót az LMP kezdeményezte, és meghívta az Új Színház-ügyének legfőbb érintettjeit. Pozsgai Zsolt, Csurka István és Dörner György nem tudtak megjelenni.Tragikomédia percről percre címmel tudósítottunk. Cikkünkben megszólalt Ascher Tamás, Csizmadia Tibor, Bérczes László, Kováts Adél, Márta István, Karácsony Gergely, Hiller István, Novák Előd.

L. Simon László közölte: "Ahogy Novák Előd Nemzeti Színházzal kapcsolatos kezdeményezése esetében, úgy most is leszögezzük: az ellenőrző albizottság nem arra való, hogy színházigazgatókat citáljanak elé, különösen, ha azok kinevezése nem az Országgyűlés kompetenciája".

Megszólalt Kováts Adél: Elszomorító, hogy egy ilyen pályázat nyer és az is szomorú, hogy csak ez a két pályázat érkezett be. Felmerül a kérdés, hogy az, aki ilyen pályázatot ad be, milyen gonddal, figyelemmel, szeretettel fog bánni azokkal, akik a keze alatt dolgoznak, miként fog gazdálkodni az anyagi javakkal. Rossz üzenet, hogy egy ilyen dolgozattal el lehet nyerni egy 300 millió forintos pályázatot. Szót kell emelni, hiszen minden mondat mögött áll egy ember, de Dörner pályázata mögött nincs semmi, legfeljebb valamiféle lobbi. Rengeteg emberben felmerül a kérdés, miért ő nyert, csak senki nem mer szólni” – mondta a színésznő.

                                                         „Töredeznek le a darabok a birodalmukról, ezért idegesek az ellenségeink ” - fogalmaz Csurka István a Magyar Hírlapban, amelyben írói múltja mellett 1956-ról is kérdezik.

2011. november 6.

"Ha Ön a képviselőházban napirendre tűz színházi kérdéseket, legalizálja a színház és a politika napi kapcsolatát. Ne tegye. Ezt nem teszi a gyakorlatban sem a néző, sem a színész, sem senki" - ez áll Pozsgai Zsolt levelében , amelyet Karácsony Gergelynek, az LMP elnökének írt.

Márta István reagál Pozsgai Zsolt kijelentésére, miszerint őt és Dörner Györgyöt kitiltották az Új Színházból. A leendő főrendező szerint bizonyos körök arra a két szóra, hogy állami támogatás, valósággal gyönyört éreznek, mert abból nem kell visszaadni semmit. „Na most ettől teljesen megbolondulnak” – nyilatkozta. Csurka István pedig arról beszélt, avitákat belekalkulálta majdani sikereikbe, szerinte ennél jobb közönségtoborzó nincs.

Csurka István lapja, a Magyar Fórum reagált az Új Színház előtt rendezett tüntetésre Náci vagyok, valószínűleg ön is az című cikkében is melyben a szerző kifejti, "a nem náci színházi igazgató onnan ismerszik meg, hogy jóban van Ascherral, Szikorával és utálja Orbánt".

"Ő inkább áldozat, ezért az a felelős, aki kinevezi őt. Odadobták pofozózsáknak, kell a cirkusz az embereknek, ezzel az üggyel most jól elvagyunk és a valós problémákra nem igazán figyelünk. Ez egy olyan magas labda, amit le kell ütni, amit nem engedhetjük meg magunkat. Az olyan típusú embereknek, mint Csurka meg kell tanulniuk, hogy a tetteiknek következménye van. Ezért muszáj volt helyreigazítást kérni" - közölte Hanti Vilmos a MEASZ elnöke az ATV-ben.

"Már csak kevesebb, mint kilencven nap van hátra, és Budapesten megnyitja a kapuit „az első közpénzből finanszírozott neonáci színház" - kezdi budapesti élménybeszámolóját a hamburgi liberális hetilap, a Die Zeit tudósítója.

2011. november 5.

A Magyar Fórum újabb szakmabelieket kérdezett az ÚJ Színház ügyéről. Ez alkalommal Szarvas József, Maros Gábor, Döbrentei Kornél, Gárday Gábor is kifejtette véleményét. Van, aki szerint "a Nemzeti Színházzal kellett volna kezdeni"

A Magyar Fórum október 27-i számában lopott és manipulált fényképek jelentek meg Csurka István cikke alatt, saját lapjában, a Magyar Fórumban. A fotók az október 22-ei Új Színház előtti tüntetésen készültek. A retusált képeken Hanti Vilmos horogkeresztes jelvénnyel, Márta István náci karlendítéssel látható. Jogi szakértők szerint nemcsak polgári-, hanem büntetőper is lehet a fényképhamisításból

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa szombaton cáfolta Győriványi Ráth György volt megbízott főzeneigazgató állítását, miszerint Christoph von Dohnányi aláírt szerződés nélkül mondta le október 28-29-re tervezett budapesti vezénylését. Egyben közölte : felbontják Győriványi szerződését.

2011. november 4.

Bagossy László levelet írt Új Színház-ügyben : "Bizonyos vagyok benne, hogy Tarlós István főpolgármester, aki viszont e kinevezéseket eszközölte, miközben – becsületére legyen mondva - a pesti zsidógyerekeket a helyükön hagyta, ugyanilyen jogon tette fel a kérdést, miszerint a Német Művészeti Akadémiának (hozzáteszem: ezer kilométerre az Új Színház épületétől) ugyan mi köze van ahhoz, hogy egy demokratikusan választott hivatalnok milyen döntéseket hoz Budapesten? Ókovács Szilveszternek akkor sem lett volna könnyebb dolga, ha úgynevezett mérsékelt jobboldaliként véleményt nyilvánít és elítéli Dörnerék kinevezését, esetleg aláírja a tiltakozó petíciók valamelyikét. Az izgága dohnányikat és elvbarátaikat le tudta volna ugyan csendesíteni, de ezzel párhuzamosan kárt okozott volna az említett kormányzati koncepciónak. Utóbbiról sok mindent megtudhattunk már, ebben az ügyben például azt, hogy az a hallgatás-beleegyezés koncepciója, rendes jobboldali ember nem is tiltakozott, az egyetlen Vidnyánszky Attilát leszámítva, ám az övé, úgy tűnik, egyszerű lesre futás volt, a partjelző leintette és kész, vita nem volt, azóta is rendben zajlik tovább a játék..."

