Megkapták a jogot! - A Mamma Mia! a Madáchban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon debütál

2013. október 30. szerda, 19:03

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A bemutató 2014 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szeptemberben pedig a Madách Színházban lesz.

mamma

 

„A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt” – jelentette be szerdán Szirtes Tamás a színház igazgatója. 

 

A Madách Színház 10 éve tárgyalt a Mamma Mia! színrevitelének jogairól, és mint minden más zenés darab esetében, itt is a non-replica változathoz ragaszkodtak. „Szorgalmas és kitartó munka eredményeként született meg a döntés, amelynek értelmében megkaptuk a jogot, hogy 2014-ben önálló rendezésben, díszlettel és jelmezzel kerülhessen a darab a magyar nézők elé, a világon először” – mondta Szirtes Tamás, aki a darab rendezője lesz.  

 

Eddig a musical 1999-es londoni ősbemutatója óta mindig és mindenhol Phyllida Lloyd rendezésében és Anthony Van Laast koreográfiájával láthatta a közönség a Mamma Mia!-t. „Abban a döntésben, hogy elsőként megkaptuk a musical non- replica jogait nagyon sok minden közrejátszott, többek közt  a Madách Színház helye a musicalszínházi világban, azok a nagy tehetségű kollégáink akik az elmúlt tíz évben olyan nevet szereztek nekünk, hogy érdemesnek tartsanak bennünket arra, hogy a világon elsőként mutathassuk be ezt a darabot saját felfogásban” – vélte a darab rendezője, aki szerint a Mamma Mia egy olyan bemutató lesz, amire nem csak a Madách Színház, hanem Budapest is büszke lehet .

 

 

A musical szereplőit castingon választják ki. A próbák 2014 májusától a Madách Színházban folynak majd.  „Mint minden darab, musical előkészítésénél, most is egy hosszú , komoly alkotófolyamat indul el. Nem lesz könnyű a casting, egy nagyon rangos, magyar színészcsapatot kell összeállítani” – jegyezte meg Szirtes Tamás, és hozzátette, hogy őt külön inspirálja, hogy 100 év óta először megfordult Szegeden a színpad. „Ezentúl nem a Dómot nézzük, ez pedig a Mamma Mia! szempontjából egy nagyon jó fordulat, mert a megszokottól teljesen eltérő látvánnyal találkozhatunk. Ez egy érdekes művészi és rendezői feladat” -  nyilatkozta a Madách Színház sajtótájékoztatóján Szirtes Tamás, aki először rendez a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

 

A Madách Színház hosszú távú együttműködést kötött a Szegedi Szabadtérivel, amelynek első lépése nyáron Az Operaház Fantomja koncert-előadása volt. A közös cél most az, hogy minél több magyar néző láthassa a Mamma Mia! musicalt, ezért ez lesz az első bemutató augusztusban Szegeden, és ezért döntött úgy Szirtes Tamás és Harangozó Gyula, a  Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója, hogy az eredetileg tervezett közös produkció, az Ének az esőben bemutatóját egy évvel elhalasztják.

 

 

 

Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója szerint egyedülálló és fantasztikus lehetőség a fesztiválnak, hogy a Mamma Mia!-t a világon először Szegeden láthatja a közönség non-replica változatban. „Nagyon büszke vagyok és hihetetlenül fontosnak tartom kulturális szempontból is, hogy Magyarország két musical fellegvára közösen mutatja be a világon elsőként a Mamma Mia! non-replica változatát” – mondta  Harangozó Gyula, aki hozzátette, számára külön öröm, hogy mindez az ő művészeti igazgatása alatt történik. A művészeti igazgató hangsúlyozta, hogy a jogok megszerzése azért is nagyon fontos számukra, mert így a darabot a magyar színészek színe javával állíthatják színpadra, míg a replica előadásoknál az alkotók nem választhatják meg szabadon kollégáikat.

 

A Szegedi Szabadtéri Játékokon augusztus 15-én, 16-án, 17-én, 19-én és 20-án láthatják a nézők a Mamma Mia! musicalt, a Madách színházbeli bemutató pedig szeptemberben lesz. A magyar Mamma Mia! produkció kreatív csapata: Bátonyi György, díszlettervező, Rományi Nóra, jelmeztervező;Tihanyi Ákos , koreográfus, és Szirtes Tamás, rendező. A jegyeket az előadásokra október 31-től kezdik értékesíteni.

 

 

A Mamma Mia! musical története

 

A Mamma Mia! musical az ABBA svéd pop/dance együttes slágereire íródott. A darab Judy Craymer producer ötlete volt, aki a Sakk c. musical 1983-as londoni bemutatóján dolgozott együtt a szerzőkkel, Björn Ulvaeus-szal és Benny Andersson-nal. A „The Winner takes it all” c. dalról jutott eszébe Craymernek, hogy az ABBA-dalokból színpadi mű is készülhetne. A dalszerzők nem voltak nagyon lelkesek, de nem is ellenezték az ötletet. Judy Craymer 1997-ben bízta meg Catherine Johnsont, hogy írja meg a darabot. 1998-ban Phyllida Lloyd érkezett a produkcióhoz szakmai igazgatónak, és a három nő együttműködéséből született a zenés színház kiemelkedő sikere.

 

A Mamma Mia! ősbemutatója 1999. április 6-án volt a londoni Prince Edward Theatre-ben, itt játszották 2004-ig, amikor is a produkció átköltözött a Prince of Wales Theater-be, ahol 2012 szeptemberéig volt műsoron. Azóta a Novello Theater-ben nézheti meg a közönség a musicalt. Az eredeti bemutató rendezője Phyllida Lloyd, a koreográfus pedig Anthony Van Laast volt.

 

A Broadway-n 2001. október 13. óta van műsoron, ez idő alatt a 10 legtöbbet játszott musical közé került, felülmúlta már a Miss Saigon, az Oroszlánkirály és A muzsika hangja sikerességét is.

 

A Mamma Mia! musicalt eddig 14 nyelvre fordították le. Világszerte több mint 54 millióan látták a produkciót, rekorder lett a legrövidebb idő alatt a legtöbb városban bemutatott musicalek között.

 

A Mamma Mia! musicalből 2008-ban film is készült. A brit-amerikai koprodukcióban készült romantikus vígjáték főbb szerepeiben Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Julie Walters és Amanda Seyfried láthatók. A film executive producerei között megtalálható Tom Hanks és Rita Wilson is. A film világpremierje Londonban volt 2008. június 30-án, majd elsőként a cselekmény helyszínéül szolgáló Görögország mozijai kezdték vetíteni július 3-án. Magyarországon július 17-én, Észak-Amerikában pedig az azt követő napon mutatták be. A DVD Magyarországon 2008. november végén jelent meg. A Mamma Mia! filmet két Golden Globe-díjra jelölték, a legjobb vígjáték/musical és a legjobb vígjátéki színésznő (Meryl Streep) kategóriákban.

 

Színház.hu
tudósított: Kodova Michaela
 
 
 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.