Teátrumi Társaság: "Az előadások nem léphetnek vissza a versenytől"

2015. május 18. hétfő, 17:00

A Magyar Teátrumi Társaság Keszthelyen, a Balaton Színházban tartotta közgyűlését.

teatrumitarsasag

 

A Teátrumi Társaság közleménye:

 

A megjelent 36 tagszervezet elfogadta a társaság 2014. évi mérlegbeszámolóját (az MTT több, mint 2 milliós plusszal zárta az évet), és 2015-ös költségvetését (az MTT költségvetésének közel 60 %-át a tagdíjbevételek teszik ki, mely tagdíjak mértékét a szervezet alapítása óta nem emelte).

A Pécsi Országos Színházi Találkozóval kapcsolatosan a közgyűlés támogatta az elnökség korábbi lépéseit valamint az alábbi állásfoglalást fogalmazta meg:

"A Magyar Teátrumi Társaság határozott álláspontja az, hogy a versenykiírásnak megfelelően a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadások csak és kizárólag úgy vehetnek részt a találkozón, hogy vállalják a megmérettetést.

A Magyar Teátrumi Társaság közgyűlése ezért arra hívja fel a Magyar Teátrumi Társaság elnökségét, hogy azonnal kezdeményezze a POSZT kft. tulajdonosi taggyűlésének összehívását legkésőbb május 25-re. A taggyűlésen az elnökség azt az álláspontot képviselje, hogy azon produkciók szerződéseit, amelyek a versenybe történő beválogatás ellenére nem kívánnak résztvenni a XV. POSZT versenyprogramjában, jogi szakértő bevonásával, a felbontás érdekében, vizsgálja felül.

Az MTT közgyűlése arra hívja fel a POSZT zsűrijét és a POSZT kft-t, hogy biztosítsa azt, hogy a zsűri minden versenyprogramban résztvevő előadást zsűrizzen le és döntéseit az összes előadás megtekintése alapján hozza meg."

A mai napon az MTT elnöksége kezdeményezte is a POSZT kft. taggyűlésének mihamarabbi összehívását.

Az MTT - a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen - júniusban indítja meg új programját, mely során hat megyében, 24 település amatőr színjátszó csoportjának nyújt szakmai mentor segítséget ahhoz, hogy a csoportok létrehozzanak egy új színielőadást. Az előadások szemléjére, ünnepi bemutatkozására a Magyar Kultúra Napján a Nemzeti Színházban kerül majd sor. A nagyszerű hagyományokkal bíró hazai amatőr színjátszás támogatása fontos ügy a Teátrumi Társaságba tömörült színházaknak és szakmai szervezeteknek.

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.