Fischer Ádám az ÉS-ben közzétett nyílt levelében, számos jogvédő szervezet tagjaként leszögezi: "demokratikus erők rasszistákkal való összejátszást életveszélyesnek tartom. A tűzzel játszik az, aki antiszemitákkal együttműködik, és ezzel legitimmé teszi őket". 

2011. november 3.

"Az nem használ, hogy a jajongók külföldre szaladgálnak panaszkodni a hazájukra. Ne kezdjük újra. Ön régen ismer engem. Nem gondolhatja, hogy egy antiszemita gyakorlatot folytató színházi vezetést a helyén fogok hagyni" - fogalmazott a 168 órában a főpolgármester . Arra a felvetésre, hogy nem kellene-e a döntését visszavonnia, a következőket felelte. "Erről ne is álmodjon senki. Különösen, hogy ilyen mérhetetlenül erőszakos pressziónak, már-már zsarolásnak vagyok kitéve. Nem vagyok olyan ember, aki attól, hogy egy csoport egyre hangosabban kiabál, a gatyájába csinál, és visszavonja a döntését.

Csurka István ismét írt az Új Színház kapcsán saját lapjában, a Magyar Fórumban. Az Intendáns rovata című cikk szerint az lenne a becsületes, ha Márta Istvánék nem tartanának a Don Carlos után újabb bemutatót az ő kontójukra. "Ezeknek az előadásoknak a költségeit és a repertoárba illesztésüket az új rendszer nem vállalhatja. Ez nem más, mint betartás és visszaélés azzal a helyzettel, hogy most még a régi vezetés van birtokon belül" - fogalmaz Csurka.

Christoph von Dohnányi visszautasította vendégszereplését az Új Színház vezetőváltása miatt. Ennek kapcsán azt hangoztatta Ókovács Szilveszter, hogy a Magyar Állami Operaház nem vétkes az ügyben, de nekik kell közpénzből kártalanítani a felkért művészeket, a jegyet visszahozókat. Nem helyesli, hogy az ügy révén bekerült a politika az operaház falai közé -jegyezte meg a kormánybiztos .

2011. november 2.

“Borzalmasakat. Nem tűr nyomdafestéket, amit gondolok. Semmi nem stimmel. Maga a pályázat nem pályázat. Se külcsín, se belbecs szempontjából nem áll a lábán. Az a lózung, hogy a magyar dráma színháza kezd bedőlni, mert már több drámaíró és jogutód, igen helyesen, tiltakozik. Hihetetlen, hogy így a halottak is bele tudnak szólni a témába. Ez számomra a legmegrázóbb. (…) Nyilas veszélyt érzek, van egy réteg, amelyiknek erre igénye van. Hullámokat gerjeszt maga körül és megpróbál megnyerni magának minél több rendezetlen gondolatú embert” – fejtette ki Cserhalmi György a Vasárnapi Hírekben.

Márta István hitleri karlendítésre hasonlító pózban az Új Színház előtt, Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) elnöke ugyanitt, a Dörner György és Csurka István kinevezése ellen szervezett tüntetésen, kabátja hajtókáján egy nagy horogkereszttel – mindkét fotó Csurka István lapjában, a Magyar Fórumban szerepel .

csurkaistvan

2011. november 1.

Csurka István nem csak saját lapjában, a Magyar Fórumban kampányol készülő színházáért, hanem a miép.hu-n is elérhetővé tette azt a petíciót, amely Dörner György kinevezése mellett született.

Van, aki sárga lapot mutat Dörneréknek, van, aki videón üzen. A tiltakozások az Új Színház ügyében folytatódnak.

2011. október 31.

Tarlós István úgy fogalmazott , ilyen nyilatkozataival Csurka István “veszélyezteti az Új Színház elképzelt, megvalósítandó programját és Dörner György igazgatói kinevezését.
“Csurka úrnak a közelmúltban megjelent írása” miatt volt szükség erre a lépésre.

2011. október 30.

"Én egy célirányos pályázatot írtam, és ehhez képest született egy olyan döntés, ami rám nézve kedvező" - mondtaDörner György az m1-en . Arra a felvetésre, hogy Tarlós István a Hír TV-ben nem túl színvonalasnak nevezte a pályamunkáját, Dörner azt mondta, ebből a beszélgetésből őt az a rész érdekli, amelyben a főpolgármester arról beszélt: lennie kell Budapesten egy olyan színháznak, ahol klasszikus magyar szerzők darabjait, klasszikus rendezésben mutatják be. Hozzátette: ő gőzerővel készül a feladatra.

"Megbundázott igazgatói pályázatokat láttunk már korábban is, Dörner ügye azonban mégiscsak különbözik a többitől - ami sok, az sok" - fogalmazott Ascher Tamás az ÉS-ben.

A német hírügynökség kíméletlenül bírálta Orbán Viktort az Alaptörvény Asztala és az Új Színház ügy miatt

2011. október 29.

Mélységes aggodalmának adott hangot Dörner György és Csurka István színházi kinevezésével kapcsolatban a Zsidó Világkongresszus (WJC), amely levélben kérte Orbán Viktort, hogy lépjen közbe és tegye semmissé a kinevezéseket az Új Színház élén.

2011. október 28.

Sarkadi Imre munkássága, életfelfogása nem egyeztethető össze azzal a szemlélettel, amit Dörner György,az Új Színház 2012. február 1-től kinevezett igazgatója képvisel, és amely szellemiség keretében tervezi működtetni az általa vezetett színházat. Ezért a szerző örökösei kijelentik, hogy amennyiben a Dörner Györgyáltal vezetett színház Sarkadi Imre bármely művének színreviteléhez engedélyért fordulna hozzájuk akár közvetlenül, akár képviselőjükön keresztül, azt nem szándékoznak megadni .

Csurka István a Magyar Fórumban Ascher Café címmel írt: "Egy gyehenna nyílt meg előttem, amelynek létezéséről tudtam, írtam is – ezért neveztek ki antiszemitának – de azt, hogy ennyire szervezett, ennyire gátlástalan és ennyire fajilag meghatározott, azt sokszor még magamnak sem hittem el. Mert nem gondoltam, hogy egy hisztériát az értelmetlenségig lehet fokozni, sőt az önpusztításig és a teljes lelepleződésig" - szólnak cikkének kezdő sorai.

Závada Pál a 168 órának kifejtette , hogy a budapesti színházi életnek semmi szüksége sem a neonáci barnára, sem az újnyilas zöldre. A lapnak L. Simon László is nyilatkozott: "Én abban hiszek, hogy az országnak higgadtságra, mértéktartásra, józanságra van szüksége. Ehhez pedig középen kell maradni, és elutasítani minden szélsőséget" - mondta.

