Tüntetés az Új Színház előtt - Percről percre

Videókkal!

2011. október 22. szombat, 14:40

A Színház.hu tudósított az Új Színház előtt zajló tüntetésről, amelyen fellépett Derdák András, Fodor Tamás, Gerendás Péter, Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Kulka János, Mohácsi János, Nagy János, Nádasdy Ádám, Péter Kata, Solténszky Tibor, Upor László... A részletekről cikkünkben olvashatnak.

 

17:15 KEZDŐDIK A VISSZASZÁMLÁLÁS

Ámon Betti megismételte: a visszaszámlálást megkezdtük, egészen addig tart, amíg Tarlós István visszavonja döntését. Ezennel a tüntetés lezárult.

          

17:11 SZIKSZAI RÉMUSZ KÉT VERSSEL KÉSZÜLT

Szikszai Rémusz két verset olvasott fel:

Ophelio Barbaro búcsúzik

"Elég a játék!... Add a zálogom, Add vissza már ribanc reményemet, Mit szűk idő szívéhez úgy szorongat, Mint sanda gyermek ámult rongybubát, Kit összecsókol, altat, áltat, óv, De néha megszid, eldob, ráncigál, Szeszélyesen tapossa alja sárba, De mégsem adná semmiért... Mi is Rosszul szerettük egymást, kedvesem, Rosszkor kívántuk egymást meg galád, Kis fattyú korban, mely fukar szeretni, mert képtelen s lágy szépet nemzeni: Nem ért csodákhoz, új varázslatokhoz, Mert számító, szemforgató, rideg Erényekkel legőgölő bitang, Eszményekkel vigéckedő csaló, Ki eltúrkálgat eszmék szennyesében, Pökhendi képpel váj hazug piszokba, S megél a szellem görcsösült szemetjén. Rosszkor szerettünk, rosszkor gyűlöltünk: Rossz, rossz kor ez, bocsásd meg, szűzi némber, hogy benne mind-mind rosszabbak leszünk. Romlékonyabbak, mint a földkerekség, mely almaként ring pördülőn a légben, s a puszta semmi ágbogán fityegve rohad belül, s kívül más színt mutat, mikéntha férgek színjátéka volna!

Eképp az elme vétkesebb a húsnál, a szó csupán a szolgaság lotyója, s csak színlelő nyelv pönget önszerelmet, hisz kapható hatalmi kurvaságra. S a lélek, hogyha szajha lángra gyullad, dilettáns céda módra dörgölőzik, s magát riszálva cafkákhoz tapad – rögvest rühös lesz, elringyósodik. Nagyobb rimává válik nálad is, ki már ripacskos hősi harsogóknak, heveny senkiknek árulod magad, olcsón s fennkölten, mint a közmerevgörcs vagy népmorálba tespedt elmekórtan, Te repedtsarkú, Tháliám, szerelmem". (Kovács András Ferenc)

Mondogatnivaló

"Cipőmre nézek: fűző benne!

Nem lehet, hogy ez börtön lenne". (Petri György)

 

17:02 NÁDASDY ÁDÁM BESZÉDET MONDOTT

Nádasdy Ádám arra emlékeztetett , hogy Tarlós István közölte, nem szeretné átnevezni az Új Színházat, hiszen általában nem híve az átnevezéseknek. "Azt hiszem ezt tán épp a Széll Kálmán téren mondhatná" - tette hozzá az író, aki szerint a demonstrációnak valójában a városháza előtt kéne zajlania. Tarlós Istvánhoz intézett szavaiban arra hívta fel a figyelmet, ami történt több volt, mint bűn, hiba volt. "Önt mi, a város lakossága tettük a jelenlegi posztjára, tehát ne reagáljon olyan hideg cinizmussal, hogy „egyesek a legkisebb változás ellen is tiltakoznak” -- lehet, hogy az ön magasságából, ezernyi gondja közepette ez igen kis változásnak tűnik, de mégiscsak arról van szó, hogy ön egy tollvonással megszüntetésre ítélt egy jól működő budapesti színházat. Mert új igazgató, új vezetés, új név, és részben nyilván új színészek -- ez már egy másik színház lesz, még ha a deszkákat nem is cserélik ki. Inkább „Ószínház” lesz, mint új színház" - mondta Nádasdy.

