Megszólalnak az Új Színház színészei - 1. rész

Derzsi János, Száraz Dénes

2011. október 15. szombat, 08:06

A Színház.hu sorozatot indít, rövid interjúk keretében megkérdezi az Új Színház színészeit arról, hogy vélekednek az elmúlt napok történéseiről. Elsőként Derzsi Jánost és Száraz Dénest faggattuk.

janosderzsiDerzsi János

DERZSI JÁNOS:

Tudtok aludni mostanában?

Derzsi János: Nem nagyon tudunk aludni. Túlpörögtünk. Mindenféle váratlan események történnek, politikai játszmák zajlanak a fejünk fölött, közben jártunk Belgrádban, kemény munkán vagyunk túl, busszal utaztunk oda, vissza, éjjel hideg volt, fáztunk, de az előadásnak mindenki örült, szeretettel fogadták. Az nagyon jó volt.

Változott az, ahogy együtt léteztek a színpadon?

Derzsi János: Persze. Sokkal erősebb a kohézió, az összetartás, feszesebbek az előadások.

Mit szólsz ahhoz, hogy a jelenlegi igazgatótokat leváltják?

Derzsi János: Nem örülök neki. Pista társulatban gondolkodik, nagyon jól ismer minket, mi pedig bízunk benne, szeretjük. Kidurrant a világegyetem számunkra. Abba, hogy mi következik, nincs beleszólásunk.

Te maradsz, ha az István távozik?

Derzsi János: Maradok. Hova menjek? Senki sem hív. Nem politizálok, soha semmilyen pártnak nem voltam a tagja, nem is leszek. Tennem kell a dolgom. Színész vagyok.

szarazdenesSzáraz Dénes

SZÁRAZ DÉNES:

Mennyire követitek az Új Színházzal kapcsolatos híreket?

Száraz Dénes: Én követem őket, olvasok a különböző párbajokról.

Mit szólsz ahhoz, hogy Márta Istvánt leváltják?

Száraz Dénes: Én nem látok a mélyére annak, ami zajlik, de azt gondolom, ami készül nem képviseli azt a nyitottságot, sokszínűséget, amit a mostani Új Színház. Szerintem a színháznak, színészeknek, a művészetnek nem szabad direkt politizálnia, bármilyen oldalra állnia. Egy egészet, egységet kell alkotnia, mindent magába kell foglalnia és nem egy az egyben felmutatni dolgokat. Ezért én is nyitott vagyok minden újra, s amíg nem ismertem meg az újat, addig nem is ítélhetem el. Sajnálom, hogy fiatalabbak nem pályáznak, egyáltalán azt, hogy nem volt több pályázó.

Én ezért a társulatért tűzön vízen átmennék, mert nagyon jó és jöhet bármi, bárki, a mi színészetünk, a színészetről való gondolkodásunk nem fog változni. Márta István színháza megadja nekem most a lehetőségeket, a szabadságot, és a sokszínűséget, amiért én ezt a pályát választottam. Én mostanában, a Virágos kertben és több előadásban is inkább a Zsoltra (Huszár Zsolt) gondolok.

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

 

 

Színház.hu

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.