2011. október 27.

A Magyar Fórum is beszélgetett színházi emberekkel az Új Színház-ügyéről. Csurka István lapjának azt nyilatkozta Blaskó Balázs, hogy szomorú, ha magyar klasszikus és kortárs műveket bemutatni kívánó szándék acsarkodást vált ki, Forgács Péter megjegyezte: kimagasló produkciók születnek vidéken és Bucz Hunor pedig feltette a kérdést: "Mit várjunk azoktól, akik a frankfurti iskola lebutított változatát követik, és akik tapsolnak Cohn-Benditnek?"

Nem hajlandó magyarázkodni Tarlós István főpolgármester Dörner Györgynek, az ÚjSzínház élére való kinevezése miatt, sem itthon, sem külföldön.

2011. október 26.

"Meghoztam egy döntést, attól, hogy itt előfeltételezésekkel kiabálják tele fél Európát, azért mert egyetlen színház vezetésében változás következett be, nem ok arra, hogy meggondoljam magam" -fogalmazott Tarlós István.

"Keserűséggel, kiábrándultsággal tölt el az a gondolat, hogy a politika párbeszédképtelensége után a kulturális élet szereplői is kommunikációképtelenné váltak. Az Új Színház helyzete tökéletes kórképe ennek az általános jelenségnek" - véli Szikora János interjúnkban.

A Kaposvári Egyetem színész szakos, másodéves hallgatói táviratot írtak az Új Színház ügyében.

2011. október 26.

Antiszemita gulyás címmel kommentárban foglalkozott az Új Színházélére történt kinevezésekkel szerdai számában a Die Welt.

A 80 éves Kossuth-díjas író, Szakonyi Károly számára a jobboldaliság elfajulása nagyon rosszízű dolog. Dörner György őt is megemlíti az Új Színház igazgatói pályázatában, de még a darabja címét, aminek előadásához Szakonyi nem járulna hozzá, is rosszul írta le. Erről a Népszavának beszélt.

Amikor Csurka István bejelentette, hogy Pozsgai Zsoltra számít az Új Színház főrendezői székében, Ascher Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora nyílt levélben írta meg felháborodását a drámaíró-dramaturgnak honlapunkon. A Heti Válasz egy asztalhoz ültette a feleket előző számában:

"Ascher: Odamész tehát, mint a színház és a minőség szerelmese. Vár téged Csurka, aki politikai üzeneteket akar küldeni a közönség felé. Egy eszmerendszer bűvöletében, amely nem is akar érvelni, csak rámutatni a bűnösre. Hogy dolgoztok majd együtt?

Pozsgai: Örülök, hogy újra az írói vénája kezd kidomborodni. Írt most egy darabot, A hatodik koporsót, melyben, noha a dráma Trianon következményeit boncolgatja, semmiféle szélsőséget fel nem fedezhet az ember. Én azt a Csurkát ismerem, aki eljött a darabomra, aztán a színészekkel remekül elvolt hajnalig, tekintet nélkül arra, ki milyen világlátású".

gulasch

2011. október 25.

"A pályázatnak a „Káin és Ábel” című dráma bemutatására vonatkozó terve nem valósulhat meg. Nem járulunk hozzá, hogy az Új Színház Sütő András műveket állítson színpadra" -közölték Sütő András örökösei.

"Elfogadhatatlan a kulturális kormányzat hallgatása Dörnerék színházi kinevezése ügyében" - mondta Esterházy Péter az ATV Start című műsorában.

Nyilatkozatban szólította fel Budapest főpolgármesterét a Német Színművészeti Akadémia az Új Színházzal kapcsolatos döntés visszavonására.

Az Economist kitért az Új Színház igazgatói kinevezésének ügyére is, azt írva: az ugyancsak vasárnap tartott Jobbik-tüntetés kis mérete nem tükrözi a szélsőjobb befolyásának növekedését a kultúrában és a politikában egyaránt.

2011. október 24.

Bodó Viktor levelében megfogalmazta : "Nem érdemes tovább húzni az időt, mert minden egyes perc, ami azóta eltelt, csak mélyíti a helyzet sötétségét. Nem engedhetjük, hogy ehhez hasonló dolgok megtörténjenek, sem itt, sem más színházakban, sem iskolákban, sem az utcán, sehol. Ez már nem (csak) színházi ügy".

Deutsch Tamás Európa Palamenti képviselő szerint  Csurka István kiváló drámaíró, de hogy milyen intendánsa lesz az intézménynek, azt még nem lehet tudni.

2011. október 23.

"Kígyót, békát beszélnek rólunk, de nincs kígyó, nincs béka, szenteltvíz van és búzakenyér, új hazát építünk" - fogalmazott Dörner György az Echo TVben.

Tarlós István, az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján, a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai székházánál vasárnap tartott ünnepségen, beszédében utalt az Új Színházban történő igazgatóváltásra is. Mint fogalmazott: "nem okos dolog riogatni a világot, és jó előre újnácinak bélyegezni egy színházat, amelyik Csokonait, Vörösmartyt, Petőfit, Katona Józsefet, Németh Lászlót, Hernádi Gyulát, Gyurkovics Tibort ígéri a közönségnek".

2011. október 22.

A Színház.hu percről percre tudósított az Új Színház előtt zajló tüntetésről, amelyen fellépett Derdák András, Fodor Tamás, Gerendás Péter, Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Kulka János, Mohácsi János, Nagy János, Nádasdy Ádám, Péter Kata, Solténszky Tibor, Upor László... A részletekről cikkünkben olvashatnak. Nádasdy Ádám , Mundruczó Kornél, Márta István, Fodor TamásRácz Attila, Upor László eljuttatta beszédét szerkesztőségünkhöz.

2011. október 21.

"A helyzet a következő: a főpolgármester jogilag is fölhatalmazva döntött, mert az eljárás szabályos volt világosan és félreérthetetlenül idézte, hogy Dörner György milyen szerzőket kíván bemutatni a színházban: Csokonait, Németh Lászlót, Illyés Gyulát, Katona Józsefet, Vörösmarty Mihályt, Gyurkovics Tibort, Sütő Andrást, és így tovább, és így tovább, Petőfi Sándort, Márai Sándort. És azt mondta erre a főpolgármester úr: tessék megmondani, melyik szerző minősíthető a felsoroltak közül fasisztának? Egyik sem, - teszem én hozzá!  Várja meg, képviselő asszony, az előadásokat, és utána is viselkedjen politikushoz méltóan! De nézze meg! Remélem, jól fog szórakozni" - fejtette ki Halász János a NEFMI államtitkára Lendvai Ildikónak a parlamentben.