 

kap2Fotó: HVG.hu

 

16:56 HÁROM SZÍNÉSZNŐ DALA

Péter Kata, Kovács Patrícia és Járó Zsuzsa egy Dévényi Ádám dalt énekelt a szerző hozzájárulásával, a következő szöveggel: "Ebben a körben már belevalóvá aligha válok, hát feladom. De ha van igazság vagy lélekvándorlás, kapok új sanszot és bizonyítom, hogy éppen olyannak, amilyen voltam, ilyennek lenni nem volt érdemes. Egy jobb automata mosógép biztos több szabadságot élvezhetett. Kegyetlen gyilkos, szívtelen tolvaj, lelketlen kurva együtt leszek. Ám hiába rejtem magamban mélyre az érzékeny lelkem, felismered. Mert éppen olyannak, amilyen voltam, ilyennek lenni nem volt érdemes. Egy jobb automata mosógép biztos több szabadságot élvezhetett".

Mertz Tibor üzenetét is levetítették.

 

16:44 MÁS VILÁGRÓL IS SZÓ ESETT

Solténszky Tibor szólalt fel a július elején megszüntetett rádiószínház vezetőjeként. Úgy látja nemet kell arra a világra mondani, ami most körülvesz minket. "Álmodjuk meg, szervezzük meg azt a világot, ahol a színház nem a politikusok személyi játszmáinak tere" - mondta a dramaturg.

Bodor Johanna pedig Hámori Gabi leveléből olvasott fel és Mucsi Zoltán üzenetét is levetítették.

 

16:39 A SZÍNÉSZINTERJÚKBÓL IDÉZTEK

Ámon Betti a Színház.hu interjúiból idézett.

 

fabri

 

16:26 MUNDRUCZÓ ÉS FÁBRI SEM HAGYTA SZÓ NÉLKÜL

Hajagos Mihály felolvasta Mundruczó Kornél levelét: "A kultúra emberi jog, a színház pedig a szabadság megvalósulásának helyszíne" - üzente a rendező.

Fábry Sándor is szólni kívánt, bár az előre megbeszélt programban nem szerepelt. "Engedjék meg, hogy egy javaslattal éljek és megpróbáljam ezt a túlfűtött helyzetet kiráncigálni a politika síkhalmai közül" - kezdte szavait.  "Emeljük fel szíveinket és lépjünk egy picit hátra. Egy faluban élek Dörner Györggyel, rendszeresen állok vele sorban a CBA-ban. Én azt gondolom, hogy a pályázat visszavonása nagyjából eldőlt, szerintem ez meg fog történni, majdnem nyílt kapukat döngetnek. De engedtessék meg egy utópiát felvázolni, Dörner György egy kitűnő színész, legyünk ennyire toleránsak és elfogadók" - közölte Fábry Sándor, aki szerint Márta István meghívhatná játszani színházába Dörnert, ha igazgató marad, színészi  kvalitásai döntsék el, hogy van-e helye a szakmában és mutassák be Csurka István valamelyik darabját, amit Karinthy Márton egyébként megtett és nézzük meg, hogy érvényes-e még valami abból, ami annak idején erősen érvényesnek tűnt.

 

16:16 IRRACIONÁLIS

Nagy János jazz-zenész játszott egy részletet az Új Színház, készülő Don Carlos című darabjának zenéjéből. Ezután Rácz Attila köszöntötte a résztvevőket és a független színházak nevében beszélt a színpadon. "Az Új Színházból nem lehet Hátország Színház, mert ez a névalkotás nem egy művészeti irányt jelöl, hanem az irracionalitást" - a társadalmi vita demokratikus normák védelméről szól és ilyen értelemben az Új Színház-ügy próbaköve a független gondolkodásnak Magyarországon. "Egyre többen választják az érvényesülés módjának az irracionalitást" - fogalmazott Attila, szerinte Dörnerék gondolkodásmódja alapvetően sérti a demokráciát. "Ne higgyünk azoknak, akik azt mondják, nem tudhatjuk mi fog történni, pontosan lehet tudni, hogy mi várható! Mi, az Új Színház jövőjéért aggódók ne hagyjuk, hogy minket, adófizető állampolgárokat megtévesszenek!" - zárta szavait. Ezután Dömötör András üzenetét is megnézhették a jelenlévők.

 

16:08 SZÉLSŐJOBB

Jéger Dorottya is hozott egy dalt, Hanti Vilmos a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke pedig arról beszélt, aki szerint csúszunk a nácizmus felé, és Tarlós István kitárta a fasizmus kapuját. "Mondjunk nemet a szélsőjobbra" - zárta szavait.

