Új Színház-ügy: Megszólal Kováts Adél

2011. november 7. hétfő, 12:30

Kováts Adél az Új Színházi pályázatokat elbíráló szakmai bizottság tagjaként vett részt a Kulturális és Sajtóbizottság Ellenőrző albizottságának ülésén. Elmondta, miként vélekedik Dörner Györgyék kinevezéséről.

“Elsősorban azt tartom fontosnak megismételni, hogy Dörner György pályázata nem fedi a kiírást. Az, hogy szenteljünk egy színházat a magyar drámának, lehet jó ötlet, de akkor ehhez igazodva kellett volna kiírni a pályázatot. Talán ennek mentén lehetne egy új pályázati kiírást közzétenni” – kezdte beszédét Kováts Adél, aki felmutatta Dörner György húsz oldalas pályázatát és Márta István dolgozatának ‘első kötetét’. “Nem tudom, hogy törvénybe lehetne-e iktatni, egy “minimál programot”, ami az érvényességhez szükséges” – vetette fel Kováts Adél, aki szerint mindennek a lealázása az, hogy valaki egy sajtcédulán nyújtja be a pályázatát. Majd felidézte, milyen elírások szerepelnek Dörner dolgozatában, például címként az “Új színház művészeit koncepció”.

adel

“Elszomorító, hogy egy ilyen pályázat nyer és az is szomorú, hogy csak ez a két pályázat érkezett be. Felmerül a kérdés, hogy az, aki ilyen pályázatot ad be, milyen gonddal, figyelemmel, szeretettel fog bánni azokkal, akik a keze alatt dolgoznak, miként fog gazdálkodni az anyagi javakkal. Rossz üzenet, hogy egy ilyen dolgozattal el lehet nyerni egy 300 millió forintos pályázatot. Szót kell emelni, hiszen minden mondat mögött áll egy ember, de Dörner pályázata mögött nincs semmi, legfeljebb valamiféle lobbi. Rengeteg emberben felmerül a kérdés, miért ő nyert, csak senki nem mer szólni” – mondta a színésznő.

Arról is beszélt, hogy a színházi szakma is válságban van, ezért a színészeknek nincs hová menniük. “Nem tudom kiért vérzik jobban a szívem, azokért, akik maradni kényszerülnek, vagy azokért, akiknek nincs hova menniük, de mennek” – fogalmazott Kováts Adél, aki szerint azok fognak partvonalon kívülre kerülni, akik vállalják helyzetüket. “MI színészek nem tudunk disszidálni, mint az orvosok. Együtt kell élnünk a szakmánkat érintő problémákkal” – tette hozzá.

Szót ejtett arról is, hogy Dörner pályázatában leírtak között olyasmi is szerepel, amit kultúrember nem vesz a szájára. A kinevezés kapcsán leszögezte: “Ezt a döntést meghozni nem hiba volt, hanem bűn, amit jóvá lehet tenni. Tisztelettel kérem Tarlós Istvánt, vonja vissza a kinevezést”.

 

INTERJÚK, Kapcsolódók:

AZ ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY RÉSZLETEI

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Megszólalnak az Új Színház színészei II. rész - Takács Kati

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

Megszólalnak az Új Színház színészei 4. - Vass György

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL GALKÓ BALÁZS

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

CSURKA AZ INTENDÁNS ROVATA CÍMMEL ÍRT

BAGOSSY LÁSZLÓ LEVELE

CSURKA LAPJA: 'NÁCI VAGYOK VALÓSZÍNŰLEG ÖN IS AZ'

MÁRTA ISTVÁN LEVELE DÖRNER GYÖRGYHÖZ

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: TARGIKOMÉDIA PERCRŐL PERCRE

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.