A Magyar Állami Operaház október 28-ra és 29-re kitűzött hangversenyének vendégkarmestere, Christoph von Dohnányi arról tájékoztatta az Operaházat, hogy nem kíván olyan városban fellépni, "amelynek főpolgármestere az egyik színház vezetését két ismert szélsőjobboldali antiszemitára bízta".

Galkó Balázs is beszélt az Új Színházról a Színház.hu-nak: "Azzal, hogy állítólag megszűnik a Pesti Magyar Színház, még egy csomó színész az utcára kerül, és még kiszolgáltatottabbá válik, így lesz ember embernek farkasa" - közölte.

2011. október 20.

Hámori Gabi levelet írt az Új Színház ügyében , melyben úgy fogalmazott: "A gyűlölködés farvizén áramló művészet szellemi vákuum, nem egyetemes, nem örök. Akit az ilyen művészet érdekel, az nem szabad ember, azt csak a demagóg ideológia érdekli. Az ilyen művészetnek nincs köze ahhoz, amiért a világra jövünk, és nincs köze a halál előtti utolsó pillanathoz sem. Annak, aki ezzel nem ért egyet, egyvalamit leszögeznék, nem húzok se jobbra se balra. Nem politikáról beszélek! Nem politikáról! Másik számrendszerben gondolkodom".

Gáspár Sándor is adott interjút a Színház.hu-nak : "Azért tartom gagyinak, mert szakmailag teljességgel hiteltelen. Dörner György felkészületlensége nyilvánvalóvá válik belőle. Az, hogy mégis pályázott csak annak tudható be, hogy politikai támogatást szerzett számára Eperjes, a szándékok pedig idővel önmagukat kezdték el gerjeszteni. Ami elkeserítő számomra az az, hogy Eperjes Károly azt is elfelejtette, többek között, hogy a közösen alapított Kelemen László Színkörünket egyedül Márta István volt hajlandó befogadni 13 évvel ezelőtt Budapesten, és most a saját fészkébe pottyantott egy hatalmasat, most pucolhatjuk magunkról a fekáliát" - nyilatkozta.

Nem lepődtünk meg a támadásokon címmel, A magyar dráma sírásói szervezik a tiltakozást alcímmel jelent meg írás a Magyar Fórumban, Csurka István lapjában, melyben Harsányi Gábor és Dózsa László nyilatkozik.

Cserhalmi György és Karsai György videón kommentálta az Új Színház-ügyét.

Parti-Nagy Lajos az ÉS-ben írt az Új Színház-ügy kapcsán: Egyszer volt, hol nem volt, avvót, hogy Budapest székesfővárosa mán elég szépen állott a legtöbb paraméterit tekéntve. Egy dolog heánzott, nemzeti szempontbúl szűk vót a kulturális sokszínűség.

2011. október 19.

Az MSZP ismét felszólalt az Új Színház ügyében. "Ez olyan helyzet, amelyben nincs, nem lehet félrenézés, nem lehet megalkuvás" - fogalmaz Lévai Katalin nyílt levelében, melyet közlünk.

"Kereszttűzbe kerültünk, előröl is lőnek, hátulról is lőnek, a teret aláaknázták és légitámadás is várható, mi meg ülünk a lövészárokban, moccanni kéne, de nem tudjuk merre. A helyzet bonyolultsága szinte neurotikussá tesz" - fogalmazott Vass György interjúnkban.

"A színházban szabad szellemre van szükség, és ez nem egyenlő a szabadossággal. Én az ideológiamentes, egyéni felelősségben hiszek. Különböző módon látjuk, értelmezzük ugyanazt a dolgot, tehát a tudásunk az igazságnak csak egy része" - nyilatkozta a Színház.hu-nak Pokorny Lia.

A színházvezetés szakmai kérdés, ebben a politikának nincs helye, nyilatkozta az ATV Start Plusz-ban az Új Színház leendő főrendezője, Pozsgai Zsolt.

Esterházy Péter az Új Színház-ügyekapcsán írt az ÉLet és Irodalomban. "A viszolygás alapvető (minimális) hazafias kötelesség" - fogalmaz az író.

2011. október 18.

"Kell az ipse? Rendezőt csinálunk belőle!" - Mertz Tibor videón szólt az Új Színház ügyében.

Pályázatában Dörner György egy húsz éve megszűnt színházzal kívánt együttműködni – tudósít a Kanadai Magyar Hírlap. Az újság szerint a torontói Kanadai Magyar Színházat Kertész Sándor holokauszt-túlélő alapította.

"Sérelmezed, amit az Új Színház utóbbi éveiről írtam. Erre okod is van, érzékeny vagy erre, indokolt és világos. De sajnos, mióta új művészeti vezetőd van, nem sok örömöt okoztak nekem az előadások /persze nem én vagyok a mérce, lehet, hogy tévedek./" - fogalmaz Márta Istvánnak címzett levelében Pozsgai Zsolt.

pozsgailead

2011. október 17.

Pozsgai Zsolt egy hete elvállalta a felkérést az Új Színház főrendezői-fődramaturgi posztjára. A színházi ember az Echo Tv Film, Színház, Muzsika és egy csepp Irodalom műsorának adott interjúban kiállt amellett, hogy nem szakmai alapokon nyugszanak az utóbbi idők támadásai. Márta István válaszolt neki.

A Színház.hu színészinterjú-sorotazában Takács Kati következett. "Ebben a nehéz helyzetben az ember igyekszik megőrizni a tartását, méginkább érzi, mennyire kiszolgáltatott létformát választott és megkérdezi magától, miért is vagyok én színész. Számomra a világ nem fekete és fehér, nem oszlik jobb és baloldalra" - nyilatkozta.

Az Új Színház távozó igazgatója az ATVben nyilatkozott a pénteki találkozójáról a főpolgármesterrel. A felvetésre, Eperjes Károly áll-e a háttérben és az ő meghiúsult győri pályázata (a győri szakmai bizottság tagja volt Szikora János, az Új Színház művészeti vezetője, a szerk.) azt válaszolta, beszélt Eperjes Károllyal, és azt kérte tőle, hogy fegyelmezetten játssza el a kiszabott darabokat január 31-éig, de a részleteket nem árulta el. "Megkérdeztem Tarlós Istvánt ismeri-e Moliére idevágó darabját, a Tartuffe-öt, ő hallgatott" - tette hozzá Márta István, aki szerint ami történt egy többszereplős, több játszmából álló kamaradarab volt és jóval túlmutat az Új Színházon, hiszen a magyar kultúráról van szó.