 

16:03 CSÁNYI SÁNDOR ÜZENETE is elhangzott

Csányi Sándor videóüzenetében kijelentette, új pályázatot kell kiírni.

Utána Upor László dramaturg következett, aki arról beszélt, hogy trikójával, bárhova megy, megnézik, de arra, amerre ő jár (utcán, villamoson, színházban),a politikusok sajnos nem járnak ( a pólóján egy látásvizsgáló tábla látható).

 

   

15:52 KULKA JÁNOS IS MEGJELENT

Rövid részletet olvasott fel Németh Antal és Kárpáti Aurél beszélgetéséből. "A színházvezetés nemcsak üzleti és művészi irányítást jelent, hanem erkölcsi hatalmat is. Az igazgatónak nem csak remek adminisztratív vagy művészi szervezőnek kell lennie, hanem megválasztásában tekintetbe jön a világnézete is. A színház még a legüzletibb formájában is, még a leglátványosabb revüjelenetek mögött is valamiféle meghatározott világnézetnek romboló vagy építő sugarait szórja a publikum lelkére. A színházat kiszolgáltatod a mindenkori kormányhatalomnak. Az ilyen felülről irányított direktor nem a maga művészi vágyait fogja szabadon megvalósítani, hanem elsősorban azt, amit hivatalos helyről ráparancsolnak. El tudok képzelni olyan ideális államot, amelyben az állam vezetői egytől egyig irodalmi, költői és művészi haladás iránt érzékeny emberek. De ilyen állam csak a Holdban van. Nem gondolod, hogy a színház szabadságát így a mindenkor uralmon lévő politikai áramlatok felfogásának szolgáltatod ki? Nem is szólva arról, hogy a költő, a művész, az író olyan ember, aki nem élhet teljes szabadság nélkül. A színpadon csak egy diktátor lehet, a költő. Ha te a színházat ennyire meg akarod kötni, mit csinálsz a könyvekkel, újságokkal vagy éppen a rádióval? Hiszen akkor a művészeteknek minden ága és az irodalom is szintén egy önkényes parancsoló szellemnek lesz kiszolgáltatva".

 

kulka

 

Ámon Betti sajtóközleményekből idézett, amelyekben a művészek elhatárolódtak Dörner Györgytől és Csiszár Imre nyilatkozatából, Bodolay Géza, Jiri Menzel leveléből is kiemelt részeket.

 

15:30 "NE BASSZUNK MÁR SZEKÉREN"

Gerendás Péter énekelt, majd Bitó László lépett színpadra, aki szerint itt nem csak a színházról van szó, hanem ami történt egy hadüzenet a kultúra ellen. "Itt arról van szó, hogy nekünk most össze kell fogni, csak összefogással tudjuk elérni, hogy megvédjük azt, ami még megmaradt számunkra. (...) Itt most annyi lúd van, hogy nem látom a disznót" - fogalmazott. 

 

 

Utána Mohácsi János is felszólalt: "Miért vagyok én itt, miért osztom itt az észt egy csomó embernek, akivel egyetértek?" - tette fel a kérdést - "Egyszerűen nem maradt más lehetőség" - válaszolta a rendező, aki a varsói gettólázadás vezetőjét idézte, hangsúlyozva, hogy nem kívánja magát hozzá hasonlítani: "Fegyverrel a kézben szebb meghalni". Hozzátette, itt sikoltania kell az embernek, majd idézte a mondást, miszerint "Ne basszunk már szekéren!". "A politika egyszer, s mindenkorra takarodjon ki a színházakból" - kiáltott.

 

Fullajtár Andrea videóüzenetét is levetítették melyben egy Székely János verset idézett: "Nem bízom én már senki másban, Magadra bízlak: légy erős. Erős légy, vészeld át, viseld el, ameddig mód van tűrni - tűrj. S ha nincs már mód, még ott a szárnyad, ott van még óriási szárnyad: feszítsd ki bátran és repülj".

