Örkény 100! - Centenáriumot ünnepelnek a színházakban is

2012. április 4. szerda, 12:01

100 esztendővel ezelőtt, 1912. április 5-én született Örkény István. A nemzeti bank 5000 forint névértékű ezüst emlékérmével tiszteleg az író előtt. A Széchényi Könyvtár Örkény-honlapot indít, a Palatinus Kiadó egy eddig soha nem publikált kisregénnyel, az Áprilissal rukkol elő, a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítást is rendez. A Vígszínház, és a miskolci pedig különleges estet szentel Örkénynek. A programokról készített összeállításunkban Örkény Antalt, az író fiát is idézzük, aki a Vasárnapi Híreknek nyilatkozott a centenárium kapcsán.

 Vitray Tamás beszélgetése Örkény Istvánnal - a Magyar Televízió 1974-es „Ötszemközt” című adásának hangrészlete.

 

Örkény Antal Örkényről - részlet a Vasárnapi Hírek interjújából:

- Azért sokan lehetnek kíváncsiak arra, hogy a mindennapokban hogyan jelentkezett a sajátos "örkényi" humor?

- Jó példa rá a több mint tíz éve megjelentetett Meselevelek. Gyerekkorunkban mindig a nagymamámnál nyaraltunk a Balatonon, és apám leveleket írt nekünk a Balaton másik oldaláról, ahol dolgozott. Sokáig nem foglalkoztunk velük, aztán egyszer csak újra előkerültek, és kiderült, hogy elképesztően szellemes "alkotások", amelyekbe rajzolt is. Ezek nagyon jól mutatják az ő habitusát és ennek kapcsolatát az egész életművel. Ezek a 8-10 éves gyerekeknek szóló levelek hihetetlen mély abszurditással íródtak, ugyanakkor teljesen realista alkotások, minden szereplőjük valós alak. Valószínűleg eszébe sem jutott, hogy kimérten írjon nekünk, elszórakoztatta magát, elszórakoztatott minket. A "meselevelek" pont azt mutatják, hogy az életben is úgy látta a világot és pont úgy alakította az emberi kapcsolatait, mint ahogyan a műveiben. Miközben kifordítva jeleníti meg a világot, mindenféle tabut feldöntve, árad belőle a szeretet a gondoskodás, a bölcsesség, és legfőképpen a humor. Például: "Örömhírt írok, le fogják a lábamat vágni, ha kész, egy kicsit megsózzák, és haza szabad vinni. Előre megmondom, Öcsit is engedd vele játszani." Rajzol egy kést...

- "Ezzel a késsel vágják le", meg egy lábat...

- "Itt az apu lába." "Csókol, Apu." Hát nem tökéletes mű? Ha valaki nem tudja, hogy ez nem fikció, akkor azt gondolja, hogy egyperces novella.

antal

- Mi Örkényen élünk! - mondta nemrég egy kedves ismerősöm. Úgy tűnik, továbbra is sokan vannak így ezzel. Mi lehet az oka?

- Én is úgy érzékelem magam körül, hogy hiába jönnek újabb és újabb generációk, akiknek már az a világ, amelyben Örkény István élt, ami a munkásságát inspirálta, már nem jelent semmit, ma is mindenki megtalálja a műveiben a maga tapasztalatát. Tulajdonképpen ezek a személyes élmények frissítik fel a műveit. Hiába változott meg a világ és Magyarország az elmúlt évtizedekben, naponta újabb és újabb helyzeteket produkál az élet, ami visszahozza az örkényi szövegek aktualitását és igazságát. Az emberek, és Magyarországon különösen, nehezen tudnak eligazodni abban, ami körülöttük zajlik. Az egész huszadik század is ilyen volt ebben a régióban, és itt, Magyarországon, nagyon nehezen feldolgozható, hogy mi miért történt. Ha az ember nem kap válaszokat mindazoktól, akik ezeket a változásokat generálják - a döntéshozóktól, a politikusoktól -, akkor fölértékelődik a művészet szerepe, mert a művészet az, ami sajátos eszközeivel képes lefordítani és megragadni, átélhetően bemutatni mindazt, ami a világban történik. És segít túlélni a bajokat. Az örkényi életmű nagyon sajátos optikát használ, a humor, az irónia, a tragikomédia, az abszurd látásmódját, és az az élmény, amit egy Örkénymű kapcsán érez az ember, valamiféle lelki feloldozást ad. Szerintem egyetlen olyan műve sincs, ami a tragédiát komolyan veszi.

A tragédiát mindig átélhetővé, túlélhetővé akarja tenni. Mindebben segít a humor, a groteszk látásmód, és az a képesség, hogy kinevessük azt, aki nekünk rosszat akar. Így tudjuk legyőzni a rosszat. A folytatást itt olvashatják.

termeles

Szerdai szalont tartanak a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban Csernus Mariannal!:

Örkény István születésének 100. évfordulóján a meghívott vendégek - Csernus Mariann színművész, dr. Halmos Tamás, az író orvosa és barátja, Gajdó Tamás színháztörténész - az íróra emlékeznek a múzeumben. A műsorvezető Marton Mária lesz. (A jegyár: 1000 forint. Helyszín: 1036 Budapest, Korona tér 1. [volt Dugonics Titusz tér, Időpont: 18 óra)

A miskolci színház 4.-én ünnepel:

Örkény István születésének századik évfordulóját a Miskolci Nemzeti Színházban is megünneplik április 4-én. Áron László Groteszk című önálló estjével tiszteleg a mester emléke és életműve előtt. Az esten elhangzanak részletek a Pisti a vérzivatarban, a Lágerek népe, a Kulcskeresők és a Vérrokonok című művekből, és egy csokorra való az Egyperces novellákból.

