"Eperjes is támogatói nyilatkozatot adott" - Villáminterjú Zalán Jánossal

"Gazdagítani szeretnénk a művészi portfóliót"

2015. március 5. csütörtök, 08:01

Nem mindenki maradhat társulati tag a Magyar Színháznál. Ennek kapcsán kérdeztünk színészeket és megkerestük az új igazgatót, Zalán Jánost, aki rövid interjút adott.

 

Átalakul a csapat:

 

Az új igazgató, Zalán János lefolytatta a tárgyalásokat azokkal a társulati tagokkal, akikkel nem kíván együtt dolgozni. A Színház.hu információi szerint a színészek közül Auksz Éva, Holecskó Orsolya, Gula Péter, Losonczi Kata, Szalay Kriszta illetve Szemenyei János zenei vezető, Sipos Imre marketing menedzserigazgató szerződését biztosan nem hosszabbítja meg. Göttinger Pál főrendező januárban, Kmety-Molnár Györgyi sajtófelelős már távozott a társulatból.

A volt igazgató egy szeptemberi társulati ülés alkalmával elmondta, a Magyar Színház tagja kíván maradni, de az, hogy a későbbiekben milyen szerepet vállal, az új vezetésen is múlik. Őze Áron a Színház.hu-nak most arról számolt be, amíg repertoáron tartják azokat az előadásokat, amelyekben játszik, tovább viszi szerepeit, de az évad végével távozik a színház kötelékéből.

 

Erről szóló cikkünket, melyben megszólalnak a Magyar Színház tagjai, itt olvashatják.

 

Zalán János színészként végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd az üzleti életben aratott sikereket. Bor Zoltánnal, a Balázs Péter vezette Szolnoki Szigligeti Színház gazdasági igazgatójával szinkronstúdiót létesített, 1994–2004 között a Masterfilm Ltd., majd 1998-tól a Masterfilm Digital Kft., 2000-től pedig a Digital Media Services Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

Több televíziós csatorna magyarországi működtetésében vett részt, vezette a magyarországi Eurosportot, majd a Eurosport 2-t. Részt vett többek között a National Geographic Channel magyar nyelvű adásainak indításában, valamint a Hallmark Channel, az Animal Planet és a Cartoon Network magyar nyelvű adásainak gyártásában. Színészként rendszeresen szinkronizált, és ő alakította Gróf András hadnagyot a Kisváros című sorozatban.

2013 decemberétől az NKA Színház- és Táncművészet Kollégiumának vezetőjévé nevezte ki Balog Zoltán miniszter saját hatáskörben. (Forrás: MTI, Magyar Narancs)

 

zalanjanoskep

 

Villáminterjú:

 

- Megosztotta-e már a pályázatában foglaltakat a társulattal? Ha igen, miről értesítette a kollégákat?

 

Zalán János: A pályázatom tavaly október 31-e óta fent van a Pesti Magyar Színház honlapján, nem most került nyilvánosságra. Tavaly ősz óta nem csak a társulati tagok, de bárki más számára is elérhető. Mindennapi munkám arról szól, hogy a pályázatban megfogalmazott tervek alapján haladunk előre lépésről lépésre. 

 

- Megerősített információink szerint nem újítja meg bizonyos színészek szerződését. Hány emberről van szó és mi ennek az oka?

 

Zalán János: 8 közalkalmazott művészeti munkatárs szerződését nem újítottam meg a negyvenötből, közülük nem mindenki színész. Neveket nem szeretnék sorolni, mert nem hatalmaztak fel erre - ha ők el szeretnék mondani, gondolom, erre a beszélgetésre reagálva megtehetik. Változik a műsorstruktúra, és hiányoznak fontos karakterek a  társulatból, akikre szükség lenne. Továbbra is társulatban gondolkodunk, többek esetében csak a foglalkoztatási forma változik azzal, hogy a jövőben nem közalkalmazottként dolgozik velünk tovább. Van, akinél a szerződéses jogviszony a színház számára gazdaságosabb. 

 

- Kínált-e produkciós szerződést a "távozóknak"? 

 

Zalán János: Igen, szinte mindenkinek kínáltam.

 

- Miért van szükség más művészekre? Társulatos színházként képzeli-e el a Magyar Színház jövőjét? Új közösséget tervez-e építeni?