 

 

15:23 HEGEDŰS D. GÉZA KIÁLTOTT

"Azt kérték, legyek tömör, 1 perc. A színház szimbolikus hely, templom, morális intézmény, vezetői és alkotói szimbolikus alakok, szakmai, szellemi, morális azaz emberi, művészi léptékű és minőségi üzenettel bírnak, túlmutatnak önmagukon. Felelősségük nagy mindnyájunkért. A színház nem csupán egy díszes épület, ahol lekapcsolom a villanyt, hanem közösségi találkozóhely, mindenre nyitott műhely, a gondolkodás színhelye, láthatatlan szellempalota, vagyis létrehozói tudnak önfeledten játszani, közösen gondolkodni, megrendülni, és Ady Endrével együtt hisznek abban, hogy minden ember fenség. De akik emberellenes eszméket vallanak, programszinten hirdetik az antiszemitizmust, nem kaphatnak színházvezetői megbízatást a Magyar Köztársaság által fenntartott intézményekben!" - kiáltotta a színész, akit óriási taps fogadott. Utána levetítették Cserhalmi György üzenetét.

 

15:21 BÍRÓ KRISZTA VIDEÓÜZENETE következett

Hatalmas taps fogadta, akár az előtte szólókat. 

 

15:16 BÉRCZES LÁSZLÓ VIDEOÜZENETBEN BESZÉLT

Bérczes László videóüzenetén mindenkit üdvözölt Szabadkáról, kötelességének érzi megszólalni, hiszen tagja volt a szakmai bizottságnak. "Szeretném hinni, hogy szabad és demokratikus országban élünk" - nyilatkozta, és hozzátette, bárki pályázhat, és elnyerheti egy intézmény vezetését, ha tagja egy pártnak, de Dörner György pályázata se gazdaságilag, se szakmailag nem áll meg a helyén, hiszen többen is visszautasították az együttműködést. "A pályázat igaztalan dolgokat tartalmazott, ezért végképp nem felel meg a kiírásnak, hiszen arra nem hivatkozhat senki, hogy a pályázatban nem szerepelt, hogy igazat kell mondani" - mondta.

 

15:10 FODOR TAMÁS SZÓLT

Fodor Tamás színész, rendező nagy ováció közepette színpadra lépett. "Van aki gyászol, van aki tiltakozik, van aki itt áll, nem tehet mást" -fogalmazott Fodor, aki elmondta, Budapest vezetője egy hiteltelen pályázatért vállalta a felelősséget. Úgy látja, még ha parancsra tette akkor sem tette helyesen. Véleménye szerint a pályázat a színházművészetről semmi érdemlegeset nem tartalmaz, szerinte kimondhatjuk, hogy ezzel a mai pártállam koncot vetett egy levitézlett pártocska elé. "Nyilván megszolgálták, nyilván olyasmit is kimondanak benne, amit ott fenn nem mertek vállalni. Nem érdemes szakmai abszurdumokról beszélni. Politikát csinálunk, vastagon politikát, pedig nem akartuk" - közölte, majd hozzátette, ember- és emberiségellenes Dörnerék dolgozata, a benne foglaltak 70 éve milliók életét oltották ki. Kifejtette, büszkén néz fel Cserhalmi György és Gáspár Sándor erkölcsi, humánus elkötelezettségére. "Várjuk azt a két pofont, amit a szélsőségeseknek ígért az ország vezetése" - mondta és megismételte, vonják vissza ezt a szégyenletes kinevezést.

 

martapista2

 

14:59 MEGKEZDŐDÖTT A TÜNTETÉS

A tiltakozás a Magyar Fokhagymafront civil egyesület performance-ának előadásával vette kezdetét. Többek között kinyilvánították, azt szeretnék, hogy Csurka István legyen a főistenjelöltjük. Emellett leszögezték, itt az ideje, hogy Orbán-musicalt és Hoffmann Rózsa-kabarét mutassanak be a színházban. Javasolták azt is, hogy minden kerületben nevezzenek el egy zsákutcát Csurkáról, és hogy az ő lovasszobra álljon a Kossuth téri József Attila szobor helyén.

 

Hajagos Mihály, a demonstrációt szervező Laboratorium Animae Színházi Társulat egyik vezetője, a Színház Alternatív Facebook-közösség létrehozója felszólalásában úgy fogalmazott: azt szeretnék elérni, hogy amennyiben Dörner György és Csurka István nem mond le, Tarlós István főpolgármester a színház vezetésére írjon ki egy új pályázatot, amelyről a szakmai szempontok, illetve a demokrácia szabályai szerint döntenek.

Hajagostól, a színház előtt felállított színpadon Ámon Betti, aki az esemény házigazdája vette át a szót. "Soha nem láttam még ennyi embert" - kezdte szavait. Elmondta, hogy szomorúnak tartja, hogy egy olyan ügy miatt találkozunk, ami megrendítette a hazai és határontúli művészeket. "A művészet szabad!" - kiáltotta, szavait hangos taps fogadta, majd felszólította Tarlós Istvánt, vonja vissza a kinevezéseket és írjanak ki új pályázatot.