2011. október 16.

Múl hét közepén petíciót fogalmaztak meg az ÚJ Színházért, amelyhez közéleti személyiségek, művészek is adták a nevüket. Az aláírók listája folyamatosan bővül. Azt szeretnék elérni, hogy a főváros vezetése új pályázatot írjon ki, és azon a demokrácia szabályainak megfelelően a többség akarata, azaz a valós szakmai szempontok döntsenek, és ne politikai érdekek. Ennek érdekében tüntetést szerveznek, amire október 22.-én, szombaton kerül sor, 15:00-17:00 között az Új Színház előtt. A kezdeményezéshez egy kampány is kapcsolódik, egyre több videó kerl fel a www.aznemlehet.net-re. Ezekből válogattunk.

Dörner kinevezéséről és a tiltakozásról 
Donáth László evangélikus lelkész, volt MSZP-s országgyűlési képviselő is nyilatkozott,  aki azt is megjegyezte, a vihar nem azzal szokott kezdődni, hogy a villám csapkod és dörög az ég, hanem hogy a lehullott avart megfújdogálja a szél, hol ide, hol oda viszi, aztán egyszerre csak felkavarodik a vihar.

Ilan Eldad Színház.hu-hoz eljuttatott levelében kiáll Márta István mellett és arra hívja fel a figyelmet, ami történik, rettenetes múltat idéz.

Mesterházy Attila az MSZP-s politikus honlapján értekezett az ÚJ Színház helyzetéről. "Normális demokráciában az olyan szélsőséges nézeteket hangoztató embereknek, mint Dörner György, nem lehetne közpénzen állásuk, az adófizetők pénzéből fenntartott színházuk" - vélekedett.

                                                                                                                                                                                                                                    

2011. október 15.

"Nem nagyon tudunk aludni. Túlpörögtünk" - mondta Derzsi János induló sorozatunkban, melyben az Új Színház színészeit faggatjuk arról, miként látják a helyzetet..

A Magyar Fórumban (saját lapjában) Csurka István arról számol be, olyan színházat szeretne, ami a magyar drámáért van és nem a nemzetközi giccsért. "A jelenünk feltárására és a sorsunkba való drámai beleszólásra kevesen mernek vállalkozni, mert az a fővárosi broadwayiság, az az önhitt, önző, egymást ajnározó, és sajnos immár nyolcvan-száz éves színházi klán mindent elnyom, amit nem ő kezel" - fogalmaz az Új Színház leendő intendánsa.

2011. október 14.

Törvényességi felülvizsgálatot kér az LMP a fővárosi kormányhivatalnál az Új Színház igazgatói pályázata ügyében - írta közleményében Karácsony Gergely országgyűlési frakcióvezető-helyettes és Kaltenbach Jenő fővárosi frakcióvezető. A párt úgy véli, hogy Dörner György kinevezése "nemcsak szakmailag és erkölcsileg vállalhatatlan, hanem törvénysértő is".

"Az eredmények már az indulás pillanatában megszületnek. Ez nem egy mai probléma, régóta így van. Épp ezért érthetetlen, miért futjuk még mindig a köröket? A döntnököknek ki kéne mondaniuk, hogy XYZ-t nevezzük ki, punktum" - nyilatkozta a Színház.hu-nak Csiszár Imre , akit Dörner leendő rendezőként jelölt meg pályázatában.

A Le Monde című francia napilap pénteki számában közli Joëlle Stolzn, az újság bécsi tudósítójának írását, A budapesti Új Színházat a szélsőjobbnak kínálták fel címmel. 

Márta István, az Új Színház január végén távozó igazgatója nem kapott választ a főpolgármestertől pénteki találkozójukon arra, hogy miért nem győzte meg eléggé pályázata. Mint azt a megbeszélést követően elmondta, Tarlós István döntését véglegesnek látja. 

Esterházy Péter Kossuth-díjas író arra ösztökéli Halász Jánost, L. Simon Lászlót, Szőcs Gézát, illetve a formális felelősség birtokosát, Tarlós Istvánt, hogy magyarázzák meg, miért Dörner Györgyöt választották az Új Színház élére.

Csurka István a Heti Válasznak adott nagyinterjújában kifejti, magyar színházat, magyar főiskolát szeretne és úgy véli, gyalázat, ami edig folyt. Szemléztük a beszélgetést.

 

lemonde

2011. október 13.

Szolidaritásukról és elismerésükről biztosítottá k a romániai magyar színházakat tömörítő érdekvédelmi szövetség tagjai Márta Istvánt. A Színház.hu-hoz eljuttatott közleményükben leírják: "A határon túli magyar színjátszás magas szakmai szintje és specifikus helyzete miatt – legyen szó a Kárpát-medence bármely országában működő társulatról – többre érdemes, mint arra, hogy átgondolatlan és az előzetes egyeztetések hiánya miatt hiteltelenné váló stratégiákban kirakatbábu szerepet töltsön be".

Amióta Dörner György pályázatával elnyerte az Új Színház igazgatását a Színház.hu-n és Facebook oldalunkon igen sűrűn kommentelnek a látogatók. Ezért a bejegyzések egy részét csokorba gyűjtöttük. Cikkünkben arra adunk választ, miként szólaltak meg olvasóink, bloggerek és tüntetők az Új Színház-ügy kapcsán.

L. Simon László azzal kapcsolatban, hogy a szakma ellenkezését figyelmen kívül hagyva, Dörner Györgyöt nevezte ki azÚj Színház igazgatójának Tarlós István főpolgármester azt mondta: a főpolgármester döntése jogszerű annak ellenére, hogy nem veszi figyelembe a szakmai bizottság javaslatát.

A csütörtök esti Éjjeli őrjárat című kulturális magazin az Új Színház ügyével foglalkozik majd. Ennek keretében Dörner Györggyel is interjút láthatnak , ebből adtunk ízelítőt.

2011. október 12.

Hat budapesti díszpolgár - Fischer Ádám karnagy, Ferge Zsuzsa szociológus, Donáth László evangélikus lelkész, Heller Ágnes filozófus, Konrád György író és Zsámbéki Gábor rendező - szerdán levelet küldött Tarlós Istvánnak, amelyben magyarázatot kér a főpolgármestertől az Új Színház igazgatói kinevezése kapcsán."Budapest jó híre érdekében el kell oszlatnia azokat a gyanúkat, hogy Budapest vezetője vagy szélsőjobboldali nyomásnak enged, vagy meggyőződésből szélsőjobboldali eszméket támogat. Kérjük, hozza nyilvánosságra valódi indítékait!" - fogalmaztak.