Részlet Radnóti Zsuzsa, Örkény István özvegyének Áron Lászlóhoz írt leveléből:

„Remekül összeállított és főleg remekül értelmezett volt az összeállítás. Végig vitt minket a magyar történelem „vérzivataros” századain. Előadása nagyon pontosan értelmezett volt, mindenkihez eljutottak az első, de a rejtett értelmezések, aktualitások is. Nagyon jó volt a zenei válogatás és külön remekek voltak a politikus beszédek részletei. Külön tetszett, ahogy merészen váltogatta a beszédmódot, ahogy sok helyen az írásban megfogalmazott figurák „értelmi szintjére” vitte le finoman a hangvételt, a beszéd módját. S külön köszönöm a végét a két egypercessel, a fotóval ésó Edith Piaffal.” 

Groteszk - Áron László műsora Örkény István műveiből

2012. április 4. 17 óra
Miskolci Nemzeti Színház, Játékszín

orkeny_istvan

A Pimben Béres Ilona és Tordai Teri ünnepel 6.-án:

Április 6. 19 órakor felolvasószínházi bemutatót tartanak a PIM-ben. A Szkalla lányok címmel a Macskajáték kétszemélyes változatát adja elő Béres Ilona és Tordai Teri. A Szkalla lányokban pedig Berényi Gábor rendező egy olyan „kamaraváltozatot”, szövegvariánst készített, amelyben csupán a két főszereplő, Orbánné és Giza mondja el, éli meg a Szkalla nővérek híres történetet.

A Pesti Színház 7.-ei rendezvényéről:

18 órától a Színház-és Filmművészeti Egyetem növendékei Forgács Péter vezetésével különleges meglepetésre készülnek árprilis 7.-én, 19 órakor Örkény mese-levelek című könyvéből  adnak elő rövid részleteket az érkező nézők szórakoztatására.
Közreműködik: Janka Barnabás, Mészáros Blanka, Tóth Jankó, Szabó Erika Csapó Attila, Bach Kata, Zsigmond Emőke, Vecsei Miklós, Tóth András, ifjabb Vidnyánszky Attila, Zoltán Áron.
A gálaestre  Budapest és a vidék számos színházából érkeznek színészek, színházigazgatók az emlékezés egy számukra fontos gesztusával. 19 órától az ő előadásukat láthatják a nézők. Egyperces novellákból, levelekből, népszerű Örkény-darabok monológjaiból, televíziós interjúkból, hangfelvételekből felcsendülő részletekkel idézik fel a résztvevők az író alakját és nagysikerű műveit azon a helyszínen, amely legendás darabjainak otthona volt: a Pesti Színházban.

plakat

Az est résztvevői többek között:
Alföldi Róbert, Aradi Imre, Bálint András, Bánfi Kata, Barta Éva, Decsi Edit, Eszenyi Enikő, Eva Holubová, Farkas Ignác, Fejes Szandra, Fellinger Domonkos, Ferencz Bálint, Gulyás Attila, Hajdú Melinda, Halász Judit, Horváth Sebestyén Sándor, Horváth Réka, Jenei Judit, Jordán Tamás, Kara Tünde, Kéri Kitty, Kern András, Máté Gábor, Mácsai Pál, Marjai Virág, Nánási Ágnes, Nyári Oszkár, Nyári Szilvia, Oberfrank Pál, Olt Tamás, Orth Péter, Őze Áron, Pásztor Erzsi, Pásztor Pál, Petneházy Attila, Porogi Ádám, Quintus Konrád, Rák Zoltán, Seress Zoltán, Tordy Géza, Trokán Nóra, Udvaros Dorottya, Rendező: Marton László

Az este során a kedves vendégek megvásárolhatják Örkény István köteteit a Pesti Színházban.

Csehországi vendég Örkény tiszteletére:

Eva Holubová a legjelesebb cseh színpadi és filmszínésznők egyike, akit a magyar közönség olyan alkotásokból ismerhet, mint a Kuckók, a Gombdili vagy a Pupendo – Irány a tenger! Főszerepet játszott Václav Havel, a cseh exelnök első filmrendezésében, a Távozásban is.  

eva2

Örkény Istvánt kedvenc színpadi szerzői között tartja számon. A prágai Divadlo na Zábradlí (Színház a korláton) Petr Lebl rendezte, legendás Macskajátékában Gizát alakította, Eszenyi Enikő nagy sikerű prágai Tótékjában pedig Tótnét. A Pesti Színház szombati Örkény-estjén Giza leveleiből idéz.

Április 5-én csütörtökön, 20 órakor az Örkény Színház is megemlékezik

Nézzünk bizakodva a jövőbe címmel alkalmi összeállítást láthatnak az érdeklődők Örkény István egyperceseiből. Az előadás végén hirdetik ki a centenárium alkalmából meghirdetett drámapályázatuk eredményét! Másnap Azt meséld el Pista, szombaton pedig Macskajáték lesz műsoron.

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.