"Nem a széthúzás a célunk" - Megszólal POSZT-ügyben a Teátrumi Társaság

2015. április 15. szerda, 13:57

A Magyar Teátrumi Társaság elnökségének közleménye.

 

 

Az előzményekről:

A kritikusok céhe Csáki Judit színikritikust jelölte a POSZT zsűrijébe, ám személyét a szakmai tulajdonos (a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság) indoklás nélkül elutasította. Herczog Noémi, Jászay Tamás, Koltai Tamás és Tompa Andrea kritikusok bojkottot hirdettek, a Kritikusok Céhe pedig kilépett a Magyar Színházi Társaságból.

A társulat döntése értelmében az Örkény Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból - adták hírül a Színház.hu-nak. Mohácsi János (e föld befogad avagy számodra hely) illetve Bagossy László (Hamlet) rendezését játszani fogják a 15. POSZT-on, de a versenyben nem vesznek részt.

 

A versenyprogramba beválogatott Felülről az ibolyát és A heilbronni Katica c. előadások rendezői, Boross Martin (STEREO Akt) és Kovács D. Dániel (Szputnyik Hajózási Társaság) közleményben értesítették a Színház.hu-t, hogy a fesztiválmeghívásnak eleget tesznek, de a versenyben nem vesznek részt.

A POSZT szakmai tulajdonosai, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság Csáki Judit helyett Zsigmond Andrea színikritikust kérték fel zsűritagnak, aki a Magyar Narancsnak elárulta: azzal keresték meg, hogy a két tulajdonos szervezet közösen kéri fel mint a POSZT zsűrijének egyetlen határon túli tagját, és erre igent mondott. Zsigmond Andrea azonban szombat délután visszamondta a POSZT zsűrizését.

teatrumi

A Teátrumi Társaság közleménye:

 

 

az Örkény Színház Társulata és Mácsai Pál,

a Szputnyik Hajózási Társaság Társulata, Tóth Péter és Kovács D. Dániel,

a STEREO Akt Társulata, Rácz Anikó és Boross Martin

részére

Tisztelt Társulatok, Kedves Kollégák!

 

Sajnálattal olvastuk nyilatkozataitokat a POSZT versenyprogramjától való visszalépésről. Szeretnénk az alábbi levéllel néhány dologra ráirányítani figyelmeteket, és egyben tisztelettel arra kérni Benneteket, hogy fontoljátok meg döntéseteket.

 

A POSZT lebonyolításáért egy non-profit kft. felel, melynek 2/3-os tulajdonosa Pécs városa, 1/6–1/6 része pedig a Magyar Színházi Társaságé, valamint a Magyar Teátrumi Társaságé. A POSZT működéséért gazdaságilag, jogilag, szakmailag, morálisan a tulajdonosok vállalják a felelősséget. Ha eltűnik 1 forint, ha 10 perccel később kezdődik vagy elmarad egy előadás, ha botrányosan viselkedik egy zsűritag, ha leáll a honlap, ha bármi más hiba történik: ezekért a tulajdonosok, s persze az általuk megbízott ügyvezetők vállalják a felelősséget a nyilvánosság, a szakma, az illetékes bíróságok, és az adóhatóság előtt is. A három tulajdonos megállapodásának megfelelően bizonyos szakmai kérdésekben a két szakmai (kisebbségi) tulajdonos dönt. Ilyen kérdés a válogatók személyének kiválasztása, a zsűri felkérése, a díszvendég meghívása, az OFF-program fő irányainak meghatározása. Nincs itt semmi átláthatatlanság, ez nem titok, erről a POSZT honlapján is olvashattok.

 

Kovács D. Dániel és Boross Martin – többek között - ezt írják közleményükben: „(…) ezt csak olyan formában tudjuk megtenni, ha tisztázottnak látjuk, hogy a beválogatott előadásaink szerepeltetésének szakmai indokoltsága vitán felül áll.” A válogatást a két szakmai tulajdonos által megbízott két válogató végezte. Döntésüket a tulajdonosok változtatás nélkül és tisztelettel elfogadták, a versenyprogram összeállításának jogát a válogatóktól tehát senki nem vitatja el. Egyébként az ő kiválasztásuk és megbízásuk is hasonló körülmények között zajlott le, mint a zsűri tagjainak felkérése.