Mohácsi János is írt az ügy kapcsán a Revizoron.

"Kicsi a valószínűsége annak, hogy Tarlós István arra ébredt fel valamelyik reggel, hogy neki a szakmai bizottság véleménye ellenére is a nyíltan náci ideológiát hirdető Csurka Istvánra lenne szüksége az Új Színház élére" - nyilatkozta Csáki Judit színikritikus a Klubrádióban.

Számos közéleti személyiség, író és színész is aláírta a petíciót Dörner György igazgatóvá választása ellen. A HVG néhányukat arról faggatta, miért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez. Garas Dezső színművész azt mondta, az ilyen ügyek kapcsán mindenkinek vigyáznia kell az arcára, nehogy elveszítse, majd hozzátette: a főpolgármester részéről ez egy felületes, buta tévedés. Garas arra a kérdésre, hogy Márta István támogatható lett volna-e, válaszként azt mondta, az egy másik kérdés, majd egykori tanárát, Nádasdy Kálmán Kossuth-díjas filmrendezőt, színházigazgatót idézte: „azt kell tudni pontosan, hogy mit nem, de azt nagyon”.

Szőcs Géza is hozzászólt a történtekhez.

Horváth Csaba MSZP-s képviselő nyílt levélben fordult Tarlós Istvánhoz az Új Színház ügyében, ami szerinte Budapest jó hírét és méltóságát veszélyezteti. "Arra kérem, hogy vonja vissza Dörner György kinevezését.
Talán ez lehet az utolsó pillanat, amikor még újra lehet gondolni egy olyan döntést, ami máskülönben a jövőben visszavonhatatlanul, kitörölhetetlenül együtt él majd Önnel. Ha az érintettek elkezdik megvalósítani kirekesztő, emberellenes ideológiájukat a színházban, onnan már nem lesz visszaút" - fogalmazott.

 

 

extremekicsi

2011. október 11.

Délután megszólalt Dörner György. Elmondta, hogy eszében sincs visszalépni, szólt arról, hogy "az ember a létével politizál", hogy még nem tett le a névváltoztatásról, hogy a színészek mellett áll és levélben kérné a társulatot: egyelőre ne alkossanak véleményt. 
 "Mindenki nyugodjon meg, az Új Színházban folytatódik a munka. Csupán annyi történik, hogy más drámákat más rendezőkkel fognak a színészek ugyanolyan magas színvonalon eljátszani" - mondta.

Jiri Menzel levelet írt, melyben megdöbbenését fejezte ki a történtekkel kapcsolatban, és kijelentette, hogy Dörner Györggyel sem igazgatói kinevezése előtt, sem jóval azt megelőzően nem beszélt.

"Dörner György, aki több szerepet játszott el remekül kecskeméti igazgatásom alatt, rosszul emlékszik, – NEM EGYEZTETETT velem semmit előre. Utoljára a pécsi pályázata kapcsán jelezte nyáron, hogy ha ott ő lenne az igazgató, akkor örülne, ha nála rendeznék. Azt a szövegét SEM olvastam. A felsorolt darabokat és a pályázat tényét/szövegét a NET-en láttam először, a kinevezés után" - közölte Bodolay Géza rendező a Színház.hu -val. Hozzátette: "A legkülönfélébb színész-igazgatók kinevezéseinek hajnalán szinte alig volt ellenállás, sőt: a mérvadónak képzelt zsurnálkörök immár az ellenkezőjét firkálják egykori meggyőződéseiknek e direktorok némelyikéről, ahogy az Új Színház egykori igazgatójának eltávolíttatását szintén tátott szájjal nézték végig anno".

Herczeg Tamás kulturális menedzser, aki az Operaház stratégiai igazgatójaként vett részt az elbírálásban, nyilatkozott a Színház.hu-nak . "Ha elvonatkoztatunk a politikai felhangoktól és pusztán a kinevezési gyakorlat szokásos menetét vizsgáljuk: mi történt? Semmi. Az, ami eddig. Pont az, és úgy, ahogyan az elmúlt évtizedekben a színházigazgatói kinevezések alkalmával. A lényegét tekintve Schilling Árpádnak van igaza, mindabban, amit a Kultúra eladó című értekezésében megfogalmazott. Valóban évtizedes erózió szükségszerű folyamatai zajlanak. A kialakult helyzet az opportunista magatartást folytató igazgatók asszisztálásának az eredménye is" - mondta.

Márta István nyilatkozatban reagált Csurka István Új Színházzal kapcsolatos megnyilvánulásaira. "Színházat lehet elkötelezettségből, dacból, indulatból, szolidaritásból, ellenállásból, szórakoztatásból, különbféle hitből és elkötelezettségből, ön- és közösségi célból, szenvedésből és szenvedélyből, szeretetből csinálni. Egy módon nem: gyűlöletből. Az ilyen hozzáállással létrejött és létresegített színház minden szereplője sérült és kiszolgáltatott lesz, ördögi körbe kerül, végül függönyt érdemel és kap" - összegzett az Új Színház igazgatója.

Két osztrák írószervezet csatlakozott a Csurka István és Dörner György kinevezése miatt tiltakozókhoz, az ismert francia dramaturg, Jean-Daniel Magnin pedig a következőket publikálta a ventscontraires.net-en: "Képzeld el, hogy Jean-Marie Le Pen közösen irányítja a Rond-Point Színházat egy szélsőségesen jobboldali művésszel ... Ez történik most Budapesten".

 

Pozsgailead

 

2011. október 10.

 A kortárs magyar dráma színháza lesz a jövő évadtól az Új Színház – ígérte  Csurka István, a leendő intendáns, aki szerint ez volt a lényege az igazgatói pályázatnak, amelyet Dörner György megnyert. Szerinte az ő ötlete volt, hogy legyen a magyar drámának egy saját színháza. Tudatta, a színházban Pozsgai Zsolt író lesz a főrendező-fődramaturg. Pozsgai eleinte azt nyilatkozta: erről nem tud, majd elvállalta a neki szánt posztot.

