Megszólalnak az Új Színház színészei - 4. rész!

Vass György

2011. október 19. szerda, 16:23

A Színház.hu interjúsorozatában az Új Színház színészeit faggatja arról, hogy vélekednek az elmúlt hét történéseiről. Vass Györgyöt is megkérdeztük.

Kicsit megviseltnek tűnsz...

Vass György: Folyamatosan jár az agyam. Lefekszem aludni, fél egykor felkel a gyerek és azt veszem észre, hogy már másfél órája vergődöm, várom, hogy jöjjön az álom, de nem jön. A kicsi visszaalszik, én meg irigylem. És ez így meg nap, mint nap. Ennek több oka van. Sokat gondolok a Zsoltra is, itt öltöztünk együtt, nyolc éven keresztül. Ő egy hajnalon elvillamosozta ezt a dolgot... Aztán jött a második hír, hogy Dörner György pályázata nyert... Én meg voltam róla győződve, hogy megint történni fog valami baj, hiszen három a magyar igazság.

vass

Szerinted miért baj az, ami történik veletek?

Vass György: Mert kereszttűzbe kerültünk, előröl is lőnek, hátulról is lőnek, a teret aláaknázták és légitámadás is várható, mi meg ülünk a lövészárokban, moccanni kéne, de nem tudjuk merre. A helyzet bonyolultsága szinte neurotikussá tesz. Az Új Színház politikai játszmába keveredett. Ez a baj. Annak idején az általános iskolában nőnapon mondtam verset, és ha felkértek házasságkötéseken, meg március 15-én. Soha nem politizáltam, soha nem vettem részt politikai csatározásokban, de most ... Nem mintha nagy jelentőséget tulajdonítanék a saját szerepemnek a történetben. Eddig sem voltam arról meggyőződve, hogy én vagyok a világ közepe, de most végképp azt érzem, hogy egy mikronnál is kisebb egységet képviselek. A színpadon eddig tényleg semmi más nem számított, csak az, hogy együtt vagyunk és játszunk, mindenkinek ugyanaz okozott örömet. De erre az egységre, amit képviselünk most nemet mondtak. A jelen helyzet az emberi viszonyokon is változtat.

Milyen módon?

Vass György: Ezt nem részletezném.

Egyikőtök említette, hogy egységesebb a csapat.

Vass György: A színpadon valóban feszítettebb a tempó, nyilván mindenki hatványozottan odafigyel a másikra és önmagára, mindenkiben nagyobb a tartás, máshogy szólnak bizonyos mondatok.

Mit látsz magad előtt? Mit kell mérlegelned?

Vass György: Ez összetett kérdés. Azon kell elgondolkodni, hogy maradok-e. Pontosan tudom, milyen helyzetben vannak más színházak. Amikor kiderült, hogy az Istvánt leváltják, felhívott egy rendező ismerősöm, azt kérdezte: „na most mi van barátom?” Azt válaszoltam, te is tudod, hogy most mi van. Tovább faggatott: „De mi a koncepció?” Kérdeztem, tud-e valami jó munkát. Nem tud. És rosszat? Azt sem. Na ez a koncepció.

Mit szeretnél?

Vass György: A félelmeim és a vágyaim úgy keverednek össze, hogy nem tudom kibogozni melyik melyik. Az egyértelmű számomra, hogy van, akit jobban szeretek a színháznál, a kisfiamat. Neki meg kell venni az orvosságot, ha ne adj isten beteg lesz. Az is egyértelmű, hogy színházban szeretnék dolgozni. Lehet, hogy ez már giccsnek számít, de kimondom: olyan színházban szeretnék dolgozni, ami az emberek szívéig ér. Bizonytalan, hogy ez sikerül-e...

Nem elképzelhető, hogy az Új Színházban, a jövőben is tudtok ilyen színházat csinálni?

Vass György: Nem tudom, de minden lehetőséget, azok minden részleteivel és következményeivel meg kell vizsgálnunk.

Tóth Berta/ színház.hu

Kapcsolódó anyagok:

Az Új Színház-ügy részletei

Összefoglalónk folyamatosan frissül

Összefoglalónkból kiderül, mi történt az Új Színház körül az elmúlt hetekben. Cikkünk folyamatosan frissül és azt is beavatja az eseményekbe, aki eddig nem értesült róluk.

 

Interjúk:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia


Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.