Leszedte műsoráról a Closer-t az Átrium

Radnai Márk megfenyegette Koltai Tamást

2015. június 14. vasárnap, 17:28

Radnai Márk, a -011- Alkotócsoport vezetője levélben fenyegette meg Koltai Tamás kritikust, aki nyilvánosságra hozta a rendező üzenetét. Az Átrium Film-Színház bizonytalan ideig levette műsoráról a Radnai rendezte előadást.

Egy levélváltásról:

 

"Szia Tamás! Valaki egyszer azt mondta rád "kàrtékony csótány". Szerinted miért?
Ha még egyszed meglátlak bármelyik elôadásom közelében egyesével töröm el minden ujjad. Bezony.
Szép nyarat!
Menj jó messzire!"

 

- írta Radnai Márk Koltai Tamásnak. A kritikus Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta az üzenetet, és így reagált:

 

"Kedves Márk, rólad csak ennyit: amilyen a stílus, olyan az ember. Egyébként a bemutató óta történtekről való véleményemet 2 napja leadtam az ÉS-nek, pénteken olvashatod."

 

A bejegyzéshez hozzászóló Koch Andrea, az Átrium ügyvezető igazgatója szerint Radnai korábban a Librarius egyik újságíróját is megfenyegette azzal, hogy el fogja törni a kezét.

 

atrium

 

Radnai Márk is írt Facebook-oldalán:

 

"Kedves Mindenki!
Koltai Tamásnak írt privát üzenetem (amit közzé tett) stílusáért és tartalmáért is elnézést kértem tőle, még mielőtt láttam vilna hogy megosztotta. De! A hirtelen felindulásom tárgya nem Koltai Tamás kritikája volt(!), hanem egy a munkàltatómmal zajlott privàt telefonbeszèlgetès, miszerint én nem tudok rendezni, és jó lenne ha valaki megtanítana. Ez szerintem nem korrekt. Főleg nem annak mondani aki munkát ad. Nem etikus.Nem hiszem hogy kritikusi feladat. A stílusomért elnézést kérek, utólag is. De már megtettem privàt levélben is."

 

 

Az Átrium Film-Színház közleménye:

 

Tisztelt Közönségünk.


A színház, és a 011-ALKOTÓCSOPORT  Closer című produkciója bizonytalan ideig szünetel.


Radnai Márk rendező olyan stílusú üzenetet küldött Koltai Tamás kritikusnak, amely minden színházetikai, és alapvető emberi normát megsért.

 

A szólásszabadsághoz való jog színházunk egyik legfőbb alapelve. Ebbe  természetesen éppúgy beletartozik egy kritikus vagy néző negatív véleménynyilvánítása mint az erre adott dühös alkotói reakció, de a fizikai fenyegetőzés minden formája számunkra elfogadhatatlan. Ezért addíg amíg Radnai Márk nyilvánosan bocsánatot nem kér Koltai Tamástól, az Átrium Film-Színházban semmiféle előadása nem szerepelhet.


Magács László

 

A történtekre Anger Zsolt, a darab szereplője is reagált:

 

(...) Ha én egy menő magánszínház tulajdonosa lennék, és megtudnám, hogy az ügyvezető veri a negatív palávert az egyik lehetséges sikerdarab próbái alatt, majd a közösségi portálokon csüggve ekézi a darab rendezőjét, akkor valószínűleg elgondolkodnék azon, hogy kirugom. Ha pedig megtudnám, hogy a darab szereplői 48 órával az események után sem kapnak semmilyen tájékoztatást, de még egy rövid telefont sem az esettel kapcsolatban, csupán a sajtóból és a közösségi oldalakon vérengző kommentelőktől, akkor szerintem ki is rúgnám.

 

Kedves Radnai Márk!

Kivételesen érett gondolkodású, nagyon jó meglátásokkal rendelkező, okos embernek tartalak, olyannak, akire ezen a pályán még nagy jövő vár. Ha az előttünk álló évtizedekben amit közös munkával töltünk majd, mégegyszer ilyen meggondolatlan baromságot teszel, mint ennek a levélnek a megírása, akkor beverem a pofádat.

Szeretettel ölelek mindenkit:

Anger Zsolt

 

És egy utóirat. Karaktergyilkossággal fenyegetni egy rendezőt, miszerint “elmondom a véleményem a bemutató után történtekről”, körülbelül ugyanolyan bumfordiság, mint egy színikritikust azzal fenyegetni, hogy nem fogja tudni használni a klaviatúrát egy darabig. Arról nem is beszélve, hogy ez pont olyan, mintha el akarnám mondani a véleményemet valakinek a ma reggeli székletéről, pedig nem is voltam ott, amikor kinyomta. (...) A teljes írást itt olvashatja.

 

 

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a Színház.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.