 Ascher Tamás pedig levelet inézett Pozsgaihoz. "Az, hogy benne voltál ebben a szomorú kis összeesküvésben, igencsak elkedvetlenítő. Mégiscsak kultúremberek volnánk, és te sem a kurucinfo olvasótáborának dolgoztál eddig. Sajnálom" - fejtette ki Ascher Tamás. Pozsgai Zsolt válaszában kijelentette: "Megfordultam rendezőként Európában több helyen, darabjaimat tizenkét nyelven játszották és játsszák. Csak itthon kellett elviselnem a pestises érzését azokban a körökben, ahol Te személyed is mérvadó. Egyetlen művemet nem néztétek meg. Cserbenhagytatok. Most nem érzem jól magam, és az átpolitizált színházakban nem látok értékelhető művészi minőséget. Ez a rendszer is kivet magából tehát. Dörner viszont barátom".

A főpolgármester tudatta: nem támogatja az Új Színház nevének megváltoztatását. Egy sajtótájékoztatón felsorolta, kiknek a műveit szeretné színpadra vinni Dörner György, megemlítve közöttük Csokonai Vitéz Mihályt, Németh Lászlót, Illyés Gyulát, Katona Józsefet, Vörösmarty Mihályt, Gyurkovics Tibort, Sütő Andrást, Nyírő Józsefet, Hernádi Gyulát, Petőfi Sándort és Márai Sándort. "Tessék megmondani" - fordult az újságírókhoz - "melyik szerző minősíthető a felsoroltak közül fasisztának?"

 

bocsardi

 

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közleményt adott ki . "A kinevezést követően Dörner Györgynek a sajtóban kiszivárogtatott pályázatában az Új Színház egyik majdani rendezőjeként többek között Bocsárdi Miklós nevű sepsiszentgyörgyi illetőségű személy neve szerepel. Mivel Sepsiszentgyörgyön a pályázatban szereplő néven egyetlen színházi rendezőt sem tartanak számon, sajnos kénytelenek vagyunk azt hinni, hogy az Új Színház igazgatói székére pályázó színművész színházunk igazgatójára, Bocsárdi László Jászai Mari díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett színházrendezőre gondolt" - írták. Arról számoltak be, hogy Bocsárdi, aki értetlenül áll a történtek előtt, Márta Istvánnal írt alá együttműködői szándéknyilatkozatot és kétségesnek tartja, hogy az igazgató-jelölt, aki nevét sem tudja pontosan leírni, ismerné rendezői munkásságát. 

 

A zeneszerzők és az MSZP is levelet írtak Tarlósnak. 
A Magyar Zeneszerzők Egyesülete Tarlós Istvánnak írt levelében a művészvilág legalább "két-harmados" többségének véleményére hívja fel a főpolgármester figyelmét. Az MSZP szerint pedig "azon túl, hogy meggondolatlan és gyalázatos, amit tett, a főpolgármester úr, a legtragikusabb az, hogy láthatóan fogalma sincs döntésének tényleges következményéről".

Dörner kinevezése ellen tiltakozott a MAZSIHISZ.

Többek közt neves művészek, újságírók, írók petíciót fogalmaztak. Itt lehet csatlakozni az aláírókhoz.

Závada Pál pedig letiltotta darabjait az Új SzínházbanKoltai Tamás a Klubrádióban arról beszélt, Dörner György, aki valaha egy jó színész volt, lekopott a színpadról. Megjegyezte: néhány éve utoljára Falstaffként látta Kecskeméten, ahol szerinte minősíthetelenül ripacskodott. Hozzátette: aki ilyen minőséget ad ki magából, miközben tudjuk, hogy korábban tehetséges volt, annak nem tud hinni sem morálisan sem esztétikailag.

 

tarlos

 

2011. október 7-9. 

 Az MSZP kérvényezte, hogy vonják el Tarlós Istvántól a kinevezés jogát. Heller Ágnes filozófus az ATV Híradójának azt mondta: ha kineveznek egy színház igazgatójának és intendánsának két közismert, szélsőjobboldali rasszistát, az politikai döntésnek tekinthető .

A Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és az Aradi Kamaraszínház is közölte: bár Dörner szerepelteti őket pályázatában, ők nem vették fel a kapcsolatot a leendő igazgatóval.

A Der Spiegel online kiadása "Szélsőjobbosok veszik át egy színház vezetését" címmel közölt cikket, amelyben Csurka Istvánt ismert antiszemitaként mutatta be. A Spiegel „a beteges liberális hegemónia” ellen küzdő Csurkáról közölt kép alá azt írta, a kudarcot vallott drámaíró most intendáns lehet. A belga RTL hasonló szellemben számolt be a botrányról.

Dörner kinevezése ellen tiltakoztak a szocialisták és az LMP.

Szakmai szervezetek is felszólaltak, a Magyar Színházi Társaság pénteken, levélben fordult Tarlós Istvánhoz. Úgy gondolták, hogy Tarlós István a politikai célú területszerzéssel „fel fogja számolni fővárosunk világszerte elismert, gazdag színházi, kulturális életét”. Kilenc színházigazgató, a Budapesti Színházigazgatók Egyesületének tagjai – Bálint András (Radnóti Színház), Eszenyi Enikő (Vígszínház), Mácsai Pál (Örkény Színház), Máté Gábor(Katona József Színház), Meczner János (Budapesti Bábszínház), Puskás Tamás(Centrál Színház), Szabó György (Trafó – Kortárs Művészetek Háza), Szirtes Tamás (Madách Színház) és Zimányi Zsófia (Thália Színház) pedig levelet írtak, amelyben az áll: „megismerve a győztes pályázatot, az a véleményünk, hogy az szakmai program helyett szélsőségesen radikális manifesztum, amelynek felháborító tartalma 2011-ben Európában elfogadhatatlan”.

 

Vasárnap Tarlós István Csizmadia Tiborhoz címzett levele eljutott a Színház.hu-hoz. Ebben a főpolgármester azt írta, öntelt és elbizakodott gesztusnak véli, hogy Csizmadia a választópolgárok összességének nevében ír. “Esetleg azt ígértem volna, vagy elvárható volna, hogy egyetlen változás se következhessen be a vezetésekben? Talán valamikor is így volt ez? Mi köze van az ön feltételezhető valódi motivációjának a kulturális sokszínűséghez? Elmondom önnek: semmi.”- fogalmazott a főpolgármester.