Ezután Márta István lépett színpadra, felkérte Pokorny Liát, leplezze le a számlálót, amelyet a színház  homlokzatán helyeztek el. Most a 102-es látható rajta, és addig csökken, amíg át nem veszik a vezetést az intézményben. Márta azt is bejelentette, hogy bemutatják Thomas Mann Varázshegyét Szikora János rendezésében. Emellett köszönetet mondott azoknak, akik kiálltak az Új Színház ügyéért.

 

tuntetokKép forrása itt .

 

14:40 - GYÜLEKEZNEK A RÉSZTVEVŐK

Már gyülekeznek a tüntetők az Új Színház épülete előtt, a Paulay Ede utcában. A demonstrálók olyan transzparensekkel jelentek meg, amelyeken a következő feliratok szerepeltek: „1.§ Magyarország köztársaság", és  „Csalódott benned Bruce Willis”. (Bruce Willis magyar szinkronhangja Dörner György.)

 

flashmobÚj akciót is kitaláltak fiatalok: Flashmob az Új Színház ügyéért - 1 perc az életedből

 

13:21 - AZ UTOLSÓ Facebook ÜZENETEKBŐL VÁLOGATTUNK

1.: "A Hír tv műholdas terepjárója csőre töltve áll a Jókai téren (persze tilosban, az elszállítást jelző tábla után, hajrá közteresek! :) )"

2.: "Ha valaki valamin változtatni akar, akkor fel kell tételezni, hogy sikerülhet. Ha ebben nem bízunk, akkor biztos, hogy nem fog sikerülni." (Heller Ágnes)

3.: "Kedves Mindenki! Az Új Színház jelenlegi társulata - tartva a lehetséges fenntartói retorziótól - hivatalosan nem vesz részt, nem vehet részt a demonstráción. Nem hivatalosan meg igen. Megjegyzés: a januárig tartandó bemutatóinkat egyedi eseményekkel, történésekkel, promócoókkal készítjük elő. Figyeljétek ezeket". (Márta István)

4. mackónadrágban ér a tüntetés? franc... de miért lakok falun? na indulás...............

5. Klubrádió LIVE 3 órától az Aczélsodrony című műsor után!!! Viszek magammal rádiót a Paulayba és akkor ... azt hiszik, hogy kétszer annyian vagyunk...

 

12:42 - KISS CSABA RENDEZŐ ÜZENETE a Facebookon

"Lelkileg én is veletek vagyok (testileg egy főiskolai vizsgán) - és nagyszerű, katartikus dolognak tartom, hogy SZÍNHÁZ-ért tüntetünk. Bár megtettük volna Székelyért, és a Művész Színházért, és Kapás Dezső Veszpréméért, és Méhesért, és azokért, akik voltak - és még ezután jönnek. Én azt érzem, hogy meg fog hátrálni a hivatal. Ha nem nyíltan - akkor jogi kibúvókkal, hiánypótlásra, egy rendes repertoár, valódi rendezőgárda, üzleti terv stb. feltúntetésére fogja kötelezni Dörnert, és az alapján visszavonják a kinevezést. Én az újnyilasoktól a színházban nem igazán tartok - sem a Karnyóné, sem Németh László vagy bárki régi/új magyar nem játszható el "nyilas stilben", még Csurka sem - és egy ilyen előadásnak (ha lehetséges lenne) -közönsége úgy sincs, az árpádsávos suhancok nem mennek be plüss-székes terembe. Én sokkal jobban féltem a minőséget, a Színházat, mint művészetet az agresziv, sértett, mohó középszertől. A rombolástól".

 

tuntessonline

Próbáltunk felkészülni a tüntetésre, ezt találtuk

10:33 -  ELŐSZÓKÉPPEN

A Színház.hu tmunkatársai is részt vesznek a demonstráción, amit az Új Színház előtt rendeznek ma délután, hogy tudósíthassuk olvasóinkat a történésekről. Az eseményen biztosan megjelennek: Derdák András, Fodor Tamás, Gerendás Péter, Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Kulka János, Mohácsi János, Nagy János, Nádasdy Ádám, Péter Kata, Solténszky Tibor, Szász János, Upor László...

 

Színház.hu

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.