Új Színház-ügy: Megszólal Galkó Balázs

Interjúsorozatunk 6. részét olvashatják

2011. október 21. péntek, 07:33

A Színház.hu interjúsorozatában az Új Színház színészeit kérdezi arról, hogy vélekednek az elmúlt időszak történéseiről. Galkó Balázs is válaszolt. 

Mit gondolsz Dörner György pályázatáról?

Galkó Balázs: Mindent elmondtak már azok a kollégáim, akik nyilatkoztak ez ügyben. Én kenyérgyáva vagyok.

galkobalazsGalkó Balázs

Az mit jelent?

Galkó Balázs: Nem vagyok hajlandó kifejteni, hiszen arra, amit mondanék, nincs pontosabb szó.

Gáspár Sándor azt nyilatkozta, hogy „Eperjes olyasmit tett, ami megbocsáthatatlan”. Te ezt hogy látod?

Galkó Balázs: Én keresztény ember vagyok és a Mi atyákban az áll, hogy „bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek”.

Amikor felkértelek arra, hogy nyilatkozz, mondtad, hogy szeretnél elmesélni egy történetet Páger Antallal.

Galkó Balázs: A második világháború előtt, Szálasi hatalomrajutása után, egy híradóban szerepelt egy pár kockából álló képsor, amelyen Páger Antal nyilas köszöntéssel üdvözli Szálasi Ferencet és kezet fog vele. Telt-múlt az idő, Páger elment Dél-Amerikába, aztán hazajött és amikor számonkérték rajta, hogy tehetett ilyet, azt mondta: „Nem láttad, hogy szürke ruha volt rajtam?”

(Közben bemondják: 20. jelenet jön, kérjük hozzá Almási Sándort, a stúdióslányokat, valamint világosítót fejgéphez.)

Ez fog folytatódni?

Galkó Balázs: Igen, mindjárt jön a 21. jelenet, de hogy annak kik lesznek a szereplői, az még bizonytalan.

galko32005, Márta István és Galkó Balázs zenei improvizációval kísért József Attila verseket ad elő egy európai kulturális konferencián a Művészetek Palotájában

(A hangszóróból hallatszik: „az előző jelenetet ugrottuk”.)

Te hogy látod a saját jövőd?

Galkó Balázs: (Hallgat.) Menni látom a jövőm, el tőlem. Magamat látom elmenni az életből.

Mi történik a jelenben?

Galkó Balázs: Beszélgetünk a büfében a helyzetünkről. Egyik nap bejött egy kolleganő és hirtelen csönd lett. Én olyan vagyok, mint a Móricka, mindenről ugyanaz jut az eszembe, vagyis József Attila. Ez esetben egy idézet merült fel bennem: „fortélyos félelem igazgat”.

(Újra szól a hang: a 19. jelenetet is megnézzük majd.)

Találtad már magad hasonló szituációban?

Galkó Balázs: Igen. Én egy ideig szolnoki színészként dolgoztam. Székely Gábor után Schwajda György lett a színház igazgatója. Abban az évben, másodszor életemben eljutottam külföldre turistaként. Amikor jöttem haza Koppenhágából, autóhalálában rohantam az évadnyitó társulati ülésre. Mire megérkeztem, már elkezdődött. Benéztem és nem láttam ott a Schwajdát. Hollósi Frici ült a sor végén, sziszegtem neki: „Frici, gyere már ki”. Kérdeztem tőle: „Mi ez Frici?” Azt felelte: „Kerényi az új igazgató”. Tulajdonképpen ugyanez történt Kecskeméten, ahova Jancsó, és Hernádi Gyula hívására szerződtem. Az említetteket sorban levátotta az akkori városi, illetve megyei pártbizottság. Ezek a dolgok mindig felsőbb utasításra történnek.

galkobalazs2Galkó Balázs, 2007-ben, a Művészetek Völgyében

Mennyiben más az, amit most kell mérlegelned, mint amit ezekben a helyzetekben kellett?

Galkó Balázs: Más. A mérlegen a legnagyobb súlyokat úgy hívják, hogy Galkó Sára, és Galkó Márton. Az előbbi öt, az utóbbi négy éves.

Maradsz az Új Színházban?

Galkó Balázs: Kenyérgyáva lettem.

Veled készítettem tíz éve életem első interjúját. A mai napig nem felejtettem el azt, amit akkor idéztél nekem a Rómeó és Júliából: „Szerelmem oly mély és beláthatatlan, akár a tenger, adhatok belőle, nekem csak több lesz, egyre több”. Ez talán mindenféle jóval így van az életben, adhat belőle az ember. Képletesen kérdezem, és ne haragudj meg érte: marad neked a szerelemből?

Galkó Balázs: Madách Imre, Az ember tragédiája, londoni szín, Ádám: „Miért bánsz így a művészettel ember, Mondd, tetszik-é, amit húzasz, magadnak?” A Zenész: “Dehogy tetszik, dehogy! Sőt végtelen kín 
Ezt húzni napról napra, s nézve nézni,
 Miként mulatnak kurjongatva rajta. 
E vad hang elhat álmaimba is.
De mit tegyek, élnem kell, s nem tudok mast”. Azzal, hogy állítólag megszűnik a Pesti Magyar Színház, még egy csomó színész az utcára kerül, és még kiszolgáltatottabbá válik, így lesz ember embernek farkasa.

Tóth Berta/ színház.hu

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

Az Új Színház-ügy részletei

'A Magyar Színház megszűnése a tét' - Interjú Őze Áronnal

Tavasszal 77 millió forintos zárolásról, a színházi konstrukció racionalizálásáról, örökölt adósságokról számolt be Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója. Csonka évadot hírdetett, mégis kilenc bemutatót tartottak, új utakra léptek. Most azonban tarthatatlanná vált a helyzetük. "A létjogosultságunkért kell megharcolnunk" - mondja a direktor, akivel a csődközeli állapotról, a szakma széttagoltságáról és a mennyországról beszélgettünk. »

 

 

 

 

 

 

 

INTERJÚK:

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.