Ascher Tamás,Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, a Katona József Színház főrendezője – a pályázat szakmai javaslattevő bizottsági tagja – úgy nyilatkozott a Szinhaz.hu-nak adott interjújában : „A döntés – bár előzményei közt ott van a kényszerűségből megtartott szakmai bizottsági ülés – nem szakmai szempontok alapján született meg, hanem egy előre lejátszott meccs eredménye. A különbséget jól mutatja, hogy mindkét pályázatban szerepel a kiváló Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vezetőjének neve. Márta István egy aláírt szándéknyilatkozatot mellékelt a rendezőtől, talán a darab címe is szerepel, amit rendezett volna. Ugyanezt a művészt Dörner Bocsárdi Miklósként mutatja be, darabot nem mellékel, csak úgy általában számít rá. Bocsárdi közlése, hogy őt Dörner nem kérte fel, nem kereste meg, csak beblöffölte a nevét. Törvényszerű vajon, hogy a primitív szélsőjobboldali frazeológia, a talajszintű politizálás mellé szakmai linkség, felületesség, gondatlan fogalmazás és hebehurgya külalak társul?”

 

ascher

 

Bérczes László rendező a Színház.hu-val közölte : "A két pályázat olvasható a neten, nincs ember a földön, aki ha csak a tényeket veszi figyelembe – politikai hovatartozástól függetlenül! – nem ugyanazt állapítja meg: Márta felkészült, Dörner felkészületlen".

Vidnyánszky Attila,Magyar Teátrumi Társaság elnöke a döntést meggondolatlannak és elhibázottnak tartotta , de nem kérdőjelezte meg Dörner alkalmasságát az igazgatásra. Vidnyánszky közölte: „Nem ez az első eset, hogy konkrét vízió és határozott elképzelés híján határoz a főváros. Improvizációt és ügyetlenkedést látok e döntés mögött is”.

Schilling Árpád értekezést írt az Új Színház ügye kapcsán, melyben kifejtette, ellenzi azt a hazai gyakorlatot, amely lehetővé teszi, hogy egy állami vagy önkormányzati fenntartású kulturális intézménynek 15-20 vagy akár 30 évig is ugyanaz a személy legyen az igazgatója. Elsősorban ez az eljárás teszi monolitikussá és provinciálissá a hazai kulturális- és közéletet, amelyben szinte teljesen természetes a kiemelkedőnek tartott személyiségek állás- és pozícióhalmozása.

Deutsch Tamás EP-képviselő blogjában kifejtette, nézete szerint Dörner nagyszerű színész, a közvéleménynek pedig ezt kellene figyelembe venni az ítéletek és vélemények megalkotásakor. Úgy látja, kettős mérce miatt támadják az Új Színház frissen kinevezett igazgatóját.

Facebookon elkezdődött egy október 21-i tüntetés előkészítése. Az Alternatív Színház Facebook-csoport így jelzi célját: „Tüntetés azért, hogy ne Dörner György legyen az Új Színház igazgatója! Helyszín: Az Új Színház épülete előtt, a Paulay Ede utcában, Paulay Ede utca 35.”

 

marta

 

Márta István megköszönte a biztató szavakat, és a színházi szervezetek és a vezető színházi szakemberek nyilatkozatait. Elárulta, hogy 13.-án, csütörtök délután Tarlós Istvánnal találkozik. "Remélem, hogy választ kapok néhány kérdésre, főleg a pályázattal kapcsolatban. Időközben több rendezőtől és színháztól kaptam értesítést, hogy Dörner György pályázatához nem adták nevüket, velük erről senki sem beszélt. Köszönöm a szinhaz.hu-nak, hogy ennyire naprakészek a tájékoztatásban. Egyébként: Bagó Berci – többek között - Gáspárral, Cserhalmival, Földes Eszterrel, Nagy Péterrel, Pokorny Liával, Almási Sanyával dolgozik a Don Carloson, a bemutató nov.26-án lesz" - fogalmazott.

 

dornergyorgy

 

2011. október 6.

 Tarlós István Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház igazatójának , bár a szakmai bizottság többsége Márta István újbóli kinevezését javasolta. Két szavazatot, a grémium hivatalnok tagjaitól, Dörner is kapott, aki pályázatában intendánsaként Csurka Istvánt nevezte meg. Csurka a Hír TVben korábban arról beszélt, jó esélyekkel indulnak.

Márta István megdöbbenéssel fogadta a főváros döntését. Elmondta, legnagyobb bánata, hogy egy jól menő, prosperáló színházat kell elhagynia, amelyet 13 évig vezetett. "Én arra kértem a színészeket a csütörtöki rendkívüli társulati ülésen, hogy semmilyen módon ne demonstráljanak mellettem, mert a karrierjüket, egzisztenciájukat veszélyeztetné minden ilyen lépés" - fogalmazott. A részletekről itt olvashat.

Este pedig kiszivárgott Dörner György pályázata. "A pályázati kiírásnak megfelelően az Új Színházat a magyar értékek tárházaként szeretném működtetni. A jelenlegi repertoárt csak addig tartanám műsoron, ameddig a folyamatosság fenntartásához feltéttenül szükséges. Az Új Színházra adom be a pályázatom, mert ez van kiírva, de a színház nevét is megváltoztatnám, mert most hamis képzeteket kelt. Azt üzeni, hogy ami új, az mindjárt érték is, pedig ez nem igaz. Ami csak azért új, hogy ezt hirdethesse magáról, az attól, különösen az elfajzott, beteges liberális hegemóniában lehet retrográd is vagy talmi. A fenntartó hozzájárulásával Hátország Színházra szeretném változtatni a firmát" - fogalmaz Dörner  a dolgozatban.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

2011. szeptember 28.

Az Új Színház tisztújítása kapcsán készült interjú Márta István igazgatóval, amit "Az értékrend nem harsányság és szócső kérdése" címmel szemléztünk. "A politikai hovatartozás csak demonstrálása valaminek, az értékrend viszont nem harsányság és szócső kérdése: vagy van, vagy nincs. Az értékrendet a cselekedeteiddel és az életeddel kell felmutatnod" - fogalmazott a direktor.

 

2011 szeptember 20.

Csomós Miklós az Új Színházban tartott sajtótájékoztatón vendégeskedett és a Színház.hu-nak adott interjújban felhívta afigyelmet arra, hogy “a szakmai bizottság véleményét nem kell misztifikálni”. “Más felelősség hárul a javaslattevőre és a döntőre. A szakmai bizottság tagjai legfeljebb azt mondják, „tévedtünk”, de a főpolgármester vagy a közgyűlés viseli a következményeket. Amikor meg kell oldani egy problémát, akkor a szakmai bizottság már sehol sincs” – nyilatkozta.

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.