 

A zsűri tagjaira vonatkozó javaslatokat is a két szakmai tulajdonos gyűjti össze, a javaslatokat összegzi, majd közösen dönt arról, hogy végül kiket kér fel zsűritagnak. Szerintünk ez így helyes: aki a fesztiválért a felelősséget vállalja (anyagilag, szakmailag, morálisan), az dönt a zsűri összetételéről is. Egyetlen szakmai szervezet vagy egyesület, egyetlen magánszemély vagy színházi szakember ajánlattétele sem jelent automatikus delegálást. Sem a válogatók, sem a zsűritagok, sem a díszvendég személyére vonatkozóan. Ezen fentiek ismeretében „nevezett be” mindenki a POSZT versenyébe tavaly tavasszal, ajánlotta a válogatók számára megtekintésre előadásait. A válogatók egyéves megfeszített munkája, a Ti kimagasló művészi teljesítményetek, melyet a megtekintett és beválogatott előadások során nyújtottatok, végül a válogatók döntése, s ezt követően a POSZT felkérése a versenyprogramban való részvételre, mind-mind azt a célt szolgálták, hogy az idei, jubileumi POSZT is az eddigi hagyományoknak megfelelően kerüljön megrendezésre. Válogatókkal, versenyprogrammal, díjakkal. És így megy ez évek óta. Köztudottan. A válogatók szabadon válogatnak, versenyprogramot állítanak össze, a POSZT meghívja a beválogatott előadásokat, fedezi a színházak megjelenésével kapcsolatos összes költséget, szállást biztosít a versenyprogram résztvevőinek, Pécsett mindenki legjobb tudása szerint játszik, megmérettetik, a zsűri díjakról dönt, a résztvevők boldogok, a díjazottak pedig még boldogabbak lesznek.

 

Az Örkény Színház Társulata közleményében így fogalmaz: „Nem értünk egyet azzal, hogy a 2015. évi POSZT szakmai zsűrijének összeállításakor a Magyar Teátrumi Társaság indoklás nélkül visszautasította a jelölésre felkért Kritikus Céh delegáltját, és nem értünk egyet azzal sem, hogy a Magyar Színházi Társaság ezt szó nélkül tudomásul vette.” Kovács D. Dániel és Boross Martin így fogalmaznak: „(…) nem látjuk biztosítva, hogy a zsűri végleges összeállítása konszenzusos, átlátható formában történjen.”

 

Szeretnénk, ha világos lenne: a két társaság senkit nem utasított vissza. A sok ajánlás közül hetet közösen, konszenzussal kiválasztott, s hét zsűritag mellett döntött.

 

Úgy látjuk, hogy a helyzet, amely a POSZT körül most kialakult, nem az együttműködés, hanem a széthúzás irányába hat. Nekünk nem ez a célunk. Az elmúlt években a két társaság rengeteg energiát fektetett abba, hogy a POSZT kapcsán (más ügyekben is egyébként, de azok kevésbé látványosak talán) kompromisszumosan, egymás felé tanúsított tisztelettel tudjon előrehaladni. Attól tartunk, hogy a most kirobbant botrány, bojkott, s a „hallgatási nyilatkozat” esetleg ezt az együttműködést áshatja alá – szerintünk nem helyesen.

 

Az Örkény Színház Társulata nyilatkozatában ezt írta: „Felszólítjuk a két Társaságot, hogy hozzák rendbe, amit elrontottak. Tegyék világossá, milyen alapon döntenek személyi kérdésekről, és kezdeményezzenek nyílt párbeszédet a fesztivál jövőjéről.”

 

A személyi kérdésekről már szóltunk, a POSZT jövőjéről pedig – szintén konszenzusos megbízás alapján – egy részletes tanulmány készül. A tulajdonosok is tudják, hogy megújulásra van szükség a fesztivál kapcsán, ennek lehetőségeit kívánja feltárni ez a dolgozat. A megújulás útjairól éppen a POSZT-on terveztük nyilvános vitát, ez sem titok.

 

A társulatok POSZT-tal kapcsolatos véleményét és lépéseit illetően – természetesen – Ti szabadon dönthettek, ezekbe senkinek nincs joga és módja beleszólni, azokat tiszteletben kell tartani. Mégis, úgy véljük, ha a fentieket (is) elolvassátok, talán Ti is úgy vélitek majd: érdemes átgondolni a versenytől való visszalépéseteket.

 

Természetesen állunk szíves rendelkezésetekre, ha további információkra lenne szükségetek!

 

Munkátokhoz sok sikert, erőt és elismerést kívánva, tisztelettel:

Budapest, 2015. április 15.

 

a Magyar Teátrumi Társaság elnöksége

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.