"Nem veszünk részt a POSZT versenyében" - Boross Martin és Kovács D. Dániel közleménye

2015. április 13. hétfő, 07:13

A POSZT versenyprogramjába beválogatott Felülről az ibolyát és A heilbronni Katica c. előadások rendezői, azaz Boross Martin (STEREO Akt) és Kovács D. Dániel (Szputnyik Hajózási Társaság) közleményben értesítették a Színház.hu-t.

 

 

Az előzményekről:

 

A kritikusok céhe Csáki Judit színikritikust jelölte a POSZT zsűrijébe, ám személyét a szakmai tulajdonos (a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság) indoklás nélkül elutasította. Herczog Noémi, Jászay Tamás, Koltai Tamás és Tompa Andrea kritikusok bojkottot hirdettek. A Kritikusok Céhe pedig kilépett a Magyar Színházi Társaságból.

 

A Magyar Színházi Társaság úgy fogalmazott: amióta a POSZT létezik, a társaság mindig ügyelt arra, hogy a szakmai zsűri összeállításába ne szóljon bele, azonban a tulajdonosi körbe való belépése óta - mint más kérdésben - a zsűri összeállításánál is egyeztetniük kell a Teátrumi Társasággal. A Kritikus Céh eddig abban a szerencsés helyzetben volt, hogy javaslataikat a másik színházi szervezet is elfogadta. Az idén ez nem így történt. Arról, hogy Csáki Judit személyével a másik színházi szervezetnek milyen problémája volt, őket kell megkérdezni - olvasható a Színházi Társaság közleményében.

 

"A POSZT zsűrijét a fesztivál két szakmai tulajdonosa, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság kéri fel. Ahogy a korábbi években, ebben az évben is egyetértésben tette ezt meg, ahogy a válogatók személyeiben is mindig megegyezett. Biztosak vagyunk abban, hogy a zsűri ezúttal is kiváló munkát fog végezni. A POSZT tulajdonosain nincs és nem is volt semmiféle, így politikai nyomás sem" - közölte a Teátrumi Társaság a Magyar Narancs-csal.

 

A társulat döntése értelmében az Örkény Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból - adták hírül Színház.hu-nak. Mohácsi János rendezését, e föld befogad avagy számodra hely, illetve Bagossy László rendezését, a Hamletet játszani fogják a 15. POSZT-on, de a versenyben nem vesznek részt. "Felszólítjuk a két Társaságot, hogy hozzák rendbe, amit elrontottak. Tegyék világossá, milyen alapon döntenek személyi kérdésekről, és kezdeményezzenek nyílt párbeszédet a fesztivál jövőjéről" - fogalmaztak közleményükben.

 

A POSZT szakmai tulajdonosai, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság Csáki Judit helyett Zsigmond Andrea színikritikust kérték fel zsűritagnak. Aki a Magyar Narancsnak elárulta: azzal keresték meg, hogy a két tulajdonos szervezet közösen kéri fel mint a POSZT zsűrijének egyetlen határon túli tagját, és erre igent mondott. Zsigmond Andrea szombat délután azonban ezt írta a Facebookon: „Úgy döntöttem, hogy visszamondom a POSZT zsűrizését.”ts 

 

ketten rendezok

 

Boross Martin és Kovács D. Dániel közleménye:

 

A versenyprogramban szereplő két előadás pályakezdő rendezőiként aggodalommal figyeljük a POSzT körül kibontakozó eseményeket.

 

A STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság produkcióiként megvalósult előadások (Felülről az ibolyát és A heilbronni Katica) független színházi, szabadúszó, illetve egyetemista alkotók munkája.

 

A válogatók közös döntése által a POSzT versenyprogramába való meghívást nagy lehetőségként fogadtuk, amely nagy felelősséget is jelent számunkra. 

 

A szakmába frissen belépőként, a független színházi terület és a legfiatalabb alkotó generáció képviselőiként az az elsődleges feladatunk, hogy felkészüljünk a szélesebb szakma és közönség előtt való megmérettetésre azokkal a témákkal és formákkal, amelyek az általunk vezetett társulatokat és nézőinket foglalkoztatják.

 

Ennek ellenére nem tudunk szó nélkül elmenni azon folyamatok mellett, amelyek régóta csorbítják a mai magyar színház szakmaiságát.

Véleményünk szerint a színházcsinálók az emberrel, a társadalommal, a körülöttük zajló folyamatok megértésével és megértetésével foglalkoznak munkáikban, így azok egyike-másika szükségszerűen politikussá válik. A színházi szakmát alakító, szervező, döntéshozó grémiumoknak viszont sohasem szabadna azzá válnia, abban az értelemben, amit párt-politikainak szoktunk nevezni.

Ezért tiltakozásunkat fejezzük ki a mindenkori olyan döntések ellen, amelyek nem szakmai, hanem bármilyen irányultságú politikai alapon születnek. A kialakult helyzetben önkéntelenül is bevonódtunk egy olyan polémiába, amely jóval azelőtt elkezdődött, hogy mi pályára léptünk volna.

 

Feltett szándékunk a fesztiválmeghívásnak eleget tenni, előadásainkkal fellépni, a szakmai programokon részt venni, valamint kiállni mindamellett, amit képviselünk, ugyanakkor ezt csak olyan formában tudjuk megtenni, ha tisztázottnak látjuk, hogy a beválogatott előadásaink szerepeltetésének szakmai indokoltsága vitán felül áll.

 

Emellett az Örkény Színházhoz hasonlóan a versenyben nem veszünk részt, mert nem látjuk biztosítva, hogy a zsűri végleges összeállítása konszenzusos, átlátható formában történjen. Ezzel fejezzük ki, hogy alkotókként függetleníthetjük magunkat mindattól, ami a POSzT alatt a közönség, a szakma és a művek találkozásán kívül esik.

 

Reményünket fejezzük ki, hogy minden felelős és döntéshozó azonos mértékben fontosnak tartja, hogy a közönség ne politikai csatatérre, hanem színházi fesztiválra érkezzen.

 

Boross Martin (STEREO Akt)

Kovács D. Dániel (Szputnyik Hajózási Társaság)

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.