 

Zalán János: Gazdagítani szeretnénk a repertoárt, és ezzel együtt a Pesti Magyar Színház művészi portfólióját is annak érdekében, hogy minél szélesebb közönségréteget tudjunk megszólítani. A pályázati kiírással összhangban pályázatom fő célkitűzése, hogy növeljük a nézőszámot. Minden változással, változtatással ennek a célnak szeretnénk megfelelni.

 

- Tekintettel arra, hogy hamarosan évadot kell hirdetnie, feltételezem, hogy jobban körvonalazódtak a tervek. Kikkel és milyen formában kíván dolgozni?

 

Zalán János: Most március negyedike van, és mint minden színháznál, nálunk is tartanak a szerződtetési tárgyalások, mind az alkotók, mind a kiválasztott darabok tekintetében. Amint a megállapodásokat sikerül tető alá hozni, elsőként fogunk jelentkezni, hogy a jövővel kapcsolatos terveinkről szóló híreket megosszuk önökkel.

 

- Milyen külföldi színházak biztosították támogatásukról?

 

Zalán János: Boldog vagyok, hogy ezt a kérdést föltette! A pályázat kiírásának megfelelően a színház nemzetközi jelenléte szintén prioritásaink között szerepel. A pályázatom mellékleteként szereplő szándéknyilatkozatok tanúsága szerint, és a folyamatban lévő tárgyalásaim alapján örömmel jelentem, hogy a következő, nemzetközileg elismert alkotók és színházak biztosítottak támogatásukról: Théâtre Liège, Belgium, Staatstheater Braunschweig, Németország, Teatro Metastasio, Olaszország, Alexander Balanescu zeneszerző, hegedűművész, London, Željka Udovičić dramatrug, Zágráb. Mindezeken fölül terveink szerint még egy fontos bejelentésre készülünk, amely minden bizonnyal erősíteni fogja a Pesti Magyar Színház jövőbeni szerepét a kulturális palettán. 

 

- “Nem tudom megerősíteni, hogy valóban rendben mennek-e a dolgok, és hogy úgy tudom-e január elsejével átvenni az intézményt, hogy nincs adóssága, és a számláján elegendő mennyiségű készpénz áll-e rendelkezésre ahhoz, hogy a következő évadot el lehessen indítani, illetve a pályázatokon az önrészt az intézmény biztosítani tudja. Többféle úton próbáltam kérni, de sajnos ezek az adatok valamilyen oknál fogva eddig nem voltak elérhetőek számomra” – nyilatkozta múlt év végén a Kultúra.hu-nak. Azóta történt változás?

 

Zalán János: Még nem zárult le az átadás-átvétel folyamata. Én nyitott vagyok arra, hogy mielőbb lezáruljon, nem rajtam múlik.

 

- A Magyar Színház, mint az egykori Nemzeti Színház komoly hagyományokkal rendelkező színház. Ön szerint miként tud egyszerre hagyománytiszteletet tanúsítani és átformálni egy színházat? 

 

Zalán János: Úgy, hogy a folyamatosan repertoárra kerülő darabok értéket fognak tükrözni - akár klasszikus, akár kortárs darabok által jelennek meg a színpadon. 

 

- Pályázata végén Antoine de Saint-Exupérytől idéz. „Ha hajót akarsz építeni, akkor ne azért dobold össze az embereket, hogy… megkapják a feladatokat és a munkát megkezdjék, hanem azért, hogy messzi végtelen tengerek iránt vágyat ébresszél bennük". Miért ezeket a sorokat választotta?

 

Zalán János: Azért, mert terveink eléréséhez a távolabbi célok kitűzésén keresztül vezet az út. 

 

- Igaz-e hogy Eperjes Károly tanácsadóként részt vesz a munkában?

 

Zalán János: Nem titok, hogy Eperjes Károly véleményét meg szoktam hallgatni, gyakran igen komoly polémia bontakozik ki közöttünk, de természetesen a döntéseket végül én hozom meg és a felelősséget is én vállalom. Az sem titok, hogy ő is támogatói nyilatkozatot adott a pályázatomhoz.

 

Zalán János pályázatát itt elérhetik.

 

Társulati tagokkal készült cikkünket itt olvashatják.

 

 

Kérdezett: Tóth Berta / Színház.hu

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.